Lewmar okna ne tesnijo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

Lewmar okna ne tesnijo

OdgovorNapisal/-a heron » Sr Mar 27, 2013 00:59

Na Heronu (Beneteau Oceanis 473 letnik 2005) imam problem s tesnenjem palubnih oken.
Malo sem pobrskal po forumu in našel nekaj tem, ki se tičejo oken, a ni bilo govora o puščanju ob tesnilih.
Heron je bil 6 sezon v čarterju in verjetno ničkolikokrat je škota genove prišla pod delno odprto okno. Posledice so, da okna tesnijo za silo. Zdržijo dež, razen če res močno piha in zelo lije, ne zdržijo pa večjih količin vode, ko pri plutju zaliva premec.
Takrat se med okvirjem iz aluminija in tesnilno gumo zmuzne nekaj vode v notranjost barke.
Vprašanje:
Ali je možno tesnilno gumo s čim namazati, da jo "obnovim" - ji povečam prožnost in mogoče zmanjšam težavo?
Ali je smotrno poizkusiti okna rezstaviti in ravnati okvirje, če so mogoče zviti?
Panti so privijačeni tako, da jih ne morem odviti. So pa definitivno malo zviti. Ne upam se uporabiti preveč sile, da ne bi kaj polomil.
Aja, okna so Lewmar medium profile nekaj takega:
Slika
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Mar 27, 2013 06:23

Gumo ohranjaš in osvežiš s čisto navadnim glicerinom. Samo, če pa so panti zviti, se pravi da konstrukcija ni več nalegala skupaj kot bi morala, je guma tam poležana. Oziroma s svojim tesnilnim namenom ne nalega na pravem mestu, zaradi zamaknjene konstrukcije. Zato se bojim, da težave ne boš rešil samo z mazanjem.
Ali poravnati pante (riziko, da poči), ali menjava.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Mar 27, 2013 07:30

Morda, je vseeno smiselno poizkusit, čeprav če je zvito bo kot je rekel kr en...
Kaj pa, če bi naredil višjo " debelejše" tesnilo - gumo ?

PS: preveri, da ti ne pušča med oknom oziroma STEKLOM in ALU okvirjem !
( tam je edina možnost steklo ven, novo maso ( kent,sika...) notri in steklo nazaj v okvir, ter za 24 ur primerno obtežit. ( smo že mazali po vrhu za silo, pa ni dolgo tesnilo, pa še grdo je )

Slika
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Mar 27, 2013 08:28

Imel sem podobne težave na malo bolj divjem morju, pa sem na spodnji okvir (tam kjer nalega tesnilo okna) naokoli nalepil samolepilno tesnilo za okna. To je tanek ozek gumijast profiliran trak, ki ima na spodnji strani lepilo in ga nalepiš kot lepilni trak. Je poceni. Dobiš ga na metre v tehničnih trgovinah kot je npr. pri nas Merkur.
Zdaj ne pušča, le okna so se na začetku bolj na trdo zapirala.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Mar 27, 2013 08:42

Tudi stranska okna so mi puščala, ko so jih zalivali valovi, pa sem ugotovil, da je poleg premaza za gumo najboljše, da tesnilo namažem z mastjo. Zdrži nekaj tednov, potem pa staro mast obrišem in spet namažem :)

Palubna okna imam Gebo, a mislim, da je sistem tesnenja podoben kot pri Lewmarju. Lahko pa dodaten tesnilni trak nalepiš na obstoječe tesnilo in bi tudi moralo biti OK.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Mar 27, 2013 09:11

Koliko časa pa v vročini in soncu potem zdrži lepilo tega tesnilnega traku ?
( misliš to tistega belega ali črnega od Tesse ? )
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Mar 27, 2013 12:36

Heron pozdrav,

Sam imam enaka okna pa bi prej rekel, da je problem v tečajih, ki so pod plastično blendo, ti tečaji se zelo radi ali zlomijo ali pa ukrivijo. Vsaj tak problem je pri meni na sprednjem oknu skladišča za jadra. Poglej. Cena vijačkov pa je med 50 in 80 euri...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Mar 27, 2013 18:29

Pri meni palubna okna na ta način čisto v redu tesnijo dve leti, testirano v vročini in mrazu. Lepilni trak na tesnilu še ni popustil. Seveda je potrebno površino prej očistiti in razmastiti.
V bistvu je tesnilo le redko direktno izpostavljeno soncu.
Res sem videl podobno tesnilo od Tese v vrečkah, a takšno samolepilno tesnilo za okna in vrata, kot sem ga uporabil jaz, lahko v trgovini kupiš na metre, v različnih barvah, debelinah ali širinah in z različnimi profili.
Če se prav spomnim, je vse skupaj za vsa okna skupaj stalo manj kot 15 eur.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Mar 27, 2013 18:32

MiranTe, po mojem ima Heron v mislih sprednje okno, glede na to, da piše, da se mu je vrv od genove zapletala... Lewmar ima zelo slabo narejene tećaje in po mojem mu pušča, ker se mu je os okenskega tečja zvila in ne priteguje več okna ob tečajih, zato pa je manjša sila po celotni površini.

ALi pa tudi ne... kaj pa vem. Tisto okno spredaj je na teh beneteaojih problem, ker pri jadranju dobi kar dober delež vode.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Mar 27, 2013 20:11

Imam enako okno in tudi meni pušča.Med gumo in al-profilom je pol mm debela špranja, dolga 5 cm (ko je okno zaprto). Ko prileti večji val čez premec, mi kaplja v prednjo kabino. Poskušal bom rešit s tekočo gumo. Nanesel jo bom ali na gumo ali na profil.Strjuje se en dan, čakam da bo en dan lepega vremena.Tekočo gumo sem nabavil v Bauhausu.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Apr 15, 2013 14:48

Na stranskem oknu Lewmar sem opazil, da mi počasi odstopa gumi tesnilo. Kakšno lepilo priporočate za lepljenje? (torej, da je dovolj elastično, vremenski vplivi, UV,...)
Hvala za vaše odgovore
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Apr 15, 2013 22:13

KENT tesnilno lepilna masa...je bela,črna in prozorna.Prozorna NI tako kvalitetna,kar pove tudi zastopnik.Sicer je to super zadeva..
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Mar 23, 2014 08:47

Se mi zdi, da je skupni imenovalec zgornjih primerov zamakanja oken, dotrajanost tesnilne gume. Tudi pri moji barki, ki šteje 10 let, sem opazil, da solzi pri oknih (lewmar) in da je tesnilna guma zgubila volumen in funkcijo.
Bo treba gumo zamenjat. A kdo ve, kje se nabavi ta tesnilna guma, konkretno za lewmar okna, palubna in stranska (Bavaria)?
Še to me zanima. Guma se verjetno kupi na metre, kako se potem zadevo "oblikuje", da na krivinah lepo sede v vodilo in kako je s končnim spojem, kjer se srečata oba konca?

Tako nekako
Slika

Ena verzija tesnila za palubno okno zgleda takole in je tudi del kompleta pri menjavi stekel.
Slika

Klik na sliko vodi do kataloga!
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Mar 23, 2014 10:35

https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Mar 23, 2014 10:52

Tule pa še lewmar on-line shop
http://www.lewmar.com/product-listing.asp?page=1&action=search&type=18
Cene pa :roll:

@gregor.n
tovrsntno gumo, ki jo prodaja svb, dobiš vsepovsod. Problem je, ker je tesnilo "dogface" in ga ima "samo" lewmar ali pa ga moraš dati izdelati po naročilu.

Če nas je več, mogoče ne bi bilo napak, da tole skupaj naročimo pri enem od slo izdelovalcev tesnil. Mojstri pa pravijo, da je precej zezanja z zamenjavo teh tesnil, tako da ne vem če se bom tega sam lotil.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov