nakup plovila z dvotaktnim motorjem!

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Jan 07, 2009 15:12

superpuntar napisal/-a:malo offtopic;
a ni zanimivo (iz psihološkega vidika), da človek zelo rad laže, ko gre za porabo govriva? V navtiki niti ne toliko, kot pri avtomobilih. Pa ne obtožujem nikogar laganja, da ne bo pomote..

Obrambni mehanizem? Beg pred resnico? Slaba vest (zaradi stroškov)?

Tukaj bom zopet malo pokometiral... laž ali beg pred resnico.... tako bom napisal.. ni sicer nič v zvezi z navtiko ampak, bo pa dober primer.... sam sem imel Jeep Wrangler TJ 4.0, bencinski motor, nizko turažni motor... poraba je bila pri meni mestno ali izvenmestno 12,5 litra... no, vsi so me ogovarjali koliko avto troši, nobeden pa ni verjel, da ni razlike med mestom in avtocesto, sploh so bili pa zelo porogljivi, ko so omenjali nizko porabo.
Na test sem ga dal prijatelju.... poraba... 15-17 litrov.... potem je bil test skupen, vozil pa sem jaz... poraba malo več kot 12.. destinacija enaka, promet približno enak...

na koncu so ugotovili, da je treba zver znati voziti, iztisniti iz njega največ pri normalni porabi.

Toliko...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Jan 07, 2009 17:20

DR.E, tale tvoja zgodbica je meni povsem razumljiva. Jaz sem sicer na oni bolj potratni strani. In sicer imam jaz pri mojem načinu vožnje vedno kakšen liter ali več kot recimo žena. Tudi nekateri prijatelji z istim motorjem porabijo kakšen litrček ali dva manj. Razlaga je preprosta, jaz na gas stopim in pospešujem hitreje, drugi se ga le, jaz pravim, "dotikajo" in počasi pospešujejo. To je sicer v redu z vidika okoljevarstva, porabe,... je pa slabo za hitrost odvijanja prometa predvsem v križiščih, saj uspe varno skozi zeleno luč in križišče prepeljati le nekaj avtomobilom in spet je rdeča. Ne me narobe razumet, nisem nek divjak vendar mi takšna "hitrost" včasih kar malo dvigne krvni tlak. Podobno je recimo ko ti takle "varčen" voznik "pripizdi", se vključi na tvoj pas na avtocesti in potem pospešuje še nadaljnih 5 kilometrov do magične meje 130km/h. Pol pa na prehitevalni pas in gremo do konca avtoceste. Take mam najraje. :D Ne me kregat.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Jan 07, 2009 20:29

Še enkrat se opravičujem če sem koga užalil ampak ob debatah o porabi pa naj bo to v navtiki ali avtomobilizmu dobim kar pike.(alergija) In hvaljenja; moj pa porabi "mal več kot nič" in podobno. Jaz pač ne razumem ljudi, ki si komplicirajo življenje s porabo za liter gor al dol. Večina si pa porabe sploh ne zna izračunati. Dejstvo je, da je življenje prekratko. In če hočeš v tem času, ki ti je dano priti kam dlje, se moraš pač peljat in to stane. Lahko pa hodiš peš ali plavaš in te nič ne stane. Moraš se le odločiti. :?:
lpg
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 07, 2009 20:38

No ko smo pri avtomobilih... Gregor, tak način vožnje, kot ga opisuješ, s konkretnimi pospeševanji ZNIŽUJE porabo!!! Največ motor kuri, ko je malce preobremenjen in to se dogaja ves čas tistim, ki se gasa "dotikajo". Pri odločnem pospeševanju pa sicer poraba v tistem trenutku krepko poskoči, vendar to traja le kratek čas in na koncu je enačba tebi v prid...
Največ goriva se privarčuje z očmi! Ja prav ste prebrali... Tisti, ki spremlja promet 10 vozil pred sabo bo imel najmanjšo porabo, saj nikoli do zadnjega ne tišči na plin.
Druga stvar je že omenjeno odločno pospeševanje.
Tretja pa ne previsoke hitrosti na avtocestah, še posebej to velja za današnje "zveri" tipa ML, X5, Q7 in podobno. Saj vem, da se s takim vozilom lahko potuje 180 km/h, vendar poraba je takrat krepka, jaz pa se z mojim peljem 180 in je trenutna poraba po ravnem okrog 7.5 l/100km...
Četrto velja predvsem za dizle, da ga vozite na čim nižjih vrtljajih, takoj za tem, ko prime turbina. Recimo za TDi je to nekje na 1700 vrt/min. Takrat je poraba zanemarljiva... Torej čim prej v 6 prestavo, seveda pa ne mrzel avto!!!

Sem že nekje napisal... Ko moja punca vozi moj avto na relaciji Ljubljana - Punat, je povprečje pri njej vsaj pol litra višje kot pri meni, vozim pa jaz 2 uri, ona pa 2 uri 15 min. Kadar se mi zares "goni", sem v Punatu bil tudi že v 1:45, poraba pa nekje v njenih okvirih, mogoče kakšen deciliter več. :shock: :shock: :shock:

LP
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Jan 07, 2009 20:54

Admin, bova tvoj prvi stavek jutri podrobno predebatirala, ne verjamem, al pa ne znam vozit. :(
lpg
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 07, 2009 21:30

No ja, mogoče sem pozabil napisat, da v skrajnost (do podna) ne smeš ravno pritiskati na stopalko... Mora pa biti pospeševanje konkretno, hitro... Pri dizlih je to cca. 1 do 1.5 cm več gasa, kot ga rabiš za trenutno hitrost. Torej pri vsakem pospeševanju moraš ves čas dodajati gas!!! Vedno moraš biti 1 cm pred vrtljaji motorja. :D :D :D
Jutri pa podebatirava tudi o tem, ni problema.

LP
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Jan 07, 2009 21:46

fantje...

v bistvu je tako vseeno koliko troši.... ker brez tako ne gre... če bi bili lahko brez avtomobila, plovila, mobitela... potem si ga sploh ne bi kupovali... potem pa je čas da nehamo govorit o tem koliko potem stane vzdrževanje in redna uporaba... to prepustimo komu drugemu.

:)
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Če Jan 08, 2009 11:44

Urke85 potem ti bom pa podomače povedal to kar sem želel povedati! NAPIZDO GA JE! Ker tudi "superduper" olja ne moreš kupiti vsepovsod!
Pa brez zamere! Upam, da ne bo jutri kupil liter vode za 15€! :roll:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jan 09, 2009 12:52

Tudi sam sem mogoče bolj med tistimi, ki varčuje pri vožnji, ampak še vedno sem se na dopustu zapeljal tja, kamor sem hotel in tudi divjali smo, ko smo si to zaželeli. Tak da o porabi je skoraj brezveze izgubljati besede. Če bi razmišljo o porabi bi bilo na števcu pol manj delovnih ur, denarja pa itak ne bi prišparo.
LP
Guma je guma, zaenkrat.
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » Sr Jan 21, 2009 19:36

Poskušam, da nikoli ne izključujem drugih mnenj, pa vendar so LASTNE izkušnje edine pravilne - pogoj je seveda samokritičnost.

Tako kot pri vozilih, kot pri naši ljubezni - čolnih.

Ko me bo kdo prepričal, da se (glede na ceno in ostale stroške vozila )vozi z A8 tri krat boljše kot jaz s svojo Mazdo 6- vsaka mu čast.

Pri odločitvah o plovilih in motorjih je pa enako: vedeti moraš za kaj in kako boš plovilo sploh uporabljal.
Če uporabljaš plovilo samo za par tednov dopusta na leto, potem je prednost absolutno v 2 t motorjih ( že prej povedano - lažji motor, enostavnejše in s tem cenejše vzdrževanje in zame najpomebnejši argument; nabavna cena, katera pa je precej višje pri 4T motorjih(tisočak in več €) potem pa si izračunaj, kaj se ti bolj splača, tisto malo več bencina in 5 l olja...
Je pa res, da se nekaj šušlja v zvezi zakonodaje-naj bi se vsi 2 T postopoma izločili, oz. registracija plovila z 2T motorjem ne bi bila več mogoča. Če kdo ve več, prosim za dopolnitev.
Taurus
Uporabniški avatar
franz123
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a franz123 » To Feb 17, 2009 06:51

Jaz bi ti kar priporočam 2T motor je res precej lažji in cenejši za vzdrževanje o porabi pa ti ne bom govoril koliko spije moj star ata ali mama (kot so zabluzili moji predhodniki) zagotovo ne boš toliko časa na morju da bi prišlo do takšne finančne razlike.
Tehtnica se zaenkrat še vedno nagiba na stran 2T motorjev.
l.p. Franci
P.s. Fantje prosim ,da se držite tem
pero1000
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a pero1000 » Če Apr 16, 2009 14:08

pozdravljeni zanima me katero olje je priporočljivo za 2t motor mariner 30 ks let 2006.....
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Apr 17, 2009 08:49

Po mojem je najboljše tisto, ki ga priporoča proizvajalec motorja. Jaz za mojo Yamaho kurim samo yamalube pa ni problemov. Verjetno je še katero boljše, ampak če je za njih dobro bo dobro tudi za mene.
Guma je guma, zaenkrat.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Apr 17, 2009 09:18

admin napisal/-a:No ko smo pri avtomobilih... Gregor, tak način vožnje, kot ga opisuješ, s konkretnimi pospeševanji ZNIŽUJE porabo!!! Največ motor kuri, ko je malce preobremenjen in to se dogaja ves čas tistim, ki se gasa "dotikajo". Pri odločnem pospeševanju pa sicer poraba v tistem trenutku krepko poskoči, vendar to traja le kratek čas in na koncu je enačba tebi v prid...
Največ goriva se privarčuje z očmi! Ja prav ste prebrali... Tisti, ki spremlja promet 10 vozil pred sabo bo imel najmanjšo porabo, saj nikoli do zadnjega ne tišči na plin.
Druga stvar je že omenjeno odločno pospeševanje.
Tretja pa ne previsoke hitrosti na avtocestah, še posebej to velja za današnje "zveri" tipa ML, X5, Q7 in podobno. Saj vem, da se s takim vozilom lahko potuje 180 km/h, vendar poraba je takrat krepka, jaz pa se z mojim peljem 180 in je trenutna poraba po ravnem okrog 7.5 l/100km...
Četrto velja predvsem za dizle, da ga vozite na čim nižjih vrtljajih, takoj za tem, ko prime turbina. Recimo za TDi je to nekje na 1700 vrt/min. Takrat je poraba zanemarljiva... Torej čim prej v 6 prestavo, seveda pa ne mrzel avto!!!

Sem že nekje napisal... Ko moja punca vozi moj avto na relaciji Ljubljana - Punat, je povprečje pri njej vsaj pol litra višje kot pri meni, vozim pa jaz 2 uri, ona pa 2 uri 15 min. Kadar se mi zares "goni", sem v Punatu bil tudi že v 1:45, poraba pa nekje v njenih okvirih, mogoče kakšen deciliter več. :shock: :shock: :shock:

LP

Admin ima popolnoma prav. Za primerjavo naj povem, da meni avto (Disco, avtomatik) po mestu troši med 9 in 10, po avtocesti (max 150) pa med 11 in 12 l/100km. V mestu mi menjalnik menja že pri 1500-1700 obr. na avtocesti pa moram vozit z okrog 2500obr in to se že kar pozna.
Sicer pa je moja teorija, da je bencin še najmanjši strošek pri vozilu ali plovilu. Izračunajmo si, koliko stane nakup vozila, plovila,.. gume, servisi, zavarovanje, razna dodatna oprema,... (lahko bi naštel še vsaj par vrstic stroškov). Potem si izračunajmo še gorivo in prevožene kilometre, pa poglejte, kakšen izračun boste dobili. Seveda upoštevajte pravo amortizacijsko stopnjo (računajte prvi dve leti vsaj 20%, potem 10%-po dveh letih izgubimo praktično 50% vrednosti).
Ugotovili boste, da je strošek goriva smešno nizek, kljub visokim cenam goriva. Je pa vmes malce psihološki efekt. Avto plačamo enkrat v nekaj letih, gume, zavarovanje, servis enkrat letno,...in strošek počasi pozabimo. Tankamo pa vsak teden in to nas sproti žuli :twisted:
Če se odločimo za nakup avta, plovila, potem moramo pač vedet, da bomo morali nekaj reskirat tudi za gorivo. Pametovanje, ali troši 12,33 ali 12,89l je po moje, pri strošku investicije in vseh ostalih stroških pač brezpredmetno :idea:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti