Yamaha 4 stroke

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

acrobat
Admiral

Yamaha 4 stroke

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Maj 26, 2012 15:08

Pa smo spet pri enem problemu..
Naredil sem servis na motorju Yamaha F150.Zamenjal sem tudi impeler,in pregledal šalčko,....Vse super izgleda,tudi impeler je bil še dober,ampak sem ga vseeno zamenjal.Je pa res da nisem pregledal in očistil termostata.

In danes sem končno motor pognal na slušalke in nekaj časa ni bilo kontrolnega curka,ok mogoče termostat še ni odpru.In tako sem ga pustil nekaj minut (cca 5 min)laufat,vmes pa sem mu malo dodal obrate,in voda je počasi pritekla iz kontrolnega curka.Za test sem še staknil cevko kontrolnega curka in ni bila zamašena.Ampak po mojih izkušnjah,je bil ta curek bolj blag,je imel premalo pritiska.In po še nekaj minutah laufanja se je uklopila sirena in prižgala lučka za temperaturo.

????kaj bi bilo narobe???
impeler sem dal skupaj kot mora bit,lopatce obrnjene tako kot morajo bit(od impelerja) in sem pomislil na termostat.
Tako da sem razdru termostat in je bil čisto obrašen z kamnom.
Termostat sem doma očistil z wc netom,še stestiram ga v vroči vodi in jutri test.

Kaj vi mislite ali je res to samo termostat,ali je lahko še kaj drugega?
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Maj 26, 2012 19:04

To sploh ni termostat, to je slab pretok vode iz pipe na slušalke za tako velik motor.
Termostat tudi nima veze s kontrolnim curkom.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Maj 26, 2012 20:31

Dvomim da je pretok vode iz pipe,cev je normalna kot jo zmerej uporabljam za pranje motorja,pritiska je pa tudi cca 4 bare
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Maj 26, 2012 20:34

To sem skoraj siguren da ni zaradi premajhnega pritiska vode :!: Tudi zaradi termostata ne more bit, saj ni pogojeno nič z njim.Na tvojem mestu bi šel še enkrat razkopat peto, lahko da se ti ni tam dober kaj skup vselo, ko pride cev iz šalčke ven in gre pol naprej proti motorju.A ti mogoče kje drugje priteče voda ven??
Ure dnevi leta tečejo....
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Maj 26, 2012 21:36

Zrihtaj si en 200l sod, odreži ga tako, da gre noga not, napolni vodo in še 1x preveri kontrolni curek. Boš videl, da bo boljši!!!
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Maj 26, 2012 21:48

ja na tisto cev iz šalčke imam pomislek,tako da bom jutri še enkrat razmontiral peto.

Voda ko jo odprem teče ven še iz ene dveh majhnih luknjic pred in nad slušalkami in pa iz rež nad propelerjem in pri propelerju(izpuh).

Sem pa tudi staknil cev za kontrolni curek in pihnil skozi,in je vse ok.

Dinksi....sem razmišljal tudi o sodu,sem vzel,vse kar je pri hiši,pa glej ga zlomka sem nabavil tako velik motor, da noben kanister na peto ne paše.
Bom jutri najprej to probal s sodom,ga ima sosed za posodit.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Maj 26, 2012 21:58

v kad za grozdje gre tudi Yamaha 800...ko bo narjena. :lol: Peta se preizkusi PREJ ko jo damo v motor in po tem ni dilem ali je ok ali ne..
Pa še povem kako jo preizkusimo..
Peto damo do kavitacijske plošče v vodo nato na os nasadimo gumijasto cev,na drugi strani cevi vstavimo sveder in cev z objemko fiksiramo na os in na sveder.Nato z vrtalko POČASI vrtimo in takoj vidimo ali impeler dela ali ne..
LP Iztok
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Maj 27, 2012 13:41

dinksi

Zrihtaj si en 200l sod, odreži ga tako, da gre noga not, napolni vodo in še 1x preveri kontrolni curek. Boš videl, da bo boljši!!!

To sploh ni termostat, to je slab pretok vode iz pipe na slušalke za tako velik motor.
Termostat tudi nima veze s kontrolnim curkom.

Dinksi včeraj se mi je tvoja izjava zdela skoraj smešna,ampak ti moram povedat da si imel prav.

Vtaknil sem motor v sod in pognal in zadeva dela kot more.
Je pa res,da sem si najprej naredil malo dela in še enkrat razmontiral peto in impeler in pregledal vse kanale ,in....in nisem našel napak.Tako da sem sestavil nazaj,vtaknil v sod in :D :D :D :D :D
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Maj 27, 2012 14:52

Poizkusi sedaj ko veš da ti zadeva dela, še na slušalke, da vidiš, če je kakšna razlika.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Maj 27, 2012 19:38

Sej sem probal najprej na slušalke in ista zgodba kot včeraj,pol mi ni dal miru sem še enkrat peto razmontiral in pregledal vse okol impelerja,in je bilo vse kot mora bit.
Pol sem pa pristavil sod in je delalo kot mora.
Možno da res dobi motor premalo vode skozi slušalke,sam ko pogledaš na youtubu filmčke ko zalaufajo vsem dela na slušalke,sem najdu celo en filmček ko je f250 pognal na slušalke in isto dela.

Stestiral sem tudi termostat in tudi dela kot piše v manualu,tako da sem ga zmontiral nazaj in po 5 minutah je tudi voda pritekla topla.

Ni mi jasno,ampak SOD dela čudeže,se očitno motor počuti bolj domače.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Maj 27, 2012 20:01

Lej, zanima me samo to, če sem te prav zastopil si naredil tako: poizkusil si na slušalke in ni bilo dobro, potem si razkopal peto, sestavil nazaj, in vse skupaj pomočil v čebr vode, kjer je pa čudežno začelo delat :?: ali te pravilno spremljam?? če je res tako, bi te prosil, da še enkrat sedaj poizkusiš na slušalke ko veš da v čebru dela brez problemov.Če se sprašujete ZAKAJ, zato ker še nisem imel primera, da bi v čebru delalo, na slušalke pa ne :!:
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Maj 27, 2012 20:12

Si pravilno zastopil.Ti še enkrat kompet razložim.
Preden sem razmontiral peto, motorja nisem laufal odkar sem ga kupil.
Najprej zamenjal impeler,nato zalaufal na slušalke in ni bilo dobro.
Nato še enkrat razkopal peto in je bilo vse na svojem mestu(kot mora bit).
Spet zagon na slušalke in ni delalo.Po tem zagonu sem šeenkrat odklopil vse cevi eno po eno in jih spihal.
Nato zagon na čeber in motor čudežno ozdravi.In tudi kontrolni curek je imel normalen pritisk.

Možno je tudi da je bilo kje v kaki cevi ali kanalu v motorju še kak štofelc ki ga nisem opazil,ko pa sem pihnil v vsako cev in luknjo za vodo ga je lahko odneslo,čeprav nisem imel občutka da je kaj zabasano.Pomislek imam zato,ker ko sem odmontiral termostat,sem našel v kanalu malo soli-ali nekaj podobnega.

Bom še enkrat sprobal na slušalke in poročam.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Maj 27, 2012 20:16

acrobat napisal/-a:-Bom še enkrat sprobal na slušalke in poročam.

To čakam :!:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 28, 2012 09:22

Gotovo je razlika med slušalkam in sodom, ker pri sodu je ponavadi višji nivo vode(impeler že potopljen) pri slušalkah pa mora impeler vodo potegnit gor. Sploh če ni dovolj pritiska-pretoka vode v slušalkah+pri slušalkah teče ven čez vse vstopne šobe.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Maj 28, 2012 10:53

Pri meni Suzuki 140 4T normalno "lula" tudi na slušalkah. :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov