Naslon na kobilico pri dvigu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Apr 21, 2013 14:36

Še mojih 5 centov ...

V Vrsarju so mi ob spustu barke nazaj v vodo - v tistih 30 min, da z AF pobarvaš še kar nisi mogel zaradi podstavkov - podložili tudi kobilico. Ko sem povprašal zakaj ... so rekli, da barka trpi, če je samo na trakovih, da z naslonom na kobilico razbremenijo trakove.

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Apr 21, 2013 15:38

@matejfoski
Jaz bi na vsak način uveljavljal škodo povzročeno pri spuščanju. A kasko imaš, da ne boš preveč zapravil s popravilom?
Naj ti nekdo razloži, kaj moraš storiti za uveljavljanje kaska. Vsekakor poslikat in napravit nek zapisnik, ogled agenta...
Če dobiš povrnjeno škodo, temeljito saniraj zadevo, da bo mir za naprej.
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Ne Apr 21, 2013 17:57

Marchi napisal/-a:@matejfoski
Jaz bi na vsak način uveljavljal škodo povzročeno pri spuščanju. A kasko imaš, da ne boš preveč zapravil s popravilom?
Naj ti nekdo razloži, kaj moraš storiti za uveljavljanje kaska. Vsekakor poslikat in napravit nek zapisnik, ogled agenta...
Če dobiš povrnjeno škodo, temeljito saniraj zadevo, da bo mir za naprej.

Jutri grem v akcijo, čez vikend je to težko urejati. V vsakem primeru bomo stvar temeljito uredili, bom pa zagotovo glede tega v prihodnjih tednih še težil po forumu :) Hvala vsem za dosedanja mnenja in komentarje!
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Ne Apr 21, 2013 22:04

Zagotovo obstajajo strokovnjaki, ki ocenjujejo škodo ( nekaj takega, kot so cenilci na zavarovalnicah za barke ) in pa strokovnjaki, ki pregledujejo gradnjo čolnov ( to bi moral imeti npr. Elan ). Jaz bi kontaktiral takšnega strokovnjaka, ki bi seveda moral imeti ustrezno licenco in bi moral izdati strokovno mnenje ter ga povabil na barko, da oceni poškodbo. In to takoj, dokler je še "sveža". Vkolikor bi se dalo, bi ga zaprosil še za okvirno oceno popravila. Z takim strokovnim mnenjem bi se nato oglasil v marini in zahteval povrnitev škode. Ko jadrnico naredijo, jo morajo pregledati in dobi ustrezno spričevalo ( certificate of conformity ), ki ga izdajo pooblaščeni uradi ( npr. BVQI, ki je tudi na Hrvaškem ). No, mogoče bi oni lahko pregledali barko. Poškodba pri spoju trupa in kobilice pa ni nedolžna stvar in jo je težko kvalitetno odpraviti, poleg tega pa ti ne priporočam da bi to počenjal sam. Popravilo ne zajema le plastificiranje ampak tudi pravilen zateg vijakov.
sasaman
Kapitan bojne ladje
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a sasaman » Po Apr 22, 2013 14:50

Kolega je imel sanacijo po udarcu s kobilico v dno. Sanacija je bila izvedena strokovno (mislim da tudi menjava vijakov kobilice) in rebra dodatno ojačana - barka 31 feetna - cena pa tudi dobra - skupaj z marino nekaj čez 10ooo.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Po Apr 22, 2013 22:17

Pred leti sem imel Elan 31, ki se je prav tako upogibal pri kobilici, če je bila teža barke na stojalu postavljena preveč na kobilico in premalo na roke stojala. Prav tako se je ubočil trup barke, kadar roke niso bile postavljene na nosilni steni v notranjosti.
Tako se mi je pogosto dogajalo, ko sem dal barko na suho, da bi jo spodaj pobarval, a mi barka po spustu v vodo potem nikoli ni puščala. Verjetno so bile barke včasih veliko manj toge kot danes - vsaj za Elan lahko to trdim.
Če ti je zares odtrgalo notranje rabro, ga zalaminiraj nazaj, ko bo barka v normalnem položaju, če pa je počil trup barke in o tem nisi prepričan, boš to takoj videl že na dvigalu, ko boste dali barko v vodo in bo voda brizgala skozi razpoko. V tem primeru boste dali barko verjetno takoj spet nazaj na suho in popravili razpoko.
Gre za majhno jadrnico in popravilo ne bi smelo biti niti drago niti zapleteno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov