IZGUBA MOČI MOTORJA
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Zdravo,
ponovno se oglašam, kot sem, obljubila. Gliser sedaj deluje tako, kot mora, upam, da bo tako tudi ostalo.
Najprej smo izpraznili rezervoar za gorivo, kjer je bilo kar nekaj smeti, alg, sluzi in seveda vode. Mislim, da bo potrebno zmontirat separatorček za vodo, da ne bo prišla več v črpalko. To najbrž dobim tudi v Trstu.
S tem je bila rešena le ena napaka, namreč čoln je še vedno vstrajal pri svojih 26 vozlih.
No, potem pa sem menjala vseh 8 svečk in je čoln lepo zglisiral in pri nemirnem morju dosegel 32 vozlov z 3 osebami. Se pravi, če bi bilo mirno morje, bi najbrž dosegel kar več. To bom ugotovila naslenji vikend.
Torej je bilo vzrok umazano gorivo in svečke.Toliko za sedaj, če pa še bo kakšna sprememba pa se ponovno oglasim.
Hvala in lep pozdrav. Darija.
ponovno se oglašam, kot sem, obljubila. Gliser sedaj deluje tako, kot mora, upam, da bo tako tudi ostalo.
Najprej smo izpraznili rezervoar za gorivo, kjer je bilo kar nekaj smeti, alg, sluzi in seveda vode. Mislim, da bo potrebno zmontirat separatorček za vodo, da ne bo prišla več v črpalko. To najbrž dobim tudi v Trstu.
S tem je bila rešena le ena napaka, namreč čoln je še vedno vstrajal pri svojih 26 vozlih.
No, potem pa sem menjala vseh 8 svečk in je čoln lepo zglisiral in pri nemirnem morju dosegel 32 vozlov z 3 osebami. Se pravi, če bi bilo mirno morje, bi najbrž dosegel kar več. To bom ugotovila naslenji vikend.
Torej je bilo vzrok umazano gorivo in svečke.Toliko za sedaj, če pa še bo kakšna sprememba pa se ponovno oglasim.
Hvala in lep pozdrav. Darija.
Kupi separator (dodaten filter) čim prej. Cena bo enaka ali prinas ali v Trstu ali pa na hrvaškem. Cena zanj je največ 30% cene, ki jo plačaš za enkratno polnjenje rezervoarja. Montiraš enostavno in hitro, rešiš pa se precej problemov.
Da pa so svečke po 70 urah za odmet pa res ne verjamem. Sigurno ne škodi, če jih zamenjaš, vendar pa normalne svečke prave toplotne vrednosti ponavadi vzdržijo do 500 ur. Običajno jih menjamo na 2 leti ali 200 ur. Povsem zadostuje. Je pa seveda ob vsakokratnem rednem pregledu, servisu, menjavi olja potrebno preveriti njihovo stanje. Če ste res zanesenjaki, potem zamenjajte svečke ob menjavi olja, kar je vsakih 100 ur, čeprav je to zame razmetavanje z denarjem...
LP
Da pa so svečke po 70 urah za odmet pa res ne verjamem. Sigurno ne škodi, če jih zamenjaš, vendar pa normalne svečke prave toplotne vrednosti ponavadi vzdržijo do 500 ur. Običajno jih menjamo na 2 leti ali 200 ur. Povsem zadostuje. Je pa seveda ob vsakokratnem rednem pregledu, servisu, menjavi olja potrebno preveriti njihovo stanje. Če ste res zanesenjaki, potem zamenjajte svečke ob menjavi olja, kar je vsakih 100 ur, čeprav je to zame razmetavanje z denarjem...
LP
To kar ste fantje napisali drži kot pribito!
Svečka res ni takšen strošek glede na to kar se ti lahko pripeti na morju! Posebaj bi pa opozoril na separator kateri pa lahko stvar precej "olajša" - posebaj na Hrvaškem! Določene bencinska imajo ob močnem nalivu tudi ogromno vode v rezervarju! Posledice so katastrofalne! Pa pri dizlih še ni takšen problem - bencinar .. je pa druga zgodba!
Zato jaz zmeraj grem na črpalko kjer je večja ferkvenca in tankam na manjših samo toliko da "preživim" do naslednje večje! Mogoče ima kdo podobne izkušnje!
Lp
Svečka res ni takšen strošek glede na to kar se ti lahko pripeti na morju! Posebaj bi pa opozoril na separator kateri pa lahko stvar precej "olajša" - posebaj na Hrvaškem! Določene bencinska imajo ob močnem nalivu tudi ogromno vode v rezervarju! Posledice so katastrofalne! Pa pri dizlih še ni takšen problem - bencinar .. je pa druga zgodba!
Zato jaz zmeraj grem na črpalko kjer je večja ferkvenca in tankam na manjših samo toliko da "preživim" do naslednje večje! Mogoče ima kdo podobne izkušnje!
Lp
JA, JA, JA.......... VEM SEPARATOR, ZGLEDA MI JE TA "MALENKOST" NEKAKO BILA TUJA. TAKOJ GREM ZADEVO NABAVIT.
SVEČKE PA SO BILE MENJANE LANI SPOMLADI. NAREDILA SEM Z NJIMI 70 UR. NE VEM, KAKO JE Z NJIHOVO VZDRŽLJIVOSTJO, PRI MENI SO BILE FUČ. NAJBRŽ JE ODVISNO OD KVALITETE.
SEDAJ IMAM EN KOMPLET V REZERVI
Z svečakami pa je bila cela zgodba. Se še učim. Bilo mi je tuje, da je potrebno nove svečke tudi nastavit
.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tako sem dvakrat z muko jemala svečke ven, popravila s kladivcem in je šlo. Kaka čaga!!!!!!!!!!!!! ( Še dobro, da nisem starih zavrgla - pač ženska navada).
Sedaj imam svečke, kot so bile original AC-Detroit. So pa drage, grooooooooooozno drage. Koliko čevljev bi bilo za ta denar !!!!!!!!!!!!
Malo heca,
pa adijo Darija
SVEČKE PA SO BILE MENJANE LANI SPOMLADI. NAREDILA SEM Z NJIMI 70 UR. NE VEM, KAKO JE Z NJIHOVO VZDRŽLJIVOSTJO, PRI MENI SO BILE FUČ. NAJBRŽ JE ODVISNO OD KVALITETE.
SEDAJ IMAM EN KOMPLET V REZERVI
Z svečakami pa je bila cela zgodba. Se še učim. Bilo mi je tuje, da je potrebno nove svečke tudi nastavit
Tako sem dvakrat z muko jemala svečke ven, popravila s kladivcem in je šlo. Kaka čaga!!!!!!!!!!!!! ( Še dobro, da nisem starih zavrgla - pač ženska navada).
Sedaj imam svečke, kot so bile original AC-Detroit. So pa drage, grooooooooooozno drage. Koliko čevljev bi bilo za ta denar !!!!!!!!!!!!
Malo heca,
pa adijo Darija
admin napisal/-a:Kupi separator (dodaten filter) čim prej. Cena bo enaka ali prinas ali v Trstu ali pa na hrvaškem. Cena zanj je največ 30% cene, ki jo plačaš za enkratno polnjenje rezervoarja. Montiraš enostavno in hitro, rešiš pa se precej problemov.
LP
Navadno svečke res zdržijo dlje, kot si napisal. Ampak, če nočeš imeti nevšečnosti, potem se drži tega pravila. Jaz svečke menjam vsako leto (Merc 4.3), že vem zakaj in nimam več težav. Vedeti je treba, da so v naših čolnih svečke zelo obremenjene. 70 ur povprečni morjeplovec opravi v 2-3 sezonah!!! V plovilih je motor v zaprtem prostoru, brez pravega prezračevanja, potem pa še sol,.....plovilo je v večini primerov v uporabi 2-3 tedne, potem pa stoji na suhem, navadno pod milim nebom...... Še kup razlogov je, da svečke "bolj trpijo", kot če bi bil motor v uporabi celo leto. Potem se kaj rado zgodi, da tudi najboljše svečke začnejo prebijat in iskra skače vsepovsod, samo med elektrodami ne. Tudi štiritaktni in vodnohlajeni motorji so na boljšem, kot zračno hlajeni in dvotaktni. Lahko sicer gonimo svečke do onemoglosti, vendar takrat priporočam, da je v plovilu vedno rezervni komplet in seveda pravi ključ (pri izvenkrmnih motorjih je v večini primerov menjava svečk enostavna, notranji motorji pa so že druga pesem).
Hudiča pa očitno se res ljudje tako malo vozijo...?????
Ne razumem zakaj imajo ljudje svoj čoln, potem pa naredijo 30 ur ne leto???
Imam nekaj strank, ki res naredijo tako malo, vendar sem vedno mislil, da so eni redkih. Pa sem se očitno motil... 30 ur se lepo naredi v nekaj dnevih. Če pluješ naokoli, potem hitro prideš v predele, kjer je glisiranje prepovedano in ure tečejo kot nore. Tak primer je recimo Mali Lošinj, Punat, Šibenik...
Glede svečk pa je na 2 leti res treba dati nove, pa tudi če ni toliko ur. Se pa precej pozna kako je motor vožen. Na kakšnem Capry-ju 2052, ki ima 3.0L Merc-a, so svečke po 50 urah zagotovo pri koncu, saj motor neprestano deluje krepko nad 4.000 vrt/min, da čoln sploh glisira. Povprečna vožnja pri 3.200, pa življenjsko dobo precej podaljša...
LP
Imam nekaj strank, ki res naredijo tako malo, vendar sem vedno mislil, da so eni redkih. Pa sem se očitno motil... 30 ur se lepo naredi v nekaj dnevih. Če pluješ naokoli, potem hitro prideš v predele, kjer je glisiranje prepovedano in ure tečejo kot nore. Tak primer je recimo Mali Lošinj, Punat, Šibenik...
Glede svečk pa je na 2 leti res treba dati nove, pa tudi če ni toliko ur. Se pa precej pozna kako je motor vožen. Na kakšnem Capry-ju 2052, ki ima 3.0L Merc-a, so svečke po 50 urah zagotovo pri koncu, saj motor neprestano deluje krepko nad 4.000 vrt/min, da čoln sploh glisira. Povprečna vožnja pri 3.200, pa življenjsko dobo precej podaljša...
LP
admin napisal/-a:Hudiča pa očitno se res ljudje tako malo vozijo...?????
Imam nekaj strank, ki res naredijo tako malo, vendar sem vedno mislil, da so eni redkih. Pa sem se očitno motil... 30 ur se lepo naredi v nekaj dnevih.
LP
Ja, bo kar držalo
Peljejo pa se z avtom po gorivo 8km daleč, pol pa se zezajo z kantami in to na čolnih, ki imajo 100+ l rezervoarje
Sam sem pred leti razmišljal o menjavi čolna. Star je bil 7 let, 4.3 motor, redno in kvalitetno vzdrževan, vedno konzerviran, zamenjani kolektorji, motor čist, brez rje na karterju ali nosilcih, nobene porabe olja.... a so se vsi "strokovnjaki" obrnili, ko so videli 900 ur na števcu.
No, sedaj pa imamo na števcu dobrih 200 ur (1200), bomo še počakali kakšno leto ali dve, potem pa bo kak "strokovnjak" že kupil, če se bom seveda odločil za prodajo
Ja, najbrž bo tudi nekaj na tem, da je bencin, kjer tankamo avtomobile pač tudi očitno boljše kvalitete. Slabo izkušnjo imam, vendar ne morem nič, kajti moj tank je prevelik, da bi skakala na obalo po gorivo.
Sedaj imam pač tudi dodaten filter za odstranjevanje vode.
Glede opravljenih ur vsak po svoje. Mi se v dopustu premikamo ali zjutraj ali zvečer, glede na mirno morje. Nikakor pa se cel dan ne vozimo, razen, če želim doseči Korčulo ali Vis v kratkem času, da preživim dopust tam.
Vsak zaliv je lep in moj namen dopusta je, da uživam tudi v lepoti narave, ne le v vožnji, ki pa je seveda tudi izredno prijetna.
Vožnja stane, cca 2000 eur za 70 ur, vendar to ne igra vloge.
Seveda, ne me narobe razumet in super če tako uživate v vožnji. Le tako naprej.
lp d.
Sedaj imam pač tudi dodaten filter za odstranjevanje vode.
Glede opravljenih ur vsak po svoje. Mi se v dopustu premikamo ali zjutraj ali zvečer, glede na mirno morje. Nikakor pa se cel dan ne vozimo, razen, če želim doseči Korčulo ali Vis v kratkem času, da preživim dopust tam.
Vsak zaliv je lep in moj namen dopusta je, da uživam tudi v lepoti narave, ne le v vožnji, ki pa je seveda tudi izredno prijetna.
Vožnja stane, cca 2000 eur za 70 ur, vendar to ne igra vloge.
Seveda, ne me narobe razumet in super če tako uživate v vožnji. Le tako naprej.
lp d.
-
Morski_volk
- Kapitan
- Kraj: obala
Ja mogoče ti jaz sigurno ne ! Preko zime (dec., jan., feb.) naredim cca40 ur. Če bi pa ribaril, pa sigurno še tri krat toliko. Enostavno se tudi pozimi (v lepih dneh) vozimo. Povem vam, de pa nismo edini. Je dobro za motorje in za mojo dušo.
Ko pa prodajam barko, sem pa zadovoljen le, če imam drugo zaarano !
good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov