Odstopanje barve

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 25, 2013 21:19

Brez zamere, vendar so dober nasvet dali le Pale, SR290 in VAL.
Glede na to, da se SR290 zares odlično spozna na pogone in zadeve, ki so izpostavljene ekstremnim temperaturnim in vremenskim obremenitvam (zasneževanje...) bi sledil njegovemu predlogu.
Vsekakor pa je za amatersko, hitro ter poceni rešitev Paletova ponudba ravno pravšnja. Očisti barvo na celem kosu na katerem se lušči, zaščiti z washprimerjem (Pale) in pobarvaj s čimerkoli. Za eno sezono bo OK, ko se boš pa lotil zares, se pa loti celega motorja in kot ti je rekel SR290. Podobno sem prebarval svoj motor tudi jaz le, da sem material kupil pri sosedih v Trzinu - Glasurit.

Slika
LP NT
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Avg 25, 2013 22:28

Slimoz napisal/-a:SR90-kdo pa govori kaj o avto kitu,rekel sem špric kit ali po slovensko polnilo.Če bo brusil pa potem barva brez špric kita l se mu bo sigurno luščilo ali zopet napihnilo.

Špric kit, ki ni namenjen navtiki ima za polnilo kaolin ali kaj podobnega in pije vodo kot goba in v žargonu mu lahko rečeš avto kit! Praviloma VSI špric kiti ali kiti za lopatico, ki se prodajajo v Sloveniji in niso posebej certificirani za uporabo v navtiki, SO POVSEM neprimerni za uporabo na delih, ki pridejo v stik z morsko vodo, četudi je čez njih pokrivna barva! Žal je tako in ni zraslo na mojem zeljniku.
V navtiki se je treba takih kitov ali špric kitov na daleč izogibat!
Epoksidni temelj o katerem pišem je v bistvu tudi špric kit, le da ne pije vode, dobro se prime na alu podlago in obenem tvori odlično podlago pokrivnim epoksidnim barvam.

@Gregor.n;
To o čemur pišem ni nikakršno doktoriranje, temveč povsem ustaljena praksa v profesionalnem navtičnem ličarstvu (Ne mislim profesionalcev po izdanem računu, temveč po namenu ustrezni kvaliteti dela.), razna pipsanja z spreji in podobno pa so doktorati iz šalabajze, če niso zavestno vzeti kot zelo začasna rešitev. :wink:

In malce lavacola, da spraviš barvo dol, peskanje, ter tiste pol litra namenskih farb niti ni tako peklensko draga zadevščina, v zameno pa dobiš površino v kvaliteti, kakršno bi moral imet nov motor.

p.s.
Če se ne marate ukvarjat z Blikom lahko posežete po tujih sistemih, recimo Hempel ali AWLGRIP. Slednji zna biti dražji, je pa najboljši. Če me spomiin ne vara je AWLGRIP ena od firm, ki na svoji spletni strani posebej opozarja pred uporabo "navadnih" kitov kot podlago.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Avg 26, 2013 10:31

Ne me narobe razumet, verjamem da si strokovnjak na tem področju in da je tvoj postopek pravilen in dober, vendar je vse stvar računice.
https://medisken.si
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 26, 2013 10:42

Ni panike, ne razumem narobe in nisem nek strokovnjak, le malce bolj zapičim se v tisto, kar naj bi delal.
Vsekakor ima vsaka stvar svojo računico in v tem primeru šilček lavacola, peskanje, ter dobesedno manj kot pol litra namenskih barv več kot prenese računico. Motor je praktično nov in po tehnični plati bi tak motor ob omenjenem letnem obratovalnem času moral delovat vsaj še dve desetletji in menim, da se splača potrudit.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 26, 2013 11:04

BOJA napisal/-a:Kako pa je s cink protektorji, so OK, so bili kdaj menjani?
lp

Khm..

neznan napisal/-a: Pred dvema sezonama sem menjal cink protektorje.

Probaj še z drugimi cink protektorji, drugače pa kot pravi gregor, sprej za 15 eu in mir ali pa pusti kot je...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Slimoz
Poročnik bojne ladje
Kraj: Kranj-Turanj

OdgovorNapisal/-a Slimoz » Po Avg 26, 2013 11:29

SR290,tukaj imaš čisto prav.Še eno vprašanje-letos bom renoviral krmno sten,se pravi potem obvezno špric kit za navtiko?lp
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Avg 26, 2013 12:40

Nisem nikjer zasledil znamke motorja?
Guma je guma, zaenkrat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 26, 2013 14:02

Slimoz napisal/-a:letos bom renoviral krmno sten,se pravi potem obvezno špric kit za navtiko?lp

Ja. Če vzameš AWLGRIP barve vzemi njihov špric kit (temelj), če vzameš Hempel daj gor njihovega...
V vsakem primeru pride gor tudi njihov primer.
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Po Avg 26, 2013 15:58

jaz bi rekel da suzuki..
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 26, 2013 18:38

Kot je že nekdo napisal malo nazaj, epoxy temelj je v bistvu špric kit, če tako hočete... Če bo Hempel, vzameš Light Primer in ga na debelo naneseš. Naslednji dan je suh v globino in lahko brusiš po mili volji, seveda le toliko, da na robovih ne prebrusiš do kovine... :wink: Če se ti to zgodi, pa akcija še enkrat šprickit.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 35 gostov