Poraba plovil
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@Kasaudio
@Igor11
- Naprosimo Cibra, da tale konec od http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 0&start=41 naprej odcepi v novo temo, recimo 'Nakladanje in zezanje o porabi', potem se pa tu lahko naprej zezamo, dokler ne bo primerno vreme in čas za štimanje bark in plovbo, pa bo.
@Igor11
- Čisto nič hudega, tudi če napišeš nekaj, kar mnogi že vedo.
- O tem, zakaj bi se nekateri med nami pogovarjali o tem, kako pluti gospodarneje, kako vedeti koliko porabiš in podobno smo se že 'pogovarjali' - ampak tema Poraba plovil naj bi bila o tem,
- kako to meriti,
- kako izmerjeno izraziti in
- kako tako izmerjene in izražene vrednosti razumeti in uporabiti.
Kot je napisal kasaudio, če pogledaš prve objave v tej temi, ti bo ta del jasen.
Predvidevam, da bo Cibro o priliki nadaljevanje od tam zgoraj odcepil v novo temo, recimo 'še eno nakladanje o porabi' in zato ne bo izvirni temi nič škodilo, če tule še malo naložimo.
Recimo o vgradnji piroštevca na plovila
Pa tako, da bo števec in SW zanj kompatibilen s tem v tej temi - torej koliko pirov na NM, pa pirov na uro, pirov na uro pri glisiranju
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Živijo fantje!
Tole temo sem prebral od začetka do konca.
Mislim, da ste me narobe razumeli, ali pa sem bil jaz nejasen.
OK?
Torej. Ločiti je treba med:
- meritvami
- oceno
- nakladanjem
Pa da začnem svoj dolg spis.
Meritve:
DA. Vedno! vendar ne v l/h ali karkoli podobnega.
Velja v dani situaciji je poraba x. V enaki situaciji je poraba x + 20%. Se zamisliš? Kaj če je ročka "padla dol"?
Če pa kar na enkrat poraba zraste za 10, 15 % na dolgi rok je pa razlog za resen pregled vozila. Namenoma vozilo! Če ti neka zadeva za isti "output" porabi 15% več? A ni to zadnje opozorilo tehnike", da se bo uprla? Ali omagala. Hkrati pa. "Ker sem zamenjal komponento x je pa sedaj boljše?
Samo meritev to lahko potrdi! Občutek, ker sem zamenjal ... mora bit bolše...
Ocena porabe:
Vsak lastnik VE koliko mu reč pokuri, da se premakne od točke A do B.
Glej zgoraj. Ocenil sem na 6 l/h pri ocenjeni hitrosti 22 kn. Torej sklepam, da ni manj kot 5,5 l/h in ne več kot 7l/h pri ~ 22 kn. Tako to vzemite. Prosim.
Da pa mi je isti motor pod enakimi pogoji goltal 10 - 11 l/h. Nekateri veste. Problem pravega propelerja! Rešeno! HVALA ZA MORJEPLOVEC.NET!
Hkrati in namenoma sem uporabljal meritev l/h. Ki pove 0, null, zero, nothing. Brez veze podatek!
-nakladanje
- a tebi 25ka porabi 6l/h???. Jaz z 250 km pa 12 l/h. Če verjameš. Tudi D Golfi ne grejo čez 4 l/100 km.
Še tole bi dodal.
Ko nekdo napiše MERITEV pričakujem, pravzaprav je to samoumevno, da bo podal merilno negotovost! Dokler negotovosti ni je to samo ocena. Verjetno zelo dobra ocena! Vendar še vedno samo ocena.
Da se razumemo. Prosim lepo.
Pri 3/4 plina bo na "šajbi" letelo "kt 100 mater". Na težkem morju pa "glih tolk da gre". Poraba v l/h ista. Vsaj približno. Pa v drugem primeru rabiš kakšen "LITRČEK" več do cilja!
Vsi smo na isti strani. Iščemo optimalno porabo in izrabo sklopa motor - plovilo - gorivo. Zakaj bi metal stran? Ko pa "podreš" ročico-e pa veš zakaj.
Kar se mene tiče. Spremljanje porabe goriva pomeni, da lahko zaznaš, da se nekaj nenormalnega dogaja, če se poraba dviguje. Poudarjam DVIGUJE! In če misliš, da si nekaj izboljšal je isto. Ne sodi po eni plovbi, razen čr RES ampak RES je razlika. Preizkusil na lastni koži, če kdo ne verjame. Pridi zamenjava prop pa akcija.
Upam, da sem pojasnil moja "nakladanja" zgoraj.
(že vidim, da me čaka MUDOVLEK.
Ps. Nimam veliko izkušenj z morjeplovstvom. Se še učim. Imam pa instaliran program ZKP1.0. V možganih ne v PC.
Hlaponarjem pridne motorčke, rjuharjem pa ta prav vetrčk!
Kmalu bo!
Tole temo sem prebral od začetka do konca.
Mislim, da ste me narobe razumeli, ali pa sem bil jaz nejasen.
OK?
Torej. Ločiti je treba med:
- meritvami
- oceno
- nakladanjem
Pa da začnem svoj dolg spis.
Meritve:
DA. Vedno! vendar ne v l/h ali karkoli podobnega.
Velja v dani situaciji je poraba x. V enaki situaciji je poraba x + 20%. Se zamisliš? Kaj če je ročka "padla dol"?
Če pa kar na enkrat poraba zraste za 10, 15 % na dolgi rok je pa razlog za resen pregled vozila. Namenoma vozilo! Če ti neka zadeva za isti "output" porabi 15% več? A ni to zadnje opozorilo tehnike", da se bo uprla? Ali omagala. Hkrati pa. "Ker sem zamenjal komponento x je pa sedaj boljše?
Samo meritev to lahko potrdi! Občutek, ker sem zamenjal ... mora bit bolše...
Ocena porabe:
Vsak lastnik VE koliko mu reč pokuri, da se premakne od točke A do B.
Glej zgoraj. Ocenil sem na 6 l/h pri ocenjeni hitrosti 22 kn. Torej sklepam, da ni manj kot 5,5 l/h in ne več kot 7l/h pri ~ 22 kn. Tako to vzemite. Prosim.
Da pa mi je isti motor pod enakimi pogoji goltal 10 - 11 l/h. Nekateri veste. Problem pravega propelerja! Rešeno! HVALA ZA MORJEPLOVEC.NET!
Hkrati in namenoma sem uporabljal meritev l/h. Ki pove 0, null, zero, nothing. Brez veze podatek!
-nakladanje
- a tebi 25ka porabi 6l/h???. Jaz z 250 km pa 12 l/h. Če verjameš. Tudi D Golfi ne grejo čez 4 l/100 km.
Še tole bi dodal.
Ko nekdo napiše MERITEV pričakujem, pravzaprav je to samoumevno, da bo podal merilno negotovost! Dokler negotovosti ni je to samo ocena. Verjetno zelo dobra ocena! Vendar še vedno samo ocena.
Da se razumemo. Prosim lepo.
Pri 3/4 plina bo na "šajbi" letelo "kt 100 mater". Na težkem morju pa "glih tolk da gre". Poraba v l/h ista. Vsaj približno. Pa v drugem primeru rabiš kakšen "LITRČEK" več do cilja!
Vsi smo na isti strani. Iščemo optimalno porabo in izrabo sklopa motor - plovilo - gorivo. Zakaj bi metal stran? Ko pa "podreš" ročico-e pa veš zakaj.
Kar se mene tiče. Spremljanje porabe goriva pomeni, da lahko zaznaš, da se nekaj nenormalnega dogaja, če se poraba dviguje. Poudarjam DVIGUJE! In če misliš, da si nekaj izboljšal je isto. Ne sodi po eni plovbi, razen čr RES ampak RES je razlika. Preizkusil na lastni koži, če kdo ne verjame. Pridi zamenjava prop pa akcija.
Upam, da sem pojasnil moja "nakladanja" zgoraj.
(že vidim, da me čaka MUDOVLEK.
Ps. Nimam veliko izkušenj z morjeplovstvom. Se še učim. Imam pa instaliran program ZKP1.0. V možganih ne v PC.
Hlaponarjem pridne motorčke, rjuharjem pa ta prav vetrčk!
Kmalu bo!
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Še tole bi dodal.
Se strinjam s tem da merilna negotovost manjka. Končni produkt, ki je v zelo intenzivnem razvoju, bo to v okvirih realnosti tudi imel.
Kljub temu lahko še vedno napišem, da sem porabo meril. Preprosto zato, ker je nisem ocenjeval. Merilne negotovosti pa nisem podajal, ker se z njo samoumevno nisem ukvarjal na nivoju prototipa.
Js pač rajše merim kot ocenjujem, s tem menda ni nič narobe. Ravno tako tudi ni narobe, če nekdo ocenjuje. Narobe je, če nekdo ocenjuje in trdi da meri.
Kakorkoli že, zadeva je v intezivnem delu, ko bo končana pa bo tudi verjetno kje obelodanjena.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Ne razumem čisto, kaj ima tale odgovor zveze s prejšnjima dvema prispevkoma.
Ampak:
Ampak:
- kje pa je kak zakon, da moram ravno jaz vse razumet
- mogoče je pa to predlog, da poleg pirometrije (število pirov na M - tj navtično miljo) razmislimo še o 'bulšitometriji'? To bi bilo definitivno zelo uporabno tudi izven navtike (recimo moji prispevki na forum
)
Correct me if I am wrong, please.
No, pa bom še kar jaz vprašal tukaj...
V 41,3 urah sem preplul 552 NM in porabil 477 lit goriva (to je cca 0,86 lit/NM). Upošteval sem vse (marina, potovalka 18-23 vozlov in nekaj zelo malega max. hitrosti 34 vozlov). Meril sem z navadnim tekaškim/kolesarskim garminom.
Plul sem z gumenjakom BSC 46 (cca 4,6m, 240kg) + Yamaha 70 2T (95 kg). Na čolnu vedno 2 odrasla + 3 otroci + 40-95 litrov benzina in vsa obvezna in neobvezna oprema.
Zanima me, koliko PRIBLIŽNO goriva bi porabil ob enakih pogojih, če bi plul z gumenjakom (cca 6m, 450 kg) + Yamaha 100 2T (158 kg, V4 motor let.99).
LP
V 41,3 urah sem preplul 552 NM in porabil 477 lit goriva (to je cca 0,86 lit/NM). Upošteval sem vse (marina, potovalka 18-23 vozlov in nekaj zelo malega max. hitrosti 34 vozlov). Meril sem z navadnim tekaškim/kolesarskim garminom.
Plul sem z gumenjakom BSC 46 (cca 4,6m, 240kg) + Yamaha 70 2T (95 kg). Na čolnu vedno 2 odrasla + 3 otroci + 40-95 litrov benzina in vsa obvezna in neobvezna oprema.
Zanima me, koliko PRIBLIŽNO goriva bi porabil ob enakih pogojih, če bi plul z gumenjakom (cca 6m, 450 kg) + Yamaha 100 2T (158 kg, V4 motor let.99).
LP
janadino napisal/-a:Pri mojem, žal skoraj 6min 115KM je nekje L/h. Moram pa povedat, da sem z zmanjšanjem propelerja iz 19 na 17 col občutno povečal zmogljivosti čolna.
Ej prjatu kako mislš L/h??? Najbrž mislš na NM...
Ker vem da maš tut ti večjo porabo na uro kokr si napisu
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov