Kaj pa je dobro??
Mogoče je za nekoga dobro že to, da mu jadro senco dela in da se počasi gunca na valovih. Za nekoga drugega pa je že 0,01 vozla preveč, če jih izgubi na račun jader.
Letos sem imel priliko jadrat pred Sydneyem, kjer sem govoril z enim profesionalnih skiperjev iz njihovega YC, ki pravi, da pri njih za polprofesionalno rabo skoraj nihče ne uporablja North jader, saj so dobra le okoli tri mesece, potem pa izgubijo svoje opevane kvalitete. Za precej manj denarja kupujejo neka druga jadra, s katerimi imajo dolgoročno precej boljše razultate v primerjavi s prvimi...
Moje osebno mnenje je, da je tudi pri tej zadevi vprašanje denarja in muzike. Če si jadrar vzame (in zaračuna) čas za premerbo, če upošteva maso plovila in ostale parametre, lako naredi fantastičen komplet. Lahko pa nastavi program za krojenje na "default" in gremo rezat
Kar se tiče softvera, menim da danes že večina jadrarjev v naši okolici uporablja zadnje stanje tehnike, enako je z materiali, ki so verjetno dostopni vsem. Dejstvo je pa tudi, da imajo redki primeren hardver za laminirana jadra, kar pa pri dakronskih jadrih sploh ni problem (saj potrebuješ le dobre škarje in šivalni stroj

).
No je, dovolj filozofiranja z moje strani...
Lp