OdgovorNapisal/-a bkonecnik » To Okt 16, 2012 09:16
Pozdravljen. Se v celoti strinjam z janadinom. Tudi sam sem v nakupu nove gumice in priporočam ali ZAR ali Maestral (no vsaj jaz se predvsem odločam za Maestral, saj mi je ZAR malce predrag - ampak je top, top). Pri tem je na ZAR-u res malce prešvoh motor, saj ima ZAR v primerjavi z ostalimi gumenjaki svoje specifike (predvsem več plastike), zaradi česar bi sem gor sedel najmanj 80 KM motor (torej vsaj za min. 20 KM več v primerjavi z ostalimi gumicami enake dolžine). Kar se tiče začetniških napak je tako, da jih ne gre vseh predvidet, ampak jih boš sproti doživljal. Pri tem ne glede na zaplet ohrani mirno glavo in k reševanju zadeve pristopi z mirnimi živci. Tudi sam sem pred leti začel s 5m, ampak plastiko - gliserjem in sem šele pred kratkim prešaltal na gumo, tako da te glede dolžine naj ne skrbi. Sicer pa kaj jaz vem so tiste začetniške napake: pristajanje k pomolu v bolj "viharnih" ali celo normalnih razmerah, sidranje, točenje goriva na bencinskem servisu, kar je zopet povezano s pristajanjem k pomolu, dvig in spust čolna v vodo (če boš uporabljal rampo), ampak ni nujno, da gre za napake, temveč to, da se človek pač uči iz lastnih izkušenj in verjamem, da boš zadeve kljub neukosti izpeljal b.p. Fajn pa je, da imaš koga zraven, saj v dvoje določene stvari premaguješ lažje. Ugodno obdobje za nakup čolna prihaja sedaj, ko je sezona zaključena, saj naj bi cene nekoliko padle. Najslabše je čoln kupovati pred sezono, saj gredo tedaj cene v nebo. Pri nakupu upoštevaj stanje motorja (servis) in gume (spoji, dno, vzdrževanost)....