AEgir, padel si v nikoli dokončano razpravo o porabi.
Tu je tako, da je kup reči težko primerljivih - in potem je kar nekaj članov foruma na to občutljivih.
AEgir napisal/-a:...
Motor dela odlično in na testni vožnji nekih par uric ni delal nobenih težav. Zadeva leti k pr norcih in ker morje ni bilo kot olje, je pri višji hitrosti začel mal preveč nabijat, da bi šel do konca.. Drugič.

Gre pa po občutku po moje kr več kot 50kmh, poraba pa na testu okoli 6L/h, kar je bistveno manj kot sem pričakoval.
Schnuerle dvotaktaši FTW.

AEgir napisal/-a:Glej, tankal sem 20L v 32L kanto, iz nje sem liter stankal v hondo, ki je pomožni motor, v to sem dodal pa 2% olja.
Vozil sem se gor pa dol več kot uro in po tem kanto postavil na ravno. Kazala je +/- 13L.
Vozil nisem na wot kot rečeno, ampak tok je požrl pa če verjameš ali ne.
Torej več kot uro vožnje, oziroma najbrž točneje časa na vodi. 20l - 1l - 13l = 6l - po okometru, koliko je potem ostalo v kanti.
Prvič, napisal je, da zaradi nabijanja ni spustil do konca,
torej tudi pri največji hitrosti ne gre za WOT (wide open throtle, 'ful gas' ... ).
Tudi nikjer ne piše, da je vozil ves čas po s hitrostjo, kot je napisal, da je upal spustiti največ. Govori - oziroma piše -
o povprečni porabi v tisti uri testiranja. To pa vemo, da je bistveno odvisno od tega, kaj vmes poskušaš, gledaš, čaraš - ko gre čoln počasi, ko obrača pri majhni hitrosti, ko odpelje od obale in pripelje nazaj do obale...
Tako povprečje pa zna biti tudi približno 6 l na uro, ne?
Saj ko bo peljal eno uro skupaj na toliko, kolikor bo mirno peljalo (in kot zdaj kaže, pri majhnem bremenu najbrž tudi ne bo WOT, vsaj ne dokler je čoln prenemiren), bo pa tudi napisal, koliko je šlo goriva takrat.
Fitted to an Ally Craft 495 Centre Cabin, spinning a 17-inch pitch alloy prop and pushing a two-adult load, the test 70 averaged 41kmh on 4000rpm consuming 12lt/hr. The WOT average was 53kmh on 5400rpm consuming 29lt/hr. But over a mix of Dead Slow Troll (DST) operation and normal cruising, it consumed a mere 5lt/hr!
Roberth1, tisto kar je ram rdeče ( 5 litrov na uro ) je povprečje normalne hitrosti križarjenja (41 km/h s porabo 12 l/h) in vožnje v prestavi s plinom na minimumu (dead slow troll), kjer bi bila poraba lahko tudi dober liter na uro.
Torej podatek, ki ga lahko izmeriš, izkusiš... ampak glede na to, da je razmerje med časom s tako počasno vožnjo in časom s potovalko odvisno od pristanišča, voznika, poti kam pelješ, stanja morja...
tako izmerjeni podatek ne pove praktično nič koristnega o tem motorju in njegovi porabi, zlasti pa ne omogoča primerjav z drugim motorjem, istim na drugem čolnu in podobno.
Kar pa ne pomeni, da AEgir z vso počasno vožnjo vred v tisti uri ni porabil toliko, kot je napisal.
Ono ostalo, zakaj bi lahko porabil tako malo, pa katera tehnika je za kaj boljša, pa se lahko v miru pomenimo - po možnosti, ko bo že peljal nekam malo dlje in ko bo tudi imel s čim resnejšim meriti hitrost, porabo in morda tudi vrtljaje motorja...
Za zdaj pa lepo, da ti dobro pelje

Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...