Kako privijačiti mizo v kokpitu
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Kot sem opisal in nič drugače...
Ker so vse mize od serijskih proizvajalcev pritrjene na plovilih kot sem opisal , nekatere izjeme so lahko , če se lahko pride do prostora pod mizo, takrat uporabijo vijake z matico. Te mize je potrebno montirat tako, da se lahko nekoč odstranijo ter da se naredi čim manjši poseg v plovilo..
Ker so vse mize od serijskih proizvajalcev pritrjene na plovilih kot sem opisal , nekatere izjeme so lahko , če se lahko pride do prostora pod mizo, takrat uporabijo vijake z matico. Te mize je potrebno montirat tako, da se lahko nekoč odstranijo ter da se naredi čim manjši poseg v plovilo..
Fiat Justitia ... Some day....
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Obremenjeni elementi
Reči kot so mize...
- Pri obremenjenih elementih pride ojačitev na nasprotno stran stene, spodnjo stran palube ipd. (kot je opisal mirante) ne toliko zato, ker bi lahko popustilo dobro zlepljeno lepilo (kot je opisal SR290) ali spoj, kot ga je opisal primusr, ampak zato, ker bi često lahko poškodoval del palube (ali drug del plovila), ki ni bil predviden za tako obremenitev.
Najbolj se večina tega zaveda pri priponah, prijemališčih bitev in sidrnih vinćev in zapor sidrne verige - in seveda mestu, kamor je pritrjena kobilica. Pri snovanju barke je pač za ta prijemališča sil potrebno računati ne le z vsemi silami, ki nastopajo tam, ampak tudi tistimi, ki jih te naprej povzročijo v trupu in palubi, in sicer tako statičnimi kot dinamičnimi (nihanje jambora v valovih itn. ). Domnevam, da v (dobrih) tovarnah oziroma pri dobrih snovalcih bark (z dobrimi programi v te namene) to naredijo.
Podobno je s prijemališči sil, na katera (poleg jambora) vlečejo in suvajo sile v jadrih, med katerimi so drsniki (travelerji) škote glavnega in sprednjih jader ter vitli (vinči) škote glavnega in škotin sprednjih jader. Napisal sem 'suvajo' zato, ker je že sunek vetra lahko pasji, če pa jadro zajame val, je to sploh sunek, da se reče, in zato tu nimamo opravka le s statiko, ampak ocena statičnih sil zadošča le za prvo predstavo.
Ideja je, da v primeru takega sunka sme iti jadro ali vrv - ali žica pripono - ne sme pa iztrgati vinča, drsnika glavnega jadra, prijemališča pripone... in za seboj pustiti luknje, ki jo potem v kakšnem besnem vremenu zalivajo valovi.
Primer, kako ne bi smelo biti - to je videti kot iztrgano sidrišče dela sistema leve pripone jambora (klik na sliko):

V temi na povezavi je - če še ni pa še bo - kakšna povezava na kak video, kako je te barke zalivalo v slabem vremenu...
Podobno je za zelo resno plovbo verjetno treba ojačiti - ne le podložiti (kar je minimum), kot je opisal Miran - prijemališče za baby leto (krajšo prvo pripono za viharno prednje jadro), če si ga kdo namesti.
Reči kot so mize...
- Za običajne take reči gotovo gre z lepljenjem, kot je bilo opisano in ta spoj, če je dobro narejen na katerega od opisanih načinov, drži - prej odpovejo reči okrog spoja kot sam zlepek.
Problem je v tem, da Dr.E ravno sprašuje, če kdo ve, kakšne so plasti pod površino na tistem delu tiste barke, saj bo šele tako vedel, koliko sile in v kakšno smer bo zadeva, na katero bo miza pritrjena, prenesla če recimo kdo, ki ga vrže kak val, z vso težo prileti na mizo.
Če so na mizi prijemališča, na katera bi kdo zapel trakove pasov, ki naj bi preprečili padec člana posadke v morje, je treba računati tudi s tem - verjetno ne želimo, da če pri hitri vožnji pademo v morje in nas voda ustavi, se trak sunkoma napne - podobno kot pri udarcu pri karateju - in če ta sunek odtrga mizo, nam potem še ta prileti na glavo
Če površina tega, kar je spodaj, prenese silo in če ni predvideno, da se bo kdo vezal za mizo, potem je katerikoli od načinov namestitve primeren. Ne bi škodilo, če človek računa tudi, da bi to bilo treba še kdaj odmontirati brez 'fleksarice' (menjava tika pod mizico, če začne kaj odstopati ali gniti...) in je mogoče dobro imeti v mislih tudi to.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Se strinjam z navedbami vseh vas, Marjan Tomki je navedel pomembno lastnost - trdnost v določenem trenutku....
zato bom povzel kako in kaj:
- mizico bom sestavljeno postavil na mesto, kjer bo nameščena
- naredim obrise nerjaveče noge in jih povečam za 5mm dejanskega premera
- z rezkalnikom odstranim teak na mestih, kjer bodo noge, ter sem zelo previden, da mi ne poreže prstov
- očistim površino, da pridem do gelcoata
- obrusim gelcoat, da vidim v spodnje kabine (to je hec)
- obrusim gelcoat, da dobi mat videz
- očistim posesam, razmastim
- pripravim distančne žice za debelino lepila
- polno namažem gelcoat in nosilca
- položim skupaj, da ustreza končni namestitvi
- ker bo zadeva kar štrlela iz tal lahko s trakovi prevežem za stabilnost
- pustim, da se posuši 24ur
- odstranim mizo, da ostanejo samo nosilci mize
- zavrtam luknje za vijake, previdno do globine, ki je enaka dolžini vijaka
- premer svedra je enak debelini vijakovega debla
- izvlečem distančne žice
- privijačim primerno močno, vendar ne premočno
Če pridem s svedrom v kabino spodaj pa bomo improvizirali....
Bo v redu?
zato bom povzel kako in kaj:
- mizico bom sestavljeno postavil na mesto, kjer bo nameščena
- naredim obrise nerjaveče noge in jih povečam za 5mm dejanskega premera
- z rezkalnikom odstranim teak na mestih, kjer bodo noge, ter sem zelo previden, da mi ne poreže prstov
- očistim površino, da pridem do gelcoata
- obrusim gelcoat, da vidim v spodnje kabine (to je hec)
- obrusim gelcoat, da dobi mat videz
- očistim posesam, razmastim
- pripravim distančne žice za debelino lepila
- polno namažem gelcoat in nosilca
- položim skupaj, da ustreza končni namestitvi
- ker bo zadeva kar štrlela iz tal lahko s trakovi prevežem za stabilnost
- pustim, da se posuši 24ur
- odstranim mizo, da ostanejo samo nosilci mize
- zavrtam luknje za vijake, previdno do globine, ki je enaka dolžini vijaka
- premer svedra je enak debelini vijakovega debla
- izvlečem distančne žice
- privijačim primerno močno, vendar ne premočno
Če pridem s svedrom v kabino spodaj pa bomo improvizirali....
Bo v redu?
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov