Mnenje za barko SeaWay Arena 740

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Avg 21, 2012 00:14

Saj sem videl, Kn/h, ljudje vse živo pišejo. :lol:
Jaz sem sebtopu pisal, da je to poldeplasmanec in da je 16vozlov realna hitrost za ta motor in to barko, je pa res da ima preslab motor, tak tip plovila mora imeti končno najmanj 22 vozlov, saj pri 13 šele iz vode pride.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Avg 21, 2012 19:31

Gaso napisal/-a:Saj sem videl, Kn/h, ljudje vse živo pišejo. :lol:
Jaz sem sebtopu pisal, da je to poldeplasmanec in da je 16vozlov realna hitrost za ta motor in to barko, je pa res da ima preslab motor, tak tip plovila mora imeti končno najmanj 22 vozlov, saj pri 13 šele iz vode pride.

To je polispodrivna barka ki nima dna namenjenega glisiranju zato je tudi omejena z močjo motorja.Hitrost večja od 16 vozlov ni priporočljiva.In če jo opazuješ kakšen val dela pri tej hitrosti ti je takoj jasno čemu je ta barka namenjena.Njena idealna potovalna hitrost je med 8 in 12 vozlov.Tako pač to je in s tem se je treba sprijaznit.L.p
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Avg 21, 2012 19:36

habibi Vll napisal/-a:
Gaso napisal/-a:Saj sem videl, Kn/h, ljudje vse živo pišejo. :lol:

To je polispodrivna barka ki nima dna namenjenega glisiranju zato je tudi omejena z močjo motorja.Hitrost večja od 16 vozlov ni priporočljiva.In če jo opazuješ kakšen val dela pri tej hitrosti ti je takoj jasno čemu je ta barka namenjena.Njena idealna potovalna hitrost je med 8 in 12 vozlov.Tako pač to je in s tem se je treba sprijaznit.Poraba goriva pri 100 KM in 16 vozli je res okrog 10-12L 6L pa naj bi bila pri hitrosti med 7-8vozlov.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 21, 2012 19:51

Habibi, malo se motiš in ima Gaso kar prav!
Je pa res, da ima barka precej kobilice in je zato pri hitrostih 20 in več vozlov lahko malo ali pa zelo nestabilna! Lahko postane tudi nevarna, saj nepričakovano zavije iz smeri!

Glede plovbe pa je tako, da je poldeplasmanska samo na papirju kataloga prodajalcev! :evil: Barka ali pluje izpodrivno oziroma deplasmansko (pri tej dolžini je to nekje do 6 vozlov), ali pa začne glisirati! Vmesnega ni, oziroma je, vendar takrat je za barko "urnebes", val, ki moti jadralce in ostale udeležence na morju. Pluti z 12 vozli s tako barko je neumno, saj je poraba ekstremno visoka, val za tabo pa ruši vse!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Avg 21, 2012 20:11

admin napisal/-a:Habibi, malo se motiš in ima Gaso kar prav!
Je pa res, da ima barka precej kobilice in je zato pri hitrostih 20 in več vozlov lahko malo ali pa zelo nestabilna! Lahko postane tudi nevarna, saj nepričakovano zavije iz smeri!

Glede plovbe pa je tako, da je poldeplasmanska samo na papirju kataloga prodajalcev! :evil: Barka ali pluje izpodrivno oziroma deplasmansko (pri tej dolžini je to nekje do 6 vozlov), ali pa začne glisirati! Vmesnega ni, oziroma je, vendar takrat je za barko "urnebes", val, ki moti jadralce in ostale udeležence na morju. Pluti z 12 vozli s tako barko je neumno, saj je poraba ekstremno visoka, val za tabo pa ruši vse!

Sej lahko,da se mal motim,ker se sam s to barko še nisem peljal tako hitro,ker pač nimam tako močnega motorja na svoji(areni).S svojo dosežem max 12 vozlov pri 3000 obr. in 60 konjih.Realna pot.hitrost pa med 7-8 vozli.Poraba 4,5L na uro.Narimer od Rabca do Splita 130L nafte.Za enkrat me večja moč ne zanima.Sem se pa pogovarjar z enim tipom iz Zadra ki ima 105 volvo penta in pravi da je to max.dovol za ta škaf.
mašinfirer
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 21, 2012 20:12

Tale tvoj motor zna biti super za barko! Lepo pluješ izpodrivno, mogoče malce nad tem, pač 7 vozlov še ni kritično, motor pa ima dovolj moči, da se nič ne muči... In tako je tvoja poraba lepo majhna! Le tako naprej in čim več preplutih milj! :wink:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Avg 21, 2012 20:50

habibi VII, jaz imam podoben tip barke z podobnim trupom, pa govorim iz prve roke ne na pamet, po sistemu rekla kazala, vendar se vozim v pol deplasmanskem režimu, za tak trup celo trdim da je slab v deplasmanskem režimu, ker preveč odriva namesto reže morje, podobno kot pri trajektu, ko pa pride iz vode pr cca 12-13 vozlih pa steče.
Ta barka na sliki rabi 150HP ali več, da lahko potovalno pljuješ 17vozlov in je definitvno podhranjena. Kako pa se ta kobilica z izsekom obnaša in zakaj je takšna pa tudi meni ni najbolj jasno, po občutku bi rekel da izzek povzroča le dodaten upor, razen če so hotli z izsekom olajšati manevriranje pri nizkih hitrostih, kar tako globoka kobilica zelo drži smer, pri majhnih hitrostih in zato bolj počasi reagira na spremembo smeri, pri npr. manevriranju v luki.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Avg 21, 2012 21:34

Gaso napisal/-a:habibi VII, jaz imam podoben tip barke z podobnim trupom, pa govorim iz prve roke ne na pamet, po sistemu rekla kazala, vendar se vozim v pol deplasmanskem režimu, za tak trup celo trdim da je slab v deplasmanskem režimu, ker preveč odriva namesto reže morje, podobno kot pri trajektu, ko pa pride iz vode pr cca 12-13 vozlih pa steče.
Ta barka na sliki rabi 150HP ali več, da lahko potovalno pljuješ 17vozlov in je definitvno podhranjena. Kako pa se ta kobilica z izsekom obnaša in zakaj je takšna pa tudi meni ni najbolj jasno, po občutku bi rekel da izzek povzroča le dodaten upor, razen če so hotli z izsekom olajšati manevriranje pri nizkih hitrostih, kar tako globoka kobilica zelo drži smer, pri majhnih hitrostih in zato bolj počasi reagira na spremembo smeri, pri npr. m
anevriranju v luki.

Živjo Gaso upam da ne bomo naredl kakšnega doktorata iz te teme.Je pa zanimivo in prijetno takole kramljati s sorodnimi dušami.Mislim,da so tak trup naredili zaradi tega,ker so pač hoteli narediti barko za počasnejše križarjenje,in ni namenjena glisiranju,saj to kaže dno s kobilico, lep polispodrivni prednji del in ploščat zadnji,gliserji pa imajo kompletno dno v ...V.. obliki do zadnjega dela.Imel sem jih dvanajst od tega 6 z notranjim motorjem tja do 205 KM.Pa mi je enkrat žena rekla da ima dost tega nabijanja in da ma joške do popka.pol smo šli pa na ta čebr in niti malo mi ni žal.To je moja hišica na vodi in bluziva po Jadranu gor in dol.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Avg 22, 2012 00:33

No super, rad slišim ko nekdo reče da bluzi po Jadranu, takrat vem, da zna uživati in vidim da ti znaš uživati, kar je najbolj važno. :lol:
Nimam namena doktorata pisati, samo neke zadeve bi pa le rad razjasnil, ker menim da so mi jasne, mogoče bo pa komu zanimivo branje, če drugega ne, boste lažje prepoznali katere barke so PD in katere deplasmanec.

Tako kot si opisal, tako globoko kobilico ima večina PD plovil, če pogledaš, Pičuljan, Grašo, Betina, Galeb Arusa, ...., pa še kakšna tuje se najde.
Tipično za plovila, ki želijo priti iz vode, oziroma kar je admin dejal izglisirat, ker dejansko tudi ta plovila glisirajo, vendar ne moreš z njimi voziti hitrosti nekih gliserjev, ampak nekje glisiraš potovalno pri 15-17 vozlih, maksimum pa imajo od 22-30vozlov, odvisno od plovila, tipično za ta plovila, je da imajo nad krmilom krmo praktično ravno. V preteklosti, pa ko so začeli italjani oziroma Catarsi predelovati čiste deplasmance, ki imajo krmo če pogledaš stranski ris, tako da gledaš v propeler, deplasmanska krma ima obliko jajca, ali pa "tangic" tako kot pasara, te krme je Catarsi s svojimi Calafurijami, ki so imele krmo v obliki jajca, začel predelovati z nekimi spojlerjimi, da so izglisirale, vendar so ti začetki bili bolj slabi in so ta plovila potrebovala velikanske moči motorjev, premci teh plovil pa so bili pod velikim kotom in so rili po morju. Ta zadnji spojler se je čez leta optimiral in se nekako vkomponiral v samo krmo, takšna ravna krma pa dela vzgon da sa premec spusti in krma dvigne iz vode in ima takšno plovilo bolj horizontalno lego ne rije po morju, krma, kot tudi komplet spodnji trup pa se popolnoma dvigne iz morja in drsi po površini, le kobilica je še pod vodo, vse ostalo je nad vodo, se pravi pri gornjem plovilu, če bi imel 150HP motor, bi kompletna krma in cel trup nad propelerjem iz vode, ko dobiš hitrost npr. 13 vozlov, takrat se pri teh plovilih začne dogajati da začnejo glisirati. Takšna izrezana kobilica ni najbolj običajna, ker po moji logiki, dela večji upor, saj v izsek priteka morje ob plovbi in dela dodaten upor, ker imamo spet neko vertikalno površino, ki dela upor, zato sem skoraj prepričan da je ta izsek narejen zaradi lažjega manevriranja pri majhnih hitrostih, kar pa je problem pri teh plovili z tako globoko kobilico, ampak glede upora sigurno bi bilo bolje da je kobilica polna. Glede na lastnosti, moje barke, ko plujem 5-7vozlov, pa lahko rečem da takšen trup ni najbolj primeren za te hitrosti in ima porabo večjo, kot če bi bil čisti deplasmanec, npr. da bi bil spodnji del trupa v obliki guca ali pasare, primer takšnih deplasmanskih plovil so stari Galeb, Gradac pa npr Maestral, Dalmatinaka, Adria, itd...., ti trupi ki so PD, pa drugače režejo morje, in imajo tudi drugo obliko premca ter ko prideš do hitrosti 12-13 vozlov so na meji glisiranja, ti premci drobijo morje pod trupom, kar jim da vzgon, ki dviguje komplet barko iz vode, premec čistega deplasmanca, pa reže morje na stran in ne usmerja toka pod premec. Kljub temu, pa je vsaka takšna PD barka bistveno bolj stabilna, že zaradi ravne krme, ko jo bočno stabilizira, kot pa nek deplasmanec, ki ima obliko če gledamo iz krme v propeler in pogledamo profil, v obliki jajca ali tangic, takšna barka se bistveno bolj nagiba ob bočnih valovih, kot pa PD barka z ravno krmo, katera se ob bočnih valovih bistveno manj nagiba.
Recimo če pogledaš krmo tipične pasare, ki je deplasmanec, tanga krma:
Slika
Spodaj je tipična jajce krma, profil gledano od zadaj v propeler, ne pa tloris, ker se ponavadi če gledamo s tlorisa se reče limun krma, ampak ne govorim o tem:
Slika
In pa tipčno PD krmo, kako je nastajala skozi zgodovino sem pa zgoraj napisal, ne gledat profila s tlorisa ampak tako kot je, ali je s tlorisa okrogla ali ravna je nepomembno, gre za stranski profil nad propelerjem:
Slika

Ta zadnji tip barke ima vkomponiran spojler v samo krmo, spojler pa je dodan za to, da bi barka prišla iz vode in dosegla višje hitrosti od deplasmanskih. Ta raven del, se začne že od prve 1/3 dalje in zaključi v krmi, seveda zato ni enako kot če dodaš deplasmancu spojler, 2/3 trupa pa je čisto deplasmasnkega, to plovilo ki je v tej temi ima popolnoma enak princip in je poldeplasmanski trup, tisti ki je projektiral plovilo, je imel v mislih da plovilo izglisira. Tudi premec PD in deplasmanskega plovila se zelo razlikuje kako reže val, deplasmanec poriva na stran, dočim PD pa usmerja bolj pod trup in s tem se doseže da se barka lažje dvigne iz morja.
Prvi dve sliki, sta krmi tipičnih deplasmanskih plovil, pasare in gajete, vendar je treba razumeti, da oba deplasmanska tipa imata zaradi zgodovinskih razlogov takšno obliko krme in ostalega trupa, ker sta tako pasara kot gajata v osnovi jadrnici in se morata nagniti v veter, drugače ni moč jadrati. Sem pa mnenja, da ta trup ne eden ne drug ni primeren za motorno barko, tudi deplasmansko, veliko bolj primeren trup se mi zdi za deplasmanca, npr oblika Plovid barke, kjer je krma nekoliko bolj ravna in bočno stabilizira barko, imam sicer pasaro, pa me na bočne valove preveč premetava, zato menim da niti gajeta initi pasara nimata najbolj posrečene krme in sta obe zelo občutljivi na bočne valove.

Ta barka, na začetku teme ima vse karakteristike PD trupa, tako krmo, kot premec in kdor jo je projektiral, je imel v mislih, da barka pride iz vode, zato sem tudi prepričan da ta barka potrebuje 150HP motor, ker jo je nabolj neugodno voziti na 10-13 vozlov, me včasih prav srce zaboli, ko gledam kakšno podhranjeno PD barko kako se muči in rije po morju, kapetan pa rabi pručko, da vidi čez premec.

Me pa zelo zanima, če nam lahko zaupaš, kako je z manevriranjem tvoje barke pri majhnih hitrostih, vsekakor se mi zdi zanimiva rešitev kobilice in sem prepričan da je dizajner mislil s to kobilico na manevriranje pri majhnih hitrostih, tisto da v eno smer bolj zavije kot v drugo je logično, zaradi enega propelerja, bi bilo zanimivo testirati tvoje plovilo, kako se manevrira z njim, namreč vsa PD plovila imajo zaradi globoke in polne kobilice dokaj omejeno sposobnost manevriranja pri majhnih hitrostih. Ker če je ta sistem boljši, bi bilo mogoče celo bolj optimalno vpeti osovino tako kot imajo jadrnice in v zadnjem delu, od izseka dalje, sploh ne imeti kobilice, tako izboljšaš manevriranje, pa še propeler ti kobilica ne senči, za držanje smeri pa je tako dovolj kobilice na sprednjem delu.

Kot sem že večkrat napisal, jaz se s temi litri porabe na uro ne bi preveč obremenjeval, ker z motorjem 150HP in podobnim plovilom, recimo mojim, ker sem pač izmeril, prideš Susak - Split z 150 litri nafte, pri 17 vozlih potovalne, na koncu pa vidiš da ni bistvene razlike, cca 20-30% če gledaš prevoženo razdaljo in porabo, razlika v času pa je 3x. Bistvo vsega pa je da se plove, ni važno hitro ali počasi, le da barka ni gojišče školjk. :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Avg 22, 2012 13:40

Gaso napisal/-a:No super, rad slišim ko nekdo reče da bluzi po Jadranu, takrat vem, da zna uživati in vidim da ti znaš uživati, kar je najbolj važno. :lol:
Nimam namena doktorata pisati, samo neke zadeve bi pa le rad razjasnil, ker menim da so mi jasne, mogoče bo pa komu zanimivo branje, če drugega ne, boste lažje prepoznali katere barke so PD in katere deplasmanec.

Tako kot si opisal, tako globoko kobilico ima večina PD plovil, če pogledaš, Pičuljan, Grašo, Betina, Galeb Arusa, ...., pa še kakšna tuje se najde.
Tipično za plovila, ki želijo priti iz vode, oziroma kar je admin dejal izglisirat, ker dejansko tudi ta plovila glisirajo, vendar ne moreš z njimi voziti hitrosti nekih gliserjev, ampak nekje glisiraš potovalno pri 15-17 vozlih, maksimum pa imajo od 22-30vozlov, odvisno od plovila, tipično za ta plovila, je da imajo nad krmilom krmo praktično ravno. V preteklosti, pa ko so začeli italjani oziroma Catarsi predelovati čiste deplasmance, ki imajo krmo če pogledaš stranski ris, tako da gledaš v propeler, deplasmanska krma ima obliko jajca, ali pa "tangic" tako kot pasara, te krme je Catarsi s svojimi Calafurijami, ki so imele krmo v obliki jajca, začel predelovati z nekimi spojlerjimi, da so izglisirale, vendar so ti začetki bili bolj slabi in so ta plovila potrebovala velikanske moči motorjev, premci teh plovil pa so bili pod velikim kotom in so rili po morju. Ta zadnji spojler se je čez leta optimiral in se nekako vkomponiral v samo krmo, takšna ravna krma pa dela vzgon da sa premec spusti in krma dvigne iz vode in ima takšno plovilo bolj horizontalno lego ne rije po morju, krma, kot tudi komplet spodnji trup pa se popolnoma dvigne iz morja in drsi po površini, le kobilica je še pod vodo, vse ostalo je nad vodo, se pravi pri gornjem plovilu, če bi imel 150HP motor, bi kompletna krma in cel trup nad propelerjem iz vode, ko dobiš hitrost npr. 13 vozlov, takrat se pri teh plovilih začne dogajati da začnejo glisirati. Takšna izrezana kobilica ni najbolj običajna, ker po moji logiki, dela večji upor, saj v izsek priteka morje ob plovbi in dela dodaten upor, ker imamo spet neko vertikalno površino, ki dela upor, zato sem skoraj prepričan da je ta izsek narejen zaradi lažjega manevriranja pri majhnih hitrostih, kar pa je problem pri teh plovili z tako globoko kobilico, ampak glede upora sigurno bi bilo bolje da je kobilica polna. Glede na lastnosti, moje barke, ko plujem 5-7vozlov, pa lahko rečem da takšen trup ni najbolj primeren za te hitrosti in ima porabo večjo, kot če bi bil čisti deplasmanec, npr. da bi bil spodnji del trupa v obliki guca ali pasare, primer takšnih deplasmanskih plovil so stari Galeb, Gradac pa npr Maestral, Dalmatinaka, Adria, itd...., ti trupi ki so PD, pa drugače režejo morje, in imajo tudi drugo obliko premca ter ko prideš do hitrosti 12-13 vozlov so na meji glisiranja, ti premci drobijo morje pod trupom, kar jim da vzgon, ki dviguje komplet barko iz vode, premec čistega deplasmanca, pa reže morje na stran in ne usmerja toka pod premec. Kljub temu, pa je vsaka takšna PD barka bistveno bolj stabilna, že zaradi ravne krme, ko jo bočno stabilizira, kot pa nek deplasmanec, ki ima obliko če gledamo iz krme v propeler in pogledamo profil, v obliki jajca ali tangic, takšna barka se bistveno bolj nagiba ob bočnih valovih, kot pa PD barka z ravno krmo, katera se ob bočnih valovih bistveno manj nagiba.
Recimo če pogledaš krmo tipične pasare, ki je deplasmanec, tanga krma:
Slika
Spodaj je tipična jajce krma, profil gledano od zadaj v propeler, ne pa tloris, ker se ponavadi če gledamo s tlorisa se reče limun krma, ampak ne govorim o tem:
Slika
In pa tipčno PD krmo, kako je nastajala skozi zgodovino sem pa zgoraj napisal, ne gledat profila s tlorisa ampak tako kot je, ali je s tlorisa okrogla ali ravna je nepomembno, gre za stranski profil nad propelerjem:
Slika

Ta zadnji tip barke ima vkomponiran spojler v samo krmo, spojler pa je dodan za to, da bi barka prišla iz vode in dosegla višje hitrosti od deplasmanskih. Ta raven del, se začne že od prve 1/3 dalje in zaključi v krmi, seveda zato ni enako kot če dodaš deplasmancu spojler, 2/3 trupa pa je čisto deplasmasnkega, to plovilo ki je v tej temi ima popolnoma enak princip in je poldeplasmanski trup, tisti ki je projektiral plovilo, je imel v mislih da plovilo izglisira. Tudi premec PD in deplasmanskega plovila se zelo razlikuje kako reže val, deplasmanec poriva na stran, dočim PD pa usmerja bolj pod trup in s tem se doseže da se barka lažje dvigne iz morja.
Prvi dve sliki, sta krmi tipičnih deplasmanskih plovil, pasare in gajete, vendar je treba razumeti, da oba deplasmanska tipa imata zaradi zgodovinskih razlogov takšno obliko krme in ostalega trupa, ker sta tako pasara kot gajata v osnovi jadrnici in se morata nagniti v veter, drugače ni moč jadrati. Sem pa mnenja, da ta trup ne eden ne drug ni primeren za motorno barko, tudi deplasmansko, veliko bolj primeren trup se mi zdi za deplasmanca, npr oblika Plovid barke, kjer je krma nekoliko bolj ravna in bočno stabilizira barko, imam sicer pasaro, pa me na bočne valove preveč premetava, zato menim da niti gajeta initi pasara nimata najbolj posrečene krme in sta obe zelo občutljivi na bočne valove.

Ta barka, na začetku teme ima vse karakteristike PD trupa, tako krmo, kot premec in kdor jo je projektiral, je imel v mislih, da barka pride iz vode, zato sem tudi prepričan da ta barka potrebuje 150HP motor, ker jo je nabolj neugodno voziti na 10-13 vozlov, me včasih prav srce zaboli, ko gledam kakšno podhranjeno PD barko kako se muči in rije po morju, kapetan pa rabi pručko, da vidi čez premec.

Me pa zelo zanima, če nam lahko zaupaš, kako je z manevriranjem tvoje barke pri majhnih hitrostih, vsekakor se mi zdi zanimiva rešitev kobilice in sem prepričan da je dizajner mislil s to kobilico na manevriranje pri majhnih hitrostih, tisto da v eno smer bolj zavije kot v drugo je logično, zaradi enega propelerja, bi bilo zanimivo testirati tvoje plovilo, kako se manevrira z njim, namreč vsa PD plovila imajo zaradi globoke in polne kobilice dokaj omejeno sposobnost manevriranja pri majhnih hitrostih. Ker če je ta sistem boljši, bi bilo mogoče celo bolj optimalno vpeti osovino tako kot imajo jadrnice in v zadnjem delu, od izseka dalje, sploh ne imeti kobilice, tako izboljšaš manevriranje, pa še propeler ti kobilica ne senči, za držanje smeri pa je tako dovolj kobilice na sprednjem delu.

Kot sem že večkrat napisal, jaz se s temi litri porabe na uro ne bi preveč obremenjeval, ker z motorjem 150HP in podobnim plovilom, recimo mojim, ker sem pač izmeril, prideš Susak - Split z 150 litri nafte, pri 17 vozlih potovalne, na koncu pa vidiš da ni bistvene razlike, cca 20-30% če gledaš prevoženo razdaljo in porabo, razlika v času pa je 3x. Bistvo vsega pa je da se plove, ni važno hitro ali počasi, le da barka ni gojišče školjk. :wink:

Bravo.to si napisal tako kot je realno in tudi jaz sem nekaj potegnil in razjasnil stvari pri sebi ki mi niso bile povsem jasne in sedaj po tvoji logiki stvar bolje razumem,ker vidim da je to res tako.Kar se tiče manevriranja pri majhni hitrosti lahko rečem da je kar uredu in je kar okretna,tudi zato,ker ima na kobilici pred propelerjem močan lok,kot dabi v kobilico,ki je ravna izrezal polkrog tik pred propelerjem in zato pri hitrem zavijanju voda nima upora na kobilici in se prej obrne.Bi me pa veselilo če bi se tudi osebno spoznala,ker mislim da si nisva preveč narazen pa bi rekla kakšno pomorsko.Jaz sem doma v Vižmarjih pri Ljubljani,na koncu Celovške.Lahko me pokličeš na tel.031/338-197 Janko
mašinfirer
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Avg 22, 2012 14:07

Ja saj se mi je zdelo, za zaradi izseka zna bit manevriranje boljše, ker npr. pri moji barki, ko je polna kobilica, je kar problem, vendar ko se navadiš in to upštevaš ter prilagodiš manevriranje, potem tudi gre, na začetku pa je bilo treba kar pazit.

Nasplošno glede te barke sem hotel povedati, da sta le dve opciji, ali imaš 60HP motor, kot v tvojem primeru in voziš do 8vozlov, ali pa 150-180HP in voziš potovalko 15-17 vozlov, vse moči motorjev med 60-150HP pa nima smisla, kot nima smisla te barke voziti potovalno med 8-14vozlov.
Nazadnje spremenil Gaso, dne Sr Avg 22, 2012 14:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Avg 22, 2012 14:35

Gaso napisal/-a:Ja saj se mi je zdelo, za zaradi izseka zna bit manevriranje boljše, ker npr. pri moji barki, ko je polna kobilica, je kar problem, vendar ko se navadiš in to upštevaš ter prilagodiš manevriranje, potem tudi gre, na začetku pa je bilo treba kar pazit.

In kakšen motor imaš notr.Če te slučajno zanima imam na raspolago dva propelerja trokraka 16/12 in17/12 ter pogonsko os fi 25 dolžine cca.140cm,ter manšeto z mazanjem in hlajenjem.To mi je ostalo od prejšnega motorja ki sem ga prodal.Propelerja sta kot nova,manšata pa vožena le lansko sezono.Ker sem menjal motor,sem moral menjat tudi pogon in mi je pač to ostalo.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Avg 22, 2012 14:44

Motor je Nanni diesel 165HP common rail. Glede propelerja,pa sigurno ne paše, pa tudi ne moreš kar tako, 16/12 in 17/12 in kupit propeler, to sta le korak in premer, so pa še drugi pomembni podatki glede propelerja, kot tudi od motorja, obrati, navor, pa od menjalnika, razmerje, ali gre za desno ali levo sučni itd...., itd.... Rabim osebno nič od tega, ker je vse novo in optimirano, tako da ni kaj za dodajati in spreminjati, mogoče pa komu drugemu pride prav, samo je treba najprej izračunati pravi propeler, to je cela znanost, pa najbolje kar na modelu narediti izračun, pa še ta ponavadi v prvo ne zadane.

Drugače na mojem motorju je os phi 35 in propeler 4 kraki, premer 18", korak 20", Michigan Propelers, serija Gold Line, MODEL GL469, DAR 69%, desno sučni.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Avg 22, 2012 17:04

Gaso napisal/-a:Motor je Nanni diesel 165HP common rail. Glede propelerja,pa sigurno ne paše, pa tudi ne moreš kar tako, 16/12 in 17/12 in kupit propeler, to sta le korak in premer, so pa še drugi pomembni podatki glede propelerja, kot tudi od motorja, obrati, navor, pa od menjalnika, razmerje, ali gre za desno ali levo sučni itd...., itd.... Rabim osebno nič od tega, ker je vse novo in optimirano, tako da ni kaj za dodajati in spreminjati, mogoče pa komu drugemu pride prav, samo je treba najprej izračunati pravi propeler, to je cela znanost, pa najbolje kar na modelu narediti izračun, pa še ta ponavadi v prvo ne zadane.

Drugače na mojem motorju je os phi 35 in propeler 4 kraki, premer 18", korak 20", Michigan Propelers, serija Gold Line, MODEL GL469, DAR 69%, desno sučni.

Tudi sam sem se mal lovil kakšen propeler nataknit na mojo mašino(lombardini2204M)60 KM.Kupil sem njprej trokraki Michigan,Gold Line 17/korak 18 sedaj ga imam v rezervi (prepočasen)potem pa isti proizvajalec štirikraki 17R17 GL29679 odličen k šus.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Avg 22, 2012 21:35

Samo to je čisto odvisno. Ti mora proizvajalec motorja izračunati kateri propeler, ali pa prodajalec propelerjev, oboji imajo profesionalne programe za izračun, to kar se zastonj dobi na internetu je "pi.kin dim", dati moraš pa natančene podatke o plovilu in motorju, če se prav spomnim sem tudi na ta forum prilepil link kaj vse je potrebno sporočiti od podatkov, pa še takrat ponavadi v prvo ne zadanejo. Bom še enkrat pripel, da ne bo kdo propeler kupoval, kot štruco kruha v trgovini, ker se to ne dela tako, ker na koncu imaš trgovino propelerjev:
Za deplasmanska plovila, je treba posredovati:
http://www.elicheradice.com/questionario-1/eng/
Za poldeplasmanska plovila pa:
http://www.elicheradice.com/questionario-2/eng/
Vse te mere je potrebno izmeriti, da se kolikor toliko zadane propeler, poznati je treba natančno težo plovila ter točne podatke in grafe motorja, te tako ima proizvajalec za vsak motor na svoji spletni strani. Idealno je da dobi motor, ko je barka čista in čist propeler, deklarirane obrate pri polnem gasu,
Za tvoj motor je:
Slika
Pomembno pa je še razmerje menjalnika, predpostavljam da imaš Technodrive TMC 40 ali TMC 60, razmerje pa standardno 2:1 ,glede na to da poznam Lombardini motorje, ker imam tudi sam na pasari LDW502 .
Nisem pa prepričan da je za tvoj motor v kombinaciji s tvojo barko pri deplasmanskih brzinah 4 kraki propeler prava izbira, zato ker ima premalo vode, saj pljuješ z deplasmanskimi hitrosti, po občutku bi prej rekel da je 3 kraki bolj pravi v tvojem primeru, ko pljuješ deplasmansko seveda z pravo pokritostjo, korakom in premerom, da hitrost vode na koncu kraka ni prevelika, to je zelo pomembno zaradi kavitacije. Točno kakšen in kateri propeler bi bil idealen, pa ne more nihče tako preko forma povedati, brez da ima profesionalen model za izračun propelerja in vse podatke o motorju, menjalniku in plovilu, vse ostalo je loterija oziroma try error sistem. Tako da ti more izračun narediti proizvajalec motorja oziroma dobavitelj propelerja. Če pri maksimalnem gasu dobiš 3500-3600 obratov, imaš pravilno izbran propeler, če ne pa ni pravi, v obeh primerih, če je obratov premalo, ali če presežeš 3600 obratov. Seveda obrate, če si sam vgradil motor moraš umeriti, predpostavljam, da ima digitalno komandno ploščo, ki je standardna pri Lombardini motorjih, kot tudi pri recimo SCAM. Ob montaži, če si sam montiral, moraš umiriti obrate na plošči, ter z laserjem izmeriti, ter potem na komandni plošči narediti korekcijo obratov, da kaže pravilno, če si motor kupil pri Expocomm, potem so ti tako oni naredili, če pa si pri kakšni Entradi, pa verjami da zna bit vse sorte, če ti niso naredili umeritve obratov mi sporoči ti bom dal kombinacije tipk na komandni plošči kako se to naredi, seveda imam tudi ostale kombinacije tipk za izbris ur in podobno navlako, da ne bo kdo mislil da so te ure na števcih svete, bistveno bolj enostavno je izbrisati ure kot na avtomobilu. Čudi me da so ti predlagali 4 kraki propeler, ker to se načeloma daje ravno za poldeplasmanske hitrosti 15- 30 vozlov, kjer je pretok morja mimo propelerja dovolj velik, pri majhnih hitrostiih do 13 vozlov, pa je večinoma premajen, še posebej če se propeler vrti tako hitro, kot pri tebi, se pravi z 1800 rpm in hitrost barke deplasmanska. Če propeler senči sam sebe ni OK, to je pa takrat ko se propeler vrti hitro in dobi premalo vode, korak propelerja in hitrost barke sta testno povezana, definicija koraka pa je koliko bi naj se barka prestavila v smeri naprej do enkratnem obratu propelerja. Se pravi če imaš korak 20" , bi okvirno morala barka prestaviti v enem obratu propelerja 20" v smeri naprej, tio se običajno imenuje teoretična hitrost, ki pa mora biti vedno različne od dejanske hitrosti barke, sedaj pa izračunaj, koliko je če imaš 1800 rpm na propelerju, so tukaj neka odstopanja, pa še marsikaj, os slip koeficienta, jaz sem malo študiral te zadeve pa me je minilo, ker je dokaj komplicirana zadeva, če se jo hoče razumeti. Če nima propeler dovolj morja dejansko sam sebe duši ali pa prihaja do kavitacije, podobno kot če daš na 4t barko 3HP izvenkrmni motor in daš ful gas, pa zakavitira, ker nima dovolj vode oziroma se barka prepočasi giblje, da bi tok morja bil dovolj velik, zato pa so v teh primerih razni big foot propelerji pa razna razmerja menjalnikov, čisto tako po domače razloženo.

V gorbem pa so odvistnosti takšne, premer propelerja je močno odvisen od obratov propelerja, korak propelerja od hitrosti barke, kot tudi ali se izbere 2kraki, 3kraki ali 4 kraki, kakšne hitre jahte imajo lahko celo več krakov, pokritost lopatic je tudi odvisna od hitrosti barke, tako kot število krakov, saj z večanjem števila krakov se veča tudi pokritos, ki pomeni če gledaš propeler koliko % je propelerja in koliko % praznega prostora v krogu, definitivno pa ti nihče ne more izbrati propelerja tako na oko, če ti kdo to trdi nima pojma o pojmu, računalniški model dokaj dobro zadane vse te parametre, potem pa se v praksi menja le še korak, ali pa se naredi korekcija koraka, da ima propeler idealni potisk glede na motor in motor dobi ravno deklarirane obrate proizvajalca, tudi do 100 obratov manj je še OK in ni treba komplicirati v tem primeru.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost