Pomoč pri gradnji čolna
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Pozdravljen !
1. se dobi tudi po komadih, katere se sestavlja, tudi stebričke in zaobljene zaključke.
2. 5 mm verjetno ne bo za dobit. Ali masivno ( ploh ) ali furnir. Najceneje in najlažje ti bo dele izrezat iz vezane plošče in jih oblepit z furnirjem. Za zunanjo uporabo, pa masiven tik. Za pohodno ploskev. Za klopi pa lahko uporabiš furnir. Tako mi je bilo rečeno pri Slovenijalesu v Hočah. Povprašal sem sicer po mahagoniju, za katerega pa velja enako.
LP
ps; je pa baje v Pivki firma, katera se ukvarja tudi z eksotičnimi lesi. Zdi se mi da je Javor Pivka.
1. se dobi tudi po komadih, katere se sestavlja, tudi stebričke in zaobljene zaključke.
2. 5 mm verjetno ne bo za dobit. Ali masivno ( ploh ) ali furnir. Najceneje in najlažje ti bo dele izrezat iz vezane plošče in jih oblepit z furnirjem. Za zunanjo uporabo, pa masiven tik. Za pohodno ploskev. Za klopi pa lahko uporabiš furnir. Tako mi je bilo rečeno pri Slovenijalesu v Hočah. Povprašal sem sicer po mahagoniju, za katerega pa velja enako.
LP
ps; je pa baje v Pivki firma, katera se ukvarja tudi z eksotičnimi lesi. Zdi se mi da je Javor Pivka.
Meni je gregor n. svetoval tole zadevo:
Kaj pa flexi teak? Debelina je le 5mm. Povprašaj tele mojstre:
http://www.harpoon.si/startslo.htm
Kaj pa flexi teak? Debelina je le 5mm. Povprašaj tele mojstre:
http://www.harpoon.si/startslo.htm
To je zopet relativna zadevščina. Nekomu, kateri kupi plovilo za 200 000 €, je mačji kašelj kot dodatno opremo naročit flexiteak za tri , štiri jurje. Nekdo pa kupi plovilo za 1000 €, za palubo in klopi potrebuje 4 m/2, to je cca. enaka vsota kot je stalo plovilo. Tukaj pride v poštev izraz "astronomska" cena. Ne vem če obstaja na svetu kdo, kateri da za plovilo 200 000 €, za oblogo po tleh pa tudi 200 000 €.
LP
LP
Flexitaek sploh ne pride v poštev:
1. predrag
2. ni to to.
Že celi dan razmišljam kakšno kombinacijo lesa in kje uporabiti.
Pa sem razmišljal tako:
1. Kljun bi lahko bil viden - na vrhu samo privijačen iz hrasta
2. Klopca je itak iz hrasta, pa je nebi nič obleku z vlakni
3. Obroba okrog čolna je po nasvetu Atilona lahko lesena - iz hrasta.
Ta kombinacija bi pa bila že lepa in nekako zaključena!!
Problem je samo ali bi po tleh dal še letvice ali ne. Se mi vidi, da bom potem veliko izgubil na sami globini čolna
Če bi se odločil za zgornjo varianto potem tikovine sploh nebi potreboval.
Skrbi pa me če mi bo uspelo narediti leseno obrobo na čolnu.
Še eno vprašanje: nekje sem zasledu da hrast spušča tanina na mestih kjer je privijačen. Ali je to res in kako se temu izognit ?
Hvala za nasvete in LP, Mitja
p.s.: nove radije sem izrezal v kratkem slike, mi je res uspelo!!
1. predrag
2. ni to to.
Že celi dan razmišljam kakšno kombinacijo lesa in kje uporabiti.
Pa sem razmišljal tako:
1. Kljun bi lahko bil viden - na vrhu samo privijačen iz hrasta
2. Klopca je itak iz hrasta, pa je nebi nič obleku z vlakni
3. Obroba okrog čolna je po nasvetu Atilona lahko lesena - iz hrasta.
Ta kombinacija bi pa bila že lepa in nekako zaključena!!
Problem je samo ali bi po tleh dal še letvice ali ne. Se mi vidi, da bom potem veliko izgubil na sami globini čolna
Če bi se odločil za zgornjo varianto potem tikovine sploh nebi potreboval.
Skrbi pa me če mi bo uspelo narediti leseno obrobo na čolnu.
Še eno vprašanje: nekje sem zasledu da hrast spušča tanina na mestih kjer je privijačen. Ali je to res in kako se temu izognit ?
Hvala za nasvete in LP, Mitja
p.s.: nove radije sem izrezal v kratkem slike, mi je res uspelo!!
Mala korektura. Obroba iz lesa ja, samo jaz sem ti svetoval macesen. Hrasta , brez parjenja, ne boš mogel zvijat.
Pri vijakih v hrast ali drug les, pa je tako, če so navadni bo šla rja v les, tam nastane večji madež, katerega ne moreš sanirat, ker je v globini. Na splošno pa nekateri svetujejo vijake iz RF. Preden vstaviš vijak, seveda narediš z svedrom luknjo in v to luknjo se vstavi cevka iz mehke plastike, katero namažeš pred vstavitvijo z lepilom.Še bolje, pa se mi zdi , da daš lepilo v luknjo, potem cevka in takoj vijak Za leplenje vzami Epoksi, sika ali kaj podobnega. Luknje se pripravijo prej, potem , ko vstavljaš namazane cevke(Fi naj bo enak kot luknja)takoj vstavljaš vijake in vijačiš do konca.
Tako nobena kovina ne pride v stik z lesom in madežev, tudi od RF sčasoma, ne bo. Tako svetujejo samograditelji na Nem. forumu.
LP
Pri vijakih v hrast ali drug les, pa je tako, če so navadni bo šla rja v les, tam nastane večji madež, katerega ne moreš sanirat, ker je v globini. Na splošno pa nekateri svetujejo vijake iz RF. Preden vstaviš vijak, seveda narediš z svedrom luknjo in v to luknjo se vstavi cevka iz mehke plastike, katero namažeš pred vstavitvijo z lepilom.Še bolje, pa se mi zdi , da daš lepilo v luknjo, potem cevka in takoj vijak Za leplenje vzami Epoksi, sika ali kaj podobnega. Luknje se pripravijo prej, potem , ko vstavljaš namazane cevke(Fi naj bo enak kot luknja)takoj vstavljaš vijake in vijačiš do konca.
Tako nobena kovina ne pride v stik z lesom in madežev, tudi od RF sčasoma, ne bo. Tako svetujejo samograditelji na Nem. forumu.
LP
Obroba če bo bo iz hrasta. Bom vzel par desk, ki jih imam že na zalogi in bom radij kar iz deske izrezal. Po tej varijanti ni potrebno nič pariti in zvijati.
Problem pa je ker bom moral izrezane dešćice nekako skupaj sestaviti da bo spoj čim manjši!!
Rešitev z cevkami je najbrž dobra.
Atilone ali mi lahko pošlješ link kjer je mogoče kakšna slika?
Hvala in LP, Mitja
Problem pa je ker bom moral izrezane dešćice nekako skupaj sestaviti da bo spoj čim manjši!!
Rešitev z cevkami je najbrž dobra.
Atilone ali mi lahko pošlješ link kjer je mogoče kakšna slika?
Hvala in LP, Mitja
To veš, da hrast in tudi tik, dobita sčasoma, neglede na zaščito z laki ali olji, barvo, podobno mokremu kartonu. Če se ti to dopade , je samo tvoja stvar. Meni osebno ne. Ti pa dam gor potek dela obrobe, laminirane. Taka je najmočnejša varianta. Pa še to. Les, hrast je trd in močen, ampak v smeri letnic. Če boš tako delal kot si rekel, da boš iz deske izrezal krivino, boš šel iz smeri letnic in na tem mestu je hitro možno da se obroba zlomi.
No na tej reportaži je prikaz izdelave obrobe za čoln prilagojen velikim obremenitvam, radi tega je obroba tako debela. Za tebe bi polovica debeline bila kar zadosti. Glavno da vidiš način izdelave.
http://www -forum.de/showthread.rhp?t=63404
LP
No na tej reportaži je prikaz izdelave obrobe za čoln prilagojen velikim obremenitvam, radi tega je obroba tako debela. Za tebe bi polovica debeline bila kar zadosti. Glavno da vidiš način izdelave.
http://www -forum.de/showthread.rhp?t=63404
LP
Nazadnje spremenil atilone, dne Ne Feb 08, 2009 16:53, skupaj popravljeno 3 krat.
Danes zjutraj sem imel kontrolo iz strani moje boljše polovice:
Strokovno sem ji predstavil moje delo, napredek in smernice za naprej.
Z delom je zadovoljna. Napotki, ki sem jih dobil: Vse kar je leseno "mora" biti plastificirano: klopca, kljun. Kljun bi po njenem bilo boljše, če ga zravnam v ravnino z radijusom kabinice ( to bo težko ) ne pa samo položim gor.
Obvezno guma okrog čolna.
Tako da sem s svojimi razmišljanji zaključu. Boljše imeti mir v hiši kot pa ...
Moram najti proizvajalca, da mi naredi gumo.
LP
Strokovno sem ji predstavil moje delo, napredek in smernice za naprej.
Z delom je zadovoljna. Napotki, ki sem jih dobil: Vse kar je leseno "mora" biti plastificirano: klopca, kljun. Kljun bi po njenem bilo boljše, če ga zravnam v ravnino z radijusom kabinice ( to bo težko ) ne pa samo položim gor.
Obvezno guma okrog čolna.
Tako da sem s svojimi razmišljanji zaključu. Boljše imeti mir v hiši kot pa ...
Moram najti proizvajalca, da mi naredi gumo.
LP
Bok
Razne profile gum za obrobe dobiš v Trstu:Motomarine in Marky gomma.Imajo tudi aluminijaste nosilce,ki jih najprej privijačiš na rob po tem pa vtisneš gumi obrobo.Nekaj primernega svojim potrebam in žepu bož zagotovo našel.Tako kot vse za navtiko,je pa tudi to kar drago.
Pa en lep pozdrav tvoji ženi.Še jaz sem vesel,da se zanima za navtiko,moja se bolj za račune(vse je PREDRAGO)
LP Iztok
Razne profile gum za obrobe dobiš v Trstu:Motomarine in Marky gomma.Imajo tudi aluminijaste nosilce,ki jih najprej privijačiš na rob po tem pa vtisneš gumi obrobo.Nekaj primernega svojim potrebam in žepu bož zagotovo našel.Tako kot vse za navtiko,je pa tudi to kar drago.
Pa en lep pozdrav tvoji ženi.Še jaz sem vesel,da se zanima za navtiko,moja se bolj za račune(vse je PREDRAGO)
LP Iztok
Polanc hvala za nasvete in pozdrave ženi. Imam srečo da ima zelo rada morje. Sam sem imel včasih gumenjaka (5-6, let nazaj) pa sva šla na kak otoček in lepo plažo, ležala cel dan, zvečer pa v Mali Lošinj, Cres, ...
Sedaj z otroci je malo težje. Čolna se vsi veselimo vključno z otroci.
Sva pa imela z ženo tudi negativno izkušnjo, ko sem jaz pametno odločil, da greva malo na Unije pogledat, morje pa je bilo zelo mirno - kot špegel. No odrinila sva iz Zaglava - Martinščice in na Unije kar hitro prispela. Maestral z Tomosom 10 je šibal kot zmešan. Nazaj grede pa nas je med otokom Visokim in Cresom zajelo neurje - burja je začela pihat. Morje je tako pršelo, da še videli nismo nič, Maestral poln vode, visoki razpenjeni valovi, mraz pa tak da smo prste imeli čisto plave. 150 metrov do obale sva se vozila cca 1 uro.Ko sva prispela nas je tako zeblo, da sva se šla v morje gret. Jo je totalno panika zagrabla. No sedaj je čoln plastičen in dosti bolj varen pa še dolgo je od tega tako da je vse skupaj že malo pozabila. Jaz sem se pa tudi pameti nauču.
Pa lep pozdrav, Mitja
p.s.: problem pri obrobi je ta, da se guma natakne na rob.In to je problem (glej sliko obrobe par strani nazaj) Take gume ni za kupit pri Motomarine sem gledal katalog.
Sam nevem kaj čem naredit. Kaj mi lahko javiš tel. št. od Marky gomma da vprašam. Ali govorijo slovensko?
Hvala
Sedaj z otroci je malo težje. Čolna se vsi veselimo vključno z otroci.
Sva pa imela z ženo tudi negativno izkušnjo, ko sem jaz pametno odločil, da greva malo na Unije pogledat, morje pa je bilo zelo mirno - kot špegel. No odrinila sva iz Zaglava - Martinščice in na Unije kar hitro prispela. Maestral z Tomosom 10 je šibal kot zmešan. Nazaj grede pa nas je med otokom Visokim in Cresom zajelo neurje - burja je začela pihat. Morje je tako pršelo, da še videli nismo nič, Maestral poln vode, visoki razpenjeni valovi, mraz pa tak da smo prste imeli čisto plave. 150 metrov do obale sva se vozila cca 1 uro.Ko sva prispela nas je tako zeblo, da sva se šla v morje gret. Jo je totalno panika zagrabla. No sedaj je čoln plastičen in dosti bolj varen pa še dolgo je od tega tako da je vse skupaj že malo pozabila. Jaz sem se pa tudi pameti nauču.
Pa lep pozdrav, Mitja
p.s.: problem pri obrobi je ta, da se guma natakne na rob.In to je problem (glej sliko obrobe par strani nazaj) Take gume ni za kupit pri Motomarine sem gledal katalog.
Sam nevem kaj čem naredit. Kaj mi lahko javiš tel. št. od Marky gomma da vprašam. Ali govorijo slovensko?
Hvala
Bok
Evo,našel sem cifro.Se mi je pa porodila ena ideja:Daj po robu prinetaj in zalepi od spodaj skozi okoli AL kotnik na primer 20X30 mm.Na ta rob montiraš po tem gumo.Po moje bi s tem rob še ojačal,vizuelno bi bilo pa tudi v redu.Razmisli. Še št.,mislim pa ,da ne govorijo slovensko.Že nekaj časa nisem bil pri njih. 0039 040 67 93 211
LP Iztok
Evo,našel sem cifro.Se mi je pa porodila ena ideja:Daj po robu prinetaj in zalepi od spodaj skozi okoli AL kotnik na primer 20X30 mm.Na ta rob montiraš po tem gumo.Po moje bi s tem rob še ojačal,vizuelno bi bilo pa tudi v redu.Razmisli. Še št.,mislim pa ,da ne govorijo slovensko.Že nekaj časa nisem bil pri njih. 0039 040 67 93 211
LP Iztok
Hvala Polanc bom poklical.
Mogoče pa to z kotnikom ni slaba ideja. Bom razmislu. Hvala.
Gledam Hemplov Ligt primer. Konstrukcija kabinice je končana. Sedaj sem prilepu letve. Barva je iz dveh delov. Najbrž barva + trdilec. Jaz rabim samo malo barve za premazat letve. Kako naj zmešam, da tisto kar mi ostane nebom rabu stran zabrisat??
Kaj se malo barve zvaga nato pa dodajo procenti trdilca?
Ali mogoče da odlijem iz piksne pol barve, pol trdilca in skupaj zmešam?
Hvala za pomoč in LP, Mitja
Mogoče pa to z kotnikom ni slaba ideja. Bom razmislu. Hvala.
Gledam Hemplov Ligt primer. Konstrukcija kabinice je končana. Sedaj sem prilepu letve. Barva je iz dveh delov. Najbrž barva + trdilec. Jaz rabim samo malo barve za premazat letve. Kako naj zmešam, da tisto kar mi ostane nebom rabu stran zabrisat??
Kaj se malo barve zvaga nato pa dodajo procenti trdilca?
Ali mogoče da odlijem iz piksne pol barve, pol trdilca in skupaj zmešam?
Hvala za pomoč in LP, Mitja
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov