nakup plovila z dvotaktnim motorjem!
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
nakup plovila z dvotaktnim motorjem!
Pozdravljeni !
V navtiki sem že kar vrsto let, vendar pa sem prišel do situacije kjer potrebujem več mnenj in sicer kopujem plovilo,ki je res ohranjeno in ima vso možno opremo , vendar pa ima dvotaktni motor Mercury 90 l.2000 redno servisiran in od prvega lastnika, ker se pa vse nagiba v 4-taktne motorje sem glede nakupa takega motorja skeptičen! Pomagajte mi z vašimi mnenji morjeplovci, hvala za pomoč pri odločitvi!
M. morje!
V navtiki sem že kar vrsto let, vendar pa sem prišel do situacije kjer potrebujem več mnenj in sicer kopujem plovilo,ki je res ohranjeno in ima vso možno opremo , vendar pa ima dvotaktni motor Mercury 90 l.2000 redno servisiran in od prvega lastnika, ker se pa vse nagiba v 4-taktne motorje sem glede nakupa takega motorja skeptičen! Pomagajte mi z vašimi mnenji morjeplovci, hvala za pomoč pri odločitvi!
M. morje!
Če je to motor z vplinjači, boš imel porabo liter na miljo ali pa malo čez pri potovalni hitrosti. Imam evinrute 115 letnik 98, kupil sem rabljenega na 6m fishermanu. V izpušnem kanalu je bilo kar precej saj, kar se vidi, ko snameš blok motorja z noge ali pa pokrov izpuha. Očistil sem saje, zamenjal olje v peti, tesnilo na osi propelerja in na glavni osi, impeler in svečke in ga gnal kakšne četrt ure v čebru sladke vode, potem pa na morje. Med sezono ni bilo nobenih težav. Malo me moti edino pripravljanje mešanice, ker motor nima avtomatskega dodajanja olja. Pa še to, 2T motor te moči je kakšnih 50kg lažji od 4T.
motorni
Zivjo
4 takten motor je bolj miren, tišji ima manjšo porabo.Vem da je kolega jamral tudi zaradi olja ker mu ga veliko popje liter je pa dal okoli 35 eur.Tko da jaz sem za 4 takt, res je da je v startu malce drazji samo bos pa cez čas prišparal:D
lp
4 takten motor je bolj miren, tišji ima manjšo porabo.Vem da je kolega jamral tudi zaradi olja ker mu ga veliko popje liter je pa dal okoli 35 eur.Tko da jaz sem za 4 takt, res je da je v startu malce drazji samo bos pa cez čas prišparal:D
lp
Nazadnje spremenil Urke85, dne Če Apr 16, 2009 20:43, skupaj popravljeno 2 krat.
Fantje pa ne pretiravat, kakšno "turbo olje" je pa kupil za 35 EUR? Quicksilverjevo stane 8, Shellov nautilus 2T pa 7 EUR. Verjetno je kakšno tudi dražje ampak 35 je pa mal huda. Jaz sem vedo uporabljal Valvolinovo outboard 2T olje za 8 EUR. Jaz nimam nič proti 2T motorjem, so vzdržljivi, preverjeni, svojo moč pokažejo v trenutku, porabijo sicer malo več bencina, so pa bolj enostavni za vzdrževanje.
lpg
lpg
https://medisken.si
Zivjo
Res je malo drago, na servisu mu ga je dal za to ceno. Verjetno je bil nateg, ker olje ki ga uporabljam jaz je enako 8 euro za l.
Cena je res pretirana... verjetno mu je prodal ksno super duper olje, ki pač ni tako nujno potrebno za dobro delovanje motorja. Tako kot pri avtomobilizmu mas 2 taktol ko te stane 4 eur imas pa selenia ko je 3 krat drazje in ne vem kaj se use pa motor se vedno dela:)
ps. potem se popravljam, se strinjam z ostalimi morjeplovci veliko cenejse, vendar sem se vedno za 4 takt:)
lp
Res je malo drago, na servisu mu ga je dal za to ceno. Verjetno je bil nateg, ker olje ki ga uporabljam jaz je enako 8 euro za l.
Cena je res pretirana... verjetno mu je prodal ksno super duper olje, ki pač ni tako nujno potrebno za dobro delovanje motorja. Tako kot pri avtomobilizmu mas 2 taktol ko te stane 4 eur imas pa selenia ko je 3 krat drazje in ne vem kaj se use pa motor se vedno dela:)
ps. potem se popravljam, se strinjam z ostalimi morjeplovci veliko cenejse, vendar sem se vedno za 4 takt:)
lp
Ah dajte no...35€ za 1l olja!
Ne izmišljujte si...
Foter je imel pred leti elan-a gt-40 in sprva Mercury 50 2 takterja kasneje pa Johnson 40 2 taktnega. Mercury je šel po 10 letih v maloro. Ne vem kaj točno je bilo ampak se ga spomnim v delih. Johnsona pa smo imeli skoraj 10 let pa nikoli nobene težave. Je res, da je zjutraj, ko je bil hladen kadil ampak pustil nas pa ni nikoli na cedilu!
Jaz pa imam na svoji gumici Johnsona 5 tudi 2 taktnega 9 let pa vse, kar sem menjal je bilo 2 impelerja in vsako sezono olje v peti ter 3 krat na dopust moram "štift" zamenjat, ker rad poči!
Tako, da sem več ali manj pridpadnik 2 takterjev!
Foter je imel pred leti elan-a gt-40 in sprva Mercury 50 2 takterja kasneje pa Johnson 40 2 taktnega. Mercury je šel po 10 letih v maloro. Ne vem kaj točno je bilo ampak se ga spomnim v delih. Johnsona pa smo imeli skoraj 10 let pa nikoli nobene težave. Je res, da je zjutraj, ko je bil hladen kadil ampak pustil nas pa ni nikoli na cedilu!
Jaz pa imam na svoji gumici Johnsona 5 tudi 2 taktnega 9 let pa vse, kar sem menjal je bilo 2 impelerja in vsako sezono olje v peti ter 3 krat na dopust moram "štift" zamenjat, ker rad poči!
My car detailing projects:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
LaMike napisal/-a:Ah dajte no...35€ za 1l olja!Ne izmišljujte si...
Zivjo lamike
predno naslednjič napišeš da si izmišljujem do konca preberi post.hvala
lp
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Verjetno mu je prodal neko super dvotaktol olje ki je za dirkalne motorje, vendar cestne in ne tiste izvenkrmne. Kopenski dirkalni dvotaktniki nimajo vsi vodnega hlajenja kot morski in dosegajo višje temperature, zato potrebujejo bolj kvalitetno olje, da ne zaribajo. Malo je serviser dodal umetniškega vtisa, malo pa lastnik dodal
in to je vse!
Če pogledaš malo po marinah boš videl da ima večina novejših čolnov 4T motorje.
Iz izkušenj vem, da če je motor dobro vzdrževan in ohranjen ne boš imel težav ne z 2T in ne z 4T motorji. Vse ostalo so nianse.
Mogoče bi bil pozoren na porabo goriva če se boš veliko vozil, ker mislim da samo kakšen liter več porabe pri 90KM ne drži. Po mojih izkušnjah sodeč povprečna poraba 2T napram 4T 90KM vsaj okoli 5 litrov ali več.
LP Klemen
Iz izkušenj vem, da če je motor dobro vzdrževan in ohranjen ne boš imel težav ne z 2T in ne z 4T motorji. Vse ostalo so nianse.
Mogoče bi bil pozoren na porabo goriva če se boš veliko vozil, ker mislim da samo kakšen liter več porabe pri 90KM ne drži. Po mojih izkušnjah sodeč povprečna poraba 2T napram 4T 90KM vsaj okoli 5 litrov ali več.
LP Klemen
-
superpuntar
- Kapitan
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta