Trimarin TM600

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

zakulja
Naddesetnik

Trimarin TM600

OdgovorNapisal/-a zakulja » To Avg 21, 2012 15:15

Zdravo,

Zanima me ali ima kdo iskušnje z gumenjakom TRIMARIN TM600 in sicer letnik 2002 z notranjim motorjem Mercruiser 4.2 V6 225HP.
Kakšni so stroški za gumico in motor?
Slišal sem, da naj bi bili ti motorji problematični in požrešni..., kako je stem.

Gumica naj bi bila redno in dobro vzdrževana..., je pa res stara sedaj že 10let.

Ali priporočate kaj drugega v te dolžini 6m

Hvala za info oziroma nasvete.

Z
Nazadnje spremenil zakulja, dne To Avg 21, 2012 20:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 21, 2012 17:40

Če mi ga en šenka bi ga mel, sicer pa nikoli. V tej dolžini in tem cenovnem rangu imaš zelo veliko možnosti. Pri teh merah čolna nebi razmišljal o ničemer drugem, kot o izvenkrmnem motorju.
zakulja
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a zakulja » To Avg 21, 2012 18:58

Kasaudio

Zakaj pa nebi bil notranji motor OK..., oziroma kakšne hibe ima tak čoln?

Thx
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Avg 21, 2012 20:08

Spet bo 100 mnenj...
Gumarji se vsi bojijo notranjih motorjev, in mislijo da so tiste škatle zunaj bolj sigurne ?!

Popravi v svojem postu, MOTOR JE MERCRUISER 4.3 V6 !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » To Avg 21, 2012 20:10

SlikaSlika

zakulja
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a zakulja » To Avg 21, 2012 20:44

Tex napisal/-a:Drugače pa tole ; )

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=132572

Tale je pa hudo drag, za ta denar bi dobil še spremlevalko za 5 leti na čolnu ;)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 21, 2012 20:48

Tex, to se pa strinjam je čisto korektno z notranjim motorjem. S skoraj 8m dolžine in 2.55m širine je to čisto nekaj drugega kot 6m trimarin.

Drugače pa ne vem zakaj bi bili motorji zunaj bolj sigurni od notranjih. Po mojem mnenju v sigurnosti ni nobenih razlik. Kaj je ceneje vzdrževati je res lahko veliko mnenj, nebi o tem...

Praktično edini velik prostor pri manjših gumenjakih (6m je vseeno manjši gumenjak zame) je prostor pod sedežem zadaj. In če ga porabiš za motor ga pač nimaš.

Večje gume že majo tudi drugje možnost kramo spravit, tako da se ga pač da žrtvovat za motor.

LP
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Sr Avg 22, 2012 12:05

Hmm. mam izkušnje z TM 600, letnik 2004, notranji motor Merc 140 ali 150 KM se ne spomnim več točno... v glavnem je notranji motor, kar se tiče stabilnosti plovila, boljša izbira kot zunanji... je nižje težišče... motor je rabil cca 20 - 25 l/h pri hitrosti okoli 30 nm/h (odvisno koliko smo bili naloženi in kam smo pluli, z vetrom ali proti vetru), povprečje (par minut iz marine, par minut ko se vračaš, par postankov.. ko dela motor na minimu + vožnja na momente tudi pod full) je bilo 15 - 20.. (max brzina v dveh z tokom, vetrom v hrbet in po algah 42).. plovne lastnosti (gledano proti TM500, ki sma ga meli prej) odlične, placa za hladilnik, brisače, igrače, plavutke, vrvi, sidro ipd. je bilo po predalih in zunaj dovolj, smo pa meli dve tendi.. ta original in še eno za naprej, gumica za enodnevne (brez spanja na njej) več kot odlična... se ne spomnim, da bi mi meli kakšne večje probleme ene štiri leta.. enkrat menjana zajla volana, edin vodo je od nekod odznotraj metalo v komandni stolp, tako, da sem mel radio pokrit z najlonom.., sedanji lastnik - moj sosed pa non - stop nekaj.. od kolektorjev, do zaganjača, elektrike, mi je kar žal, da ga je glih on kupil, ma je domneval, da ker pozna barko, da je dobra - saj je bla res, pol pa se je začelo.. vsako leto - razen prve sezone ima neke probleme)... ta motor na tej gumici, ki jo ti gledaš je po moje max (pa tudi vgrajevali so samo do 220 KM) in je po moje požrešen in kljub za nekaj nm/h večji končni hitrosti ni upravičen strošek... če pa daš zraven še popravila takega motorja je verjetno joj...
Upam da sem ti kaj pomagal...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Avg 22, 2012 23:19

aleks09 napisal/-a:. (max brzina v dveh z tokom, vetrom v hrbet in po algah 42)..

Malo slovenščine ne bi škodovalo !
( v dveh - sklepam,da je z dvema na krovu ? po algah - ta je strupena, morda bi bilo lepo, če bi napisal z obraščenim dnom ?! )

aleks09 napisal/-a: sedanji lastnik - moj sosed pa non - stop nekaj.. od kolektorjev, do zaganjača, elektrike, mi je kar žal, da ga je glih on kupil, ma je domneval, da ker pozna barko, da je dobra - saj je bla res, pol pa se je začelo.. vsako leto - razen prve sezone ima neke probleme)...

Temu bi pa jaz rekel,da si ti "šalabajzersko" torej slabo vzdrževal plovilo... ok morda pa je bila res nesreča...

aleks09 napisal/-a:ta motor na tej gumici, ki jo ti gledaš je po moje max (pa tudi vgrajevali so samo do 220 KM) in je po moje požrešen in kljub za nekaj nm/h večji končni hitrosti ni upravičen strošek... če pa daš zraven še popravila takega motorja je verjetno joj...

Res je to je največji motor na tej gumi 4.3 V6... in tukaj se zelo motiš, V6 je 100x boljša izbira kot je bil tvoj 3.0L, ki nikakor ni mogel imeti dovolj moči, saj jo včasih še "šestaku" zmanjka ! Poraba zna biti ob enakih pogojih celo nižja na V6 motorju !
Redni servis... hmm, nevem če je razlike 50eu !

lp.T
SlikaSlika

zakulja
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a zakulja » Če Avg 23, 2012 15:59

Hvala vsem za odgovore in upam da iskrena mnjenja, ki bodo pomagali moji odlocitvi pri nakupu.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Če Avg 23, 2012 16:39

Sigurno,da je notranji motor boljša izbira. Stroški bi pa reku da so najbrž nižji za en Merc popravljat kot kak furibordo.Pa še tak motor šaraufa vsak mehanik in ne kot furibore k so ku zlatarji.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 23, 2012 17:53

Tex napisal/-a:...
aleks09 napisal/-a: sedanji lastnik - moj sosed pa non - stop nekaj.. od kolektorjev, do zaganjača, elektrike, mi je kar žal, da ga je glih on kupil, ma je domneval, da ker pozna barko, da je dobra - saj je bla res, pol pa se je začelo.. vsako leto - razen prve sezone ima neke probleme)...

Temu bi pa jaz rekel,da si ti "šalabajzersko" torej slabo vzdrževal plovilo... ok morda pa je bila res nesreča...
...
lp.T

Če je prvo leto po prodaji vse še bilo OK in so se težave začeke po tem, je mogoče ales09 še dobro vzdrževal, pa mogoče novi lastnik menil, da če je mašinca do takrat tekla kot urc'a da bo tudi naprej, tudi če on nič ne naredi...

Lahko pa seveda res tudi Murphy.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Marjan 99
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Marjan 99 » Če Avg 23, 2012 19:47

--
Nazadnje spremenil Marjan 99, dne To Jun 06, 2017 21:29, skupaj popravljeno 1 krat.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Če Avg 23, 2012 21:23

Jest pa mislim takole, če ti je čoln všeč z takim motorjem pol ga kupi,meni osebno gumice ne potegnejo z notranjim motorjem.
Mogoče bo kak litrček več popapal kot izvenkrmni 4T.

Če je dobro vzdrževano in se ti zdi uredu,pol veselo v nakup.

LP
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Pe Avg 24, 2012 05:13

Moram malo odgovoriti oz. razjasniti ...
Kar zadeva slovenščine.. sem mislil, da je to povsem razumljivo .. torej kar zadeva v dveh, je to dve osebi na krovu...,
Kar zadeva alg, pa ni bilo mišljeno to, da je bilo dno obraščeno z algami (takrat bi bila verjetno hitrost 24 in ne 42 nm/h) ampak to pomeni da sva plula po cca 200 m dolgem in cca 10 m širokem pasu alg (tistih, ki kao ob cvetenju onesnažujejo morje in se jih kopalci izogibajo) in so v času cvetenja zelo spolzke (kot olje) in plavajo s tokom na površju (dokler ne odmrejo in potonejo na dno). S tem pa je upor tistega dela plovila, ki je v vodi toliko manjši, da se obrati dvignejo za (govorim po spominu) za cca 200 do 300 obratov in zato posledično naraste tudi hitrost. Če se voziš po algah, pa imaš potem seveda tudi malo več čiščenja, še posebej tam, kjer se zasušijo.
Kar zadeva vzdrževanja motorja in ostalega je bilo tako, da je bil čoln v morju cca 3 - 4 mesece na leto, motor je bil vedno konzerviran in dekonzerviran, redno spremljana količina olja in ostalega, na dno in peto vsako leto nanešen nov AF, ob skoraj vsakem postanku na kakšni plitvini, nežno obrisani dno in zunanja ter spodnja stran tubusov. Zgornji del - recimo temu bivalni del, je bil po vsaki uporabi splahnjen s sladko vodo in obrisan z jelenovo kožo, blazine so bile vedno suhe (velikokrat sem spužve vzel ven iz skaja in jih posušil).. v glavnem pa sem čoln skoraj po vsaki uporabi (razen, ko me je ene dvakrat pred marino dobil dež) čistil cca 2 uri, pa četudi sem plul le 2 x 5 minut ali 2 x 120 minut (iz Červarja do Medulina in nazaj).. je bil po vsakem čiščenju tako čist, da bi lahko s tal jedel... ker umazana in zanemarjena barka, mi ni bila, mi ni in mi ne bo nikdar v veselje, užitek in ponos .. vsakega novega potnika, ki je bil prvič na čolnu sem poučil, da je na barko treba bos, da si na pomolu splahne noge ipd... v času marende (obroka) seveda nisem bil toliko picajzlast, da bi gledal kam bo padla vsaka drobtinica.. sem pa "ta večje smeti" spucal, ko so šli drugi v vodo..

Tak je bil, je in bo moj odnos do čolna, pa čeprav ne prvi, ne drugi in ne tretji, ki sem jih vozil (tretjega še vedno), niso moji (samo tam pa tam kaj prispevam za kakšno popravilo– obvezno pa v času, ko ga uporabljam za potrebe svoje družine). In tak odnos bom imel (upam da kdaj oz. čimprej) tudi na svojem čolnu.

Kar zadeva moči.. se mi ni zdelo, da bi bil 3.0 kaj podhranjen - še posebno, če preskočiš iz 50 KM motorja na 140 ali 150 KM (pa čeprav ti Z pogon napram izvenkrmnemu zaradi prenosov vzame cca 20% moči).. .. se nam je zdelo, da kar leti.. so bile pač verjetno takrat take moje (pa ne samo moje) potrebe oz. pričakovanja in se mi ni oz. se nam ni zdelo, da bi na takem čolnu potreboval več KM, ker na koncu, na malo daljših relacijah, itak pluješ tistih cca 22 - 25 nm/h, ker te drugače na valovih celega pretrese..

Kar zadeva pa komu bi čoln prodal, mi je vseeno ali bi prodal bližji ali daljni žlahti, sosedu, prijatelju ali čistemu neznancu (mogoče tudi kateremu od vas), ker bi imel, glede na to kako je bil vzdževan, popolnoma čisto vest. Ne zanikam pa da so lahko v času prodaje kakšne skrite napake, za katere ne moreš vedeti, saj se lahko vedno nekaj pokvari ali odpove, pa naj si bo nova ali rabljena... to je pač riziko, ki ga moraš sprejeti ko se odločiš za nakup.. in sosed ga je in ga tudi gleda (kar se pokvari popravi 100% v nulo, saj vozi na njem tudi dva otroka - jaz sem jih tudi) in je 100% odgovoren, saj ve, da pri popravilih ne boš prišparal nič, če vgradiš kakšne poceni dele (samo, da so, da barka pelje), ker se (kot verjetno večina med vami) zaveda, da se poceni ponavadi izkaže za drago .. in na morju ni za reskirati zaradi nekaj EUR razlike v ceni... samo zgleda, da je pri njemu res Murphy na delu.. no ja tudi pri nas ni glih vedno vse OK.. ko pa kaj gre, je brez debate zamenjamo na servisu (račun, garancija, predvsem pa mirna duša, da je narejeno prav) in košta ko košta (stane kar stane) pa pika...

Ja sosed mi ni do zdaj še nikoli nič rekel v stilu ti si kriv, ki si mi to svetoval .. kot sem že napisal je delala eno sezono (če ne celo dve) BP... tudi mi nismo prejšnjemu nič rekli, ker so šli akumulatorji, pa neki senzorji, pa še vsako leto kaj sproti gre... se zgodi... požri, plačaj ali pa prodaj vse skupaj.. s slabo vzdrževanim plovilom (beri, da veš da je nekaj pomembnega v okvari) mislim, da si zavestno ne bi upal nihče izpluti sam iz marine...

In nisem napisal, da "zakulja" (ki ga ne poznam) ne sme kupiti tega gumona.. saj ni napisal ne od koga ne za koliko EUR ga kupuje, ne kaj drugega, da bi jaz na podlagi tega lahko nasprotoval njegovemu nakupu. Sem napisal samo svoje izkušnje in temu dodal svoje logično mnenje (stroške servisa sem brez pomisleka primerjal med avtomobilskimi motorji) in to javno objavil.. da vidijo vsi, ker če bi imel kaj slabega (o prodajalcu, ki ga tudi ne poznam ali o točno temu čolnu, ki tudi niti približno ne vem za katerega se zanima) za povedati, bi mu poslal na ZS...

Pa še to… držim se reka mojega prijatelja, ki je rekel nekako tako… vedno skrbi za barko kot za ljubico, (tu ni za šparati), saj ti bo samo tako dala užitke, ki jih od nje pričakuješ…

Pa oprostite ker sem se toliko razpisal...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov