montaža fishfinderja prosim za pomoč

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

damjanr
Kapitan
Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a damjanr » To Jun 26, 2012 22:28

Jaz imam pa na mojem Elanu F 450 tako montirano:

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Sredina sonde je cca 12 cm od sredine čolna, vse dela B.P. Če imaš sondo montirano daleč od sredine čolna, se ti bo dogajalo, da bo pri hitrih ostrih zavojih v levo sondo dvignilo iz vode, posledica bo zgubljanje signala.
Kabel pa kar skozi tisto luknjico, skozi katero si mislil, potem pa v podpalubje pri zajli od volana. Pozoren moraš biti tudi na globino sonde, ki mora cela gledati pod dno čolna.
Upam, da sem ti bil v pomoč, oddolžil se mi boš na Levanju.
l.p. Damjan
Če različni ljudje delajo isto, ni isto
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jun 27, 2012 12:07

Da verjamem, da dela, vendar je vprašanje KAKO?
Za nizko cenovne fishfinderje je vseeno kam montiraš sondo tudi, če jo daš direkt na sredino, ker je njihova občutljivost itak tako nizka, da vidiš v glavnem le dno vmes pa le res velike jate rib. V plitkem morju pa morda tudi kako ribico.

Pri boljših sonarjih je montaža zgolj 12cm od sredine čolna in še posebej v propelerjevem toku popolnoma zgrešena in napačna. Razlika v montaži je lahko tako velika, da recimo na poziciji 1 v trolingu ne boš videl lignjev tudi če imaš odličen sonar, saj bo od vodnega toka preveč motenj - šuma in ker ligenj nima plovnega mehurja ga definitivno ne boš videl, ker je odboj izredno šibek in šum propelerjevega toka ga "preglasi". Avtomatska regulacija sonarjev namreč deluje tako, da avtomatsko zapira občutljivost (sensitivity, gain) čim se prag šuma dvigne.
LP NT
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jun 27, 2012 20:04

Tole na sliki je res malo blizu motorju, vseeno pa ni problem, če gre za izvenkrmni motor ali pa Z nogo! Kamorkoli ga boš dal, je OK! Pri pogonu s togo gredjo, kot je opisal NT, pa je zadeva ZELO pomembna. Zakaj je že vse opisal in to velja tudi za najcenejši FF... Če ga boš dal recimo za IPS, ne bo NIKOLI nič kazal, tudi globine ne!
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » So Jun 30, 2012 12:38

Evo zadeva zmontirana. Po daljšem razmisleku, upoštevanju vseh mnenj in seveda tudi navodil je izpadlo takole (mesto št.1).

Slika

Zaenkrat dela. Sonde sicer nisem priklapljal, ker sem nekje zasledil, da ni dobro da na suho prižigaš.

Zanima me samo ali je kabel tako dovolj pritrjen ali ga je potrebno vmes še fiksirat?

Hvala vsem za nasvete.

lp
maxi12
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a maxi12 » Pe Feb 01, 2013 11:25

kako dela? :shock: :?:
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » Pe Feb 01, 2013 14:09

Zaenkrat Ok. Res pa da nisem ravno ekspert v odcitavanju. Za globino, temperaturo in otrosko zadovoljstvo ob opazovanju ribic na ekranu vec kot odlicno. Aja pa za preverjanje napetosti akuja tudi.
LUNA557
Kontraadmiral
Kraj: Soline

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » So Feb 02, 2013 12:21

Fantje poslušajte NT on ve kaj piše in imaprav!
matjaz80
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » So Feb 02, 2013 17:19

Nikola Tesla napisal/-a:Avtomatska regulacija sonarjev namreč deluje tako, da avtomatsko zapira občutljivost (sensitivity, gain) čim se prag šuma dvigne.
LP NT

Sem prav razumel, da če imaš na sonarju avtomatsko naštimano občutljivost, da potem ti ne kaže lignjev? Kaj je treba ročno nastavit?
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » So Feb 02, 2013 17:49

nima veze kam povsod bo delalo,

težavo vidim le med hitrejšo vožnjo, kjer ti bo sonda prav lepo špricala po boku motorja, upam pa da ne. Imel sem montirano podobno, pa sem jo toliko dvignil, da je bila sonda med glisiranjem ali hitrejši vožnji nad vodo

LP
mirno morje
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Feb 02, 2013 18:09

Pritrdi vsaj 2x

Pred tem sem razmišljal, zakaj ne bi montiral v čoln, na plastiko. Zdaj si itak že končal.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta