Filter za vodo
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
al
Filter za vodo
Rad bi počasi pozabil na plastenke in točil/pil vodo iz tankov.
Prodaja se kar nekaj filtrov oz. sistemov npr. SEAGULL a te zadeve so dokaj drage.
Zanima me ali bi bilo ok za začetek, da točim vodo iz tankov v Brita filter. Tak, kot jih poznamo iz trgovine in ga tudi sam uporabljam doma.
Za vse tiste, ki mi boste dajali nasvete, da naj kar pijem vodo iz tankov-hvala, ne bom več.
Prodaja se kar nekaj filtrov oz. sistemov npr. SEAGULL a te zadeve so dokaj drage.
Zanima me ali bi bilo ok za začetek, da točim vodo iz tankov v Brita filter. Tak, kot jih poznamo iz trgovine in ga tudi sam uporabljam doma.
Za vse tiste, ki mi boste dajali nasvete, da naj kar pijem vodo iz tankov-hvala, ne bom več.
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Al tvoje vprašanje ima samo en odgovor, ki si ga boš moral sam povedat... po njem se pa vpraša kako pogosto uporabljam vodo iz rezervoarjev?
Če je to vsak dan jih enostavno dezinficiraj in potem lahko piješ vodo brez problema, seveda če očistiš še cevi.
Če pa jih nekajkrat na leto pa ostani lepo pri plastenkah, ceneje in varneje, mi si pogosto vodo natočimo v plastenke in je ne kupujemo v trgovinah.
Ena opcija, ki je menda pri meni vgrajena je UV žarnica, ki sveti v tanku in prečiščuje vode...nekaj takega.. nisem pa še preskusil. Je pa samo v enem rezervoarju, tako, da si ne znam predstavljat kako bi naj to pomagalo.
Če je to vsak dan jih enostavno dezinficiraj in potem lahko piješ vodo brez problema, seveda če očistiš še cevi.
Če pa jih nekajkrat na leto pa ostani lepo pri plastenkah, ceneje in varneje, mi si pogosto vodo natočimo v plastenke in je ne kupujemo v trgovinah.
Ena opcija, ki je menda pri meni vgrajena je UV žarnica, ki sveti v tanku in prečiščuje vode...nekaj takega.. nisem pa še preskusil. Je pa samo v enem rezervoarju, tako, da si ne znam predstavljat kako bi naj to pomagalo.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
-
al
Imam tri tanke za vodo (skupaj 550l) in je nemogoče prečistiti cel sistem cevi. Tanke sem očistil (fizično skozi odprtino), kot tudi s kemikalijami (vodni kamen in proti bakterijam).
Ne želim uporabljati razna sredstva proti dezinfekciji in potem piti vodo. Se motim?
Poleg tega se zgodi, da sem ter tja natočiš tudi slabo vodo (lani enkrat v Grčiji...) pa tega ne veš, dokler ne priteče.
Torej. Meni je povsem jasno, da je le filter tipa npr. Seagull prava rešitev za način kako jaz uporabljam barko (100 dni letno; vikendi in en dolg dopust).
A kot rečeno, tega sedaj ne bom montiral.
Vprašanje je ali le npr. Brita filter dovolj. Torej vodo iz tankov (iz pipe) natočim v posodo z Brito filtrom in pijem?
Izkušnje, anyone?
Ne želim uporabljati razna sredstva proti dezinfekciji in potem piti vodo. Se motim?
Poleg tega se zgodi, da sem ter tja natočiš tudi slabo vodo (lani enkrat v Grčiji...) pa tega ne veš, dokler ne priteče.
Torej. Meni je povsem jasno, da je le filter tipa npr. Seagull prava rešitev za način kako jaz uporabljam barko (100 dni letno; vikendi in en dolg dopust).
A kot rečeno, tega sedaj ne bom montiral.
Vprašanje je ali le npr. Brita filter dovolj. Torej vodo iz tankov (iz pipe) natočim v posodo z Brito filtrom in pijem?
Izkušnje, anyone?
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
To bi morali vprašat kakega biologa, ki ima izkušnje s tem. Na prejšnji barki sem imel dva rezervoarja pa je bila "moja" barka, pa vode nismo plili, zobe pa smo si umivali, kar je v bistvu itak eno in isto, pa nobeden ni zbolel. Sam sem recimo v Aziji in tistem koncu pil in jedel vse pa mi nič ni bilo, nekoga pa vsak malenkost lahko vrže.
Zdaj imam recimo 4 tanke, pa sem nekaj čisitil, pa nimam občutka, da se je kaj spremenilo. V nobenem primeru na pa ne bi pil vode iz raznih vrč filtrov ali bio čistilnih sistemov. Kolikor sem pač razbral in ala Brita filtrov, ti ne zagotavljajo bio-kemičnega čiščenja vode, temveč samo delno odstranitev težkih kovin, pa še s tem je vprašanje kako je. Vonj vode iz rezervoarja je pa itak vedno enak....
Zdaj imam recimo 4 tanke, pa sem nekaj čisitil, pa nimam občutka, da se je kaj spremenilo. V nobenem primeru na pa ne bi pil vode iz raznih vrč filtrov ali bio čistilnih sistemov. Kolikor sem pač razbral in ala Brita filtrov, ti ne zagotavljajo bio-kemičnega čiščenja vode, temveč samo delno odstranitev težkih kovin, pa še s tem je vprašanje kako je. Vonj vode iz rezervoarja je pa itak vedno enak....
Jaz ti dam lahko nasvet iz prakse še iz časov, ko pri starih starših še ni bilo vodovoda in je bila deževnica in ne prav čista...
V osnovi potrebuješ dva mehanska filtra( redkejsi in nato gostejši) in pa filter z aktivnim ogljem. Super je tudi UV ni pa nujen. Če že v osnovi točiš pitno vodo so potem ti filtri le za sigurnost, čeprav zgledno opravljajo svojo nalogo.
Poleg tega pa 1x letno dezinficiraš tanke in si zmagal.
Predvsem sem želel povedati to, da je tu ogromno marketinškega natega z filtti, ki stanejo kot pol slabšega avtomobila. Za 200€ imaš sistem s katerim upam dati vodo iz Save piti svojemu otroku. In pa vsakoletni strošek menjave filtrov, ki je skoraj zanemarljiv.
Poraja se mi le vprašanje koliko je upora skozi te filtre in če pumpa na barki to zmore, vendar to je pač za vprašat pred nakupom.
Malo poglej na netu, jaz lahko pogledam od koga smo imeli mi montirane filtre.
V osnovi potrebuješ dva mehanska filtra( redkejsi in nato gostejši) in pa filter z aktivnim ogljem. Super je tudi UV ni pa nujen. Če že v osnovi točiš pitno vodo so potem ti filtri le za sigurnost, čeprav zgledno opravljajo svojo nalogo.
Poleg tega pa 1x letno dezinficiraš tanke in si zmagal.
Predvsem sem želel povedati to, da je tu ogromno marketinškega natega z filtti, ki stanejo kot pol slabšega avtomobila. Za 200€ imaš sistem s katerim upam dati vodo iz Save piti svojemu otroku. In pa vsakoletni strošek menjave filtrov, ki je skoraj zanemarljiv.
Poraja se mi le vprašanje koliko je upora skozi te filtre in če pumpa na barki to zmore, vendar to je pač za vprašat pred nakupom.
Malo poglej na netu, jaz lahko pogledam od koga smo imeli mi montirane filtre.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
DR.E napisal/-a:To bi morali vprašat kakega biologa, ki ima izkušnje s tem. Na prejšnji barki sem imel dva rezervoarja pa je bila "moja" barka, pa vode nismo plili, zobe pa smo si umivali, kar je v bistvu itak eno in isto, pa nobeden ni zbolel. Sam sem recimo v Aziji in tistem koncu pil in jedel vse pa mi nič ni bilo, nekoga pa vsak malenkost lahko vrže.
Se strinjam v celoti!
Pri nas je tako, da pijem vodo samo jaz, ostali pa so na koki pa na frucu ipd. sladkornih zezalicah in se ne pustijo motiti. Tako, da pri meni šibajo plastenke vode in bevanda. Zobe si pa umivamo s kalodontom
Imam pa nek filter na koncu vodovoda, ki ga moram letos malo raziskati in osvežiti. Vodo iz pipe uporabljam za kuhanje in ostalo.
Tanka, dva, pa sem pred tremi leti razkužil s klornim šokom. Tretjega, dizelskega, pa zaenkrat pustim pri miru.
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
Sem malo prebral navodil, ki so bila na barki... 4 rezervoarji, 3 so klasični, 4 pa je z vgrajenim UV čistilcem sanitarne vode, ki bi naj delal v povezavi z water maker-jem, slednjega ni vgrajenega. Lučko sem pa videl, dela pa na 220V preko razsmernika. V navodilu tudi piše, da je potrebno vse ostale rezervoarje zapreti, če uporabljaš vodo iz tega, ki ga čistiš z UV. Ko ali če je rezervoar prazen odpreš ventile ostalih in se voda pretoči v ta rezervoar.
Komplicirano.. ampak mogoče komu služi.
Komplicirano.. ampak mogoče komu služi.
-
al
Jaz imam takoj za črpalko dva filtra, ki sem jih za mali denar kupil v trgovini z vodovodno opremo... Malo so me čukasto gledali, ko sem kupoval filtre s priključki 1/2 cole, saj so po hiši ponavadi precej večji... Investicija smešna, voda pa bistra za piti in jo tudi pijem!
Prvi filter je mehanski, drugi pa aktivno oglje. Med sezono jih nikoli ne menjam... Jeseni oba odstranim in sistem popolnoma iztočim, da kaj ne zmrzne čez zimo. Sedaj pa bom naslednji teden privil nova dva vložka za 5 EUR in sem na miru do jeseni...
Prvi filter je mehanski, drugi pa aktivno oglje. Med sezono jih nikoli ne menjam... Jeseni oba odstranim in sistem popolnoma iztočim, da kaj ne zmrzne čez zimo. Sedaj pa bom naslednji teden privil nova dva vložka za 5 EUR in sem na miru do jeseni...
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
Tega ne verjamem, da je voda bistra zaradi filtrov. Pvvi je lahko mikrofilter, mogoče preja, drugi pa oglje ali kombinacija filtra in oglja, ampak, nekega resnega vpliva na samo vodo in njeno kvaliteto pa ta filter nima.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov