Sezona 2014
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
To za 80 ali več metrov na drugo stran je več ali manj jasno, samo v praksi se obrat ne dogaja nujno 180 stopinj direktno preko sidra, kakor ob tem testu, ampak postopoma - barka zakroži po radiju. Kako naj bi torej v tem primeru oralo sidro po pesku? Malo fizike verjetno pokaže, da sidrna utež tudi pri tem "obračanju sidra" dobro odigra svojo vlogo ? Polanc, mislim, da boš še ulival 
kalužni mali
Utež sigurno igra pomembno vlogo pri obračanju zaradi kontra vetra. Obteži verigo, ki nudi precej več upora. Mi smo jo za test sicer dali ven, ker sem se bal da se bo vse skupaj zapletlo...
Je bilo pa zjutraj lepo videti koliko več je "odneslo" ostale barke, ki niso imele uteži. Zvečer smo bili na določeni medsebojni razdalji, gledano v smeri osi naše barke. Zjutraj (po obratu vetra) je bila ta razdalja precej večja, saj je naša veriga zaradi uteži imela precej več upora po morskem dnu in je našo verigo raztegnilo manj kot ostale.
Jaz vedno namestim utež, saj s tem zmanjšam radij kroženja barke v menjavi smeri šibkih vetrov. Pride prav v malo ožjih zalivih, je pa lahko nerodno, ker s tem nisi na enakih pogojih kot ostali, ki imajo samo verigo. Itak pa nikoli ne veš koliko ima kdo spuščene verige (2-8 kratnik po mojih izkušnjah na sidriščih). Tukaj jaz gledam bolj na to, da se jaz ne pripeljem do koga drugega, hkrati pa računam do oni gledajo podobno in pazijo na svoj plovila.
Je bilo pa zjutraj lepo videti koliko več je "odneslo" ostale barke, ki niso imele uteži. Zvečer smo bili na določeni medsebojni razdalji, gledano v smeri osi naše barke. Zjutraj (po obratu vetra) je bila ta razdalja precej večja, saj je naša veriga zaradi uteži imela precej več upora po morskem dnu in je našo verigo raztegnilo manj kot ostale.
Jaz vedno namestim utež, saj s tem zmanjšam radij kroženja barke v menjavi smeri šibkih vetrov. Pride prav v malo ožjih zalivih, je pa lahko nerodno, ker s tem nisi na enakih pogojih kot ostali, ki imajo samo verigo. Itak pa nikoli ne veš koliko ima kdo spuščene verige (2-8 kratnik po mojih izkušnjah na sidriščih). Tukaj jaz gledam bolj na to, da se jaz ne pripeljem do koga drugega, hkrati pa računam do oni gledajo podobno in pazijo na svoj plovila.
LP, Sodnick
No moja je še v dodelavi in z novo kuhinjo(še hladilnik manjka) se bomo podali s 15.6. na pot. Vem le da od 21.6 do 28.6. bom v Luki na Dugem otoku. Kdor bo tam okoli je dobrodošel. Potem pa kamor me bo veter nosil. Seveda bom poročal kje s nahajam in v novem hladilniku bo dosti prostora za hladno pijačo.
Habibi upam, da se zopet kje srečava.
Habibi upam, da se zopet kje srečava.
pomisli in zgodilo se bo
Mi smo na poti. Startali smo v petek trinajstega pa še polna luna. Za začetek dvakrat sem odmotaval muring, ki se mi je zapletel kljub že neštetim startom. Čez senjska vrata smo leteli osem vozlov prispeli na Rab v Čifnato. Prespali in zjutraj ugotovim kolešček sidrne verige je izpuhtel. Inprovizacija. No jutre pa Mali Lošinj in naprej proti Dugemu otoku. Mejte se vrhunsko.
pomisli in zgodilo se bo
-
velikimedo
- Kontraadmiral
- Kraj: CELJE
Mi smo v Saliju, ker sem dva dni nazaj imel urnebes v uvali Soliščica na Dugem (imeli smo nočni nepričakovan rockenrol) in je cev zaliv bark neslo proti obali (noč + dež) in sem malo z propelerjem drgnil po skali sedaj pa grem v Zadar z hidrogliserjem po nove pol pa gasa naprej, če bo kdo danes tukaj dam za pivo al pa dva. Lp medo
NAVTIKO MORŠ MET RAD
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost