težava z glisiranjem

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

abri2
Štabni vodnik

težava z glisiranjem

OdgovorNapisal/-a abri2 » Pe Jul 13, 2012 12:52

prijatelj ima gumenjaka dolžine 5 metrov in izvenkrmni motor honda 70.naj povem da gumenjak včasih normalno zglisira včasih pa rabi malo djle da zglisira.največji problem pa je da ko že glisirama par minut motorju pobere moč in padejo obrati do te meje da ne glisira več.
ali je že imel gdo takšno izkušnjo in kaj bi bilo narobe?
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

težava z glisiranjem

OdgovorNapisal/-a marcus » Pe Jul 13, 2012 15:45

Ti prijatelj abri2 krasno bi bilo, da se prej malo predstaviš, kajti v temi "Sporočila članov" imamo to možnost "Novi član se predstavi" in kaj napiši o sebi :idea: :cry: :D
LP
no rain, no rainbow
abri2
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a abri2 » Pe Jul 13, 2012 16:21

ja naj povem da sem že kar en čas član morjeplovca,ampak trenutno še nimam svoje barke jo mam pa nemen kupit,takrat pa tudi pride predstavitev člana in pa seveda fotke barke
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Jul 13, 2012 21:11

Daj ti malo bolj podrobno opiši kaj se dogaja... Napisal si tako kot če bi 95 letna mamica pri dohtarju jamrala da jo nekaj boli...
abri2
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a abri2 » Pe Jul 13, 2012 22:20

ja sej se mi je zdelo da je to bol tako tako napisano.sam drugače nemorem napisat kod da gumenjak včasih normalno zglisira včasih pa obrati ne ptidejo čez 3000.ko pa ga prime pa normalno zglisira in tudi če je ful gas ima samo 4000 obratov.ko pa enčas glisiraš na teh obratih ne da bi kaj naredil obrati ponovno padejo na 3000,se pravi gumenjak ne glisira več.po določenem času pa ga ponovno prime in dobi obrate na 4000 in zglisira.naj povem da pri tem je ročica za gas skoz v full gasu.
drugače pa na žalost ne znam opisat
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 13, 2012 23:42

Sliši se kot, da bi cilinder izklopilo in vklopilo.
Si menjal sveče?Je to 4t mašina?

Kot moderator te prosim da svoje poste spraviš v nepogovorno slovenščino in popraviš zatipkane besede. Ne pričakujem po sskj da bo jasno.Kod= kot itd.Pike, ko je konec povedi, velike začetnice naprej....Malo osnovne kulture prosim.
Lp
hales
Desetnik

OdgovorNapisal/-a hales » So Jul 14, 2012 09:21

Se sliši kot nepoznavalec delovanja motorja saj treba ločit od težko deloujočega motorja,trokiranja,vžiganja,pospeševanja,(predenje motorja).
Koliko razberem iz opisa ni napaka pri samem čolnu ampak delovanju motorja.Kaj pa gorivo? Dvotakten ali 4 takten?
abri2
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a abri2 » So Jul 14, 2012 10:20

Cibro se opravičujem za slovnične napake.Sedaj naprej se bom max trudil da pišem slovnično.
Naj povem da motor je 4 takten,svečke pa so bile zamenjane lansko leto.
hales
Desetnik

OdgovorNapisal/-a hales » So Jul 14, 2012 11:50

Kolega ima 115 km motor 4 takten in je imel prav podobne probleme,z zamenjavo filtra za gorivo je rešil problem.
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

težava z glisiranjem

OdgovorNapisal/-a marcus » So Jul 14, 2012 12:01

hales super informacija, sicer enostavna, ampak za spraviti na disk v glavi :o :!:
Thanks
LP
no rain, no rainbow
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jul 14, 2012 12:15

Možno je tudi, da je v motorju preveč motornega olja!
Gre pa verjetno res le za banalno težavo.

Edit:
Se pa vidi, da je vprasanje povrsno, oziroma, da res sprasuje za enega prijatelja, saj Honda 70 ne obstaja! Lahko je Honda 75 ali Yamaha 70.

V kolikor je Honda in je se na vplinjace je mozno tudi, da zafrkavajo vzigalne tuljave, kar je relativno pogosto pri teh motorjih. Seveda je lahko tudi filter ali prevec olja.
Manj moznosti je, da se motor pregreva in riba. Ali je kontrolni curek OK??
V kolikor je Honda na vplinjace nima zasilnega programa.

Če je Honda novejsega tipa pa lahko tezave nastanejo v racunalniku, bolj verjetneje pa samo na injektorjih, kar pa je sicer zelo redko...

Naj omenim še eno stvar, ki sem jo opazil na sviji Hondi... V kolikor ni montiran separator ali je ta poln vode zna kar konkretno zafrkavati. Kaze se v izgubi moči. Govorim za model z vplinjaci z injektorji pa je tazava z vodo verjetno se vecja

Še na stvar je pri modelu honde na vplinjače. Da rada dela po 3 cilindrih in iz nedelujočega cilindra seka nazaj kar se slisi kot kihanje.
Za to je lahko več razlogov.
- razstelani ventili
- nesinhronizirani vplinjači
- vzigalne tuljave
- nasploh obcutljivi ventili na umazanijo.

Jaz predlagam, da prvo preveris nivo olja in filter goriva.
Hondin filter je unikaten in ima svoj sedez. V kolikor ga ne dobis kupi navaden filter za bencin za cev mislim da 5mm, pretakni cevi na novega in bos takoj videl ce je kaj spremembe. Ce imas separator iz njega spusti vodo.

Ce to ne pomaga poskusi takrat ko zacne cukati zadaj na rocni pumpici pumpati bencin na roke. Ce bo takrat motor zacel delati normalno je lahko zanic tudi crpalka ali je kje pretisnjena cev.

Za vse ostalo pa predlagam Mastercard!
abri2
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a abri2 » So Jul 14, 2012 17:07

Najlepša hvala vsem za odgovore.Je pa res da se zanimam za prijateljev gumenjak,zato je tudi mogoče prišlo da kakšne napake glede moči motorja.
slatkilimun

glisiranje

OdgovorNapisal/-a slatkilimun » Ne Jul 15, 2012 00:36

Zdravo!
Moj prijatelj, ki je bil tako prijazen, da raziskuje mojo težavo s čolnom, vam je podal nekaj informacij. Gumenjak je znamke Joker in je dolg 5.60m, motor je pa EVINRUDE 70.

Za prvomajske praznike smo z njim vozili brez vsakršnega problema.
Sicer smo izgubili ključ na pašmanu ampak mislim, da menjava ključa z neoriginalnim ne bi smela biti problem.

Po končanem dopustu smo ga spet dali v vodo in od takrat ima problem z glisiranjem. Opazil sem, da ima težavo dobiti dovolj moči, da bi normalno zglisiral. Motor je 4-taktni sicer letnik 2001. Pri polni moči (gas do konca) dobi le 3000 obratov. motor sicer ne trokira le malo je nemiren kar se čuti tudi na volanu pri nizkih obratih.
Teorije o napaki so tri. Nekdo mi je svetoval naj menjam eliso (propeler), da je možno da preskakuje in od začetka ne dobi dovolj obratov.

Druga teorija pravi, da se mi je nabralo preveč vode v čolnu (da čep ne tesni) in dokler se voda ne oravna po celi dolžini je teža zadaj in zato ne zglisira. To se mi zdi malo verjetno ker ta voda glede na moč ne more predstavljati take teže.

Tretja teorija so svečke (ampak menjane sigurno aprila letos), vidno nove, ampak imam nekako občutek da motor teče le po treh cilindrih občasno (mogoče je prišla voda v cilinder) in se vklaplja le pri manjši obremenitvi, ko mu uspe zglisirat. Takrat pa čoln leti kot sneta sekira.

Malo mi je mučno odit na morje ker se bojim opravka z lenimi in izkoriščevalskimi dalmatinci, ki bodo imeli čoln na popravilu 14 dni in mi za to vzeli milijon kun.

Vsaka ideja dobrodošla!!!
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Jul 15, 2012 09:24

Kaj pa vplinjači??? si jih morda kaj sčistil?Meni deluje na smeti v njih.Sicer ne vem kako ima tvoj motor sestavljene, samo moja yamaha, je imela dve dizi v vplinjaču.Skozi eno dizo je šlo gorivo pod malimi obrati, skozi drugo pa na večjih obratih, in prva je bila zamašena in sem imel natanko iste simptome kot ti.Motor pod niskimi obrati nemiren, težko prišel v obrate, lo pa sem dosegel določene obrate se je pa dejansko izstrelil.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Jul 15, 2012 09:26

Evinrude 70 4T ? Nikoli slišal. Vem samo, da so se izdelovali 4 T Johnsoni, ki so v bistvu beli Suzukiji. Ali ima motor uplinjač ali vbrizgavanje goriva ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost