Nakup čolna, vljudno Vas prosim za nekaj kratkih mnenj

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

amater8

Nakup čolna, vljudno Vas prosim za nekaj kratkih mnenj

OdgovorNapisal/-a amater8 » Sr Maj 14, 2014 17:18

lp,

pravkar sem naredil izpit za čoln, sedaj pa kupujem čoln, za malenkost daljše enodnevne izlete na otoku Krku, ker mi moje finančno stanje ne dopušča nakupa dragega čolna, me zanima ali imate kakršnokoli mnenje o tem čolnu http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=169892, in zanima me, če mi prosim lahko pomagate, koliko stroškov še lahko pričakujem po nakupu takšnega čolna, z tem mislim vse pristojbine zavarovanje, hrvaška vinjeta itd itd. Vljudno vas prosim za odgovor, kajti sam sem resnično amater na tem področju
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » Sr Maj 14, 2014 17:37

Najprej moreš vedeti, da boš verjetno težko podaljšal registracijo, ker kot je meni znano je za elan 402 maksimalna omejitev 40 ks. Sam sem imel podoben čoln in za začetek sem bil zelo zadovoljen. Sicer pa malo prebrskaj forum saj je bilo o tovrstnih čolnih že veliko napisanega. Tako pozitivnega kot negativnega. Jaz sem bil takrat presrečen da sem ga imel. Je pa res da ga hitro pererastes in potem ni konca.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Maj 14, 2014 17:38

.

Za začetek je takle čoln kar zverinica. Lahek gliser z relativno močnim motorjem bo za začetnika letel po vodi. Previdnost ni odveč. Pazi se bližine obale nasploh, kopališč, luk, zalivov, pristanišč, itd. V popoldanskem času je potrebno računat na valove od maestrala in takrat se ponavadi ne pluje s takim plovilom. Lahko da boš v zavetrni strani pa vseeno od 13 ure pa do 18., nima smisla.

Kar se tiče stroškov nisem zasledil kako je s prikolico. Jo daje v kompletu ali ...? Ostali stroški so, tako tako, tam vmes. Boš bencina pokuril mnogo več.
Za zdaj toliko, pa naj še kdo drug napiše svoje mnenje.

Aja, pa dobrodošel na forumu.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Maj 14, 2014 17:50

kupi si čoln (za tistega iz linka ne znam nič povedati) in začni čimprej uživati ne glede na razna "mnenja" o stroških...
ves čas spoštuj morje in bo vse super in oh in sploh ok!!!

akcija!!!!!!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 14, 2014 18:31

Krma? :shock:
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » Sr Maj 14, 2014 18:51

mislim da je težko prvi čoln kupiti idealen, ker težko je vedet kaj ti bo na morju všeč.
moj predlog je pač kupit čoln ki se nam zdi primeren na ceno in osnovne želje, potem pa ščasoma vidiš kaj ti je res všeč
treba vedet da so na morju valovi, da je treba čoln tudi nekje ponoči privezat,da je hitra vožnja z tako lupinico možna samo v bonaci, to sem pa jaz na morju v 10 letih dalmacije doživel skoraj nikoli
čoln je vedno kompromis želja in možnosti
bistvo je pač da se prilagodiš možnostim čolna in da ga potem čimveč uporabljaš in uživaš na njemu
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 14, 2014 18:55

Vse kar pišete najbrž drži, ampak tale krma deluje, kot da je obnovljena na nek čuden način. Morda ne bi škodilo nekaj previdnosti.
amater8

čoln

OdgovorNapisal/-a amater8 » Sr Maj 14, 2014 18:56

najlepša hvala za mnenja, sem zelo zadovoljen glede hitrih ter izčpnih odgovorov, seveda se pa priporočam tudi, če ima kdo kakšno drugo opcijo ali možnost v podobnem cenovnem okviru max 1500€, karkoli, vsako priporočilo o kateremkoli plovilu bi mi prišlo prav, prosim.
Kar se hitrosti tiče, me v bistvu niti preveč ne interesira, želim si le, da je motor dovolj močan, za kakšen daljši enodnevni izlet, seveda se zavedam, da je možnost okvare vedno prisotna in bi glede na izkušnje že znal kakšno malo zadevico uredit tudi na morju, ker če rabljeno ni nikoli novo, saj se strinjate.
Edina želja, ki jo imam je to da me zadevica pelje recimo na Cres, in 30km levo ter desno po obali krka ali do rijeke, in da končno začnem uživat, čeprav v minimalistični obliki, kar si želim že nekaj časa :)) in hvala lepa za pozdrave na forumu, super forum, ogromno informacij!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Maj 14, 2014 21:22

tole je gor motor z dolgo osjo po moje in je pregloboko postavljen,vsaj po slikah sodeč.tu ni le krma stara,spodaj ima čoln malo gredla in not je smrekova dila,ki se je že kdaj upepeljila,en tak čoln sem rihtal,ko se je prelomil ko so ga dajali na prikolico prav zaradi te strohnele dilce..imam poslikano.bi ti svetoval kak drug tip,pa ni problem tud če je 30 konjev na primer...da je trup bolj v oblika.se bom pozanimal za en 435 s
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Maj 14, 2014 21:36

Na tem čolnu ne štima popolnoma ničesar.

Motor Force -> dele boš dobil kje?

Ostali pa so ti že napisali:

Motor ma dolgo nogo - čoln je za kratko
Staro je in potencialno gnilo, čerpav ni nujno. Krmo je nekdo rihtal, to se vidi, verjetno je ni kar tako brezveze.
To se po valovih pelje obupno.

Če se maš kaj rad bejž stran.

PS.: fino je met motor z izpuhom skozi propeler. Ker boš komplet floto Jadrolinije preglasil.

PS2.: s Krka na Cres so zmer bli valovi. In js se živ userjem v takem čolnu takrat.
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Sr Maj 14, 2014 22:03

kasaudio napisal/-a:PS2.: s Krka na Cres so zmer bli valovi. In js se živ userjem v takem čolnu takrat.

To je res.. se peljem večkrat letno s trajektom valbiska - merag pa tudi jaz ne bi upal v takem čolnu tam preko. če res želiš vozit take relacije, bo treba bolj kaj okoli 20ft. ampak žal ne za tak budget. Mogoče je bolje, da se za začetek s prvim čolnom pač omejiš na bližnje zalive na Krku, ne boš nič manj užival.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Maj 15, 2014 20:08

Force ima motor Mercury,tako da za dele ni problem in tudi izpuh ima skozi propeler,predvidevam pa,da če je krma popravljana,ni rečeno,da je zadnja stena gnila.Vprašaj lastnika,lahko,da je urejena.Res dolga noga mu ni v čast,so prevelike izgube,vendar za prvo sezono bi tudi to spregledal.Ko sem sam kupil pred precej leti 402 GT,sem marsikaj spregledal pa sem se ravno tako vozil in užival.Enkrat pač moraš začet in šele tako boš videl kaj bi rad imel,zato se ne prestraši preveč na različna mnenja,ki pa jih je treba jemat v vednost,saj fantje imajo razno razne izkušnje z morjem.Rad imej navtiko in spoštuj morje.Želim ti veliko užitkov pa karkoli boš že kupil.
mašinfirer
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Maj 15, 2014 20:25

Ta nima izpuha skoz propeler, vsaj na sliki tako kaže in to pomeni kar spoštljiv emšo.

Krma je "natopana" na osnovno steno. Tudi, če je osnova dobra imaš okrog in okrog vogal, ki ni ravno dobrodejen za delaminacijo. Ne vem morda je vredu, ampak kaže ne tako. Dobro bi bilo preizkusit trdnost. Včasih so v Zagrebu na Brodarskem institutu to delali z težkim kladivom na nihalu in gumi podlogo. :D

Ne vem, jaz bi raje imel dobro ohranjenega klička z 25 konji od tega o čemur je debata. Je sicer manjši, a lažji in dobro striman je precej bolje obvladljiv od te banje, katere dno nikoli ni bilo izdelano za glisiranje in je to postalo silom prilike.

Tudi z registracijo bi znali biti problemi, kajti motor je 10 hp premočan in krma očitno tudi ni ravno biserno popravljena. Če pri pregledu naletiš na Bana ali kakega drugega podobno strogega kapetana, imaš precej možnosti, da se boš pod nosom obrisal na pomorske užitke. :cry:

In še nekaj se mi zdi čudno.
Ne poznam teh motorjev, ampak precej nenavadna se mi zdi oblikovna kombinacija noge. Tja nekam do polovice je širina noge oblikovno skladna z pokrovom in Chryslerjevo obliko, nato se pa naenkrat na hitro zoži v nekaj povsem drugega. Ne vem, morda se motim, ampak deluje kot sestavljanka dveh različnih motorjev. Modra je zato tako dolg?

p.s.
Force=Chrysler prodan Baylinerju in ne Mercury!
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Maj 15, 2014 20:56, skupaj popravljeno 1 krat.
AndrejC
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ajd. / NG

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Če Maj 15, 2014 20:55

Kaj pa razmišljanje v tej smeri:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=170595
LP, Andrej
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Maj 15, 2014 21:02

Ni res,Force je mercury http://www.boats.net/parts/search/Merc/Force/parts.html res pa nisem pogledal vesh slik tega čolna in vidim,da je res starejši model kot 85 in da nima izpuha skozi propeler.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti