Saj to manjka tukaj na forumu: argumentirane debate.
Meni se to zdi pomembno zato, ker forum bere veliko "gostov" (kot recimo moj prijatelj Grega, a ne:)), od tega veliko začetnikov in ker sem tudi sam bil nekoč začetnik, sem imel prevelika ušesa in oči.
Tako sem se prav težko znebil določenih predsodkov, ki sem jih prebral, slišal in se učil na lastnih napakah a žal tudi na napakah drugih (ker so mi pač nekaj nakladali kako je to in ono nevarno...). Naj jih naštejem nekaj: Jadransko morje je najbolj zahtevno na svetu, burja te bo razbila- ne hodi ven, na odprtem morju so grozno veliki valovi, pa kaj jaz vem, kaj še...
Kar se obrata tiče je res, da izgubiš višino. To je moj problem, ker ne regatiram in sem oz. želim biti bolj potovalno orientiran. Tako mi je vseeno, če tako zapravim kake pol milje:) Govorim o taki situaciji, kot si jo imel ti. Jaz sem letos imel podobno sranje pri Brindisiju (šel ven s kripcami, zunaj me je razbilo a ma čist- res velik val in potem sem obrnil nazaj- z vetrom).
Samo razlika je pomoje ta, da je moja barka dokaj težka z 10tonami (kako več ko sem nafilan z vodo in dieslom) in se po valovih pelje zelo stabilno (ocena tistih, ki so jadrali kdaj z mano v težjem morju)
No, naslednjič poizkusim v veter.
Bimini- viharno jadro: to je bila šala...
Samo zakaj bi bil nevaren?
Sprašujem zato, ker je moj bimini sestavljen v poletnih mesecih iz podaljška in če želim vse pospraviti je to delo, ki se ga ob mojem načelu nekompliciranja ne poslužujem.
Sicer pa "profi" jadralci so itak druga tema. Tukaj smo turisti in mogoče tisti, ki se imajo za profije...
Dejstvo je, da v večini so barke opremljene kot so (z biminiji- kot sem enkrat napisal je bimini v raziskavi med cruiserji na prvem mestu glede dodatne opreme) in s takimi je treba shajati...
Kar se stresanja jamborja tiče pa vseeno mislim, da ti ga kar tako ne more podreti. Jaz se vedno držim načela, da raje prej in več skrajšam, kot pa ne.
Takoj ko začnem razmišljat ali bi bilo dobro krajšati- krajšam! In ne čakam...
Ja, danes sem pa res v fotelju (preklet včerajšnji cviček!!)
Sicer pa jaz nikoli ne odgovarjam na resno temo po "foteljarsko". Zakaj se ti zdi moj odgovor tak? In kaj hudiča je narobe s tem, da obrneš v veter in krajšaš? Napetost, sekunde.. vse to bo minilo, ko te parkrat razturi...
Jaz imam malo drugačen pogled na vse te zadeve.
Ne vem, razmišljam... Meni se zdi krasno napisati občutke ob jadranju a pomembno je po moje tudi, da tisti, ki to berejo ne zmrznejo od strahu.
Čeprav mene je včasih tudi strah. Priznam.
Moje sporočilo na podlagi lastnih izkušenj je, da burja ni tako grozna (ob opisih: podivjano morje, napetost, itd...). Jasno, če je napovedanih 50kts potem je malo noro iti ven se adrenalinca.
Sicer pa vsaj kar se tiče burje na našem koncu je tako, da napovedanim lahko vedno dodam vsaj 5, če ne že 10kts.
Mi je všeč, da opremiš še s fotkami, ker burja ob občalnosti, žvižganju zajl ni nič romantična
Ne mi zamerit, ker ne padem dol ob takih zapisih in se, kot praviš spotaknem. Pa ne zato, ker bi gledal z viška na tako početje češ, jaz še v hujšem jadram.
Pomembno se mi zdi namreč ločiti lastne (dramatične) občutke od nasvetov, ker je to pogojeno z znanjem in izkušnjami, velikostjo barke... In kar se zdi meni najpomembneje: ti zapisi imajo svojo edukativno plat in moje izkušnje s tem so take, kot jih opisujem zgoraj.
In ravno zato mislim, da večina lastnikov bark žal ostane v zalivih, ko napovejo 25kts burje.