Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
.
OK, morda se kdo razveseli te novice.
Toda, tema je zelo občutljiva. In ker sem moderator v tej temi, bi te prosil za več podatkov, da se lahko oprimemo bolj konkretnih primerov.
Kje si izvedel za to novico? Jo je kdo že preiskusil v praksi? itd ....
Lp
zobar napisal/-a:Zopet se je premaknilo.Sedaj izplutje iz HR voda ni več pogoj.Zadostuje vinjeta, ki je bila izdana pred 1.7. 2013, torej pred vstopom HR v EU.
OK, morda se kdo razveseli te novice.
Toda, tema je zelo občutljiva. In ker sem moderator v tej temi, bi te prosil za več podatkov, da se lahko oprimemo bolj konkretnih primerov.
Kje si izvedel za to novico? Jo je kdo že preiskusil v praksi? itd ....
Lp
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Preizkusil na lastni koži.
Barko pod SLO zastavo imam že vrsto let v Dalmaciji.
Pridobil sem vse dokumente, torej T2L obrazec,pogodbo z marino veljavno na dan vstopa HR v EU, ter razne izjave in fotokopije dokumentov(seveda vse overjeno pri HR notarju)Pridobil sem tudi potrdilo račun marine) o ;;KORIŠTENJU PLOVILA U R.HRVATSKOJ PRIJE 30.06.2005;;. Nisem pa imel potrdila o izplutju iz HR teritorijalnih vod.
Pred približno mesecem dni mi je Hr špediter poizkušal urediti zadevo vendar ni šlo.Bilo pa je rečeno,da bodo še neke spremembe,ker je še ogromno plovil, ki statusa še nimajo urejenega. No sedaj so se očitno odločili, da namesto izplutja v mednarodne vode zadostuje tudi vinjeta izdana pred 01.07.2013. Na srečo ima moja datum 22.06.2013).
Včeraj me je špediter kontaktiral in sporočil, da je postopek uspešno zaključen in plačam 0% carine in 0% PDV.Seveda to ni uvoz barke v HR ampak samo puštanje robe u slobodan promet.Na jamboru ostane SLO zastava. Je ne dam dol!
Dajava se še edino okrog plačila njegovega računa ki je 2500 Kn,kar je sicer v redu in v nekih okvirjih sprejemljivega.Problem je, ker hoče še 1000 Kn za strošek carinjenja(klical direkt na njihovo carino in so dejali, da oni ne računajo nič)
Barko pod SLO zastavo imam že vrsto let v Dalmaciji.
Pridobil sem vse dokumente, torej T2L obrazec,pogodbo z marino veljavno na dan vstopa HR v EU, ter razne izjave in fotokopije dokumentov(seveda vse overjeno pri HR notarju)Pridobil sem tudi potrdilo račun marine) o ;;KORIŠTENJU PLOVILA U R.HRVATSKOJ PRIJE 30.06.2005;;. Nisem pa imel potrdila o izplutju iz HR teritorijalnih vod.
Pred približno mesecem dni mi je Hr špediter poizkušal urediti zadevo vendar ni šlo.Bilo pa je rečeno,da bodo še neke spremembe,ker je še ogromno plovil, ki statusa še nimajo urejenega. No sedaj so se očitno odločili, da namesto izplutja v mednarodne vode zadostuje tudi vinjeta izdana pred 01.07.2013. Na srečo ima moja datum 22.06.2013).
Včeraj me je špediter kontaktiral in sporočil, da je postopek uspešno zaključen in plačam 0% carine in 0% PDV.Seveda to ni uvoz barke v HR ampak samo puštanje robe u slobodan promet.Na jamboru ostane SLO zastava. Je ne dam dol!
Dajava se še edino okrog plačila njegovega računa ki je 2500 Kn,kar je sicer v redu in v nekih okvirjih sprejemljivega.Problem je, ker hoče še 1000 Kn za strošek carinjenja(klical direkt na njihovo carino in so dejali, da oni ne računajo nič)
zobar napisal/-a:Preizkusil na lastni koži.
Barko pod SLO zastavo imam že vrsto let v Dalmaciji.....................................................................................................................................................
OK, super si napisal, pohvaljen.
Zdaj vsaj vemo kako konkretno si rešil svoj primer in ne bo ugibanja in nabijanja.
LP
.
pajer 1
Davek na motorje
Zdravo,
že nekaj česa je bilo v tej temi mir, sedaj imam pa eno vprašanje:
a je še kdo slišal, da naj bi sedaj carinili in računali davek na izvenkrmne motorje? Vsak info bo dobrodošel, hvala.
Lp,
že nekaj česa je bilo v tej temi mir, sedaj imam pa eno vprašanje:
a je še kdo slišal, da naj bi sedaj carinili in računali davek na izvenkrmne motorje? Vsak info bo dobrodošel, hvala.
Lp,
Zdravo
Prav si slišal UrošK,hrvati bojo ocarinili vse izvenkrmne motorje !
Bom še jaz opisal na kratko mojo štorijo(kalvarijo).
Ob prihodu v depo kjer imam spravljeno plovilo so me na recepciji opozorili da sem v carinskem postopku in da moram uredit status plovila,dali so mi tudi brošuro z nekaj podatki in naslovi špediterjev.
Ker sem slišal takšne in drugačne verzije sem se odločil da pokličem hr carino(ki po jo več ni na obali ampak samo na celin-Pazin) prijazen carinik mi je razložil da za plovilo rabim T2 obrazec,slike plovila in špediterja ki bo stvari urejal,ampak ker imam zunanji motor mi ga morajo ocariniti(po33%stopnji na vrednost novega) ker po njihovi zakonodaj ni del plovila(če bi imel notranji motor bi bilo vse ok)in da ga moram dostaviti v Pazin da ga vidi.Klub temu da imam na T2obrazcu vpisano plovilo in motor(ker sem jih kupil v kompletu)in da je motor težak cc300kg in ga ne moreš kar tako odmontirati in odnesti v Pazin in to samo zato ker so se gospodje v Zagrebu odločili da izvenkrmni motor pa ni del plovila in basta!
Prav si slišal UrošK,hrvati bojo ocarinili vse izvenkrmne motorje !
Bom še jaz opisal na kratko mojo štorijo(kalvarijo).
Ob prihodu v depo kjer imam spravljeno plovilo so me na recepciji opozorili da sem v carinskem postopku in da moram uredit status plovila,dali so mi tudi brošuro z nekaj podatki in naslovi špediterjev.
Ker sem slišal takšne in drugačne verzije sem se odločil da pokličem hr carino(ki po jo več ni na obali ampak samo na celin-Pazin) prijazen carinik mi je razložil da za plovilo rabim T2 obrazec,slike plovila in špediterja ki bo stvari urejal,ampak ker imam zunanji motor mi ga morajo ocariniti(po33%stopnji na vrednost novega) ker po njihovi zakonodaj ni del plovila(če bi imel notranji motor bi bilo vse ok)in da ga moram dostaviti v Pazin da ga vidi.Klub temu da imam na T2obrazcu vpisano plovilo in motor(ker sem jih kupil v kompletu)in da je motor težak cc300kg in ga ne moreš kar tako odmontirati in odnesti v Pazin in to samo zato ker so se gospodje v Zagrebu odločili da izvenkrmni motor pa ni del plovila in basta!
Kapitanova beseda je zakon!
Ja, nekaj takega sem slišal, samo da naj bi šla carina na trenutno vrednost motorja ne pa na novega. Samo iskal sem že kje je to napisano, prosil, naj mi dajo napisan zakon o tem, pa nič. Ker je zadeva čudna, ne vem, ali naj čakam in reskiram "kazen", ali plačam nekaj, kar sem že plačal; klinac ker je po EU zakonodaji motor kupljen s čolnom vred ena tarifna številka in en artikel, oni pa spet po svoje.
Uroš, prav si slišal. In ne vem, če je kaj pomoči.
Jaz sem na to temo skoraj doktoriral. Imel sem res dobro pomoč slovenske carine, ki si je obsežno dopisovala glede tega z Zagrebom, pa na koncu je prišla odločitev, da ima izvenkrmni motor drugo tarifno številko in da ni mogoče sprostiti iz začasnega uvoza s T2L. Vem, argumentacij je ogromno, vključno s tem, da (vsaj pri meni) govorimo o 150KM, kupljenem malo pred vstopom HR v EU, s plačanimi vsemi dajatvami v SLO oz EU, da je vse spojeno skupaj in ni razlike od notranjega... Tudi SLO carina je mnenja, da je argumentacija HR napačna in tudi v nasprotju s predpisi skupnosti in celo starejšimi praksami drugih držav. Kot sem slišal, naj bi Nemci že sprožili postopke zoper HR. A kaj nam to pomaga, prav tako bi ti verjetno tudi bolj malo pomagalo, če bi ti poslal, kaj o tem vse imam. Odločitev nam pač ni v prid in razen čez par let, ko bo HR to zgubila na EU sodišču, nimamo nič od tega.
Ker je Grčija žal predaleč za vikend ribarjenja, bomo očitno morali požreti še to. Jaz imam čoln na Krku (po tvojem vzdevku ga imava morda celo skupaj, se motim?), in bom pač riskiral nekaj denarja, da mi ga zategnejo do rupe, pa ga izvozim in uvozim po T1. Menda bo to šlo.
Razmišljal sem sicer e o drugi varianti. Če pogledaš potrdilo, ko so te prijavili za začasni uvoz, je (vsaj pri meni) gor naveden le čoln. Ne vem, če bi sicer šlo in meni se ne da zajeb... z njimi, a potem, po isti logiki, če motor ni del plovila, tudi ni bil dan v začasni uvoz. Če se že držijo pravil ko pijanec plota, ne vem, zakaj bi ga potem sprostili, če ni bil zaveden v uvozu. Kje pa je bil in kako je po vstopu v EU prišel v HR, pa ni naš problem. A kot rečeno, o tem sem le razmišljal, sedaj sem se že odločil, da to uredim z izvozom. Sem že celo sezono malo cvikal, ko sem se vozil, saj mi tudi ni nihče uspel povedati, do kdaj je treba to urediti.
Če pa imaš še ti (ali kdo drug) kako informacijo, pa se priporočam.
Jaz sem na to temo skoraj doktoriral. Imel sem res dobro pomoč slovenske carine, ki si je obsežno dopisovala glede tega z Zagrebom, pa na koncu je prišla odločitev, da ima izvenkrmni motor drugo tarifno številko in da ni mogoče sprostiti iz začasnega uvoza s T2L. Vem, argumentacij je ogromno, vključno s tem, da (vsaj pri meni) govorimo o 150KM, kupljenem malo pred vstopom HR v EU, s plačanimi vsemi dajatvami v SLO oz EU, da je vse spojeno skupaj in ni razlike od notranjega... Tudi SLO carina je mnenja, da je argumentacija HR napačna in tudi v nasprotju s predpisi skupnosti in celo starejšimi praksami drugih držav. Kot sem slišal, naj bi Nemci že sprožili postopke zoper HR. A kaj nam to pomaga, prav tako bi ti verjetno tudi bolj malo pomagalo, če bi ti poslal, kaj o tem vse imam. Odločitev nam pač ni v prid in razen čez par let, ko bo HR to zgubila na EU sodišču, nimamo nič od tega.
Ker je Grčija žal predaleč za vikend ribarjenja, bomo očitno morali požreti še to. Jaz imam čoln na Krku (po tvojem vzdevku ga imava morda celo skupaj, se motim?), in bom pač riskiral nekaj denarja, da mi ga zategnejo do rupe, pa ga izvozim in uvozim po T1. Menda bo to šlo.
Razmišljal sem sicer e o drugi varianti. Če pogledaš potrdilo, ko so te prijavili za začasni uvoz, je (vsaj pri meni) gor naveden le čoln. Ne vem, če bi sicer šlo in meni se ne da zajeb... z njimi, a potem, po isti logiki, če motor ni del plovila, tudi ni bil dan v začasni uvoz. Če se že držijo pravil ko pijanec plota, ne vem, zakaj bi ga potem sprostili, če ni bil zaveden v uvozu. Kje pa je bil in kako je po vstopu v EU prišel v HR, pa ni naš problem. A kot rečeno, o tem sem le razmišljal, sedaj sem se že odločil, da to uredim z izvozom. Sem že celo sezono malo cvikal, ko sem se vozil, saj mi tudi ni nihče uspel povedati, do kdaj je treba to urediti.
Če pa imaš še ti (ali kdo drug) kako informacijo, pa se priporočam.
Prav imaš matijat,najprej se je treba prepričati kakšne podatke ima hr carina o tvojem čolnu in če si sploh v postoku,če pa si je edina neuradna varianta (luknja)da plovilo,motor po t1 obrazcu izvozišiz hr v slo pri nas pa ne bo problema ker t2 dokument velja edino carinik te bo čukast gledal zakaj cariniš nekaj kar je že ocarinjeno,strošek je potem samo cro in slo špediter in seveda prevoz če živcev in zgubljenega časa ne računaš!
Kapitanova beseda je zakon!
matijat napisal/-a: (po tvojem vzdevku ga imava morda celo skupaj, se motim?)
Zdravo, ne motiš, imava skupaj čoln, pa itak sem ti še kavo dolžan
Pri vsem skupaj me moti, da nihče dol ne ve nič, kao si jim ti povedal to informacijo, na carinski internetni strani ni nič, ko želiš uradni dopis ali obvestilo, ga nimajo.
Jaz sem govoril s kolegom špediterjem tukaj v Ljubljani, ki se na zadevo spozna, in pravi da uradnega obvestila SLO ni dobila, in pravi da naj ne plačujemo ničesar dokler ni uradno iz njihove carine. Jaz sem sedaj kontaktiral še špediterja Marine Punat, bom dal zaključiti začasni uvoz preko njega, pa da vidim kaj se bo zgodilo.
Tole o prijavi carini, bom pa preveril pri Ireni, kaj piše.
polanc napisal/-a:Z v Slo reg. barko lahko brez prijave in odjave pluješ do Vrsarja,ne smeš pa iti na obalo.Je enako tudi z v Hr registrirano barko,ki bi plula mal po lipoj našoj Sloveniji in bi si z nje barkolano pogledali.??
LP Iztok
Iztok, tole pa ne bo držalo, ali pa ne pije vode. Vzemi kakor hočeš.
Stvari so se z vstopom v HR v EU spremenile. Do Funtane se je včasih plulo brez plačila pristojbin za HR morje (plovidbena dozvola, vinjeta). In to za plovila s SLO, KP, IZ, PI in Italije, toda samo Trst in Monfalcone registracije. Osimski sporazum! Prijava-odjava je bila pa tedaj in tudi sedaj obvezna. Prestop meje je prestop meje!
Sedaj moraš plačati vse pristojbine tudi če ne pluješ južneje od te točke. Zakaj tako nisem raziskoval.
Če boš šel na ogled barkolane, se odjavi na HR in ko se vračaš zopet prijavi. Ker ne boš šel na obalo v SLO, bi jaz izpustil prijavo-odjavo v SLO.
LP
.
pajer 1
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov