Hlajenje-Tomos 4.5

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Majnk
Višji štabni praporščak
Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Majnk » Po Jul 09, 2012 19:18

Pozdravljen Yurko. Ja, po ogledu fulmčka se mi zdi da je problem identični. Do sedaj ga nisem na novo zagnal, sem pa snel vplinjač, očistil in preveril tesnenje. Meni se zdi vse kot mora biti(isto sem naredil pri pumpi za bencin).
Sem pa zdaj razdrl tudi predel noge, da vidim kaj je morda narobe pri hlajenju.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jul 09, 2012 22:08

Meni je enkrat en zaupanja vreden Tomos serviser rekel, da se T 4 motorji pod polnim plinom v sodu lahko tako pregrejejo, da pregret karter motorja moti vsesavanje bencina in motor izgubi na moči. Podobno se v sodu obnaša tudi moj T 4 S po eni minuti videa:

http://www.youtube.com/watch?v=XW2hTZ4KE88
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » To Jul 10, 2012 10:11

A se komu sanja, kaj bi se zgodilo, če bi vgradil 12V/50W namesto 6V/17W? A ima to sploh kakšen vpliv na iskro?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jul 10, 2012 11:29

Mislim, da nima večjega vpliva na iskro, še vedno so platine. Lahko pa seveda vgradiš, je kompatibilno. Za razliko od 6V 17W ima zunanjo vžigalno tuljavo.
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » To Jul 10, 2012 21:00

Živjo vsem

Evo, danes sem imel popoldanske urice v delavnici. T4.5 končno dela kot mora!

Zgleda, da je potrebno pred-vžigu posvetiti malo več pozornosti in truda kot sem mislil. Očitno sem imel ves čas nastavljenega napačno, saj sem to počel precej na pamet. Sklepam, da je zaradi napačnega timinga iskre motor počasi zalivalo in zato je pod polnim gasom mukajoče ugašal.

Stvari sem se danes lotil tako kot treba - z merilnimi lističi, šublerjem in ohm-metrom. Nastavil sem kot je predpisano v navodilih:
- Platine 0.35mm - 0.45mm(nastavljeno 0.40mm)
- Jeziček na svečki 0.7mm
- Predvžig 1.5mm od GMT

Stvar dela zelo solidno, zna pa biti, da bi se dalo iztržiti še kaj več iz Tomosakya. Mogoče bo še kdo drug dal kakšen nasvet.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jul 10, 2012 21:18

Lepo, te pa popravim, za magnetni vžig je pravilna nastavitev svečice 0,5 mm, 0,7 mm je za elektroniko.
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » To Jul 10, 2012 21:22

Aha, no pol pa jutri "kresnem" še svečo na 0.5. Hvala. :)
Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jul 12, 2012 00:24

yurko napisal/-a:Aha, no pol pa jutri "kresnem" še svečo na 0.5. Hvala. :)

jas sem svojo nastelal tako da sem magnet iz zgorne mrtve točke zavrtel nazaj za 1.8 cm oziroma 1.8 milimetra pred vrhom ko je bat in takrat morajo biti platine na vagici se pravi tik pred odprtjem....dela ko ura .... :D
L.P
Damjan
igli
Višji praporščak
Kraj: Stanice

OdgovorNapisal/-a igli » Če Jul 12, 2012 01:04

Iz takega motorja bi pomoje se kamot stisnil kakšnega konja več, z pravo obdelavo cilindra(širjenje kanalov) ter danega cilindra v fazo bi se poznalo kar nekaj na moči. Če te zanima kaj takšnega ti lahko zrihtam kontakt osebe ki to zna narediti tako kot se spodobi ;D

Lp
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jul 12, 2012 08:46

Trunkelj napisal/-a:
yurko napisal/-a:Aha, no pol pa jutri "kresnem" še svečo na 0.5. Hvala. :)

jas sem svojo nastelal tako da sem magnet iz zgorne mrtve točke zavrtel nazaj za 1.8 cm oziroma 1.8 milimetra pred vrhom ko je bat in takrat morajo biti platine na vagici se pravi tik pred odprtjem....dela ko ura .... :D
L.P
Damjan

Tukaj govorimo o razmaku med elektrodami svečke.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 12, 2012 19:37

yurko napisal/-a:...
Stvari sem se danes lotil tako kot treba - z merilnimi lističi, šublerjem in ohm-metrom. Nastavil sem kot je predpisano v navodilih:
- Platine 0.35mm - 0.45mm(nastavljeno 0.40mm)
- Jeziček na svečki 0.7mm
- Predvžig 1.5mm od GMT

Stvar dela zelo solidno, zna pa biti, da bi se dalo iztržiti še kaj več iz Tomosakya. Mogoče bo še kdo drug dal kakšen nasvet.

Ti si (jedrnato - ne tako na dolgo kot jaz :oops: ) 'popravil' režo na svečki.

Elektronski - brezkontaktni - vžig razvije precej višjo napetost na sekundarju vžigalne tuljave kot pri platinskem in iskra torej zanesljivo preskoči 0, 7 mm.

Pri platinah je prekinitev toka skozi primarca vžigalne tuljave počasnejša (ob prekinitvi pri platinah tok pada toliko časa, da se nabije kondenzator, brez katerega bi tudi iskrenje na platinah te požrlo) in zato inducirani sunek napetosti na sekundarcu traja dlje in ima (pri isti energiji - ekvivaletnt enake površine na grafikonu) prav zato nižjo napetost.

Iz zato pri malo oksida, umazanije in podobnega na platinah in okolici pri 0,7 mm reži na svečki ne bi več šlo zanesljivo in zato mora biti reža na svečki v tem primeru 0,5 mm.

(Če koga zanima, verjetno lahko najdem grafikone toka primarca in napetosti sekundarca v obeh primerih, pa tudi izračunati bi mislim še znal, ampak mislim da ni treba. )

Trunkelj odgovarja na 'bi se dalo iztržiti še kaj več' iz tistegale zgoraj.

Predlaga prilagoditev točke vžiga tako, kot njemu Tomasaki dela najbolje, bolje kot na tovarniški nastavitvi predvžiga. Poseg je (za yurka, ki je že nastavil stroj na tovarniške vrednosti) nezahteven in kar je Trunkelj pisal o motorjih je doslej vedno imelo rep in glavo.

In če je Trunkelj napisal, da njemu tako dela najbolje, bi jaz poskusil, če je podobno tudi na tem Tomosu. To bi poskusil tako, da bi šel z majhnimi pomiki predvžiga od sedanjega položaja - kjer tomasaki že dela zanesljivo - v smer, ki jo predlaga Trunkelj in vsakič poskusil, kakšen je učinek.

Igli pa na isto 'se da še kaj več' dodaja, da če yurka to zanima, se da še kaj, ampak to pa ni več enostavno in bi se bilo treba videti in pogovoriti - in tudi on ima po mojem prav :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
igli
Višji praporščak
Kraj: Stanice

OdgovorNapisal/-a igli » Če Jul 12, 2012 22:09

normalno kar nekaj časa sem biu v scooter sceni na 2-taktnih motorjih in vem da se da iz orginalnega cilindra marsikej stisnit ;D
Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » Ne Jul 15, 2012 21:55

Piki napisal/-a:Meni je enkrat en zaupanja vreden Tomos serviser rekel, da se T 4 motorji pod polnim plinom v sodu lahko tako pregrejejo, da pregret karter motorja moti vsesavanje bencina in motor izgubi na moči. Podobno se v sodu obnaša tudi moj T 4 S po eni minuti videa:

http://www.youtube.com/watch?v=XW2hTZ4KE88

Identični problem imam jaz...tomos 4,5 elektronski vžig...na morju pa deluje kot mora :)
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » To Jul 17, 2012 13:26

preduzig nastavite tako kot je napisano zgoraj .....predužig nastavite in zadeva mora delovati ta preduzig temelji na bencinu ki ga imamo danes in seveda na oljih ki je dones dobavljiv v trgovinah ...včasih je bil preduzig večji ker sevada so imeli bencin 86 oktanski in 4 procentna mešanica ki si jo kupil na črpalki zdaj pa je 98 in 100 pa kaki dober olje husqurna in stihl je pa zadeva malo drugačna meni osebno deluje super tako da nebi kaj prevč izumlajal preduzig nastavim tako kot piše zgoraj ponvadi pa dam elektrode na svečki na 0.50 to je od olfa noža klija to je to dela ko mora za več konjev namontirajte turbino hehe

lep pozdrav
Damjan :twisted:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov