- Najprej en dan juga - na plitvem so se valovi podirali, tako da so se mini-12 na bojah kar krepko guncale in ker še ni dobrega mesta za pripravo za plovbo in za pospravljanje po njem, toraj en dan, ko se ni na vodi dalo nič pametnega.
Naslednji dan smo poštimali večino reči, ki smo jih spregledali pri sestavljanju po poti in popoldne je bil vetrc za prijetno jadranje, ampak mi je popoldne mi je bilo takrat treba očistiti in zalepiti en urez, ki brez tega ni hotel stati skupaj, in s popoldanskim jadranjem tako ni bilo nič (tri ure čakanja in pet minut - kompetentnega - dela na urgentni kirurgiji v Zadru). Ja, kako je prišlo do poškodbe... Spirane stopnice s gladkimi ploščicami in jutranja rosa - pa malo zdrsa, ko še nisi čisto zbujen in se ujameš na podlaket na razmeroma oster rob stopnice.
Včeraj in predvčerajšnjim razen kake kratke plohe večino dne sonce in torej na vodi. Vetrovi zelo zelo spremenljivi - tako po smeri kot po hitrosti - ampak skoraj nič valov. Naokrog - recimo nad Zadrom - skoraj vsak dan in veliko časa lep pogled na ne dokonca razvite neverine - ploha, kumulus se razvija proti kumulonimbusu, ampak se ne do konca.
Edit:
- To se je videlo takole: zjutraj jasno, nato se je nad obalo naredila debela temno siva vodoravna plast oblakov (verjetno se temu reče nimbus kake vrste) - gledali smo jo s kakih 20 km razdalje. Podobno včasih tudi nad otoki.
Proti poldnevu in popoldnevu se je na vrhu tega začela delati 'kepica smetane' - kumulus - in se napenjati in dvigati, med tisto debelo sivo odejo in pokrajino proti Zadru pa so podrobnosti izginile - dež in/ali naliv. Na Viru smo bili ravno izven tega - večji del 'za popenit' sončno in razen zjutraj tu in tam nekaj kapelj.
Pri podobni temni oblačni odeji nad otoki in kepici smetane na vrhu je energije za njeno rast (od sonca prej močno segretega kopna pod oblakom) ni bilo dovolj, tako da je samo nekaj časa sedela bela kepica na tisti temno sivi odeji... Verjetno je pod oblakom le občasno malo pršelo tako kot ta dan nad Virom.
Včeraj kako uro pred sončnim zahodom se je oblačna pregrada na Velebitu precej hitro pomikala od severa proti jugu - moralo bi zelo solidno pihati vzdolž grebena - in tudi to je bil zanimiv pogled. Lokalni deklič je rekel, da sicer oblaki take oblike nad Velebitom pomenijo, da bi moralo obrniti na burjo - ampak ti so se gibali vzdolž grebena, ne z Like proti morju kot bi se pri burji.
Prejšnje dni sem to vreme tudi z užitkom pofotkal, ampak žal je 'crknil' zaslon na na dotik na mobiču, še kakega za rezervo pa nimam s sabo in tako že zajete slike za zdaj še ne gredo nikamor.
VREMENSKO IZVJEŠĆE, dan 26.04.2014 u 19:00 sati
UPOZORENJE
Mjestimice su mogući neverini.
SITUACIJA
Nad Jadranom se zadržava plitko depresijsko polje.
VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA 24 SATA
Vjetar SE 4-12 čv., na jugu Jadrana do 16 čv., sutra tijekom dana posvuda u jačanju na 10-20 čv. More 1-2, sutra tijekom dana u jačanju na 2-3, na otvorenome na 3-4. Vidljivost 10-20 km, mjestimice smanjena na 2-4 km zbog sumaglice. Promjenljivo oblačno, samo ponegdje mogućnost za kišu ili kratkotrajan pljusak s grmljavinom i to uglavnom sutra potkraj dana. Temperatura zraka bez veće promjene ili će ponegdje malo pasti.
VRIJEME NA JADRANU
Mjesto Vjetar (čv) Stanje mora Vidljivost (km) Pojave Tlak zraka (hPa)
Rovinj - -
M.Lošinj C 1 12 1/4 OBL. 1009
Zadar SE-4 1 20 3/4 OBL. 1009
Split C 1 20 3/4 OBL. 1009
Palagruža C 1 20 3/4 OBL. 1009
Dubrovnik SE-14 2 15 OBLACNO 1009
PMC - Split
Danes (sobota) za zdaj kaže podobno, kot včeraj - skozi okno vidim sonce, ni pa večjega vetra, kar je ugodno za začetnike.
Kar precej lokalcev - raznih let - navdušenih nad barčicami in tudi zelo hitro napredujejo, ampak o tem ko bo kaj več časa, v drugi temi.
Tudi je lokalna 'mularija' včeraj že skakala po morju - meni se mora pa najprej še malo zapreti zalepljeni urez pod komolcem, tako da sem le nekajkrat zabredel (ko je pač bilo treba). Zame ugodno toplo - ampak ko je zame ugodno toplo, jih zelo veliko v enaki obleki solidno zebe, torej verjetno vzemite to 'cum grano salis' - s precej previdnosti, ali velja tudi za vas.
Večerni 'update':
- S prognozo - da bo ugodno za začetnike - sem se tokrat urezal.
Večji del dneva smo billi na robu pod tako padavinsko kapo, kot sem jo prejšnje dni gledali nad Zadarjem. Na pol neverin se je ustavil tako, da je skoraj ves dan bolj ali manj padalo - večinoma je sicer bolj rosilo - mislim, da nas je ploha zgrešila za nekaj km. Pihalo je ravno prav za polna jadra in 5 vozlov hitrosti jadrnice mini-12 in v tem zalivu je bilo manj od pol metra valov.
Žal so v zame še nepredvidljivih intervalih bili refuli - čisto solidni, čeprav blažji kot pri resnem neverinu; ampak ali se bo na-pol-neverin razvil do konca in bo veter še ojačal ali ne nisem mogel predvideti...
Jutri pa bo zaradi vetra in valov z juga verjetno valovito na mestu, kjer se za zdaj pripravlja barke za jadranje, tako da najbrž ne bo nič.

14 17
15 17
14 15
14 16
14 15