Montaža ST40 WIND

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Montaža ST40 WIND

OdgovorNapisal/-a snwl » To Maj 10, 2011 09:16

Kot pove že naslov sem pred montažo veternega instrumenta ST 40 Wind. Moj problem pa je v tem, da ne vem kako naj speljem kabel skozi jambor oz. ali je potrebno kabel vstaviti še v kakšno zaščitno cev (rebrasta ali kaj podobnega). Če bo prosto "plapolal" v jamboru ga lahko počasi kaj poškoduje (vrvi,...). Kako se lotiti zadeve? Imate kakšne izkušnje s to zadevo? Vsak nasvet bo dobrodošel.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Maj 10, 2011 10:48

V nekaterih jamborih je PVC cevka. Spelji ga tja notri, če jo imaš, če ne pa obravnavaj kabel kot vsako drugo špago v jamboru.
Močno ti priporočam, da odmisliš vse ideje o dodatni zaščitni cevi še posebej pa o rebrasti. Zakaj? Poskusi in boš ugotovil.
LP NT
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Maj 11, 2011 10:42

Najboljše je, če že imaš kakšen kabel v jamborju, ki ti gre na vrh - recimo kabel za VHF anteno. Le tega spodaj odklopiš, nanj navežeš eno dodatno vrvico ali žico ter oba potegneš na vrh jamborja. Nato na oba navežeš Wind kabel in potegneš nazaj. Predtem dobro namažeš s kakšno kremo za roke, da ti lepo drsi nazaj v jambor.
V kolikor pa nimaš nobenega rezervnega kabla ali vrvice pa moraš Wind kabel na začetku obtežiti s svincem, lahko pa tudi nanj namestiš kakšnih 20 M6 matic. Vse skupaj mora ostati ozko, da ti gre lažje mimo kablov, ki so že v jamborju. Običajno se ustavi na sredi jamborja, tam, kjer gredo kabli ven za motorno luč in jamborni reflektor.
Seveda tega dela ne moreš opraviti sam in boš rabil pomoč, spodaj!
Če ti ne bo šlo pa kar ostani na vrhu in v jok :lol: To se kar pogosto dogaja!
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Problem!

OdgovorNapisal/-a snwl » Sr Jul 25, 2012 10:04

Torej upošteval navodila in kabel lepo speljal v jambor (spodaj ga ustrezno obtežil). Zadeva lepo delovala eno leto. Letos opazil, da sem od dvigu glavnega jadra zraven ven potegnil tudi kabel od wind instrumenta. Ga nekako spravil nazaj in ga nato na dnu jambora fiksiral s pomočjo vezice. Nekaj časa delovalo BP nato pa po letošnjem dopustu (Pula - Korčula - Pula) zadeva prične zopet nagajati. Iz hitrosti 0 vozla kar naenkrat podivja na 50 vozlov, alarm, pade na 0 vozlov,... Skratka očitno se je kabel poškodoval in sedaj nekje na vrhu jambora prebija.
Torej vaja se imenuje "splezaj na vrh" in popravi. Do sem vse lepo in prav.
Me pa ponovno muči vprašanje kako nato fiksirati kabel v jamboru, da ga ne bom ponovno potegnil ven. Prav tako razmišljam, da ga ne smem povsem napeti saj ob obremenitvi jambora potrebuje tudi nekaj prostega "hoda". Vsaka ideja dobrodošla.
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » To Avg 21, 2012 14:57

Bil na jamboru in snel zadevo. Kabel je bil poškodovan (tisti, ki kaže smer vetra se je še za silo držal skupaj). Zadevo popravil. Sedaj sledi montaža in zagotovo bom dal kabel v gumijasto cev tako, da bo vse skupaj dodatno zaščiteno - premer cca. 11 mm (torej kot dodatna vrv v jamboru). Nameravan pa na dnu jambora narediti še kakšen zavoj preden gre kabel skozi palubo (malo tolerence ob obremenitvi jambora). Poročam kako bo uspela operacija.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 21, 2012 17:09

Verjetno imaš v jamboru več kanalov in ne samo tistega z dvižnicami. Jaz ne bi dajal dodatne zaščite na kabel, ker vse skupaj zakoplicira, nič pa ne garantira, da se ti pri konektorju in prehodu skozi palubo spet kaj ne "precvika". Tako kot praviš, dovolj kabla in ne na knap.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov