POPRAVILO DNA
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
POPRAVILO DNA
Pozdrav morjeplovci !
Poletne sezone je konec, motorje smo kozervirali, očistili plovila, a posledice oseke so vidne na dnu brodiča.
Prosim za kratek in praktičen nasvet za popravilo prask in luknjic globine cca. 5 mm na polyesterskem dnu gumenjaka :
- katero enokomponentno maso( ali tudi dvokompo.- če je le-ta toliko bolj kvalitetna) priporočate
- ko je masa nanešena, posušena in zbrušena ( kateri brusni papir naj uporabim )
- s čim poliram in katero polirno pasto naj uporabim
AJD
Poletne sezone je konec, motorje smo kozervirali, očistili plovila, a posledice oseke so vidne na dnu brodiča.
Prosim za kratek in praktičen nasvet za popravilo prask in luknjic globine cca. 5 mm na polyesterskem dnu gumenjaka :
- katero enokomponentno maso( ali tudi dvokompo.- če je le-ta toliko bolj kvalitetna) priporočate
- ko je masa nanešena, posušena in zbrušena ( kateri brusni papir naj uporabim )
- s čim poliram in katero polirno pasto naj uporabim
AJD
Taurus
Živ,
sam sem nanesel epoksi kit - dvo komponentni. Dobra varjanta - lepo se nanaša, trden kit in lepo obdeluje.
Ta se suši kar dolgo. Pri temp. 20 celzija se za brušenje suši do 48 ur (za brušenje je pripravljen, ko se ne lepi na brus papir ampak se brusi v prah). Da je popolnoma suh in trd pa potrebuje do 7 dni. Epoksi osnova pač.
Čez to pa bom kar nanesel "antifouling" po postopkih, ki so bili že omenjani na forumih ("prajmer" in nato "antifouling").
LP
sam sem nanesel epoksi kit - dvo komponentni. Dobra varjanta - lepo se nanaša, trden kit in lepo obdeluje.
Ta se suši kar dolgo. Pri temp. 20 celzija se za brušenje suši do 48 ur (za brušenje je pripravljen, ko se ne lepi na brus papir ampak se brusi v prah). Da je popolnoma suh in trd pa potrebuje do 7 dni. Epoksi osnova pač.
Čez to pa bom kar nanesel "antifouling" po postopkih, ki so bili že omenjani na forumih ("prajmer" in nato "antifouling").
LP
Jest ti predlagam takole.Če ni poljester nič poškodovan,da je poškodba(luknjica)samo v barvi,pol lepo okrog zabrusiš z brusnim papirjem in narediš tako da je malo v kajlo.Enako zabrusiš v praske.Papir vzemi 80-120.Nato spihaš in obrišeš z acetonom.Ko se posuši aceton pa zaliješ z Gelcotom(poliester barva.Ko je suho obrusiš z desčico(pakelc) na vodo z papirjem 240 ali 400,nato 800 in nakoncu še z 1200.In nato spoliraš do visokega sijaja.
Če ti kak detajl ni jasen,pa sporoči,pa ti razložim.
LP
Če ti kak detajl ni jasen,pa sporoči,pa ti razložim.
LP
Ja je poliester poškodovan in to do globine cca. 5 -7 mm, prebit pa ni, se pa vidi črna struktura.
Zgodilo pa se je tako, da je bila v Juliju na Ugljanu strašna oseka( skoraj meter ) in je privezan čoln čez noč v poratu drsal po kamenju na dnu.
Te manjše površinske praske sem že odpravljal z gelcoatom in to - burek-ko sem čisto novi čoln domov peljal, se je premaknila zaščitna guma na vodilu prikolice premca in je kovina na površini naredila manjše praske, te sedanje poškodbe pa so bolj globoke, vendar površinsko manjše cca.5x5mm.
Da nanesem ustrezno maso čez poškodbo z lopatico vem, če je luknja večja v več nanosih tudi, nato se posuši, se obrusi( zdaj vem štev. brusnega papirja) - ampak poliranje - s kakšnim pripomočkom in kakšno polirno pasto naj uporabim in kje oz. kdaj nanesem gelcoat?
Hvala za nasvet
AJD
Zgodilo pa se je tako, da je bila v Juliju na Ugljanu strašna oseka( skoraj meter ) in je privezan čoln čez noč v poratu drsal po kamenju na dnu.
Te manjše površinske praske sem že odpravljal z gelcoatom in to - burek-ko sem čisto novi čoln domov peljal, se je premaknila zaščitna guma na vodilu prikolice premca in je kovina na površini naredila manjše praske, te sedanje poškodbe pa so bolj globoke, vendar površinsko manjše cca.5x5mm.
Da nanesem ustrezno maso čez poškodbo z lopatico vem, če je luknja večja v več nanosih tudi, nato se posuši, se obrusi( zdaj vem štev. brusnega papirja) - ampak poliranje - s kakšnim pripomočkom in kakšno polirno pasto naj uporabim in kje oz. kdaj nanesem gelcoat?
Hvala za nasvet
AJD
Taurus
Mene pa zanima ali zamenjavo antifoulinga in popravila dna izvajate kar na prikolici?
Jaz se bom spomladi lotil zamenjave antifoulinga (prvič) pa se mi zdi, da bo precej težko delat pod prikolico...
Ali za to uporabljate kakšne "kavalete" oz. stojala?
Odbrusil bom tudi stari primer, pa me zanima s čim ga odbrusite ostali?
Jaz sem razmišljal o polirki, na katero bi dal ne preveč grob brusni papir.
Jaz se bom spomladi lotil zamenjave antifoulinga (prvič) pa se mi zdi, da bo precej težko delat pod prikolico...
Ali za to uporabljate kakšne "kavalete" oz. stojala?
Odbrusil bom tudi stari primer, pa me zanima s čim ga odbrusite ostali?
Jaz sem razmišljal o polirki, na katero bi dal ne preveč grob brusni papir.
Da je auntifouling zelo strupen že vem, sem prebral na forumu.
Ali je primer tudi tako strupen?
Sklepam, da bom s šrajfiksom spravil stran antifouling - je črni samopolirni in bi ga zamenjal s tistim za višje hitrosti, ker tale črni kar dobro leti stran.
Gre za za 5,8 dolg čoln (Marinello), ki naj bi skupaj z motorjem tehtal nekaj čez 800kg (tako na oko) in nimam ideje kako bi ga lahko spravil na bok.
Ali je primer tudi tako strupen?
Sklepam, da bom s šrajfiksom spravil stran antifouling - je črni samopolirni in bi ga zamenjal s tistim za višje hitrosti, ker tale črni kar dobro leti stran.
Gre za za 5,8 dolg čoln (Marinello), ki naj bi skupaj z motorjem tehtal nekaj čez 800kg (tako na oko) in nimam ideje kako bi ga lahko spravil na bok.
Primer ni nič bolj strupen kot kakšen avtolak, problem je v strupenih snoveh antifoulinga. Glede čolna pa mislim da je boljše če ti svetuje nekdo, ki ima tako težek čoln. Težko rečem kaj mu lahko naredi lastna teža na boku. Boljše na stojalo. Osebno ne dajem antivegetativnega premaza za dvakrat po 14 dni dopusta, ga raje na tri dni malo pobožam z gobo. 
Lani sem zbrusil antifouling z dna z vibracijsko brusilko in odsesavanjem, čoln (cca 500 kg) pa sem s štirimi vrvmi in škripci privezal na strop garaže, pri tem pa uporabil zatezna sidra M12x110, podatki so tu:
http://www.trifix.si/katalog.pdf
Nato sem dno pokital, zbrusil in pobarval z epoksi barvo epolor HB.
http://www.trifix.si/katalog.pdf
Nato sem dno pokital, zbrusil in pobarval z epoksi barvo epolor HB.
motorni
Kdo je na strani
Po forumu brska: nautilus in 11 gostov