ZDA Zastava
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Lep pozdrav.Jaz imam tut barko pod ZDA pa tut tuhtam,kaj bo.Sicer ni kaj vredna bo pa kaj nekaj.Po tem bi jo kar registriral na hrvaškem.Ne da se mi je vozit do Slovenije čeprav nimam daleč.Bolj me boli to da tu dost komplicirajo pa išejo kar se da.Hrvaška pa spet je zelo draga ker moraš plačati prvi vpis v brodoregistar kar pa ni malo.Lahk se pa gremo drugač.Če mamo kakiga morjeplovca župana ustanivimo društvo v njegovi opčini.Recimo Društvo za ljubitelje plovil tati naš župan nam pa da koncesijo za nadzor plovnih poti v občini.Zaposlimo človeka z ustrezno izobrazbo uredimo register plovil pa mamo svojo lučko upravo.Pa na davčni nas bojo veseli ker bomo prinesli ta ddv za barke .Pa na količino se da ponovem pri njih tut popust dobiti.No katera občina bi mela 1000 al pa več plovil v registru leta2011????Joj vejice.Drugič katero napišem več.
ICI
Ne verjamem da boš z "lokalnimi" šerifi prenesel okrog EU zakonodajo.
Glede HR pa ne vem kaj bi bilo tako drago, uvoziš barko, plačaš carino in PDV pa trošarino v primeru možnejših motorjev, ostali stroški so banalni.
Tudi v sloveniji boš moral plačati te dajatve, glede trošarine ne vem kako je pri nas, ostalo pa boš moral plačati enako kot na HR. Kot praviš barka ni vredna nič, po tem sklepam da je starejši letnik, raje preveri ali ima CE certifikat, drugače imaš še to dodaten problem, tudi na Hrvaško ne boš mogel uvoziti brez CE.
Če jo imaš na Hrvaškem, jo imej tam registrirano, kdo ve kdaj bodo oni ukinili crew liste za EU plovila.
Mile, sem se spomnil naše debate pred časom, zato sem te omenil
Drugače pa rad slišim iz prve roke, pa tudi sam sem mnenja glede pametovanja in razlaganja zakona, da sigurno carina najbolje ve, kaj gre skozi in kaj ne, glede carinskih zadev. Zato pa kdor misli drugače, naj raje na carino pokliče in vpraša, to je sigurno najbolj sigurna varianta.
Se mi pa še vedno postavlja dvom, kako ima Splošna plovba to urejeno, v primeru slovenskega kapitana in ladjo pod tujo zastavo, pa vemo da pristane v slovenskih teritoralnih vodah. Enak problem vidim v primeru HR čarterja, kjer slovenski državljan najame barko in pripljuje v slo vode, ali rentacar na Hrvaškem ki ga pripelješ v Slovenijo. Ne vem ali to gre ali ne, oziroma kaj bi bilo ob prehodu meje, ali je že bil takšen primer. Ker če to gre, potem je zelo podoben primer z ne-Eu firmo in upravljanjem SLO državljana znotraj EU, napišeš si neke najemnje pogodbe in je enako kot da vzameš HR čarter.
Glede HR pa ne vem kaj bi bilo tako drago, uvoziš barko, plačaš carino in PDV pa trošarino v primeru možnejših motorjev, ostali stroški so banalni.
Tudi v sloveniji boš moral plačati te dajatve, glede trošarine ne vem kako je pri nas, ostalo pa boš moral plačati enako kot na HR. Kot praviš barka ni vredna nič, po tem sklepam da je starejši letnik, raje preveri ali ima CE certifikat, drugače imaš še to dodaten problem, tudi na Hrvaško ne boš mogel uvoziti brez CE.
Če jo imaš na Hrvaškem, jo imej tam registrirano, kdo ve kdaj bodo oni ukinili crew liste za EU plovila.
Mile, sem se spomnil naše debate pred časom, zato sem te omenil
Drugače pa rad slišim iz prve roke, pa tudi sam sem mnenja glede pametovanja in razlaganja zakona, da sigurno carina najbolje ve, kaj gre skozi in kaj ne, glede carinskih zadev. Zato pa kdor misli drugače, naj raje na carino pokliče in vpraša, to je sigurno najbolj sigurna varianta.
Se mi pa še vedno postavlja dvom, kako ima Splošna plovba to urejeno, v primeru slovenskega kapitana in ladjo pod tujo zastavo, pa vemo da pristane v slovenskih teritoralnih vodah. Enak problem vidim v primeru HR čarterja, kjer slovenski državljan najame barko in pripljuje v slo vode, ali rentacar na Hrvaškem ki ga pripelješ v Slovenijo. Ne vem ali to gre ali ne, oziroma kaj bi bilo ob prehodu meje, ali je že bil takšen primer. Ker če to gre, potem je zelo podoben primer z ne-Eu firmo in upravljanjem SLO državljana znotraj EU, napišeš si neke najemnje pogodbe in je enako kot da vzameš HR čarter.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Gaso napisal/-a:.... Enak problem vidim v primeru HR čarterja, kjer slovenski državljan najame barko in pripljuje v slo vode, ali rentacar na Hrvaškem ki ga pripelješ v Slovenijo. Ne vem ali to gre ali ne, oziroma kaj bi bilo ob prehodu meje, ali je že bil takšen primer. Ker če to gre, potem je zelo podoben primer z ne-Eu firmo in upravljanjem SLO državljana znotraj EU, napišeš si neke najemnje pogodbe in je enako kot da vzameš HR čarter.
Sicer ne vem kako gre to uradno, vendar dejasnko deluje. Moj znanec ima na ta način v dolgoročnem najemu en avto iz DE, ker mu je bila tista firma dolžna nekaj denarja in na ta način mu plačujejo.
Uradno je to rent'a car in mislim da po evropski zakonodaji (enakost državljanov) tega nihče ne sme prepovedovat.
Gaso, pri SPP je to urejeno tako ( sem enkrat že pisal ), da podpišeš prekinitev delovnega razmerja, podpišeš novo pogodbo o zaposlitvi z , recimo, Liberijsko firmo, pod katero barka pluje. Tako si "zaposlen v Liberiji". Ko pa končaš in greš na dopust, pred novim ukrcajem, pa zopet enako , samo kontra. Odpoved v Liberiji, nova pogodba pri SPP. Za ta čas, pa smo dobivali večji devizni dodatek in to za to, da si sami vplačujemo za delovno dobo. Eni si niso, sedaj pa jamrajo , da jih je SPP ogoljufala. V predpogodbi , kjer ti garantirajo ponovno zaposlitev, je to bilo lepo napisano.
LP
LP
Res da je minilo že precej časa odkar je bil objavljen zadnji prispevek v tej temi, vendar se navezuje na trenutne razmere in zastavo ZDA. Naj Vam jaz opišem moje izkušje in primere ki sem jih imel.
Barka registrirana v ZDA, lastnik barke jaz z uradno prijavljenem stalnim bivališčem v tujini, oziroma izven EU. Se pravi povezava z Slovenija samo še državljanstvo. Odlična varijanta da so bile barke znotraj EU oziroma v Sloveniji, katere so bile registrirane pod Ameriško zastavo na moje ime z naslovom v tujini ali na tuje podjetje, od katerega sem imel uradno overjeno pooblastilo za prevoz, uporabo, in urejanje drugih formalnosti vezanih na določeno barko. Sistem je dobro deloval, barke sem vozil ali po morju ali po kopnem v Slovenijo, pomagal sem dostim Slo firmam, da so lahko kakšno barko pripeljali ali na sejem ali na popravilo v Slovenijo in Italijo. Če je bil transfer po morju, vedno v Umagu odjava v Piranu prijava in obratno, po cesti pa tako ali tako vedno kontrola dokumentov in mene. DOKLER!!!! Se ni na Jelšanah našel carinik ki je očitno poznal zakone v nulo. In mi lepo pravi, OK, dokumenti od barke in tvoji so OK, imaš vsa pooblastila, registracije itd..., Dokaži mi samo še eno stvar in te spustim v EU. In sicer zahteval je da mu dokažem da ker nimam bivanja v Sloveniji oziroma EU, da dejansko tudi nisem v EU več kot 180 dni na leto, In se je zgodba zaključila...
Vsi ki mislijo da bodo po vstopu HR v EU še nemoteno pluli po EU vodah z ZDA zastavo, se lahko kaj hitro ustavijo. Mogoče bo ratovalo dolgo, samo enkrat se lahko pa ustavi. Jaz si ne želim da bi se mi to naredilo na dopustu.
Barka registrirana v ZDA, lastnik barke jaz z uradno prijavljenem stalnim bivališčem v tujini, oziroma izven EU. Se pravi povezava z Slovenija samo še državljanstvo. Odlična varijanta da so bile barke znotraj EU oziroma v Sloveniji, katere so bile registrirane pod Ameriško zastavo na moje ime z naslovom v tujini ali na tuje podjetje, od katerega sem imel uradno overjeno pooblastilo za prevoz, uporabo, in urejanje drugih formalnosti vezanih na določeno barko. Sistem je dobro deloval, barke sem vozil ali po morju ali po kopnem v Slovenijo, pomagal sem dostim Slo firmam, da so lahko kakšno barko pripeljali ali na sejem ali na popravilo v Slovenijo in Italijo. Če je bil transfer po morju, vedno v Umagu odjava v Piranu prijava in obratno, po cesti pa tako ali tako vedno kontrola dokumentov in mene. DOKLER!!!! Se ni na Jelšanah našel carinik ki je očitno poznal zakone v nulo. In mi lepo pravi, OK, dokumenti od barke in tvoji so OK, imaš vsa pooblastila, registracije itd..., Dokaži mi samo še eno stvar in te spustim v EU. In sicer zahteval je da mu dokažem da ker nimam bivanja v Sloveniji oziroma EU, da dejansko tudi nisem v EU več kot 180 dni na leto, In se je zgodba zaključila...
Vsi ki mislijo da bodo po vstopu HR v EU še nemoteno pluli po EU vodah z ZDA zastavo, se lahko kaj hitro ustavijo. Mogoče bo ratovalo dolgo, samo enkrat se lahko pa ustavi. Jaz si ne želim da bi se mi to naredilo na dopustu.
bojan11 napisal/-a:DOKLER!!!! Se ni na Jelšanah našel carinik ki je očitno poznal zakone v nulo. In mi lepo pravi, OK, dokumenti od barke in tvoji so OK, imaš vsa pooblastila, registracije itd..., Dokaži mi samo še eno stvar in te spustim v EU. In sicer zahteval je da mu dokažem da ker nimam bivanja v Sloveniji oziroma EU, da dejansko tudi nisem v EU več kot 180 dni na leto, In se je zgodba zaključila...
Moral bi imeti status ne-rezidenta; to urediš na Durs-u ... prijavnica, dokazila, potem postopek in na koncu odločba ... Ni pa zdravo predložiti neresničnih podatkov ...
http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.g ... -Odhod.pdf
Grega295 napisal/-a:bojan11 napisal/-a:DOKLER!!!! Se ni na Jelšanah našel carinik ki je očitno poznal zakone v nulo. In mi lepo pravi, OK, dokumenti od barke in tvoji so OK, imaš vsa pooblastila, registracije itd..., Dokaži mi samo še eno stvar in te spustim v EU. In sicer zahteval je da mu dokažem da ker nimam bivanja v Sloveniji oziroma EU, da dejansko tudi nisem v EU več kot 180 dni na leto, In se je zgodba zaključila...
Moral bi imeti status ne-rezidenta; to urediš na Durs-u ... prijavnica, dokazila, potem postopek in na koncu odločba ... Ni pa zdravo predložiti neresničnih podatkov ...
http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.g ... -Odhod.pdf
Grega, verjemi da sem imel vse to in še več... Sem si precej dolgo urejal vse skupaj...
bojan11 napisal/-a:DOKLER!!!! Se ni na Jelšanah našel carinik ki je očitno poznal zakone v nulo.
No, ta prispevek bi si moral vsakdo prebrat. Bravo Bojan, lepo, da odkrito napišeš resnico, ker večina bi ta del zamolčala.
Podoben primer z druge strani meje: možakar Hrvat, tudi ZDA državljanstvo, pripeljal plovilo iz ZDA, bival oz. dopustoval na Hrvaškem par mesecev poleti, imel na ZDA zastavi kot ne-rezident EU. Umrl. Deduje žena, ki enako kot mož ima Ameriški pasoš, a je dobivala tudi nek socialni transfer od HR države.
Hop, so prišli dacarji, zasegli čoln - zaradi njihovega zakona, da tujec lahko uveljavlja pravico do ne-uvoženega plovila (torej brez dajatev), a le dokler ni bil deležen kakega prihodka s strani države. Ja, meni se zdi logično, ne ? Posledica: plačilo dajatev pred 2 leti po stari zakonodaji je zneslo toliko, za kolikor se zdaj čoln prodaja. Pa se ne bo prodal za toliko....
Sam se pridružujem stališču, da je zakone treba spoštovat in davke plačat. Čeprav v tej naši državi 90% ljudi razmišlja drugače in išče pot kako nategnit lastno državo (torej samega sebe !), a če hočemo svojo suverenost, bo tudi to miselnost treba spremenit. Bo pa trajalo, se strinjam.
Začelo bi se lahko s tem, da bi naši vrli uradniki in cariniki malo bolje poznali zakonodajo in ljudem pravilno svetovali.
amerglass napisal/-a:bojan11 napisal/-a:DOKLER!!!! Se ni na Jelšanah našel carinik ki je očitno poznal zakone v nulo.
No, ta prispevek bi si moral vsakdo prebrat. Bravo Bojan, lepo, da odkrito napišeš resnico, ker večina bi ta del zamolčala.
Ali mi znaš razložiti, zakaj je prišlo v primeru Bojana11 do zapleta? Meni s pravnega vidika ni jasno - imel je status ne-rezidenta; zakaj bi moral posebej cariniku dokazovati svoje ne-bivanje v EU, če je edini organ odločanja glede rezidentskega statusa DURS?
Zanima me zgolj iz pravnega vidika, če mi lahko prosim pojasniš (ne polemiziram s tvojim stališčem glede izogibanja plačila davka).
PS. Pa še nekaj: tudi, če bi nekdo uspel zbrati vsa potrdila, kot Bojan11 in bi postal ne-rezident in tako lahko vozil ne-EU barko v naših vodah ... takoj ko bi gor stopil človek, ki je EU rezident (oče, sin, frendi, bejba) je to že prekršek - na ne-EU barki, bi se vozil EU državljan.
.
To kar piše bojan11, tudi ni od včeraj. Že davno nazaj so morali dneve štet tudi člani ansambla AVSENIK. Bili so "ujetniki" dveh davkarij. Nemške in naše, bivše Yuge. Ker niso imeli status zdomca, so morali živet točno pol časa v tujini-pol časa doma. Se dobro spomnim, ko je Slavko razlagal ta primer. Zaradi takega statusa so imeli neke ugodnosti, ki pa so bile vezane na 6 mesecev bivanja noter (180 dni), plus 6 mesecev zunaj. Seveda je bilo takrat to lažje dokazovat, ker se je vse evidentiralo v potne liste.
LP
.
To kar piše bojan11, tudi ni od včeraj. Že davno nazaj so morali dneve štet tudi člani ansambla AVSENIK. Bili so "ujetniki" dveh davkarij. Nemške in naše, bivše Yuge. Ker niso imeli status zdomca, so morali živet točno pol časa v tujini-pol časa doma. Se dobro spomnim, ko je Slavko razlagal ta primer. Zaradi takega statusa so imeli neke ugodnosti, ki pa so bile vezane na 6 mesecev bivanja noter (180 dni), plus 6 mesecev zunaj. Seveda je bilo takrat to lažje dokazovat, ker se je vse evidentiralo v potne liste.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Grega, ne znam razložit, bi moral Bojan bolj podrobno povedat, a ta carinik se je gotovo skliceval na zakonodajo in jo poznal.
Bojanov primer mi je všeč zato, ker naši uradniki pogosto ne poznajo zakonodaje, ki bi jo morali izvajati. A plačani pa so od davkoplačevalcev ravno za to, da jo izvajajo. Saj ravno tole z EU statusom bark je tipičen primer: 500 SLO bark bo recimo do 30.6. že priplulo v varno zatoščišče naših voda, ko se bo našel en "pameten" naš carinik, pa lepo ocarinil vse po vrsti.... in bo imel do tega vso pravico in tudi prav je tako. (in kdo pravi, da se naši o tem ne dogovarjajo s Hrvati ravno zdaj v tem trenutku ?!)
Drugo kar sprašuješ oz. trdiš pa ne drži: lastnik plovila mora biti v tem primeru ne-rezident, mislim pa da lahko prevaža na barki kogarkoli. Saj Hrvat te ni vprašal, ko si delal crew listo, ali voziš Nemca, Ukrajinca, Kiwija ali ...Bosanca. Ne, zanj je pomembno samo kdo je lastnik !
Bojanov primer mi je všeč zato, ker naši uradniki pogosto ne poznajo zakonodaje, ki bi jo morali izvajati. A plačani pa so od davkoplačevalcev ravno za to, da jo izvajajo. Saj ravno tole z EU statusom bark je tipičen primer: 500 SLO bark bo recimo do 30.6. že priplulo v varno zatoščišče naših voda, ko se bo našel en "pameten" naš carinik, pa lepo ocarinil vse po vrsti.... in bo imel do tega vso pravico in tudi prav je tako. (in kdo pravi, da se naši o tem ne dogovarjajo s Hrvati ravno zdaj v tem trenutku ?!)
Drugo kar sprašuješ oz. trdiš pa ne drži: lastnik plovila mora biti v tem primeru ne-rezident, mislim pa da lahko prevaža na barki kogarkoli. Saj Hrvat te ni vprašal, ko si delal crew listo, ali voziš Nemca, Ukrajinca, Kiwija ali ...Bosanca. Ne, zanj je pomembno samo kdo je lastnik !
amerglass napisal/-a:Grega, ne znam razložit, bi moral Bojan bolj podrobno povedat, a ta carinik se je gotovo skliceval na zakonodajo in jo poznal.
Stava št. 1: Plačam 5 piv tistemu, ki mi argumentirano razloži (dokaže), zakaj naj bi imel carinik prav v konkretnem primeru zgoraj. Jaz trdim, da je ravnal narobe.
amerglass napisal/-a:Drugo kar sprašuješ oz. trdiš pa ne drži: lastnik plovila mora biti v tem primeru ne-rezident, mislim pa da lahko prevaža na barki kogarkoli. Saj Hrvat te ni vprašal, ko si delal crew listo, ali voziš Nemca, Ukrajinca, Kiwija ali ...Bosanca. Ne, zanj je pomembno samo kdo je lastnik !
Stava št. 2: Plačam 5 piv tistemu, ki mi argumentirano razloži (dokaže), da se rezident EU (kot gost) lahko vozi na barki, ki ima ne-EU poreklo. Jaz menim, da se ne sme.
Spodaj sicer še en vir, ki potrjuje mojo domnevo, vendar je iz prospekta (pogledati bi bilo treba v zakon).
Je kdo žejen?
Vir: Izola Boat Show Katalog/Catalogue
rl by _grega_, on Flickr
Grega sorry,
za tako zahtevna tolmačenja boš moral pa kaj več kot 5 pirov ponudit.
Mislim, da bi se kdo s foruma lotil tega vprašanaj za enih 5 litrskih Chivasov. Če hočeš prav strokoven odgovor, boš rabil pa kakega bull mastifa ponudit !
Sicer pa je članek, ki si ga zalepil očitno star, najbrž iz 2008 ali 2009 in je vrpašanje kolko je še aktualen.
Sploh pa, zakaj bi koga tu zanimalo kako ravnati po 1.7. s plovilom na ZDA zastavo, razen če ima ZDA državljanstvo kot npr. Bojan 111 ?
Mislim, da gre za marginalno vprašanje, odgovor mogoče poiščeš pri tistem cariniku, ki je Bojana ustavil ?
za tako zahtevna tolmačenja boš moral pa kaj več kot 5 pirov ponudit.
Mislim, da bi se kdo s foruma lotil tega vprašanaj za enih 5 litrskih Chivasov. Če hočeš prav strokoven odgovor, boš rabil pa kakega bull mastifa ponudit !
Sicer pa je članek, ki si ga zalepil očitno star, najbrž iz 2008 ali 2009 in je vrpašanje kolko je še aktualen.
Sploh pa, zakaj bi koga tu zanimalo kako ravnati po 1.7. s plovilom na ZDA zastavo, razen če ima ZDA državljanstvo kot npr. Bojan 111 ?
Mislim, da gre za marginalno vprašanje, odgovor mogoče poiščeš pri tistem cariniku, ki je Bojana ustavil ?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti