Problem pri vžiganju

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Jun 05, 2012 08:24

to pomoje imaš nekje slab stik in na srečo enkrat je skupaj drugič ne ker se vse premika.
Če niti ne trzne ni elektrike.
No enkrat bo ta stik šel v maloro.
Si preveril ključavnico?
LP
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 05, 2012 09:29

@BOJA

Js bi na podlagi simptomov rekel, da imaš nekje slab stik v ključavnici oz. konektorju ključavnice oz. konektorju ključavnice in sistemskega prikazovalnika. Če bi zadeve malo odpr, prepihal, predihal in uporabil malo kontakt špreja bi verjetno rešil problem.

Preveri tudi kleme na akumulatorju da so 100% zategnjene. Iskrenje zaradi slabega stika ima lahko 2 zelo neprijetni posledici:
- odpoved (drage) emm enote in morda še česa
- eksplozija pokalnega plina, ki nastaja pri polnenju akumulatorja

A takrat ko s ključem daš kontakt zapiska in se prižgejo lučke na obratomeru? A si takrat, ko motor noče vžgati probal ali dela trim?
Uporabniški avatar
BohVar
Kapitan
Kraj: Okolica LJ

OdgovorNapisal/-a BohVar » To Jun 05, 2012 10:42

Je možno, da je šel RELE VŽIGA :roll: :?:

Sem imel podobne simptome......
Hodi v planine in plovi po morju dokler je še čas, ker prišel bo čas, ko ne bo več čas, in kmalu bo ta čas!
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » To Jun 05, 2012 18:14

janadino napisal/-a:Kaj to pomeni ne vžge? Ali zaganjač vrti motor in motor ne vžge ali pa se zaganjač sploh ne zažene?

Glej, v prvem stavku sem napisal:
Evinrude E-Tec 90, včasih noče vžgati, motorja sploh ne obrne
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » To Jun 05, 2012 18:30

Aha, šele sedaj vidim, da je bilo kar nekaj odgovorov, zato povzemam in dodatno pojasnjujem:

Kadar ne vžge, se zgodi to, da štarter sicer prime, naredi morda pol obrata ali en obrat, potem pa zajambra (kot bi bil prazen akumulator) in ne more več obrniti motorja. Ko se je prvič zgodilo sem pomislil, da se je motor enostavno zapekel od konzervacije in sem pobral ven dve svečki in ga malo zavrtel v prazno. Takrat je seveda obračal. Čim pa je nazaj dobil kompresijo, ko sem vrnil svečki, spet ni šlo. Po nekaj poskusih je potem le vžgal in potem delal celo sezono :?: :!: .

Ključavnice nisem posebej preverjal, je tudi ne znam, ampak če bi bila ključavnica kriva, potem bi najbrž moral vžgati direkt na kleme, pa ni!

Kleme na akumulatorju so bile vedno dobro zategnjene in čiste - brez oksida

Trim deluje vedno, tudi, ko motor ne vžge. Ko dam kontakt zapiska in lučke se zaporedno od desne proti levi ugasnejo. Edino včasih ne zapiska, pa mislim, da je problem na samem piskaču, ker lučke pa vedno delujejo kot je treba.

Za prvomajske smo ga peljali dol in sedaj je na Pagu. Upam samo, da bo vse delovalo brez težav, če pa že mora kaj zaj...bavat pa naj na privezu in ne takrat, ko smo nekje zunaj in manjka še 3,9 minute do tramontane :lol:

Pa res lepa hvala vsem, ki se trudite z odgovori, cenim to :!:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jun 06, 2012 06:14

Ključavnice nisem posebej preverjal, je tudi ne znam, ampak če bi bila ključavnica kriva, potem bi najbrž moral vžgati direkt na kleme, pa ni!

A si siguren, da si + klemo dal na zaganjač za relejem? BTW to dela zelo nevarno iskrenje ki ti lahko uniči EMM, tako da ti to odsvetujem početi v bodoče...

Kadar ne vžge, se zgodi to, da štarter sicer prime, naredi morda pol obrata ali en obrat, potem pa zajambra (kot bi bil prazen akumulator) in ne more več obrniti motorja. Ko se je prvič zgodilo sem pomislil, da se je motor enostavno zapekel od konzervacije in sem pobral ven dve svečki in ga malo zavrtel v prazno. Takrat je seveda obračal. Čim pa je nazaj dobil kompresijo, ko sem vrnil svečki, spet ni šlo. Po nekaj poskusih je potem le vžgal in potem delal celo sezono .

V kakšnem stanju je akumulator? Znal bi bit švoh. Ko nekaj časa stoji se izprazni, potem ga ob prvem vžigu motor oživi... in je vse skup glih na meji. Sicer si napisal da ste tudi na kleme probal pa ni vžgal. Vendar lahko je bil takrat na klemah malo slab kontakt pa ni sfolgalo obrnit... Tako da... bi še 1x preveril aku. Če je ta res ok in če trim takrat ko ne vžge tudi deluje in če je jasen znak da je ključavnica dala kontakt štarterju, potem ni druge kot rele štarterja. Lahko se je kje kak spoj v zaganjalnem sklopu losal.

Nekaj sigurno je, js se nebi upal na morje it da ne najdem.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Jun 06, 2012 09:36

Glede na opis so lahko tud ščetke na štartarju. Včasih se je pri avtih dogajalo isto... Če ni hotel obrnit macolo pa dvakrat po štartarju pa je delal spet neklaj cajta :)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Jun 06, 2012 18:07

Najlepša hvala za vse odgovore, bom vsekakor pregledal še vse to in javim, kaj je bilo. Hvala, 100x :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jun 09, 2012 00:34

Evovii, tudi jaz sem pomislil na krtačke na zaganjaču, ampak ko je omenil, da je zavrtel, ko ni bilo svečk (bi se morale ščetke malo sčistiti), pa potem ni več, ko so bile svečke spet nazaj notri - to ne kaže več čisto na to...

Drugače je bilo pa tudi že kakšno kopito pištole namesto macole, ki je ni bilo pri roki...

Ključavnica verjetno premakne rele, in v tem bi bil lahko slab stik. Ampak če s klemo obideš pa tudi ne steče...

Slab aku - ampak potem pa nekaj mesecev vžiga... tudi ni logično.

Boja, vzemi kak multimeter s sabo in ga imej v prihodnje na čolnu (jaz imam za v kak žep zdaj enega za 10€).
Takrat, ko noče vžgati, pomeriš napetost na aku - tudi razlika med tem, na koliko pade, ko zavrti in na koliko pade, ko se ne bi morala kaj povedati.

Pa slabi stiki bi se morali kar slišati, ko imaš nastavljeno na prevodnost (različen upor različen ton).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » So Jun 09, 2012 10:18

@Marjan Tomki
res izčrpno in res ti hvala, bom kupil eno napravico, ali pa kar povabil kolega avtoelektričarja s seboj na čoln - ampak bo šlo piva sigurno za več kot 10€ :D
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » So Jun 09, 2012 12:44

No pa nadaljujemo temo. Delno sem rešil problem, a ne povsem. Ugotovili smo, da za zagon motorja naprej elekrtrika do črpalke od bencina pride preko zaganjača, takoj za tem pa prevzame alternator to vlogo. Montiral sem lučko vzporedno vezano na črpalko za gorivo in ugotovil sledeče:
- ko zalaufam motor zagori lučka
- takoj za tem pa ugasne
- torej sledi da iz alternatorja ne pride tok do pumpe
MOtor en čas laufa potem pa ugasne ker mu jasno zmanjka bencina. Torej kako naprej?? Pogledali smo shemo in ugotovili da tok ki prihaja preko alternatorja do pumpe ima vmesno postajo "varnostno stikalo za pritisk od olja" in potem do pumpe naprej. Imam občutek da je tam nekje prekinjen tokokrog. Zanima me kako imate vi to rešeno na vaših Mercruiserjih? Ali imate to stikalo premostičeno? Ali je sploh smiselno da je povezano preko, saj olje non stop kontroliramo če ga je dovolj, pa še merilec pritiska imamo na kruškotu??? Torej??? Prosim vas za nasvet. Hvala,

Lp,

Iztok
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Jun 11, 2012 14:49

Od vseh morjeplovcev, ki imajo Mercruiserje nobeden ne ve kako ma to povezano :?:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 11, 2012 19:10

BOJA napisal/-a:@Marjan Tomki
res izčrpno in res ti hvala, bom kupil eno napravico, ali pa kar povabil kolega avtoelektričarja s seboj na čoln - ampak bo šlo piva sigurno za več kot 10€ :D
Verjetno - tisto pivo je 'licenčnina' za software (tisti v glavi avtoelektričarja) :lol: :lol: :lol:

Bolj zares - najbrž bo najbolje, če narediš oboje:
    Kupiš škatlico, ki jo imaš potem okrog barke kje pri roki (brez tega je pri elektriki skoraj tako, kot bi okrog hodil slep, ali pa vsaj slaboviden),
    in povabiš kolega - po možnosti takega, ki se razume tudi na navtično, ne le avto elektriko.

Potem pa narediš download programske opreme (mu gledaš pod prste, kaj in kako dela, da veš več za drugič) - kar plačaš s pivom - če se on strinja.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Jun 14, 2012 07:16

Hehehehe,
torej kot razumem - dvojna varnost, najprej napravica potem pa še nekdo, ki jo bo znal brati :lol:

Potem pa greva na pivo ali izjemoma tudi dva in na koncu ne bova vedela ne kje je naprava ne kaj je na njej pokazalo :lol:

Hec na stran - bom to res naredil, se zelo strinjam... Konec koncev tudi če nimam dosti pojma o štromu, škoditi ne more, če imaš stvari pri sebi... Tako kot kable za vžig, čeprav se včasih zdi brez veze... Bom pa tudi serviserja vprašal, kaj bi lahko bili vzroki za težavo.

Hvala ponovno... Ker na ruto žal tudi tokrat ne morem, bom z veseljem dal za pivo kje drugje, če se le srečamo :roll:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov