Webasto

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Dec 02, 2012 22:14

McSan: Ni samo v tem štos. Tega, ki ga ima Pale, MORAŠ napajat z 24V! Ni tako simpl kot si predstavljaš. Vsi elektronski deli in regulatorji so sprojektirani za 24V.

Edo: Zrak moraš zajemati OBVEZNO od zunaj preko posebne rozete z cevjo in objemko že zaradi varnosti glede CO. Če imaš zajem zraka izveden tako, da je temperatura zajetega zraka višja od 5° potem webasto ne more greti na maksimumu!

Dr.E: To je pomembno le ob vžigu med plovbo, če si preveč nagnjen saj nafta na žarilno mrežico kaplja in prav nov gorilnik ima to rešeno bolje in ta problem sploh ni več problem. Imam prečno montiranega in ga uporabljam zelo pogosto pozimi tudi med plovbo.
LP NT

VIDEO: SNEG v marini Izola...Brrrr v barki pa toplo

Slika
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Dec 07, 2012 22:26

Ne spomnim se, da bi kdaj vgradil Webasto tako, da bi zajemal zrak iz kabine.

Zato teh problemov ne poznam :wink:
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Dec 08, 2012 16:17

Kako ogreti kombi predelan v občasen avtodom in regulirati temperaturo.
Zaradi omejene energije webasto ne sme delovati celo noč neprestano. Ker se mora ugašat ga vklopiš preko timerja in izklopiš s termostatom. Timer nastaviš recimo na vsako uro in pol in ko se segreje do določene temperature se ugasne. Nihanje temperature je vsekakor odvisna od izolacije, zato bi moral kombi za bivanje obvezno izolirati že zaradi kondenza, drugače bo povsod teklo s sten in bivanje v njem niti poleti ne bo prijetno.

1. Varianta je klasični webasto 2kW, kjer z zrakom ogrevaš kabino. Prednost tega bi bila, da zelo hitro ogreje notranjost. Se pa tudi prej shladi kot 2. varianta.

2. Za avto bi malce razmislil in morda raje izbral Webasto, ki greje vodo. Motor predstavlja nekaj akumulacije in tak grelnik ti bo del toplote shranil kot akumulacijo v maso motorja, kar lahko po izklopu webasta uporabljaš še najmanj pol ure za gretje notranjosti. Vključena pa rabi biti samo mini črpalka za vodo, da topla voda kroži skozi motor v izmenjevalec (ali več njih v kabini) ventilatorji z majhno porabo kot se uporabljajo za PCje (tisti glasnejši praviloma starejši modeli imajo večje pretoke zraka) pa ti dogreva kabino še dolgo po izklopu. Vklopni intervali webasta bodo tako lahko daljši, povprečna poraba električne energije pa bo manjša ob veliko manjšem nihanju temperature v vozilu.
Ta sistem ti tudi zelo prav pride za gretje med vožnjo samo in v tem primeru ne rabiš poganjati webasta.
LP NT :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Dec 09, 2012 00:45

Joško napisal/-a:Ne spomnim se, da bi kdaj vgradil Webasto tako, da bi zajemal zrak iz kabine.

Zato teh problemov ne poznam :wink:

Meni pa tole ni jasno... :? In ker bova z Joškom spomladi montirala webija na mojo barko me še bolj zanima...

1. Zajema zraka od zunaj nikakor nočem. To pomeni, da bi imel v barki noro suh zrak, ki nikakor ni prijeten za bivanje, še manj spanje in tega nočem.

2. Ko gledam vgradnjo Webasta drugje kot v barkah imajo zajem zraka vedno v kabini... Tako v kamionih, kot v avtodomih. Vsaj tisti manjši... Tudi v navodilih za vgradnjo je tako napisano in je zajem od zunaj samo kot opcija... Senzor temperature je standardno na ohišju, torej ni remote in če napelješ zrak od zunaj, bo non-stop deloval na polno! Torej je treba še senzor premaknit...

Sedaj pa vprašanje... A to pomeni, da bom imel probleme z ugašanjem? Zakaj hudiča? Če se pregreje, potem je z njim nekaj narobe!
Nekdo je pisal, mislim, da tukaj, da v kopalnici poleti suši perilo... Torej takrat Webasto zajema zrak zunaj po cevi in to temperature čez 30 stopinj!!! Kako torej takrat dela??? Kako hudiča mu potem ne bo všeč, če bo zajemal zrak temperature 20 stopinj?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Dec 09, 2012 09:20

Pozdravljen
1. Zrak bo definitivno boljši, če bo zajem od zunaj. Meni ga je prej ko sem imel zajem od znotraj tako izsušilo, da smo zjutraj vsi pričeli kašljat. Dostikrat pa me je bolela glava.

2. Senzor
To je zgodba zase. Najprej sem razmišljal točno tako kot ti saj vedno najprej preštudiram dokumentacijo in se nato lotim. Takrat sem prišel točno do enakih zaključkov kot ti. Po večletnih izkušnjah pridobljenih z vgradnjo in kasneje odpravljanjem napakic in prilagajanjem najbolj ugodnemu bivanju pa sem prišel do zaključkov, ki sem jih navedel.

Senzor sem najprej montiral v notranjost plovila in ugotovil:
- Reguliral je samo kadar sem vklopil webasto na maksimumu. Ko je zagrelo notranjost do te mere da je bilo že vroče je malce znižal gretje. To zame sploh ni regulacija, zato sem pričel eksperimentirati z doma narejenimi senzorji, katere sem prestavljal po plovilu vendar brez kakšnega haska. Regulacija nasplošno je pri webastu drugotnega pomena saj mora elektronika vedno regulirati ventilator tako, da zadovoljivo hladi izgorevalno komoro.
- Ko mi je nagajalo pregrevanje in posledični izklopi sem poskusil rešiti napako tudi s tem, da sem senzor prestavil nazaj v webasto. Nič ni bilo boljše zato sem ga montiral nazaj v kabino predvsem zaradi varnosti.

Poleti lahko sušim perilo tudi zato, ker se ponavadi po nevihtah zelo ohladi in najmanj uro po dežju webasto deluje. Nisem ga še probal vklopiti ko je vroče, najbrž bi se zklopil.
LP NT
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Ne Dec 09, 2012 10:00

Admin enaki dilemi tuhtam te dni.

Za zajem zraka se nagibam k zajemu iz zunanjosti. Predvsem zaradi svežega zraka (kisik) in manjše koncentracije CO2 v notranjosti.
Sodelavec (projektant strojnih inštalacij) mi predlagal celo mešalno loputo s katero bi izbiral ali celo nastavljal razmerje med not. in zunanjim zrakom. Toliko ne misim zakomplicirati.

Kar zadeva regulacijo mislim na mesto notranjega tem. senzorja priključiti remote senzor vgrajen v kabino. Kakor sem na hitro pogledal je cena za original cca. 60€ (uporovno tem. tipalo komplet s kablom in konektojem).

NT ali je možno kupiti konektor kot ga ima original senzor?
Razmišljam, da bi preko novega konektorja v kabino prestavil kar obstoječi notranji senzor.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Dec 09, 2012 10:34

Senzor je navaden NTC upor mislim da 6k8 cena 0,6€.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Dec 09, 2012 13:16

Aha, sorry NT, nisem vedel, da si ti pisal o sušenju v kopalnici, zato se ti opravičujem za naziv "nekdo tukaj"... :lol:

Se strinjam s tabo, da bo zrak od zunaj bolj kvaliteten, bo pa definitivno bolj suh... To bo potem tako kot v avtu, kjer vsi vemo, da če sediš notri 10 ur brez prestanka, pozimi... Jao, koža je suha ko poper... Zrak ima neko relativno vlažnost zunaj, ko se segreje bo imel relativno vlažnost še krepko nižjo. Vse kar je pod 40% pa je že hudo suho za moj okus. Verjetno potem rešujete to s kakšno mokro cunjo, vendar če je pretok zraka od zunaj velik, potem ni nekega velikega haska... Problem je največji, ko je pozimi kakšna burja in je suho že zunaj pri 5 stopinjah.
Če bo zrak krožil ne bom izgubljal vlage po nepotrebnem...
Regulacija zajema, kot jo omenja nautilus je zagotovo prva liga in to bi tudi jaz imel! Če je vlažno vlečeš bolj od zunaj, če je suho, pa bolj mešaš vse skupaj...

Glede večje koncentracije CO2 in neprezračenosti mislim, da ni problem, saj barka pri vratih vedno malo pušča. Vsaj pri mojem čolnu tam ni nekega tesnila, temveč le labirint, ki preprečuje vdor vodi.

Razmišljam tudi v smeri, da vsi fantje šoferji na špediciji spijo po kabinah vsak dan, pa Webasto na kamionu vedno vleče zrak iz kabine. Sem jih nekaj povprašal, pa so me samo začudeno gledali, da bi se ugašal. Še nihče ni nikoli o tem slišal nič... Imajo pa nekateri Webasto, drugi Eberspaecher... Oboje menda dela BP.

Še ena resnica pri meni pa je, da sem malo len in da me malo ovira tudi prostor. Kamor imam namen montirat Webasto, bo zelo težko priti z dovodno cevjo od zunaj, ki bo dovolj velikega premera... :? :cry: In zato se vse bolj nagibam k temu, da pozabim na to in bo vlekel zrak direktno iz okolice. Me pa sedaj strašite s problemi in sem začel razmišljati...
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Dec 15, 2012 17:23

Za avtodome in šleparje se običajno montira 2Kw grelnik, zato najbrž ni nobenih problemov s pregrevanjem.

Kot sem že povedal, sem 99% vseh grelnih naprav vgradil z zunanjim odvzemom hladnega zraka. Do danes še nisem dobil povratne informacije, da bi bilo kaj narobe s tem. Moje izkušnje kažejo, da pride do pregrevanja največkrat zaradi slabo izvedene cevne instalacije. Pa še to predvsem pri 5Kw grelnikih. Novejši grelnikih imajo tudi že spremenjene sensorje na komori.
Res imajo pri Webastu tudi regulacijske Y kose, vendar za 80 cev.

Pa še nekaj bi rad povedal: če sem imel najmanjšo možnost, sem grelnik vedno vgradil v smeri barke in brez velikih začetnih ovinkov. Morda zato nisem imel Nikola nobenih problemov.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Dec 16, 2012 23:02

Ni možno vedno montirat na idealen način, pa mislim, da kljub temu ovinek speljan s priporočljivim radijem ne bi smel vplivati toliko, da bi bile zaradi tega težave. Šlo je predvsem za kombinacijo majhnih zadev, gorilnik katerega niso brez razloga predelali, ohišje, ki se je odprlo samo od sebe in zato vleklo zrak mimo.
LP NT
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » To Dec 18, 2012 14:29

Mogoče kdo pozna tole zadevo :?:

www.rivermarine.com/heating/WALLAS/wallas1800.htm

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Dec 21, 2012 23:29

Jaz mislim, da preveč komplicirate glede vlage, v tako majhnem prostoru, kjer vsako jutro, če nimaš webasta pada na tebe kondenz, mislim, da je vlage, koliko jo mi iz izdihanega zraka pa tudi pota dodajamo v prostor več kot preveč. Jaz sem bil po montaži webasta prav vesel, da ni name med spanjem zjutraj več padal kondenz s stropa.
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan

OdgovorNapisal/-a nautilus » To Apr 02, 2013 12:43

Takole, webasto Air TOP 2000 ST kupljen od člana Vilija je vgrajen.
Najprej bi se zahvalil Joškotu za svetovanje in dobavo preostalega materiala(izpušni sistem, sistem za razvod zraka itd.).

Gre za sistem, kateri zajema zunanji zrak in vpihuje zrak preko treh regulacijskih šob.

Sem včeraj malo testiral delovanje pa mi ni čisto razumljiva regulacija sistema.

Originalno je bil temperaturni senzor vgrajen v ohišju grelnika. Ker sistem zajema zunanji zrak sem obstoječi senzor prestavil v prostor. Na konektorju v ohišju sem odščipnil senzor (NTC 10k) in ga preko dodatnega kabla zlotal tako, da je sedaj v prostoru.
Včeraj, ko je bilo zunaj cca.10˚C sem zagnal zadevo z nastavitvijo na minimum. Prostor se je segrel na 21˚C in postajalo že vroče, grelnik pa je še naprej deloval na polno. Pri spreminjanju nastavitve nastavljalnika ni bilo zaznati kakšne razlike. Ventilator cel čas deluje nespremenjeno.

Naslednjič bom zamenjal NTC upor, mogoče sem ga pregrel pri spajkanju, pa ne deluje več pravilno.

Ko sem malo raziskoval sem zasledil tale termostat (SC1600B Digital Thermostat).
Slika

Ima kdo kakšno idejo kako bi uredil, da bi regulacija delovala na notranjo temperaturo. Grelnik naj bi se po podatkih reguliral od 0,9 do 2,0kW v odvisnosti od temperature v prostoru. Ali je ta regulacija tako počasna?
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan

OdgovorNapisal/-a nautilus » To Maj 07, 2013 12:15

Čez praznike sem zvečer in zjutraj malo bolj stestiral delovanje zgoraj navedenega problema.

Deluje zadovoljivo, le odziv regulacije je bolj počasen.

Torej temperaturno tipalo prestavljeno iz naprave v prostor pri zajemu zraka od zunaj dejansko v nekih mejah regulira grelno moč grelnika in hitrost ventilatorja.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 07, 2013 21:28

Tudi jaz se moram pohvaliti, da mi že 14 dni dela Webasto! :lol: Imam Air Top 2000, še stari model, brez ST! Deluje ko šus, regulacija tudi, moti me samo to, da ima potenciometer preveliko območje... Tako je recimo med 18 in 23 stopinjami samo ena črtica razlike, če daš na več je hitro v barki tudi 30 stopinj, če daš na manj se ne vklopi do 15 stopinj... Drugače pa regulacija pri meni dela vrhunsko, senzor je v sredini salona, na notranji steni!
Imam 4 izhode, 2 sta v salonu, direktno odprta pod 45 st, eden na zapiranje je v kopalnici in še en tak v zadnji kabini... Barka je iz recimo 15 stopinj ogreta na 22 v nekaj minutah, potem pa regulacija začne zmanjševati moč oziroma takt "bitja" črpalke goriva... Če je še prevroče, se dovod goriva prekine in gorilec ugasne, še naprej pa piha vroče... Spet se sam prižge nazaj, ko temperatura pade za kako stopinjo...

Najglasnejša stvar Webasta je zagotovo črpalka goriva... Ker sem vedel, da je ZELO najedajoča sem jo obvil z izolacijskim filcem ter jo vstavil v plastično toplotno izolacijsko cev. Vse skupaj sem z vezicami pritrdil na nosilec... To je ZELO omililo hrup, vseeno pa tiktakanje črpalke še vedno slišim v zadnji kabini... Zato sledi predelava s še enim kosom armaflex izolacije, ki bo zvok po moji oceni dokončno ubila... :lol:

Ob tem bi se zahvalil našemu Joškotu za dobavo vsega materiala in za 1000 in en nasvet, da je zadeva sedaj tako kot mora biti... :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov