Izpit za voditelja čolna - celinske vode !?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

Izpit za voditelja čolna - celinske vode !?

OdgovorNapisal/-a Purly » Ne Avg 18, 2013 20:59

Vprašanje za pravne strokovnjake, danes sem bil na Dravi - Ranca -Ptuj in sta se po dravi vozila dva šerifa. Ustavila sta popolnoma vse motorne čolne od 4 KM naprej.
Kasneje sem se pogovarjal z nekaj temi ljudmi in vsi smo dobili porcijo da naši SLO izpiti ki nimajo med opombami napisano da veljajo tudi za celinske vode tega ne krijejo.
Vsi smo bili zapisani, in bomo preverjeni na upravi za pomorstvo, in če nam izpit tega ne krije (in tudi menda ne), dobimo kazen po pošti mislim da 130€.

Nič mi ni jasno. Ko sem delal pred cca 4 leti izpit o tem ni bilo niti besede. Prelistal sem tudi skripto in nič.

Kako je s tem, ve kdo ?
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Ne Avg 18, 2013 21:05

Mislim, da velja tudi za notranje vode in reke. Preprican pa nisem. Mi se ob izrednih dogodkih po Soci vozimo s tem izpitom.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Avg 18, 2013 21:07

Verjetno ta dva šerifa tudi ne vesta točno. Vsaj tudi jaz prvič čujem za izpit posebej za celinske vode.
Če opraviš izpit za voditelja čolna, je vseeno kje pluješ.

LP
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Avg 18, 2013 21:15

In kaj so bili to zaeni šerifi, inšpektorji oz. iz uprave za pomorstvo ali kakšni nepooblaščeni za nadzor?
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Purly » Ne Avg 18, 2013 21:15

pa res, ta država me vedno bolj preseneča.
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Purly » Ne Avg 18, 2013 21:16

hrošč napisal/-a:In kaj so bili to zaeni šerifi, inšpektorji oz. iz uprave za pomorstvo ali kakšni nepooblaščeni za nadzor?

Policija !
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Purly » Ne Avg 18, 2013 21:17

glede na to, da mi ni dal nič za podpisat, me prav zanima kaj bo iz tega.
Plačat vsekakor nimam namena, bo pač sodnik za prekrške povedal svoje.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Ne Avg 18, 2013 21:17

Pojma nimajo!
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Purly » Ne Avg 18, 2013 21:23

bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Ne Avg 18, 2013 21:56

Za vozt potnike po Ljubljanici moraš imeti izpit za mornarja motorista narejenega v Kopru. Nič posebnega torej za celinske vode.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Ne Avg 18, 2013 21:58

kakšne neumnosti,samo da se denar pobere.torej verjetno tudi izpit za uporabo radijske postaje ni veljaven in je potrebno dodati tečaj za uporabnika radijske postaje za celinske vode.bravo birokrati zagamani :evil:
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Ne Avg 18, 2013 22:49

Ko sem se sam ob registraciji dejavnosti čolnarjenja po mirnih vodah predlani znašel v primežu birokracije, sem malo pregledal Zakon o celinski plovbi in tam dejansko ni nikjer posebej omenjeno potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna po celinskih vodah, celo v 2. členu omeni, da se smiselno uporabljajo določbe pomorskega zakonika, če vprašanja posebej ne obravnava zakon o celisnki plovbi. Potem preglej tudi 24.člen iz tega zakona, kjer tudi ni omenjeno ločena listina oz. kakšen dodaten zaznamek za plovbo po celinskih vodah.
AMPAK, v pravilniku o izpitu za voditelja čolna (Uradni list RS 42/2000) pa je omenjeno ( 14.člen za voditelja čolna in 26.člen za upravljanje čolna) in tam dejansko piše, da lahko kandidat opravlja izpit za oboje, ali pa samo za morske ali samo za celinske vode. Če je v samem tečaju razlika, oz. kaj si opravljal, bo pa najverjetneje vedel tisti, pri katerem si hodil v tečaj, če si. Ker ga med nami verjetno ni, ki bi se kdajkoli vprašal, če mu izpit velja tudi za celinske vode, ker bi to vsaj meni bilo nekaj samoumevnega.
Sicer ne vem, kaj tebi piše na potrdilu o usposobljenosti, a meni na obeh, starem iz leta 98 in novem iz leta 2011 dejansko piše, da lahko upravljam čoln tudi v notranjih oz. celinskih vodah.

Primož

p.s. bo pa verjetno držalo to, kar je napisal bobiboss :twisted:
Nazadnje spremenil pinosat, dne Po Avg 19, 2013 08:25, skupaj popravljeno 3 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Avg 19, 2013 00:41

Res čudno :?: :roll:
Po tej logiki, bi bila ACI marina Skradin prazna. Saj verjetno nihče nima ustreznega izpita.

Še bolj zanimivo pa je tole. Jaz sem opravljal izpit v ranjki Jugoslaviji v Sisku. Torej na reki Savi. Nato sem ga prepisal oz. v Kopru dvignil slovenski pildek. Potemtakem se vsa ta leta po morju vozim z neustreznim dokumentom. :shock: :shock: :shock:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » Po Avg 19, 2013 08:09

Me zanima ali imata šerifa izpit za celinske vode? To je tako kod da narediš izpit za avto na vasi pol pa ne smeš v mestu vozit in obratno seveda. 8) :lol:
še mal pa bo.... :-)
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Purly » Po Avg 19, 2013 08:45

pinosat napisal/-a:...... Če je v samem tečaju razlika, oz. kaj si opravljal, bo pa najverjetneje vedel tisti, pri katerem si hodil v tečaj, če si..... :twisted:

Hvala za info, sicer sem opravljal preko Spinakerja. Mislim da je organiziral Ferdo Arnuš.

Sem jim poslal mail, za pojasnilo. Vsekakor javim odgovor. Tukaj mi gre za princip, saj če še kdaj grem v to Dravo ali ne mi je pravzaprav vseeno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti