Veliko (preveč) je bilo raznoraznih izjav, o nizki porabi. Morda sem kdaj tudi sam kakšno "lovsko" napisal. In vedno se je končalo z duvanjem, prepiranjem in trditvami v prazno. Ko sem bil še malo bolj "zelen" na tem forumu sem bil presenečen nad izjavami izkušenih morjeplovcev o porabi svojih plovil. Zdela se mi je nekako visoka. Zdaj pa vidim, da so imeli še kako prav. Pesimizem je tu boljši od optimizma.
Letos sem se skupaj z našim soforumašem in prijateljem lotil zanimivega projekta. Gre za nekakšen sistem monitoringa v plovilih, oz. drugače povedano sistem senzorjev in kontrolne enote, ki vrednosti na posameznih senzorjih beleži po času in tako uporabniku omogoča natančen vpogled in analizo dogodkov plovila.
Kot je MT že napisal, je poraba plovila odvisna od premnogoterih paramtrov, da bi jo lahko kar posplošili oz. napovedali z neko empiriko. Poraba vsakega plovila je torej "unikat", bi pa vsaj morala biti primerljiva med čolni podobnih tipov, teže in motorizacije. Primerjale naj bi se torej najbolj ugodna potovalna poraba in poraba pri polnem plinu.
Govoriti on neki povprečni porabi je tudi pomoje brezpredmetno, ker se še tistih nekaj (če sploh kaj) objektivnih parametrov posplošeno deli s časom, ki ga vsak malo po svoje priredi.
Rešitev je meritev:
- bsc 50 + etec 75
- prenos 2:1, propeler BRP 13.25x17" aluminij (nova izvedba)
- motor montiran na 3. luknjo, pri nultem trimu je antiventilacijska plošča kak cm nad robom krme.
- goli čoln brez opreme 345 kg po podatkih tovarne
- oprema bi rekel da je okol 100kg (tank, sidro, roll-bar, štriki, aku,...)
- motor 145kg
- jaz 90kg
- hrana n pijača + ostalo za 5. ruto morjeplovec
- morje rahlo valovito (zadnji dan rute, od Raba na Krk)
- na Rabu sem tankal polno
skupaj torej dobrih 700 kg, je pa res da je to zgolj ocena.
UPDATE:
danes sem na tehničnem videl, da je osna teža prikolice 980 kg, prikolica ima po podatkih 280 kg. Tisto kar pritiska na kljuko avta je izvzeto. Za polvbo pripravljen čoln (poln kestl in nič vode, kakršne koli druge krame) vaga solidnih 700 kg.
Če zraven dam še svojo malenkost in kramo je po vodi brzelo ~ 850 kg
Poraba pri tipični vožnji:
Graf iste vožnje v litrih na miljo:
Poraba pri malo "trši" vožnji:
In še litri na miljo:
Po zgoraj navedenih meritvah bi lahko rekel, da je optimum pri cca 20 vozlih s porabo 0.6 L/NM. Zanimivo je, da skok na 30 vozlov ne prinese bistveno višje porabe (0.67 L/NM). V mirnem morju mi je na ruti uspelo doseči minimum porabe 0.57 l/NM pri 17 vozlih vendar na žalost takrat nisem imel vklopljenega logiranja.
Integracija porabe po času z dejansko porabljenim gorivom pa sta štimala praktično na deci natančno.
Na podlagi podanih diagramov je očitno, da čoln potrebuje še nekaj optimizacije; problem je v propelerju. Pri max posneti brzini 36 vozlov ima motor 4800 obratov in pri danih podatkih propelerja in prestavnem razmerju je slip negativen! Sicer sem uspel v mirnem doseči 39 vozlov in 4950 obratov, vendar še vseeo je obratov premalo.
SR 290 mi je svetoval manjši premer in korak 19", ki ga bomo še malo "natunali", tako da bo motor z neobremenjenim čolnom 5400 obratov dosegel. Če bo uspelo dobiti še nekaj vozlov bo uspeh dvojen -> višja hitrost in posledično nižja poraba v L/miljo.