Cink protektorje (pre)hitro žre

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Avg 09, 2013 11:56

tomaz_slo napisal/-a:Tistega tvojega enostavnega primera, pa kot 'banderaš' ne razumem. ..

Na, pa lih sundancer je reku, da si edin pr firmi, ki je šolo naredu in ne kupu. :(
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Avg 25, 2013 10:23

Zaenkrat sem namestil nova cink protektorja, sem pa opazil, da sta takoj postala črna (ostali so sive barve). A kdo ve kaj je vzrok, oziroma a je to mogoče povezano s tem, da ju prehitro žre?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Avg 25, 2013 11:16

Po mojem da, ampak še vedno nimam boljših idej od tistega, kar sem že napisal.

Nekaj vprašanj:
    - je bila barka takrat priklopljena na obalno elektriko (če ne, pa je ratalo črno, najbrž ni problem s tem priklopom na obalo)
    - kako hitro se je to zgodilo oziroma kako hitro je tisti 'takoj'? Sekunda, deset sekund, nekaj deset sekund, minuta, pet minut?
    - kakšne lastnosti ima tisto črno? Se obdrži na cinku, če recimo s plavutko narediš vodni tok mimo cinka? Se obdrži, ko ploveš? Če podrgneš s krpo? Če dobiš kaj tega črnega dol, veš za koga, ki bi ugotovil, kaj je to črno (kdo, ki še ni pozabil analitske kemije).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Ne Avg 25, 2013 12:10

brane40 napisal/-a:Zaenkrat sem namestil nova cink protektorja, sem pa opazil, da sta takoj postala črna (ostali so sive barve). A kdo ve kaj je vzrok, oziroma a je to mogoče povezano s tem, da ju prehitro žre?

Če lahko, potem ko boš šel z barke popolnoma odklopi akumulatorje. Če ti potem ne bo več žrlo cinkov, smo precej bližje rešitvi.
Če tega ne moreš storiti, potem izklopi vse porabnike na barki in pomeri če ti iz akumulatorjev teče kakšen tok in koliko ga je.
Če nimaš inštrumenta, potem vzami klemo dol iz AKU-ja in če imaš vse porabnike ugasnjene, se ob tem ne sme pojaviti iskra.
Vse to opravi brez vklopljenega podaljška na kopno.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Avg 25, 2013 21:06

Marjan Tomki napisal/-a:- kako hitro se je to zgodilo oziroma kako hitro je tisti 'takoj'? Sekunda, deset sekund, nekaj deset sekund, minuta, pet minut?

Kakšen teden... spomnim se, da sta bila črna (temna) tudi prejšnja dva cinka, ki ju je hitro žrlo... ostali so drugačne, svetlejše barve.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Avg 25, 2013 22:40

Tole z iskro pri priklopu kleme je bolj slaba rešitev ker na barki je hitro kak porabnik z elektrolitskim kondenzatorjem, ki se ob priklopu kleme sunkovito napolni in vedno vrže kvalitetno iskro... Kaj takega je lahko polnile, regler od solarja, inverter, gps, fishfinder, radio.... Kupi inštrument za 6 EUR v bauhausu, pa boš meril vse, kot ti je opisal Tomaž. :wink:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Avg 25, 2013 23:06

Pokliči firmo STAL, pa ti bodo pomagal !
Nazadnje spremenil Tex, dne To Avg 27, 2013 11:39, skupaj popravljeno 1 krat.
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 27, 2013 10:55

Slika

Tale je huda.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 34 gostov