Plotter, uporaba elektronskih kart za navigacijo

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Po Sep 02, 2013 09:28

Jaz plujem North UP. Je pa res, da Navionics za jabolka nima course up.

A.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Sep 02, 2013 10:50

Grega295 napisal/-a:
francelj napisal/-a:Malo mimo, ampak ko ste že omenili sekstant. Zelo rad bi zvedel kako se je ta stvar uporabljala.

http://www.bethandevans.com/pdf/Sextant ... uideV6.pdf

Ta vodič se večinoma ukvarja s tem kako pozicijo izračunati, potem ko imaš odčitek s sekstanta. Moja izkušnja kaže, da je najtežje narediti dober odčitek, seveda če morje ni mirno (kar pa tam, kjer sekstant potrebuješ, nikoli ni).

Če v tem posnetku pogledaš okoli 15 minute, boš videl kako merim sonce. Bodi pozoren, kako veliki valovi v polkrmo zibljejo barko. In Čigra je barka, ki je dolga 20 metrov! Si misliš kako se to ziblje na normalni jadrnici?

http://www.youtube.com/watch?v=4h4BYpcrvZo

Tudi majhna napaka pri odčitku kota, pomeni veliko napako v izračunani poziciji!

Pa še to, zemljepisno dolžino je relativno lahko ugotoviti, če imaš točno uro, ki je nastavljena na UTC (Grenwich čas), ugotoviti moraš samo, kdaj je sonce najvišje pri tebi in pogledati kakšna je razlika v času med poldnevom pri tebi in v Grenwichu. Vsaka ura razlike pomeni 15° dolžine. To se da v bistvu določiti tudi brez sekstanta.

Širino pa je bistveno težje določiti. Za širino potrebuješ vsaj dve meritvi istočasno. Idealno je da vidiš istočasno sonce in mesec, pri čemer se mora pri mesecu videti spodnji ali zgornji rob.

Da se tudi iz zvezd, ampak tam jih moraš res poznati. Jaz sem delal samo iz jupitra in venere (seveda sta to planeta). Seveda lahko narediš tako meritev samo ko se noči ali dani, saj moraš videti horizont, kar pomeni da mora biti dovolj svetlo, da horizont vidiš.

Težava je tudi to, da sonce ali mesec ne smeta biti nižja od 20°, saj je tedaj lomljenje svetlobe skozi atmosfero preveliko in rezultati niso ok.

Jaz sem imel željo se to naučiti in sem se tedaj na Čigri temu res posvetil. Večine to ni zanimalo, jaz pa sem vztrajal do konca in vsak dan meril po 3x ali celo več.

Za konec še to: vadite lahko samo na morju, ker morate videti horizont. Tega pa na kopnu ne vidite..
Nazadnje spremenil andrejv, dne Po Sep 02, 2013 13:24, skupaj popravljeno 1 krat.
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Sep 02, 2013 12:50

Andrej in Grega, hvala za razlago o sekstantu. Za prvo radovednost je super.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Sep 05, 2013 10:15

Ko tole berem sem kar v šoku...

Res je, videl sem že nekajkrat, da je imel kdo nastavljeno karto na course up in ko sem to videl, sem ga pošteno okrcal... Ampak da je pa to splošna "bolezen" je pa malo zaskrbljujoče! Kakorkoli obrneš, da se ti karta vrti v smeri plovbe je na morju vedno neuporabno! Če tvoj IQ ne zmore tega, da tudi na karti, ki je obrnjena s severom navzgor ne ločiš kaj je levo in kaj desno od barke, potem navigacija enostavno ni zate in pluj raje med zalivi pri belem dnevu in s pomočjo vizualne navigacije.

Če na barki gledaš "korlna", pa karte, pa GPS in v zadnjem času še tablico ali telefon, mora to biti konsistentno, ne pa da je na vsaki od naprav ali kart drugače! Tudi to, da barka pluje dostikrat počasi in da je dostikrat na sidru govori veliko... Na sidro ti karta v primeru course up leti po ekranu in niti slučajo ne moreš ugotoviti kje si... V glavnem, course up je za v avto, kjer strani neba nimajo veze, imajo vezo samo ceste in ulice! Na morju pa so strani neba še kako pomembne in takrat je uporaben samo north up!

Da imam mogoče celo prav vam lepo govori izkušen profesionalni morjeplovec na svetovnih morjih, "barba & capo".
Nazadnje spremenil admin, dne Če Sep 05, 2013 13:55, skupaj popravljeno 1 krat.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Če Sep 05, 2013 13:40

K sreci svet ni crno bel, tudi odgovor ni crno bel. Pa tudi settinga na plotterjih ne bi bilo.

Osebno "na odprtem" vedno uporabljam north-up. Med otoki, sploh ko je ozko in pa plitvine, dostikrat preklopim na course-up. Dosti manj razmisljanja je treba (sploh ce je se guzva) - verjetno je pa res, da bi se, ce bi bil strikten z north-up, slej ko prej prilagodil (tako kot pravi Heron).

Sploh pa: "ven se metat" na Jadranu, ko vsako silhuteo vsakega otoka (tudi ponoci) ter vsako plitvino poznate na pamet je brezpredmetno al je north-up al course up.

Ko sem pa prvic po celonocni plovbi dopoldne prisel iz Caracasa na Los Roques otocje sem pa hitro preklopil na course-up: ne poznas nic, plitvine, vsi otoki "zgledajo enako".... pol je pa navigacija po north-up sam se dodaten zaplet.

Je pa res:
-na sidru (ce le ne pozabim), dam na north-up
-north-up je boljse v slabi vidljivosti ali robnih pogojih (je razlozil NT zakaj).
-
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Sep 05, 2013 13:58

Se strinjam, da ima vsaka stvar na tem svetu neke prednosti in neke slabosti! Sploh je lahko uporabno, če to preklapljaš kot si razložil.

Vendar vseeno. Če poleg GPS-a kdaj pogledaš še na karto ali pa vsaj v Korlna (888 zalivov), je kot jaz vem, tam vedno vse s severom na vrhu. A potem tudi karte vrtite pred sabo, da je zgoraj smer v katero pluješ? Pa knjigo obračate in jo imate obrnjeno na glavo, če pluješ proti jugu? Oziroma nekaj vmes za vse vmesne kurze?
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Sep 05, 2013 14:20

Če za navigacijo kadarkoli uporabljaš tudi magnetni kompas (žiroskopski+magnetni kompas v letalu) je po moje notrh-up na ploterju pogoj. Če ti je edina navigacija ploter in imaš kompas le zaradi predpisov, potem pa...
S tega vidika se mi zdi v avtu, kjer praviloma ni magnetnega kompasa uporaba course-up smiselna, čeprav je north-up zelo koristna, če med stolpnicami zgubiš signal. Sence in sonce ti še vedno dajo pravo smer neba :) tudi če nimaš kompasa.
Nazadnje spremenil bouton, dne Če Sep 05, 2013 14:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Sep 05, 2013 14:21

inspiron napisal/-a:Ko sem pa prvic po celonocni plovbi dopoldne prisel iz Caracasa na Los Roques otocje sem pa hitro preklopil na course-up: ne poznas nic, plitvine, vsi otoki "zgledajo enako".... pol je pa navigacija po north-up sam se dodaten zaplet.

Točno taka je tudi moja izkušnja, sicer "degradirana" :wink: jadranska.
Ko sem ob 2h ponoči v trdi temi brez lune, priplul v Medulinski akvartorij, ki je posejan z otočki in čermi, sem s Coruse Up-om elegantno priplul na sidrišče.
Še enkrat podčrtam, ni enoznačnega odgovora kaj je bolj prav ali kaj se v praksi bolj obnese, če se nekateri še tako trudite to dokazati. Internet ponuja veliko informacij.
Tudi ne gre primerjati plovbo pri 5 vozlih ali pri 40 vozlih. In tudi ne kurze malih plovil (beri cik cak) in 300m tankerjev (beri ravna črta od A do B).

Še to me pa res zanima, pa kaj hudiča rabite plotterje na sidrišču, ko ste zasidrani?
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Če Sep 05, 2013 14:38

@admin, si si ze sam odgovori: ob "razvajenosti" iz plotterjev in (vedno bolj tocnih) digitalnih map na papir gledas zgolj obcasno (potrditev tega, kar vidis na plotterju, za ugotavljanje ce plotter "strize" pozicijo ipd).

Ker papirja ne uporabljam za AKTIVNO plovbo, jo seveda tudi ne obracam v smer plovbe (tudi nima smisla, ker je smer na pairju tezje/dolgotrajnejse za dolocit).

@marchi, plotterja na sidriscu ne rabim. Ko recem, da prestavim na "north up" je to pred ugasanjem in kot predpriprava na start zjutraj. Zakaj je pa ze NT razlozil (nenadna burja, tramontana, megla, oranje proti obali ipd), ko je treba na hitro it in ni casa se plotter stelat... (Saj po pravici povedano v 3/4 pozabim preklopit - a na kaksno blesavo napoved pa le).
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Sep 06, 2013 22:58

Tole je slikan plotter, ko sem plul po Jadranu proti Grčiji. Nastavitev je na N up.

Slika

Drugače pa med hrvaškimi otoki uporabljam tudi ostale opcije. Čas med plovbo mi hitreje mine, če se igram z nastavitvami na ploterju in na instrumentih.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Sep 19, 2013 19:13

Prestavljeno iz druge teme.

admin napisal/-a:Jaz bom za sebe še enkrat napisal. Ne znam si predstavljati plutja na način, da bi imel karto obrnjeno v smeri kurza... Enostavno tega moje podstrešje ne razmume, ker ni potem čisto nič tako, kot sem vajen s karte, zemljevida, globusa, česarkoliže... :wink:

Tex napisal/-a:ok, admin, kako pa potem pluješ z radarjem ?

Nikola Tesla napisal/-a:Na desni ima ročico, če jo premakne naprej gre naprej, če jo premakne nazaj gre nazaj. Dodaja lahko tudi gas, ob tem pa vrti volan. Kako pa ti ??
:lol: :lol:

kr en napisal/-a:
Tex napisal/-a:ok, admin, kako pa potem pluješ z radarjem ?

Tex, alo! Piše se leto 2013 :shock:
Danes je na trgu že kaj bolj sofisticiranega kot tvoj Furuno. :D

No sam resno. Jaz imam tudi vedno sever na vrhu. Kadar pa je vklopljen radar, pa je na displayu radarska slika. Ali pa split ekran. Se pravi, pol GPS, pol radarska. In tu ne vidim težave. Razloži prosim.

Tex napisal/-a:@NT, jaz ne plujem, grem le do prvega zaliva... sicer razmišljam o AP vendar imajo vsi prenavite cene :wink:

@Kren, ko pluješ, radarska slika kaže vedno v smeri plovbe, admin pa pravi, da si take plovbe ne zna predstavljati...
ja 2013 pa ti še vedno ne upaš iti po bližnjici z vso tvojo opremo :twisted: ;)

Kot vem, pa mora pravi kapitan znati pluti v vseh pogojih, tudi z karto obrnjeno na glavo,zato je meni vseeno kako je "zasukano" :wink: :twisted:
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Sep 19, 2013 20:30

Zanimivo. No ja ta tehnika vse omogoča. Sicer mam karte samo na notesniku z gpesom. Delajo enkratno. V tej tramontani tudi če bi imel ploter ni bilo časa gledat na njega ampak delat vse, da barko obdržiš na sidru. Ali se karta obrača ali barka na ploterju je isti bog. Tu ti pomaga sam instinkt in dobra orientacija. Sicer pa ves čas plovbe točno vem kje sem in kam imam za pridet. Kako pa ima kado nastavljeno je pa hm ne vem. Ljudje smo različni in imamo različne zaznave. tako, da s vsak najbolje sam naštima tako kot mu odgovarja. Do letošnjega leta sem z barko hodil naokoli samo kartami, šestilom in trikotniki pa seveda kompas.
Zanimiva pa je ta od NT da odpreš luč na palubi. Ko sem to napravil v trenutku nisem nič več videl naokoli. V trenutku sem jo ugasnil. Mogoče te drugi vidijo kje si ti pa njih zagotovo ne. Dve jadrnici sva uporabljali ročne svetilke da si ocenil pozicijo. Sicer pa v najhujših trenutkih je bil samo kompas in v glavi sem točno veel kam sem obrnjen seveda v trenutkih ko barka ni poplesavala. Tu sem prebral kako bi bilo in kako naj ne bi bilo. Nisem pa še nobenega bral, ki je to doživel ko ti piha tistih 60 ali pa še kaj več vozlov. Mogoče sem prezru.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Sep 19, 2013 23:12

Ko sem na sidru in okoli vozijo barke katerim je sidro popustilo, je bolje, da me drugi dobro vidijo in se držijo stran še posebej če so to čarteraši. Preverjeno deluje.
Ponoči ne gledam okoli, ker itak nič ne vidiš še posebej v nevihti. Vsekakor več vidim z radarjem, tudi v nevihti!!

"...Ali se karta obrača ali barka na ploterju je isti bog..."
Definitivno se ne morem strinjat, ker to preprosto ni res! Pa ne mislim več pisat, razlagat in polemizirat. V odprti diskusiji bi te z argumenti totalno potolkel. Verjemi!!

Pripluli smo na Jabuko in hoteli sidrati na plitvini (po hrvaško braku na globini 35m) cca miljo severno, ki je vsega nekaj metrov široka in daleč od kakršnega koli orientirja. V več kot eni u ri lastnik plovila ni uspel najti plitvine. Uporabljal je zgolj head up orientacijo karte in sonar. Bil je zelo živčen in ker je bilo zelo napeto, se nisem vmešaval. Šele, ko je obupal, sem prevzel krmilo, nastavil karto na sever, vklopit track na 10sek in prečesal teren. V manj kot 10 minutah smo odvrgli sidro točno na vrh braka. Od takrat Marjan uporablja le še N-up, še posebej za nočno navigacijo na odprtem morju. Zakaj je to pametno pa sem že povedal.
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne So Sep 21, 2013 13:10, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Sep 20, 2013 09:35

V eni uri se ni mogel zasidrat na par metrih ,kjer je globina ustrezala, zaradi tega ker je mel na head up??
Daj daj zdaj pa že naklada s.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 20, 2013 09:49

A lahko še kaj drugega debatiramo kot, kam je usmerjena karta!?

Npr. kakšen zoom na karti imate nastavljen pri pristajanju in med plovbo in ali uporabljate še druge podstrani ali samo karto.
Jaz imam med plovbo karto približano na resolucijo 2-3 nmilje, kar pomeni, da "vidim" 10+ nm naprej, pri pristajanju pa na 0,2 in manj, kar pomeni, da vidim na zaslonu do 1nm naprej. Malo je to odvisno tudi od velikosti zaslona, ampak recimo da imamo večina manjše zaslone.
Večinoma pa uporabljam page Map, redko kaj drugega. Poleg karte se mi zgoraj izpišejo še potrebni podatki o smeri, hitrosti, cilju, tajmingu... Vse nastavitve parametrov po želji.

A ja še to me zanima! Ali imate bw ali color plotter?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta