"Chine walk" oz. nihanje gumice okoli vzdolžne osi

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Sep 07, 2012 09:49

Prosim, da se malo umirite glede zmerjanja z drekači in podobno, se lahko malo lepše napiše. Vsak napiše lahko svoje mnenje in izkušnje, brez da ga drugi žalijo, drugo pa je, če nekdo to vzame kot pravilno razmišljanje ali pa kot zmoto. To naj bo odvisno od posameznika.

Glede teh pogovorov pa mislim, da ste se preveč obesili na idealne razmere na vodi (kot na pr. na rekah), ki jih na morju ne doživiš nikoli, razen v izjemno redkih primerih. Zato razpredanje kaj narediti, da dobiš čimvečjo max hitrost nima smisla. Bolj pomembno je, s katerim propelerjem in kako oblikovanim dobimo optimalno razmerje med porabo, hitrostjo in različno obremenitvijo čolna (od ene osebe na čolnu in polno obremenjenim čolnom). To zanima verjetno skoraj vse, tudi mene, da nebi potrebovali med seznono deskrat zamenjati propelerja, ker grem sedaj sam malo dirkat, popoldne se nas bo peljalo deset gor, jutri imam prazen tank pa bo spet 100 kg manj in tako naprej.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Sep 07, 2012 10:49

@janadino

delno imas prav, vendar bi pa jaz dodal nekaj iz ne vod, vendar iz iskanja performancov pri motociklih...

1. pogoj za dosego dobrih rezultatov(to pomeni, močan, hiter-zmagovalen) je najti najboljše performance, torej iztisniti največ iz motorja. Za to je pač potrebno zagotoviti najboljše pogoje, tako temperaturo zraka, dobro goriva in najpomembnejse najboljse možne nastavitve vsega kar se nastavit da in še kaj zraven, če misliš, da bi lahko kaj pomagalo...

Zakaj?

Enostavno zaradi tega, da najdeš mejo in da veš kaj lahko pričakuješ. Po domače, da veš kaj imaš in iz tega kasneje iščeš kompromise glede na vse dejavnike, ki niso neposredno povezani z nastavitvami, torej na morju verjetno valove in nasploh nemirno morje.
Torej imaš neko izhodišče.

En konkreten primer mojega lanskega čolna...
Krmna plata je bila ca 40cm ZA koncem dna čolna, pač tak design, da je bilo v čolnu cimvec prostora.
Motor pa je bil postavljen po "starih" pravilih, torej ca 2-3cm pod najnižjo točko dna...
Enostavna logika ti pove, da je na potovalki bila kavitacijska plošča skoraj 10cm pod gladino, kar je daleč daleč pod optimalnim. Čoln ni niti na 1,5m valovih zajel zraka. Posledica vsega pa je bila, da je manj kot 800kg(z vso opremo in gorivom) tezak coln z 90 HP dosegel z dvemi le 27-28 vozlov na relativno lepem morju... Ko se je pa malo zarastel prop pa le še 25-26kn.

Vnastavitev motorja se sigurno splača vložiti nekaj časa. Še vedno, če preveč vleče vodo ga lahko spustis nazaj.

Sam pa vem, da ce bi imel coln za 10.000€ bi si nabavil tudi hidravličen jack plate in vsi problemi razen propa bi bili rešeni.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Sep 07, 2012 10:54

:D
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Sep 27, 2012 11:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorki » Pe Sep 07, 2012 11:47

Jackplate vprašanje:

Poigravam se z idejo, da bi nekaj sam naredil... Zakaj sam? Zaradi izziva iz hobija in ne zaradi prihranka... Konstrukcijskih idej je kar nekaj, 3D modeli ne bodo problem, FEM analize tudi ne. Zatakne se pri robnih pogojih...

Kakšne sile lahko pričakujem?
Bočne, vertikalne, na propelerju... Točni odgovori niso možni, vem. Verjetno pa obstajajo vsaj kje kakšna "rules of thumb for boat design" Ker če grem računat preko nosilnosti M12 vijakov, ki so uporabljeni za pritrditev motorja, bojo zadeve po mojem skromnem mnenju brutalno predimenzionirane.

Trim hidravlika od kake stare 100 bi bila uporabna?

Ima kdo kakšno idejo ali uporaben link?

Pa ne me prosim poslat v spletno trgovino po jack plate, ker to se znam tudi sam. :D
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Sep 07, 2012 11:53

SR290

Tezava pri tako odmaknjeni krmni plati je v tem, ker je tezisce zelo zadaj.
Seveda ob narobe montiranem motorju, malo premajhni moci in se ostalih "lamerskih" napakah se je coln vkopaval in postavljal pokonci namesto zglisiral.
Da se razumemo, gliser je dobro potegnil, vendar ni bilo to to, kar bi lahko bilo. Jaz kot zacetnik na smučeh sem tezko prisel ven, ce ni nekdo sedel na premcu colna, da se ni tako postavil nazaj.

Je pa res, da je na potovalki sel toliko iz vode, da so vcasih bili zunaj že uni "žepi" za zajemanje zraka pod trup...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Sep 07, 2012 11:58

gorki jaz sem se z prijateljem poigraval z mislijo, da bi izdelal sam in morda kasneje se za kakega kolega...

Karkoli smo delali nismo prisli do 100% zagotovil, da bo to to... NA svoj coln bi ze upal dati, drugemu pa ne več, zato je bilo nekaj casa celo tako, da smo imeli namen kupiti eno od boba in pregledati kako in kaj... Potem sem sicer prodal coln in zamisli so sle skupaj z njim...

Spremljam razvoj Bob machine in novi izdelk(večje plate) ne pridejo v trgovino tako samoumevno...

Se spomnim 14"jack plate je bilo na strani 3 mesece, da je v prihodu. Ko sem poslal mail po 3 mesecih so odgovorili, da je v zakljucni fazi, da se testirajo in da "zamujajo" ker so morali nekaj popraviti...

Nekaj bo ze na zahtevnosti... Koliko pa ne vem...
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Pe Sep 07, 2012 12:41

@mamaMicka
Nekaj bo ze na zahtevnosti... Koliko pa ne vem...

S konstrukcijskega vidika ne vidim težav, če poznaš sile oz. obremenitve. Tu se pa verjetno zelo zatakne, ker ekstremni pogoji uporabe povzročijo nepredvidljive sile. Se mi ne zdi, da so pri Bob's machine shop neki "jedrski fiziki", imajo pa verjetno zelo veliko izkušenj, ki jih dopolnjujejo z try&error metodo. Ne vem :roll: naj še kdo poda svoje mnenje, da ne bom preveč pameten in se potem najedel zarečenega kruha.

O zahtevnosti konstrukcije bi me prepričali s kako sliko v tem stilu:
http://www.lnengineering.com/fe.jpg

Karkoli smo delali nismo prisli do 100% zagotovil, da bo to to...

Kje je bila vaša težava? Kakšen sistem vodil ste uporabili? Slikce?

14" jack plate ima zelo verjetno probleme z bočnimi silami, ker tista ekstrudirana profila že konkretno krivi in je nujno potrebno naredit neko konstrukcijsko povezavo med njima da dihata kot celota in ne kot posameznika. Vmes je pa hidravlika in prostora hitro zmanjka.
Se vidi po slikah:
http://www.bobsmachine.com/Products/jac ... series.cfm
Pri jack-plate nad 6" lahko spodaj vidiš dodatno pločevino, ki preprečuje zgoraj omenjeno deformacijo. Na zgornji strani pa niso šli v tako ojačitev, ampak so nekaj reševali s polnimi pravokotnimi profili. 14" jack plate bi po moje moral imeti tudi zgoraj konkretno pločevino, vsaj trikotnike proti krmi, ki bi preprečevali zvračanje in torzijsko deformacijo nosilcev plošče v osi vzporedni z osjo čolna.
Lp
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Sep 07, 2012 13:09

Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Sep 27, 2012 11:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 07, 2012 13:22

Gorki ima hudimano prav, konstrukcija ni nič posebnega, če veš kakšne so sile in pa seveda če znaš to preračunati in narediti še FEM analizo!
Tudi se povsem strinjam, da je zadeva "konstruirana" s poskušanjem, saj je v navtiki tako, da se vse dela na način "trial & error" metode... O kakršnemkoli inženiringu pa običajno ni ne duha ni sluha. Vsaj pri večini ne! :cry: :cry: :cry:
In zato potem na koncu tudi je kot je...
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Pe Sep 07, 2012 15:08

14" jack plate si nikoli ne bi upal uporabljat. Če bi potreboval tako veliko razdaljo med propom in krmo bi raje vzel kompaktno 4"-5" jack plate, ostale cole pa bi lovil z distančno kocko.

Se popolnoma strinjam. Hotel sem samo pojasnit, zakaj mamaMicka ne dočaka 14" jack-plate...

Se mi zdi, da bi bil 4" jack plate spodnja meja debeline, če bi hotel uporabit trim hidravliko od outboarda, ki verjetno glede na razmerje ročic in kote mehanizma sploh ni šibka.

Tale izvedba mi je zanimiva:
Slika
vir: http://www.marineenginedigest.com/speci ... ackets.htm

Nekam drobne se na prvi pogled zdijo osovine pantov. :roll:
Nazadnje spremenil Gorki, dne Pe Sep 07, 2012 15:18, skupaj popravljeno 1 krat.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Pe Sep 07, 2012 15:14

Marjan Tomki napisal/-a:+ 1
Gorki napisal/-a:@snake:
Prepucavanje brez argumentov nima smisla, ker na ta način ne bo nihče nikogar v nič prepričal, tema bo uničena in nepregledna, pa še slaba volja bo. Mene ta zadeva zelo zanima, očitno še koga drugega tudi. Vesel sem, da sem našel sogovornika od katerega se lahko kaj novega naučim, kar me specifično zanima.

...
Torej prepucavanje na stran, dobra volja in argumenti pa na plan. :wink:

@SR 290: Hvala za odgovore in debato. Upam, da bova nadaljevala.

Teorija je zanimiva in za praktično vsako podrobnost (hlajenje, pesto, oblika propelerja, trim, popravki trupa...) dobro argumentirana - razen snake, ki se ne strinja zaradi izkušenj, ampak brez utemeljitve zakaj in kako - kako se bo izšlo v praksi (ko si bo tudi murphy dal dela) pa - upam - da bomo videli.

Jaz nisem dr.fizike tako kot nekateri tu (sodeč po pisanju),zato nemorem utemeljit (fizikalno)mojih teorij. Zato jih utemeljujem na razne ljudske primere.V smislu tega da proizvajalec že ve kaj je naredu in nemore potem vsak po svoje nekaj predelavat in podobno.

Kaj vi tudi Audije in Pasate TDI takoj ko jih kupite začnete predelavat,širit kolotek,prekladat težišče,.....

Res pa je da nikoli nisem bil lastnik gumice.................sem jih pa veliko vozil (po več dni in po cele dneve). Tako,da to tudi nekaj velja (ponavadi na morju se ravno iskušnje obnesejo)

Pa uspešne predelave....................
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Pe Sep 07, 2012 15:28

Ooo, Snake. Pa si se le oglasil, sem te že kar malo pogrešal. :D

VAG grupe ne poznam preveč dobro. Je pa veliko nezadovoljnih prihajalo v podjetje kjer sem nekoč med počitnicami delal. Preprogramiranje računalnikov je šlo za med. :wink:

Lep vikend brez stresa ti želim! :wink:
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Pe Sep 07, 2012 15:56

Ima kdo slučajno vpogled v standard ISO 12215?

@SR 290: Po katerem standardu sta z bratom preračunavala konstrukcijo vajine strupenjače? http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Sep 07, 2012 16:48

snake napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:+ 1
Gorki napisal/-a:@snake:
Prepucavanje brez argumentov nima smisla, ker na ta način ne bo nihče nikogar v nič prepričal, tema bo uničena in nepregledna, pa še slaba volja bo. Mene ta zadeva zelo zanima, očitno še koga drugega tudi. Vesel sem, da sem našel sogovornika od katerega se lahko kaj novega naučim, kar me specifično zanima.

...
Torej prepucavanje na stran, dobra volja in argumenti pa na plan. :wink:

@SR 290: Hvala za odgovore in debato. Upam, da bova nadaljevala.

Teorija je zanimiva in za praktično vsako podrobnost (hlajenje, pesto, oblika propelerja, trim, popravki trupa...) dobro argumentirana - razen snake, ki se ne strinja zaradi izkušenj, ampak brez utemeljitve zakaj in kako - kako se bo izšlo v praksi (ko si bo tudi murphy dal dela) pa - upam - da bomo videli.

Jaz nisem dr.fizike tako kot nekateri tu (sodeč po pisanju),zato nemorem utemeljit (fizikalno)mojih teorij. Zato jih utemeljujem na razne ljudske primere.V smislu tega da proizvajalec že ve kaj je naredu in nemore potem vsak po svoje nekaj predelavat in podobno.

Kaj vi tudi Audije in Pasate TDI takoj ko jih kupite začnete predelavat,širit kolotek,prekladat težišče,.....

Res pa je da nikoli nisem bil lastnik gumice.................sem jih pa veliko vozil (po več dni in po cele dneve). Tako,da to tudi nekaj velja (ponavadi na morju se ravno iskušnje obnesejo)

Pa uspešne predelave....................

eko tuning, drug zračni filter, precej večja in širša platišča z primernimi pnevmatikami, distančniki(trenutno brez, ker so bili favlirani), vzmeti pa se pridejo, menjani org ojnicni lezaji z aftermarket.
In to na enoprostorcu! Enostavno to je potrebno, da se pelje, kot se mora, drugače pa je le kapelica na kolesih pa se crkne rada, precej manjsa poraba. Torej očitno le ne naredijo vse tipi topi.

Pa se primer Yamahe, zracni filter je zaradi ponesrecene konstrukcije celega boksa velik minus, z menjavo za Riva je razlika ze za laika ogromna. Enako je z ispuhom. Dusilec je skonstruiran tako, da je ogromno povratnih detonacij. Z predelavo izpuha in filtra je prirast moči in mirnost motorja neverjetna... Govorim za vodni skuter...

Torej spet le nimajo tovarne vsega prav...

snake, jaz ti lahko kar direktno lahko povem zakaj si naletel na tako neodobravanje. Ker si uletel v temo skrajno monšalantno, vzvišeno po sistemu jaz to vem, ker mam izkusnje. Ostale pa si označil za bedake...
Temi se moras prilagoditi, saj si pa ja videl, da raste na zelo tehničnih-teoretičnih temeljih in debata je šla v to smer.
Če pač nisi razumel vseh besed še ne moreš pisca označit za bedaka.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Sep 07, 2012 17:37

Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Sep 27, 2012 11:08, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov