PARSUN?

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

ZigaR
Višji vodnik

PARSUN?

OdgovorNapisal/-a ZigaR » Po Jan 07, 2013 15:22

pozdravljeni,

nisem zasledil ali je morda kdo tukaj lastnik gumice Parsun.
Zanimiva mi je cena pa bi rad vedel ali je to dost "kulturna" zadeva za naših par milj obale.
http://www.parsun.si/index.php?option=c ... 20&lang=sl

dal bi pa motor max. dovoljene moči.

Ali velja tukaj pregovor malo denarja malo muzike?
hvala za odgovore

lp[/b]
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 07, 2013 15:32

Mah, Kitajček, neke visoke kvalitete in dolgotrajne uporabe ne pričakuj, imamo pa nekateri take low-cost tenderje in opravljajo svojo funkcijo.
Za malo denarja bo res malo muzike, vendar pa bo veliko veselja zate in za tvoje bližnje. :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jan 07, 2013 17:55

Kot je napisal Admin s še nekaj dodatki:

prekrivno varjen

To pomeni, da ni hipalon ali ekvivalent, ampak najbrž PVC, kar je pri malih 'gumenjakih' itak najpogosteje.

Tudi od PVC do PVC so razlike - snemi in preberi priročnike ali zagnjavi prodajalca, preden kupiš (naletel v navodilih za enega kitajca, da je bil deklarirano občutljiv na sredstva za sončenje itn. - in tukaj ne najdem nič napisanega pri prodajalcu, niti povezave na internetne strani izdelovalca.)

V glavnem, trajnost take reči je loterija in na loteriji večkrat ne zadenemo kot zadenemo. Dokler traja pač traja, če nisi zahteven.

Nikjer v opisu tudi ni omenjena ne napihljiva ne kakšna druga kobilica, kar pomeni, da je dno skoraj gotovo plosko, kar pomeni hm hm plovne lastnosti...

Za pomožni čoln že...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
bozo
Kapitan
Kraj: Sežana

Naša obala

OdgovorNapisal/-a bozo » To Jan 08, 2013 08:52

Glej s takim čolnom, ne boš ravno raziskoval naše obale. Resnično si ne predstavljam kako bi izgledal plovba s tem gumenjakom npr od Ankrana do Belih skal (Izola), ali še dlje do piranske punte ..., kot je bilo že napisano je to čoln, ki bi ga lahko uporabljal za kakšen pomožni čoln na barki ali res ob mirnem morju do sosednjega zalivčka. Kakor je naša obala majhna tako zna biti hitro tudi problematična z vetrovi, valovanjem ...
Uporabniški avatar
p4pe
Kapitan bojne ladje
Kraj: Kranj - Sv Marina - Lošinj

OdgovorNapisal/-a p4pe » To Jan 08, 2013 09:08

Sam sem kupil 2 leti nazaj z-ray 400 (310cm) z airdeck dnom, "vrhunski" my ass :lol: in zraven še moped Parsun 5hp. Za kakšna dnevna potepanja po mirnem morju je čisto v redu, čim je pa malo več valov, je pa že tako tako. Če je šajba, potem včasih tudi zglisira za ene par sekund, potem pa kakšn valček pride, se pa čoln kr vsede. Imaš občutek kot da bi šel v rikverc. :lol: Kar je dobrega, je to, da ga lahko vržeš v prtljažnik (nimam karavana) z motorjem vred in vsemi kufri za dopust, gajbami pira, itd., da pokuri kot fajrcajg, pa da je bil poceni. Motor vžge in ugasne v prvo, je pa vse skupaj narejeno pač po Kitajsko. Enkrat mi je zaradi tresljajev med vožnjo ven padel vijak s katerim je pritrjena ročka za gas in sedaj ga moram redno med vožnjo kontrolirat in po možnosti zategnit.
Sem že razmišljal, da bi kupil močnejši motor za to gumico, pa se po moje ne splača, ker je vprašanje kako bi se čoln obnašal pri večji brzini, pa da je malo več valov.
Pri mojem piše da je za 4+1 oseb, samo res ne vem, kam bi dal tolk ljudi. Voziva se 2, hladilna torba, sidro, štriki, ruzak, brisače, še kakšne plavutke, pa že ni nikjer nobenega placa.
Načeloma se ne pritožujem, ampak velja pa pregovor malo denarja malo muzike. Ker imam premalo časa za kaj večjega, je zame za tiste 14 dni na leto v redu. Ko bo pa več časa, bo pa... :lol:
ZigaR
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a ZigaR » To Jan 08, 2013 14:30

no hvala vsem za odgovore.

se mi je kar zdelo, da bo treba dodat malo več € pa čeprav samo za našo obalo,...

ja nč pol je verjetno novi BRIG v igri ali pa rabljena Honda...

(kdaj bo kaj pocen pa dobr... :lol: :lol: :lol: ...)

lp
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jan 08, 2013 14:41

ZigaR napisal/-a:kdaj bo kaj pocen pa dobr... :lol: :lol: :lol:

Uleti kupec v prodajalno in reče: hočem nekaj pocen, pa dobr! Prodajalec mu pa mirno odvrne: ni problema... na tej polici imamo poceni stvari, na tisti tam pa dobre :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 08, 2013 15:18

p4pe napisal/-a:Sam sem kupil 2 leti nazaj z-ray 400 (310cm) z airdeck dnom, "vrhunski" my ass :lol: in zraven še moped Parsun 5hp.

Imam vtis, da sem nekoč našel, da je vsaj ena različica nečesa takega imela napihljivo dno (in tista zadeva je vsaj dokler je nova bila videti kar solidno toga) in napihljivo kobilico (in torej ne plosko dno), pa tega ne najdem več.

Za tistega na zgornji povezavi, za katerega je vprašal ZigaR pa kaže, da je dno plosko. Sicer je najbrž zaradi desk v dnu še kar tog, ampak brez v-ja.
p4pe napisal/-a:Za kakšna dnevna potepanja po mirnem morju je čisto v redu, čim je pa malo več valov, je pa že tako tako. Če je šajba, potem včasih tudi zglisira za ene par sekund, potem pa kakšn valček pride, se pa čoln kr vsede. Imaš občutek kot da bi šel v rikverc. :lol: Kar je dobrega, je to, da ga lahko vržeš v prtljažnik (nimam karavana) z motorjem vred in vsemi kufri za dopust, gajbami pira, itd., da pokuri kot fajrcajg, pa da je bil poceni.

Če ima tvoj napihljivo kobilico pod air-deckom, potem plovba s tem, ki je plosk, ni čisto primerljiva. Pa v prtljažniku bo zaradi desk dna tudi vzel malo več prostora kot tvoj.
p4pe napisal/-a: Motor vžge in ugasne v prvo, je pa vse skupaj narejeno pač po Kitajsko. Enkrat mi je zaradi tresljajev med vožnjo ven padel vijak s katerim je pritrjena ročka za gas in sedaj ga moram redno med vožnjo kontrolirat in po možnosti zategnit.
Sem že razmišljal, da bi kupil močnejši motor za to gumico, pa se po moje ne splača, ker je vprašanje kako bi se čoln obnašal pri večji brzini, pa da je malo več valov.

Mi smo imeli pri majhnih zadevah take vijake, ki bi se hoteli odvijati (zaradi tresljajev) pobarvane z lakom za nohte (čez glavo vijaka in podlago oziroma čez matico in navoj, ki je gledal iz nje). Če si dovolj pritisnil, ko si hotel odviti, je lak lepo počil in odpadel, pri manjših silah pa ni mignilo. Domnevam, da bi se moralo dati tudi tu narediti kaj podobnega (seveda na čisto glavo vijaka in podlago).

Z-Ray 400 naj bi imel max 8 HP - ok. 6 kW, do 40 kg.
http://www.jilong.com/en/faq_news.aspx?cid=10

To - 8 namesto 5 HP je - še vedno ne bo neka perla, ampak če tvoj gumenjak zdaj 'poskuša glisirati' in včasih za kratek času uspe, bi teh 60% nazivne moči več utegnilo biti dovolj, da bi glisiral tudi čez malo valčkov.

Po mojem bi bilo dobro pred nakupom - ali tem, da se vdaš v usodo - dobro kaj takega močnejšega sposoditi in poskusiti :wink:

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

Re: PARSUN?

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Jan 08, 2013 16:16

ZigaR napisal/-a:pozdravljeni,

nisem zasledil ali je morda kdo tukaj lastnik gumice Parsun.
Zanimiva mi je cena pa bi rad vedel ali je to dost "kulturna" zadeva za naših par milj obale.
http://www.parsun.si/index.php?option=c ... 20&lang=sl

dal bi pa motor max. dovoljene moči.

Ali velja tukaj pregovor malo denarja malo muzike?
hvala za odgovore

lp[/b]

Tole je lahko le kot lowbudget tender. Pluje s hitrostjo rekreatvnega plavalca (pa četudi bi dal gor 10KM, pa mislim, da ne smeš). Za skok do otokov pa kaj drugega. Sam sem bil nenormano navdušen nad kombinacijo Maestral 18 in 8KM motor (glisiral zelo spodobno).

Za lastnike +10-meterskih kosov in moči spodobne hidroelektrarne najbrž ni razumljivo, da so lahko pri cca. 3 m razlike ogromne.
Torej, ta kitajček (katerega sem kupil pred parimi leti tudi sam) ni uporaben za nič drugega, kot obala - zasidran resen kos plovila (pa še ta ne sme biti daleč).
Beograd Sport in Maestral 18 (in njuni sodobni bratje) sta z vsaj 8KM motorjem sposobna plutja dlje (sovražnik so valovi).
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Jan 08, 2013 17:48

No, da povem, še jaz.

Evo pred eno uro sem ga odpakiral in napumpal, naročil sem ga pa pomoje 10 min prej preden se je odprla tale tema.

Potegnila me je cena, kupil pa sem ga izključno samo z enim in edinim namenom. Uporabljati ga kot tender iz sidra ali boje na kopno. Gor bom obesil 2 ali pa 5 snažnih sil pa ni vrag da bi mi služil vsaj 2-3 sezone.
Kaj več pa ne pričakujem od njega, se že na prvi pogled vidi da je kitajček, bolj plastičen kot gumijast :D ampak vizuelno pa všečen.

Osebno mi je škoda dat ogromno denarja samo za tenderček, ampak kdor pa ga rabi za kaj več kot to, pa naj dobro premisli in da raje še jurčka dinarjev zraven in si privošči kvalitetno zadevo.

Sem imel prej 2 Zodiaca in Jolly-ja in Arimarja, pa se mi zdi od teh Zodiac najboljši.

Evo tolk od mene, igrača je napihnjena že eno uro, grem preverit če je že kaj odstopilo :shock:

Lp
Uporabniški avatar
p4pe
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a p4pe » To Jan 08, 2013 18:22

Marjan Tomki napisal/-a:
p4pe napisal/-a:Sam sem kupil 2 leti nazaj z-ray 400 (310cm) z airdeck dnom, "vrhunski" my ass :lol: in zraven še moped Parsun 5hp.

Imam vtis, da sem nekoč našel, da je vsaj ena različica nečesa takega imela napihljivo dno (in tista zadeva je vsaj dokler je nova bila videti kar solidno toga) in napihljivo kobilico (in torej ne plosko dno), pa tega ne najdem več.

Za tistega na zgornji povezavi, za katerega je vprašal ZigaR pa kaže, da je dno plosko. Sicer je najbrž zaradi desk v dnu še kar tog, ampak brez v-ja.
p4pe napisal/-a:Za kakšna dnevna potepanja po mirnem morju je čisto v redu, čim je pa malo več valov, je pa že tako tako. Če je šajba, potem včasih tudi zglisira za ene par sekund, potem pa kakšn valček pride, se pa čoln kr vsede. Imaš občutek kot da bi šel v rikverc. :lol: Kar je dobrega, je to, da ga lahko vržeš v prtljažnik (nimam karavana) z motorjem vred in vsemi kufri za dopust, gajbami pira, itd., da pokuri kot fajrcajg, pa da je bil poceni.

Če ima tvoj napihljivo kobilico pod air-deckom, potem plovba s tem, ki je plosk, ni čisto primerljiva. Pa v prtljažniku bo zaradi desk dna tudi vzel malo več prostora kot tvoj.
p4pe napisal/-a: Motor vžge in ugasne v prvo, je pa vse skupaj narejeno pač po Kitajsko. Enkrat mi je zaradi tresljajev med vožnjo ven padel vijak s katerim je pritrjena ročka za gas in sedaj ga moram redno med vožnjo kontrolirat in po možnosti zategnit.

Mi smo imeli pri majhnih zadevah take vijake, ki bi se hoteli odvijati (zaradi tresljajev) pobarvane z lakom za nohte (čez glavo vijaka in podlago oziroma čez matico in navoj, ki je gledal iz nje). Če si dovolj pritisnil, ko si hotel odviti, je lak lepo počil in odpadel, pri manjših silah pa ni mignilo. Domnevam, da bi se moralo dati tudi tu narediti kaj podobnega (seveda na čisto glavo vijaka in podlago).

Z-Ray 400 naj bi imel max 8 HP - ok. 6 kW, do 40 kg.
http://www.jilong.com/en/faq_news.aspx?cid=10

To - 8 namesto 5 HP je - še vedno ne bo neka perla, ampak če tvoj gumenjak zdaj 'poskuša glisirati' in včasih za kratek času uspe, bi teh 60% nazivne moči več utegnilo biti dovolj, da bi glisiral tudi čez malo valčkov.

Po mojem bi bilo dobro pred nakupom - ali tem, da se vdaš v usodo - dobro kaj takega močnejšega sposoditi in poskusiti :wink:

Ja, moj je imel pri nakupu možnost ALU ali Airdeck(napihljivo) dno. Vzel sem napihljivega. Ima pa seveda tud napihljivo kobilico.

No tole z lakom za nohte je pa dobra ideja in bom letos probal. Hvala. 8)

Kar se pa HP-jev tiče pa ne vem če v navodilih (nimam pri sebi trenutno) celo ne piše da lahko na 400 obesim do 9.8 ali 9.9HP.
Letos sem si že nameraval omisliti eno Hondo 9.8 ali pa vsaj 8HP, pa sem si rekel da za letos bo tole še čist dobro. Sicer si mi dal zdaj misliti, če bi pa vseen kr mal močnejšega gor obesil... samo preden bom tega Parsuna prodal, bo pa že poletje mimo. :?
V glavnem je pa tako kot sem že rekel... meni je načeloma čisto v redu čoln, kar lahko za ta denar pričakuješ... :)
Uporabniški avatar
p4pe
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a p4pe » To Jan 08, 2013 18:33

Takole pa izgleda ko je čoln nov... Slika

... pa ko je na/v vodi...
Slika
Slika
Slika

... takole pa, ko je na žalost treba it prekmalu domov... :(
Slika

p.s.: upam da nisem avtorju preveč zasmetil teme. 8)
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » To Jan 08, 2013 19:52

Pred dvema letoma sem imel enakega 3,10m in z 8 konjskim tohatsujem ter alu zložljivimi podnicami in napihljivo kobilico.Z dvema odraslima in otrokom 8-let,plus vsa ostala krama je letelo kot sam hudič in ni bilo nobenega problema da je glisiral :P .Kar se mene tiče je bil za svoj denar soliden čolniček,edina napaka je bila kot vedno,da je s časom postala želja presedlat na večjega in močnejšega :lol: .
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Jan 08, 2013 19:59

borh napisal/-a:Pred dvema letoma sem imel enakega 3,10m in z 8 konjskim tohatsujem ter alu zložljivimi podnicami in napihljivo kobilico.Z dvema odraslima in otrokom 8-let,plus vsa ostala krama je letelo kot sam hudič in ni bilo nobenega problema da je glisiral :P .Kar se mene tiče je bil za svoj denar soliden čolniček,edina napaka je bila kot vedno,da je s časom postala želja presedlat na večjega in močnejšega :lol: .

To je popolnoma nekaj drugega, kot Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 08, 2013 20:52

Jap, razlika je očitna.

Povzetek je, da je 'platfus' (gumenjak s ploskim dnom, kot je po vsem sodeč omenjeni Parsun) namenjen temu, nekako pride po mirni vodi od zasidrane večje barke do obale in nazaj in v glavnem za nič več - in potem je vprašanje, če je tudi tako poceni vreden tega denarja.

Na tega bo pa odgovoril MitjaP, najkasneje čez nekaj mesecev.

Borhov in p4pe-jev sta sicer tudi majhna in najbrž tudi ne posebno draga (in najbrž tudi oba PVC), ampak napihljiva kobilica naredi nekaj V-ja in to je potem precej druga zgodba. Še vedno so to gumenjaki za blizu obale in mirno morje, ampak kot pove borh, se s primernim motorjem definitivno ne spotakne več na vsakem valu.

p4pe-jev zložen najbrž ne vzame čisto nič več prostora kot 'platfus'; na kakšnem srečanju :lol: :lol: bo pa od borha izvedel, kje oziroma od koga si lahko sposodi tak motor, da bo videl, če bi tudi njemu njegov tako peljal z 8 KM kot je borhu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti