Poraba navigacijskih naprav (Raymarine plotter)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Poraba navigacijskih naprav (Raymarine plotter)

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Mar 29, 2013 08:22

s51ta je napisal:

Sicer se mi zdi za jadransko plovbo razen za daljša prečenja in pa nočno stražo (ker mini Asus eee PC in OpenCPN porabi cca 11W/H vs. Raymarine plotter 45W ...) manj uporaben ... razen če nimate ploterja na plovilu...

Če imaste možnost izbire med Asus eee PC ali Acer Aspire One se odločite za slednjega, ker je zaslon boljši in lepše deluje vse skupaj ob v nekaterih režimih dela celo z nižjo porabo energije ....

Raymarine ploter ne porabi 45W !!
Vse skupaj z radarjem, ploterjem, sonarjem, instrumenti in AP V POVPREČJU komaj doseze tako porabo ne pa samo ploter. Obenem imaš na radarju možnost nastavitve , za varčevanje, ki vklopi radar občasno, poskenira nekajkrat in gre zopet v stby.
LP NT
s51ta
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a s51ta » Pe Mar 29, 2013 14:57

Meritve sem izvajal z "Turnigy Precision watt meter and power analyzer 130A" za modelarje :) Zelo priročna zadeva tudi pri testiranju polnjenja solarnih celic itd ...

Napake pa niso izključene jasno ... zame je bila to pač najboljša mogoča rešitev v dani situaciji ob najnižji porabi energije ...

lp T
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Mar 29, 2013 23:04

S51ta, Očitno imaš pokvarjen merilnik. :D

Sem pravkar izmeril v delavnici.
Napetost napajanja= 12,8V na stabiliziranem laboratorijskem usmerniku.

Chartploter Raymarine C70
Osvetlitev displeja 100% (dan) I=0,59A > P=7,5W
Osvetlitev displeja 50% (noč) I=0,29A > P=3,7W

Chartploter Raymarine C80
Osvetlitev displeja 100% (dan) I=0,66A > P=8,4W
Osvetlitev displeja 50% (noč) I=0,28A > P=3,6W

Ta poraba je napram PCju zanemarljiva !
LP NT

PS: Tnx za xyGB.
s51ta
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a s51ta » So Mar 30, 2013 09:42

Prinesem stestirati merilnik :)

Sicer je šlo v dotični zadevi za ploter RL70C v povezavi z vezanimi instrumenti, ki pač morajo vsi goreti zaradi specifične vezave - tak sistem omogoča več podatkov in alarmiranja tako glede vetra, globine itd ampak je bil prepožrešen ...

Zato so po mojem mnenju meritve samega ploterja brez priključenih sond in/ali vsaj še GPS antene v laboratorijskih razmerah vsaj delno lahko zavajujoči oz. so odlični za kako marketinško kampanjo.

Dandanes pa je zakon IPAD, INAVX z alarmi žre precej manj W, kot imamo prstov na eni roki ...

Glede nizke porabe AP, ki jo navajaš nisem povsem prepričan, da je to samo nekaj A ob polni obremenitvi; V vsaj dveh primerih v knjigah opisanih primerih (Knox Johnson in Mike Perham) so se AP-ji pod težko obremenitvijo izklapljali oziroma šli v STBY ... po težkih mukah so ugotovili, da je standardna debelina napajalnega kabla, ki ga je predpisoval in predpisal, kot tudi zmontiral uradni Raymarinov monter pretanka. Ob obremenitvi naj bi AP povlekel toliko toka, da naj bi napetost v vodniku padla toliko, da se AP resetira za kratek čas in preide v STBY.
Teh tokov nisem nikoli meril, sem pa mnenja, da so le ti precej višji, kot so jih strokovnjaki izmerili v laboratorijskih razmerah ...

Tudi sam sem imel pred leti podobno težavo, pa nisem uspel ugotovili kaj je bilo narobe ...

Pred kratkim sem zaradi poklicne deformacije prebiral teste radioamaterskih radijskih postaj in njihovo porabo energije pri različnih napetostih ... in zanimivo bi bilo kaj izvedeti tudi o tem za ladijski Inštrumentarij.
Namreč izkazalo se je, da so radioamaterske radijske postaje (tiste v testu), precej bolj učinkovite (glede porabe energije - Power conversion efficiency) na sprejemu pri nižjih napetostih, kot pri optimalnih 12-14V! Razlika med 8 in 15V je bila izmerjeno 15%! Na oddaji so razlike zanemarljive.
Toliko, da ne zaidemo preveč s teme :)

lp T.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Mar 30, 2013 10:32

Kar se porabe avtopilota tiče ja v normalnih razmerah zares zelo majhna. Ogromno pa je odvisno od nastavitev še posebej v slabih razmerah. Poraba je lahko ogromna, če imaš v ekstremnih razmerah napačno nastavljen rudder gain in response. Tudi za ta dva katera omenjaš sem preprričan, da tega ne znata pravilno nastaviti. Tudi monter verjetno ni imel praktičnih izkušenj. Do sedaj sem naletel samo na enega samega uporabnika, ki je navodila prebral NATANČNO in tudi znal pravilno nastaviti in uporabljat AP.
Toliko v tej temi.
LP NT
s51ta
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a s51ta » So Mar 30, 2013 12:43

Kot si ugotovil, imajo le redki čas navodila za uporabo preštudirati; je podobno tudi za avto in vse ostale tehnične naprave. Zadeva mora biti uporabniku prijazna ...
Mislim, da si o tej temi že pisal drugje in sicer, da je samo en prečital SLO navodila, za katera si se dolgo časa matral jih prevajati ...

Pri računalništvu in dodatni opremi je zadeva že prišla tako daleč, da so proizvajalci ugotovili, da mora biti uporaba intuitivna in zato ni več poleg priročnikov oziroma knjig kako zadevo uporabljati itd, morda le še mali CD z zelo kratkimi navodili ...

Pri navodilih za AP od Raymarina so se mi zdeli še najbolj uporabni tisti mali plastificirani listi z hitrimi navodili za uporabo :)

Verjamem, da se zelo podobno dogaja tudi na trgu navtičnih izdelkov ...
Precej je naredila tudi tehnologija in za področje te debate - avtopiloti - je precej novega v zadnjih letih zaradi uporabe smart-controlinga, ki veliko stvari olajša in regulira glede na razmere na morju in tipu plovila ... in je posledično napak zaradi nebranja navodil oziroma "nestrokovnih" profesionalnih pooblaščenih monterjev manj.

Zelo lep primer razvoja izrednega izdelka, ki je obenem tudi intuitiven je ravno tvoj "in house" izdelek brezžični števec sidrne verige s komando (http://www.harpoon.si/?mod=catalog&acti ... ails&ID=46). Bravo!

lp T
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Mar 30, 2013 17:48

Sam ploter pomoje res ne porabi kaj več kot kakih 10W, bi pa rekel, da nek navigacijski sistem pa je zagotovo na 30W in to brez radarja!
Vedno dela ploter, zreven je recimo še kombiniran fishfinder, ki z 1kW sondo kar lepo odmika kazalec ampermetra. Potem vedno teče še NMEA2000 mreža, ki pokuri minimalno, vseeno pa ima napajanje, senzor porabe goriva, spet minimalno, potem VHF postaja, ki pri stby načinu sicer ni nek velik porabnik, vendar vsake toliko kaj sprejema in dela zvočnik, pa malo oddajaš, kjer je poraba kar poštena... Mogoče še kaka tridata, AIS... Samo to našteto skupaj je zagotovo v rangu 30 do 40W povprečja, pa ni še nikjer avtopilota in radarja...
Torej bi rekel, da med plovbo moraš računati s porabo okrog 3A samo za navigacijo (ne samo ploter ampak celoten sistem!).

Kdo je na strani

Po forumu brska: Lure in 4 gosti