nakup vozniškega

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Zmago1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » Ne Apr 22, 2012 11:42

Izpit ni noben bavbav je pa res da predvsem za starejše novopečene morjeplovce ki so bolj počasni je gradiva in vozlov zelo veliko za naučit,...na šolanju smo imeli dva starejša okol 55 ali 60 let pa sta obupala že prvo uro pri vozlih,...povprečen starejši človek pač ne more skonzumirat 6 vozlov v pol ure, ali pa 100različnih kombinacij lučk, pa 100 vprašanj o zakonih,.... kje so šele azimuti in določanje pozicije,...ne gre, NO GO. Mladi pa kar usest se za tiste par ur in nadudlat gradivo vam bo prav prišlo :)
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Apr 22, 2012 12:17

To je stvar sposobnosti dojemanja, ne starosti. Nekaterim mladim skuterašem in gliserašem sem že nekajkrat rekel, da naj glisirajo po predpisih, torej zunaj in ne že iz mandrača, pa nič kaj dosti ne pomaga.
Torej bi lahko rekli, da mladi slabo dojemajo, kar pa bi bilo posploševanje in ne bi bilo resnično stanje. Moje mnenje pač :wink:
LP
tom112
Naddesetnik
Kraj: Ljubljana

Groza

OdgovorNapisal/-a tom112 » Po Jun 11, 2012 14:47

Sem se zgrozil ob tej temi in to da kupiš izpit za voditelja čolna, je preprosto nedopustno. Gre predvsem za tvoje zdravje in življenje na morju. Ne smeš pozabiti pa tudi na življenje in zdravje drugih udeležencev, prav tako pa je v igri tudi ogromno materialnih zadev, saj jahtice niso poceni.
Znanec se mi je hvalil, da je kupil izpit in mu nisem verjel, ker si ne znam predstavljat, da je v Sloveniji to možno. Njegov izpit je bil identičen originalu z vsemi lastnoročnimi podpisi. Sram naj bo tistega kapitana, ki se podpiše na tak izpit (seveda njemu dajo drugi za podpisat) in tudi tistega, ki si kupi izpit.
Smešno se mi zdi opravičevanje starejših in tudi ostalih, da niso dovolj dojemljivi, da bi opravili ta preprosti izpit za voditelja čolna. Vsi pač niso sposobni za voditelja čolnov.
Mirno plovbo vsem!
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

Re: Groza

OdgovorNapisal/-a jandrej » Po Jun 11, 2012 15:40

Znanec se mi je hvalil, da je kupil izpit in mu nisem verjel, ker si ne znam predstavljat, da je v Sloveniji to možno. Njegov izpit je bil identičen originalu z vsemi lastnoročnimi podpisi. Sram naj bo tistega kapitana, ki se podpiše na tak izpit (seveda njemu dajo drugi za podpisat) in tudi tistega, ki si kupi izpit.

Predlagaj svojemu znancu da kupi še izpit za avion, pa naj se vozi če si upa :lol:
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Po Jun 11, 2012 16:34

Sem slišal za enega slovenca ki je glisiral v kanalu proti Malem Lošinju z gumenjakom.Valda so prišli policaji,dobil mastno kazen,preverili hr izpit in je bil ponarejen.2 dni je bil zaprt in s kriminalisti je šel v Rijeko.
Vsi ki imamo podobne izpite samo upamo lahko da nas kdej ne doleti isto.
Lp
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Jun 12, 2012 14:20

Jaz sem bil 2x po tri ure na tečaju in ga naredil na hr. To je isto, kot da bi ga kupil. Potem pa prosil prijatla da me je naučil pluti. in kaj je tu tako strašnega?
Me zanima kdo od teh, ki ga je delal v Sloveniji pred 10 leti in se vozi z 5m čolnom se še spomni navigacije, oznakah luči na ladijah in ostalega balasta.
Je pa bolj elegantno it 2x na tečaj in opraviti legalno, kot pa kupiti na črnem trgu, cena pa je identična.
Uporabne informacije za varno plutje pa sem iskal na netu (in tako našel morjeplovca)
Zdaj, pa udri po meni, ker sem sicer legalno kupil izpit.
mirno morje
kiti
Poročnik korvete
Kraj: Dolenjska

OdgovorNapisal/-a kiti » To Jun 12, 2012 15:40

Jaz sem delal izpit kakih 7 ali 8 let nazaj pri nas in imam tudi bukvo na čolnu. Priznam pa ,da vsako leto na začetku sezone malo preštudiram knjigo in je zelo zanimivo posebaj sedaj ko se sin nekaj meni da bo šel opravljati izpit.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jun 12, 2012 17:29

Roman 1 napisal/-a:Jaz sem bil 2x po tri ure na tečaju in ga naredil na hr. To je isto, kot da bi ga kupil. Potem pa prosil prijatla da me je naučil pluti. in kaj je tu tako strašnega?
Me zanima kdo od teh, ki ga je delal v Sloveniji pred 10 leti in se vozi z 5m čolnom se še spomni navigacije, oznakah luči na ladijah in ostalega balasta.
Je pa bolj elegantno it 2x na tečaj in opraviti legalno, kot pa kupiti na črnem trgu, cena pa je identična.
Uporabne informacije za varno plutje pa sem iskal na netu (in tako našel morjeplovca)
Zdaj, pa udri po meni, ker sem sicer legalno kupil izpit.

Mene bolj skrbi kje si "dobu" unga šihtnega, saj veš jači tlači..... :lol:
https://medisken.si
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Jun 12, 2012 18:32

Za šihtnega je blo treba pa eno leto teorijo gulit, pol pa še tri mesce praktično vežbat......
....pa se vseeno zgodi....
mirno morje
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Jun 12, 2012 21:39

Malo prečekiral to zanimivo debato. Ne bi se spuščal v legalno ali nelegalno ker logično je da legalno.
Povedal bi pa nekaj v legalnem delanju izpita in vseh šolah, ki jih propagirajo. Res je, da v šolah povejo ogromno in seveda naučijo. Koliko pa kdo odnese je pa veliko vprašanje. So pa šole tudi velika potuha. V šolo gre in skoraj vsak napravi, pa čeprav je kar nekaj takih, ki tega med njimi ne zaslužijo. Pač renome in seveda ve se kdo uči v teh šolah. Pozna se pa seveda pri izpitih. Če si v šoli dve minuti pa si opravil. Se prijaviš na izpit brez šole pa ne greš kar tako skozi. Te kar dobro izprašajo in se s teboj ukvarjajo. Da ne govorimo o izpitu za radijsko postajo. Simulator je samo en za tiste, ki so v šoli, pa ni panike deluje tudi drugi simulator. Tako da ja. Je pa seveda potem delo in učenje.
V avtu smo vsak dan pa boh ne dej, da je treba danes it delat teorijo. Mene se zdi, da bi bilo smeha.
Vsem želim mirno plovbo.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 13, 2012 19:19

Jaz najmanj vsako leto na začetku ponovim zadeve:
- regatna jadralna pravila (kdaj je treba komu dati vodo na boji - recimo štartni, kdaj smeš in kdaj ne smeš odstopati od svoje prave smeri in tako naprej)
- lučke in dnevne oznake plovil, dnevne oznake pri ovirah, plitvinah... ter svetilnike in njihove vzorce, kako so označeni v peljarjih ipd.

Te reči mi dovolj zbledijo, da se včasih bo ponovitvi ujamem, da se česa ne spomnim ali celo da se česa spomnim drugače, kot je res.

Podobno bolj redko uporabljam GPS ploter (mini-12 in podoben drobiž tega nimajo :wink: ) in zato pobrskam po navodilih, preden (ali čimprej potem ko) izplujem z barko, ki to ima.

Pravila za izogibanje trčenjem na morju in podobno mi pa ne zbledijo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
rider666
Admiral

Re: nakup vozniškega

OdgovorNapisal/-a rider666 » Po Jul 21, 2025 15:17

Ker mi je odpihnilo izpit iz barke in ga nisem našel sem zaprosil za duplikat in glej ga zlomka mene nikakor nimajo v evidenci, enostavno ne obstajam ceprav sem izpit legalno naredil, izpit sem delal ene 15 let nazaj. Cez en mesec grem na dopust in sem brez izpita zato me zanima ce obstaja kdo ki mi lahko izpit uredi po drugih kanalih.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 22, 2025 14:28

Po pašmanskem al rivanjskem alpaskem kanalu al??
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Jul 22, 2025 14:51

Ce bi bil jaz lastnik ali moderator tega foruma bi brisal teme s takim naslovom (ne simfam posameznih smiselnih objav ampak ociten namen te teme).

Ne me je*** v navtiki gre prehitr kej narobe, na primer, sem samo dons dozivu dve pizdariji. Pol je pa problem dva dni vsest se za knjigo in nastudirat pravila ter legalno narest izpit. Ze tko ga dobis brez 'voznje' kar je smesno, pa bi še kljub temu nekateri hvatali krivine
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jul 22, 2025 15:22

Po morju se dogajajo take kozlarije, da bi bilo zelo smiselno napravit tudi praktični preizkus znanja. Lani je pripeljal v marino en štajerc, ki se mu je na očeh videlo, da je prviš za krmilom. Nikakor, res nikakor ni znal obrnit najete okrog 7 m dolge barke. Hoteli so bočno vezat, a se niso znali približat obali. Ker je bilo vse skupaj brezupno sem jim vrgel štrik in jih potegnil do obale. ko so izpluli mi je nekaj smrdelo, zato sem skočil na kopalno ploščad in se pripravil.
A ni vrag 2 m pred mano namesto rikverc potegnil poln plin in se totalno usral ob nastali situaciji. Če ne ne bi bilo na kopalni ploščadi, bi nas na polno zajahal. Z zadnjimi močmi sem ga odrinil v desno in šele, ko je že skoraj izglisiral se je spomnil, da lahko odvzame plin.

Zelo, zelo daleč nazaj, ko sem bil v sedmem ali osmem razredu sta bila v našem gliserju fotr in sosed, jaz sem pa splaval na premec, da ga odvežem. Vmes je fotr vžgal motor in ne vem kaj prkljal po ročicah. Z levo roko sem držal bitvo, z desno sem pa ravno odvrgel štrik, ko je naenkrat gliser zarjovel in skočil naprej. Fotr je dobu oči kot lubenice in zmrznil. Na srečo je sosed skočil na njegovo stran in potegnil za varnostni štrik. V teh par metrih mi je skoraj odtrgalo sredinec in prstanec, še dolgo sza bila popolnoma modra. Na srečo sta zdržala, ker me drugače ne bi bilo tu.

Ob nekem preudarnem (ne vem kakem) praktičnem izpitu se taki idiotizmi ne bi dogajali in tudi tik pred nosom ti nek idijot, ki ga prehitevaš ne bi naenkrat spremenil smeri in ti prekrižal poti, da moraš delat letalske akrobacije, da se mu izogne, pa čeprav si šel mimo njega skoraj 100 m daleč...

Lahko bi napisal tudi nekaj mojih zelo butastih, ki so nastale zaeradi neznanja, a je bolje pisat o drugih. :oops:
Ma vsak od nas lahko kako tako napiše o sebi in ena pametna praksa bi vsaj zmanjšala število takih dogovkov.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov