Generator

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

Generator

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Pe Sep 12, 2008 13:40

Letos sem kupil mali generator 850 W v bauhausu za polnjenje porabniške baterije ( crknu mi je notranji motor pa smo se vozl na Yamahco) vendar mi je polnilc devu max 12-13 A čeprav so bili akumulatorji skoraj prazni 10,9 V- 11,0V . Drugače je 50A polnilec. Ve mogoče kdo zakaj ne gre polnilec na več kot teh 12-13A?
LP Marjan
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 12, 2008 18:51

Sem skoraj 100%, da je razlog v nestabilni frekvenci poceni generatorja in pa tuidi motnjah (brumu), ki ga povzroča... 230V napetost zelo niha, frekvenca pa se spreminja od 40 do 60 Hz. Če bi imel zelo drag pravi navtični generator, sem prepričan, da bi polnilo akumulatorje hitreje...

Drugi razlog pa je ahko tudi sam akumulator. Npr. akumulator, ki ima okrog 70 Ah kapacitete, se bo le redko polnil z več kot 10 do 15A. Če imaš dva taka vzporedno, se polnilni tok seveda podvoji...

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Sep 12, 2008 19:49

Najoptimalnejše polnjenje akumulatorja je z cca 10% njegove nazivne moči. V začetku prazen akumulator "potegne" sicer nekaj več toka, vendar d imamo danes "pametne" polnilce, ki nakako vzdržujejo najoptimalnejši tok polnjenja. Če ti konstantno polni med 12-13A, imaš verjetno 110Ah akumulator. Polnjenje z prevelikim tokom lahko poškoduje akumulator, premajhen tok pa podaljša čas polnjenja. Ko ti bo tok polnjenja padel na 0, je akumulator poln, oziroma ni več sposoben pretvarjat el. energije v kemično (lahko tudi kakšna celica v okvari)
marjan5
Viceadmiral

generator

OdgovorNapisal/-a marjan5 » So Sep 13, 2008 06:09

Imam 2 akumulatrja po 110Ah in ko sem priklopljen u marini mi se polnilec dvigne pri takšni izpraznjenosti tudi na ~30A na začetku in potem počasi pada tukaj pa cel čas teh 12A ker tudi kasneje ko bi moral zmanjšat ostane na istem toku, zgleda, da mal dnarja mal muzke :?
LP Marjan
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Sep 14, 2008 22:50

Hja, razlog je, kot sem že napisal, pa še nekaj... Če je polnilec malo novejše generacije in je takoimenovani "pametni", potem ga zelo moti tudi različen brum, ki ga proizvaja generator. Pač ni lepa sinusna napetost s konstantno frekvenco... Če ne verjameš, potem priključi na generator cca. 100W žarnico in malo glej njeno svetenje (bo bolj utripanje)... Po nekaj sekundah ti bo vse jasno.

LP
marjan5
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Po Sep 15, 2008 14:31

ehh za prvo silo bo :oops: Sem se pa spet neki nouga nauču sam k ta šola stane :D
LP Marjan
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Sep 15, 2008 15:37

K sreči šola iz Bauhausa stane zelo malo. :D
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Sep 15, 2008 15:57

Če me spomin ne vara, so generatorji razvrščeni v 4 tolerančne razrede, in sicer od G1 do G4. G1 so generatorji tipa bauhaus, kjer je toleranca nihanja frekvence in napetosti največja, uporabni pa so v gradbeništvu, kjer so naprave neobčutljive na takšne spremembe (npr. mešalci, luči,...) Ko gremo po razredih navzgor, se ta toleranca manjša. Če se ne motim je G4 razred že kar inverter, ki dejansko generira enosmerni tok (DC) in ga potem elektronika pretvarja v izmeničnega. Na tak način je sinusoida zelo lepa, tok pa je primeren za vsakršni tip občutljive elektronike... Zato, pazite kaj kupujete oz. za kaj boste agregat uporabljali! Kje najdete razred vašega agregata? Ponavadi kar v navodilih ali pa na nalepki na agregatu...

Kot sem že rekel, opisujem po spominu in upam da se nisem kje zmotil; če sem se, me eksperti prosim popravite!

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov