"Prepucavanje" dveh naših članov... :)

Člani foruma sporočamo, čestitamo...

Moderatorji: moderator2, moderator

CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Apr 06, 2010 22:24

Gregor n. ta stran ni zate. Ti imaš svoje teme pod drugim nazivom.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Apr 06, 2010 22:32

Kaj ste posral tole temo o lepi jadrnici...Bok daj,da se vam mir in spokojnot in morski užitki naselijo nazaj v vaše morjeplovske duše..
LP Iztok
Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

OdgovorNapisal/-a CC » To Apr 06, 2010 23:46

vabljena v Veleje na -MUDOVLEK- :lol:

sem pa po pisanju Novinca z veseljem ugotovil,da spadam v skupino
onih-najbolj modrih-----pa ka naj mi kdo kaj reče če si upa :twisted:

na srečo se prebližuje anticiklon,zato bomo vsak dan bolj veseli in mehki po srcu
in ne bomo več pisali kozlarij,kot da smo-svetlo modri- :wink:

sam jadrnica je pa res lepa,ko bom velik,jo bom pa kupu,pol bojo pa orgije,-ŠLAUHLOS-pa to :lol:
Lp CC
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Tole prej paše sem

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jan 02, 2011 23:09

Jaz sem 'zasmetil' temo o poti do Lastova. Kr en in MareC sta me me opozorila:
MareC napisal/-a:
kr en napisal/-a:Ej stari :?

Verjamam, da si čist fejst fant , ampak vzem v knjižnici kdaj kako čtivo na temo "easy life" :wink:

glej veliko vem o teh stvareh tud sam sem testiral prevračanje
pa me prav BK za to kar pišeš Kr en ima POPOLNOMA PRAV :wink: :wink:

Marjan Tomki napisal/-a:Kr en: Strinjam se, bom poiskal in prebral :oops:

MareC: Tole mi potrjuje da res veliko veš o tem. Upam sicer, da te zares ne BK :wink:.

Tam sem v nepravo temo 'zabluzil' o tem, ali se prevrnjen gumenjak da obrnit nazaj, in MareC je napisal, da je testiral prevračanje - ampak spodnje definitivno ni več pasalo k poti do Lastova, nadaljevanje pa tudi ne.

Marjan Tomki napisal/-a:Napisal si, da si testiral prevračanje. Zanima me, če si uspel gumenjak preobrniti, ALI (IN ČE, KAKO) SI GA NA VODI USPEL OBRNITI NAZAJ!

Kdaj in kje se lahko dobimo, da lahko vidim in poskusim in se naučim, kako obrneš nazaj prevrnjen gumenjak? Moja stara neoprenka mislim, da je 4mm ali manj, torej prosim ne še čisto pozimi...

To je tisto, okrog česar sem si dva-tri dni razbijal glavo in pisaril semle - seveda v neprimerno nit k zgodbam o potovanjih. Glede na to da po ostalih prispevkih noben od vaju zlahka ne izgubi živcev, sem ga definitivno moral polomit. (Predstavljajte si smeškota, ki kleči obrnjen v kot in se kuja, preden gre v knjižnico po knjigo o easy life).

Gotovo sem zatežil v temo o poteh, pa se zapičil v podrobnosti... In 'ziher' sem se slabo izrazil, saj se strinjam z vajinima odgororoma Gašu, da je tak način potovanja - ko znaš in si pripravljen - čisto odgovoren).

Povzamem (če koga zanima):
Če ne, vzemite da spet težim ('smeško se kuja na kolenih v kotu')
Tole bi sicer zdajle pasalo v del o prepucavanju semle, ampak takih preusmeritev ne znam delati.

Domi je naredil krasen potep do Lastova in ga krasno opisal. Večina komentatorjev je bila navdušena.

Gašo je napisal, da je tako potep kot opis krasen, ampak da je to početi s tako malo gumico neodgovorno.

Kr en in MareC sta napisala in utemeljila, da take potepe lahko čisto odgovorno počneš, ko enkrat veš, kaj delaš in ko paziš kaj delaš. Iz navedenih primerov (in še kakšnega) je videti, da je to nedvomno res.

Teoretično je to že smetenje teme o potovanju. Če je tako, sem jaz smetil dalje in to še bolj :oops:

Jaz sem na to nit naletel po tem, ko sem bil konec novembra na ISAF tečaju o varnosti na odprtem morju in opisal del tečaja, in je bil moj opis tega tule in bil po odgovorih sodeč dobro sprejet ter prestavljen semle.

V nit o Domijevem potovanju sem napisal, da je tudi v skladu z na ISAF tečaju naučenim Domi naredil svoj potep odgovorno. Pri tem sem naredil primerjavo med rešilnim splavom in gumenjakom z navtičnim šotorom in prišel do zaključka, da je tak gumenjak, primerno opremljen (podobno kot Domijev), po mojem tudi enakovreden rešilnemu splavu ali boljši.

Potem sem to prespal in zjutraj ugotovil, da smo mi trenirali prevračanje in ponovno obračanje rešilnega splava, in da ne vem, ali je mogoče obrniti gumenjak, če se prevrne, oziroma ali ga je mogoče opremiti tako, da ga lahko obrneš, če se prevrne, da bi bil res enakovreden. Spomnil sem se zgodbe... o kateri pa ne bi zdajel tu.

V glavnem, ko sem iskal okrog tega, sem našel nekaj strani s slikami in opisi, kaj vse počno z gumicami, tudi divje reči, in po vsem sodeč jih imajo Avstralci za primerne za reševanje v takih okoliščinah. Odgovorno torej. Pa o prevračanju velikih ladij (par trajektov in kontejnerska ladja - neodgovorno?) , pa tudi tega ne bi zdaj tu.

Ampak še vedno me je drezalo to, da sem napisal, da je gumenjak primerljiv z rešilnim splavom, pa se tega da obrnit po prevračanju, za gumenjak pa še vedno ne vem.

Potem je Bluesky rekel, da je precej začetnik in vprašal, če bi pot iz Novega Grada do Krka OK - in ko nekaj časa ni bilo nobenega drugega odgovora, napisal, da ni problema, če pazi na vreme in še kaj. In zgodbico za poudarek, da je paziti na vreme pomembno.

bsc46 je napisal boljši odgovo z vabilom na 3.morjeplovsko ruto.

Jaz sem potovalno nit prispevkov naprej zasmetil. Mislim, da je še eden od odgovorov na niti prej, omenjal, da so nevere nenapovedljive in da torej ne smeš tvegati. S tem v mislih sem opisal poenostavljen mehanizem nevere, saj ko to razumeš, neha biti tako nenapovedljiv in tveganje postane obvladljivo. To sem pisal že prej, preden se je oglasil Bluesky in reč ni imela biti namen strašenje - prej nasprotno - kaj šele strašenje Bluesky-ja, kar sta kr en in MareC najbrž razumela, ko sta preletela mojo pisarijo.

Iz zdaj sem tole že spet raztegnil... Se bom poskušal poboljšati :oops:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Pa še en korak naprej

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jan 02, 2011 23:51

Na to je MareC malo popenil - upravičeno - da sem pokvaril post 'do Lastova.' Ampak na tak način, da sem tudi jaz bil na tem, da malo popenim nazaj, pa sem se utegnil malo ohladit pred odgovorom.

Ko sem pospravljal svoje, kar ni pasalo tja, sem naletel na še en prejšnji vročekrven niz in pa še en pa še bi se kaj našlo.

MareC napisal/-a:ej prjatu ti res nimaš kam s sabo daj umir konje pa nehaj nabijat, kaj bi rad dokazal?
glej pejd na gumenjaka naprav par tisoč milj potem pa razpredaj, če ti čist odkrito povem sploh ne berem tega kar pišeš, ker me boli...k sploh ne vem kaj hočeš povedat???
testiral sem okrog 250 gomonov pa nisem niti pri enem čutil,da bi se bilo potrebno prevrniti(zakaj to so najbolj varna plovila-pa nezopet o splavih nakladat)
ne vem kaj bi rad s tem c/p iz googla :roll: :roll: :roll: :roll: :?

MareC napisal/-a:
admin napisal/-a:Fanta, sam skregat se ne prosim! :wink:

oprosti admin ti verjetno veš zadevo kako stoji ampak to je pa too much

ej MARJAN TOMKI prid na pir na smučarski vikend pa bova kakšno na to temo rekla
drugač ti pa prijateljsko povem da si ful zatežen :twisted: :twisted:(mogoče se motim, ker te ne poznam a iz pisarije sem dobil tak občutek)
al nimaš babe ali te je prijatelj zapustu :D :D nekaj bo, ker to, kar si ti nasral v postu od Lastova do nazaj(mimogrede si uničil krasen post) pa presega vse meje

MareC, čisto lahko, da sem ful zatežen, ampak ti si tudi. Če bi mi napisal, s čim sem uničil post, bi lažje popravil - tako pa lahko le ugibam, kaj vse sem ga polomil. Ti si poleg tega - da sem pokvaril post in kjer si imel prav - napisal precej, kar ne s postom ne z mano nima dosti zveze.

Ko imaš prav, ni važno le, da imaš prav; pogosto je važno tudi, kako to poveš. Če jaz prenesem tvoj način upam, da boš tudi ti mojega - in da povabilo na pijačo in kako besedo še velja.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Jan 03, 2011 18:20

Pa dejte se že nehat kregat.... predlagam Adminu, da določi en datum in se vsi, ki imate komu kaj za povedat oz. si imate za izmenjat komplimente dobite v eni zidanci.... hudiča do jutra se boste že zmenil kdo je IN in kdo NE... zjutraj se boste sigurno že vsi nasmejani in pobotani vračali domov.... :D

Drugače pa dejte se zavedat, da je tole forum in tako kreganje ne spada sem. Prav tako pa je težko dojemati kako kdo sprejme kakšno besedo... npr. če bi nekomu predno bi šel v zidanco na forumu nekomu napisal, da bo pijan kot čep bi se na forumu skregali do onemoglost (saj bi ga užalil). Če pa bi mu v zidanci tole reku bi se pa zjutraj še sam hvalil, da je pijan kot čep :D

Sicer ne vem če sem dal pravi primer, ampak poanta je v tem, da lahko na forumu neka beseda bisveno bolj zapeče kot pa če nekomu isto besedo rečeš z nasmehom v zidanci :)

eeeee zdej grem pa na pir ...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jan 03, 2011 18:30

.

Kje in kdaj se bo dogajalo v zidanci?

Takoj za objavit, da rezerviram termin, ker ne bi rad zamudil.

LP

PS

Tisto "pijan ko čep" me pa prepriča.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Jan 03, 2011 19:26

Ja zidanica ali pa boksarske rokavice gor pa v ring :lol: Čeprav gre moj glas ZIDANICI :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Jan 04, 2011 07:05

Zdaj pa bi se že vsi radi kregali, samo da bi lahko pili, joj, joj.

Kje bo objavljena lokacija in datum?
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Vsaj dal sem v pravo temo

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jan 05, 2011 00:01

Samo prestavil sem iz bolj napačne v manj napačno temo - kreg je že bil tam kamor je še manj pasalo. Tole ni bilo na novo napisano.

Morda je treba temo zdaj preimenovat v Zidanca
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

To je pravo mesto za prepucavanja

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 16, 2012 20:52

Tole je na primernejše mesto za vsebino teme z neustreznim imenom Forum Morjeplovec. MareC je imel priložnost napisati, kaj ga moti, jaz sem za odgovor na to naletel na zaklenjeno temo. Admin, upam da ne boš mislil, da te skušam obiti, ko si zaklenil temo, ampak mislim da je treba objaviti tudi drugo plat, ne samo tisto MareC. In jaz ne bom izgubil živcev.

Najprej
    Vsake oči imajo svojega malarja, in 'de gustibus non disputandum' -> o tem, kaj je komu všeč in kaj ne je bolje ne razpravljati, če se ne želiš skregati.

Tole bi seveda lahko razlomil v več sporočil za tiste, ki berejo le en odstavek dolga sporočila - če koga zanima rang lista po številu objav, se lahko to gre, da bo višje na lestvici :wink:

Drugo
      Je MareC je z uvedbo teme 'Forum Morjeplovec' in svojo nadaljnjo udeležbo v njej izboljšal raven foruma?

Kar zadeva preglednost tem na forumu - da bi bilo lažje najti, kar iščeš, k kar piše, da bi rad dosegel - bi bilo bolje, če bi nadaljeval v tejle temi, ne pa odpiral nove z zanimivo izbranim naslovom.

Da mu jo bo to temo v prihodnje lažje najti (in da je tudi jaz ne bom iskal, če jo bom spet rabil :wink: ), jo bom dodal med zanimive povezave.

Cibro, kar zadeva to prepucavanje torej še ni potrebna nova drkalnica in klepetalnica, kot si ti predlagal - tudi tu nadaljevanje spustim.

MareC in njegovi prispevki
      Po tem kar berem tu, je MareC odličen apneist in se odlično razume na gumenjake in njihovo uporabo v vsakem vremenu, ve kako gre s plovilom na prikolici po cesti in je tudi zelo dober fotograf.

Nepotrebno pobrisano

Tex in njegovi prispevki
    Tex ima res precej prispevkov.
      Jaz izrecno nimam nič proti tistim iz teme "navtika in bejbe", čeprav jih je precej. Res se šele učim 'easy life' - naslednja stopnja bo trening tega, ampak to naj kar ostane. Če mislite, da morjeplovci mislijo drugače, bomo odprli novo temo z anketo o tem - me prav zanima rezultat :lol: :lol: :lol:
      Tudi v podforumu s šalami se najde marsikaj njegovega, in tudi ni odveč. Če bi bilo, bi MareC med enciklopede, ki preveč objavljajo, poleg Texa vtaknil tudi 'jutri pa res* - ki je na forumu tudi dragocen.
      Potem so tu njegovi posti pri 'ugani lokacijo', kjer tudi ni med 'party breakerji' in ni videti, da bi tam šel Adminu na živce . :lol: :lol:
      Nekoč je bil bolj jedek zlasti pri odgovorih na 'butasta vprašanja', ampak ko ga je - mislim da janadino - podrezal, zdaj njegovi odgovori prej pomagajo začetnikom bolje formulirati vprašanja, čeprav šaljiva plat še vedno ostaja. Bog ji dal zdravje.

Definitivno so zdaj njegovi namigi začetnikom, kako poskrbeti za slike ali bolje postaviti vprašanje prijaznejši, kot tisti MareC zgoraj. Tudi mene, ko so bile vse 'zanimive povezave' v mojem prispevku 'rjuharske', ni zatrl ampak malo podrezal, in jaz sem postopno dodal reči, ki so - upam - uporabne tudi za hlaponarje.
      Potem je pa še tisti konec - plovba na hlapon, pa dve osi in manevriranje - na katerega Tex po prebranem sodeč lahko da in da dobre odgovore. Pa tudi kak motor v dobrem stanju lahko ponudi :wink:
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Mar 20, 2012 19:02, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 16, 2012 20:59

MamaMicka in njegove objave

Kar je MM pisal o dirkanju, je bilo v skladu s tistim, česar se jaz spomnim iz mlajših let (naslednji post).

Kar MM piše o prikolicah, imam tudi vtis da v celoti drži.

MM zdaj zanima navtika, in ko se spravi na kaj od tega in razšče, svoje zaključke (in včasih - ne vedno :wink: - povezave na izvirnike, od kod je kaj pobral) objavi, da bi komu, ki ga zanima ista reč, prihranil iskanje. Občasno kaj ne drži, ampak ali poznate koga, ki ima vedno prav (jaz sem zase prepričan, da nimam - čeprav se skušam motiti čim manjkrat).

Zanima ga marsikaj in zato je teh prispevkov kar nekaj. Tudi dolgčas slabo prenaša in poleg tega mu gre na živce, če mora na kakšno vprašanje dolgo čakati. Prav to ga še posebej žene, da odgovori na vprašanje, na katerega v kratkem času kdo drug ni dal dobrega odgovora. Tudi pri tem ga seveda včasih polomi (glej prejšnji odstavek).

MM je dosti mlajši od mene in se ga da sprovocirati - ampak vedno manjkrat Slika zgubi živce.

Če sem jaz kaj k temu pripomogel, mi je v veselje, čeprav včasih zaradi tega MareC malo izgublja živce.

To in še nekaj podobnega plus dovolj časa pri delu, kjer med enim in drugim opravilom tudi računalnik pri roki pomeni veliko prispevkov.

Na vprašanje MM, kaj je točno narobe njegovimi posti - poleg tega, da jih je veliko - je bil odgovor naslednji
MareC napisal/-a:najbolj mi pa na živec stopijo ti dotični vsevedi, ki me potem kontaktirajo po ZS in mi postavljajo vprašanja kaj so pa takega napisali, da me to moti

sporočam vsem javno, da me ne kontaktirajo preko ZS,
ker imajo na vse odprte teme odgovore potem mojih ne potrebujejo.

grem na morje potopit glavo v 12°C in uživat v podmorskem svetu :lol:
:)

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Mar 16, 2012 21:09

Marjan, MareC ni nič posebnega, je bil le eden, ki si je to upal napisati, ker mu je zopet prekipelo! Na srečanju v Zagorju je bila debata tudi o tem, ker nekateri najedajo, najedajo, najedajo in najedajo... Konkretno ni bilo debate o tebi, ker te nekateri poznamo, da si fejst dečko in so tvoji posti tudi VEDNO poučni, čeprav malce daljši. Če komu ne paše, jih pač ne prebere v celoti...

Potem pa imamo pametnjakoviče zaradi katerih forum izgublja na kvaliteti in močno odbija kar precej naših članov, ki so resni člani, ki močno pomagajo, da ta forum sploh stoji, da imamo vsak mesec srečanje, da imamo ruto, da imamo beli dan... In ja, za njih se bom vedno potegnil!!!

Samo citiranje, kako je kdo v kakšni temi kaj napisal... To pa mislim, da ni ravno fer, saj nismo na sodišču! Tukaj smo zato, ker imamo radi morje in da se zabavamo vsak mesec, ko se vidimo, pa še velikokrat na morju, ko skupaj privežemo barke... :wink: :lol:
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Mar 16, 2012 21:14

...
Nazadnje spremenil MareC, dne Po Mar 26, 2012 21:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Marjan Tomki, hipoteza o prepotentnem vsevedu, ki hoče imeti

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 16, 2012 21:16

Marjan Tomki, hipoteza o prepotentnem vsevedu, ki hoče imeti vedno prav :lol: :lol: :lol: :lol:

Jaz se motim ves čas, ampak svoje napake odkrivam in odpravljam - in ko so najhujše bedarije odpravljene, je - kadar menim, da bi zapisano prišlo prav še komu, včasih čas za objavo.

Ozadje

Nekoč (1979) sem bil šolan aplikativni programer. Ing Nace Nadrah, ki je vodil tečaj (pri katerem niti slučajno niso vsi uspešno končali) je med drugim rekel, da ima vsak malo večji program vsaj eno neodkrito napako. Ko to napako zaznaš in odpraviš, še vedno velja isto pravilo.

Naslednjih deset let sem programiral aplikacije, pri katerih v produkciji ni smelo biti napak. Starejšim med vami so moji programi (bodisi v celoti) določili EMŠO, preverjali osebna imena, odkrivali neskladja med ravnjo izobrazbe in letnico rojstva, odkrivali, če je kaj v sistemu šepalo med temi obdelavami in je prišlo do okvar vsebine registra prebivalstva) in podobno. V tem času sem mislil desetkrat ali večkrat hitreje kot zdaj in imel tudi bistveno boljšo koncentracijo.

Način dela in razmišljanja, pri katerem je pred uvedbo v uporabo potrebno zaznati in odpraviti vse napake, ki jih je možno, in pri katerih nepomembnih malenkosti enostavno ni - je zame postal samodejen in kmalu - in še v naslednjih 10 let je postala pomembna - mogoče celo prevladujoča - naloga troubleshooting. Izkazalo se je - seveda - da tak pristop ni uporaben samo pri programiranju.

Za tak namen izurjen se vživiš v problem, v vse njegove plati in če si dober in imaš srečo najdeš rešitev. Mimogrede, videti je, da NT funkcionira podobno, zato se tudi z njim brez težav razumeva (samo da ima mlajši in morda tudi sicer boljši HW :wink: )

Kot sem že zapisal, tak pristop mi je prešel v podzavest in kasnejše izkušnje z drugih področij so povzročile, da ga uporabljam skoraj povsod.

Vrste prospevkov MT
    Podobno, kot za del prispevkov MM, ko me kaj zanima in tisto raziščem, izid zapišem z viri vred. Če se mi zdi, da bo to še za koga zanimivo, objavim, in če kakovost dovolj dobra, je to v bazi znanja.

Če o sorodnem področju že teče beseda, pa ni točno o tem, v tistem področju prispevek v bazi znanja naredim povezavo. Primer je recimo tretji prispevek o principih delovanja absobcijskih hladilnikov v temi Hladilniki, klimatizacija....
    Nekaj časa je trajalo, da sem se navadil delati povezave, vzpostavljati slike in podobno. Zato se mi je zlahka vživeti v koga, ki mu to še ne gre, in takim včasih 'malo pomagam'. Nisem edini (hvala bogu).
    Podobno kot MM, če kdo isti ali naslednji dan ne dobi odgovora, ali če imam vtis, da je z odgovorom kaj pomembnega narobe, skušam to dopolniti. Svoje mnenje - ki često temelji na znanju, ki ga dolgo nisem uporabljal, preverjal, ali - če je šlo za šolsko znanje, ga je sodobna znanost prerasla - vedno preverjam in zato, da je lažje najti, kako in zakaj sem ga polomil, navedem uporabljene vire.

Mimogrede, to je standardni (in predpisani) način tako za objavo znanstvenih ugotovitev kot - tokrat pravno - recimo statističnih podatkov RS (uporaba dovoljena z navedbo vira) kot večine slikovnega in podobnega gradiva z interneta :wink:

Ostali del so pretežno 'strinjam se', 'navdušen', ugibanje krajev (upam da ne party breaker) in podobno.

Enciklopedičnost
    Kot mulo nisem mogel biti minuto pri miru in rekli so, da če bi me dali od glave do pete v mavec, bi še vedno kak prst migal. Zanimalo me je vse živo in za vse živo so mi bili dostopni viri. Ded, s katerim smo stanovali skupaj, je imel knjižnico z več kot deset tisoč naslovi (v morda dvajsetih ali celo več jezikih) in kar je bilo v jeziku, ki sem ga uspel razumeti, sem do pubertete prebral. Tudi se je dalo deda o vsem živem, kar je znal (jezikoslovje, leposlovje, narodopisje, rastlinoslovje, glasba... ) tudi vprašati in dobiti odgovore. V vsem tem je bil ded vrhunski: priznal je, da tekoče govori okrog 16 tujih jezikov (drugi so mu jih priznali več), ustanovil je Inštitut za slovensko narodopisje pri slovenski akademiji znanosti in umetnosti, igral je godala in klaviature (orgle) in bil dovolj znan po svetu, da so v Slovanski knjižnici v Pragi - ko je prijatelj povedal, čigav vnuk sem - zahtevali, naj se podpišem v neko posebno knjigo za pomembne goste. Pri tem je bil zlasti v mladih letih dovolj vročekrven, da je teta rekla, da se ni hotela učiti violine, ker je ded eno zlomil na enem od svojih drugih otrok, ki mu ni in ni uspelo nečesa odigrati prav. Torej, če si se od njega hotel česa naučiti, si se lahko, nisi ga pa smel ravno dosti lomiti.
    To je bil samo eden od virov izredno kakovostnega znanja. Eden od njegovih sinov je bil rudoslovec in kristalograf (tudi bolj malo potrpežljiv, če si ga lomil), drugi zgodovinar, oba akademika, in z obema smo bili blizu (z enim v istem stanovanju, z drugim v sosednji hiši). V širšem sorodstvu, h katerim sem hodil na počitnice na kmete, so bili strojniki in metalurgi, pa arheolog se je tudi našel.

Ni bilo področja, ki me ne bi zanimalo - in takrat je bilo vse tudi ažurno.

Izbirna predmeta pri maturi sta bila kemija in latinščina. Naslov seminarske naloge iz kemije je bil "Nafta" in profesor se je ob tej izbiri križal - kemija nafte je (bila) pol organske kemije in obseg tega za seminarsko nalogo za izbrani predmet je bil... srhljiv.

Bicikle popravljat me je naučil bratranec (ki je kasneje ob študiju in tudi še pozneje, čeprav je delal kot ekonmist, še tudi šraufal brivske aparate in podobne dobnarije). Rekel je, da je njega naučila popravljati koles moja mama, za katero so rekli, da je okrog leta 1925-30 montirala električno razdelilno ploščo v dedovem stanovanju, ker stricu, ki je bil električar, noge niso več dovolj mirno stale na lestvi (strop je bil skoraj 4 m visok, če pomnim prav).

Med srednjo šolo in v času faksa sem vtikal prste pod kladiva in varilne aparate pri kleparju, ki je popravljal našega VW hrošča iz leta 1958 z motorjem iz leta 1964 (Kucler, če kdo ve), si mazal prste pri mehaniku (Stane Mesojedec, če kdo ve). Nekaj let sem se s katro podil po Ljubljani in letal po stopnicah z (mehaničnimi in elektromehaničnimi) pisalnimi in računskimi stroji, kar je poskrbelo za tehniko vožnje skozi gnečo, parkiranje v vsako luknjo, kondicijo pri teku v nadstropja z deset do nekaj deset kg v rokah in osnove finomehanike.

Radioamaterski in elektrovarilski tečaj sem naredil na mladinski delovni akciji in prvo sem se šel naslednjih nekaj deset let (in se marsičesa naučil), o drugem vem, da ne vem dovolj, ker potem že dooolgo nisem uporabljal.

Ma, dost je zgodovine, recimo da nehamo leta 1975, ko sem šel k vojakom. Pa ne, da me potem ni še kaj zanimalo in da nisem bil pri marsičem od tistega temeljit.
    Nikoli nisem rekel, da smo normalni, povprečni ali kaj podobnega.

MareC, če hočeš izboljšati forum, napiši, kaj je s katerim prispevkom narobe.
    Če meniš, da je razvlečen, težko čitljiv, v napačni temi - vse to si že upravičeno očital - sem se in se bom še poskusil poboljšati. Moj 'podpis' je mišljen resno.
    Če meniš, da nisem normalen, se strinjam - to vem že dolgo in to vedo mnogi, ki me poznajo. Nič novega torej.

Normalen pomeni nekoga , ki ne izstopa iz množice. Ki si ne upa misliti drugače, globlje, radovednej od mnoćice.

Drug izraz za ne normalen je izjemen. Te morda zanimajo normalne ženske? Te zanimajo izjemne ženske?

Trik uspešnosti ni v tem, da narediš ljudi normalne, trik je v tem, da skupnost kar najbolje porabi (in stimulira) izjemnost vseh, ki k uspešnosti skupnosti lahko kaj pridajo. In skoraj vsakdo - zlasti vsak otrok - je na svoj način izjemen. "Normalni" so tisti, ki jim je butasta skupnost zatrla izjemnost.

Tisti, ki kaj prida, je kaj prida. Tisti, ki nič ne prida, ni nič prida, oziroma je pridanič.

Kolikor (še) morem, skušam ne biti pridanič. Tudi tu na forumu. Je to narobe?

Mimogrede, o tem, od kod se izvira beseda priden, mi ni bilo treba nikjer prebrati, beseda sama se pojasni.

Sem zato encikloped? Mogoče. Je moja predpostavka pravilna? Verjentno, ne pa gotovo.

Kar zadeva veliko časa na razpolago za veliko člankov - nekje sem že napisal, da znam slepi strojepis (in sem tudi tipkal dovolj hitro in zanesljivo za izpit iz tega). In ko tipkam, mi zato možgani ne delajo nič počasneje. Če za nekaj razmeroma dobro utemeljenih prispevkov porabim manj časa, kot kdo drug, ki potem misli, da moram zato na morjeplovcu viseti cele dneve, je to njegov problem.

Če je zaradi mojih prispevkov vsebina Morjepovca slabša kot sicer - pa poglejmo, katere od njih bi bilo treba umakniti. O tem se pa MareC doslej ni nameraval pogovarjati.

In če je kaj od tega žaljivo, čeprav je res, tudi ni moj problem, če resnica boli. Včasih to kdo rabi.

Ja, še to: bi bili radi člani povprečnega, normalnega Morjeplovca?

Ali bi bili radi izjemni člani izjemnega Morjeplovca?

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov