DIESEL OUTBOARD - Novi poskus

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

waterski
Poročnik bojne ladje

DIESEL OUTBOARD - Novi poskus

OdgovorNapisal/-a waterski » Če Avg 07, 2014 14:52

Cox Powertrain Limited razvija modularni diesel agregat 300 ks +za uporabo v izvekrmnih motorjih.
http://articles.maritimepropulsion.com/ ... 29225.aspx

http://www.coxpowertrain.com/page/86/Company-Info.html

Z izjemo Yanmar-a na tem področju še ni junaka ki bi prišel dlje od delujočega prototipa. Glede na to, da Cox powertrain vodi ex. prvi človek COSWORTHA bo tokrat morda drugače
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Avg 07, 2014 15:25

Pa kaj še? a res nimajo bolj pametnega dela? Najprej so na cesto to smrdljivo ropotarnico razširl zdaj pa še med outboarde hočejo? Js osebno sem zgrožen!
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Če Avg 07, 2014 15:37

Alo, to ni klasičen smrduhar, vendar 2-taktni, supercharged ??

Najbrž napaka. Sploh, če pogledamo tole sliko.
Slika
https://vodovod-rh.si/
waterski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a waterski » Če Avg 07, 2014 16:05

Roberth1 napisal/-a:Alo, to ni klasičen smrduhar, vendar 2-taktni, supercharged ??

Najbrž napaka. Sploh, če pogledamo tole sliko.
Slika

Bo kar držalo da je 2 taktni, pa to še ni vse. 4 cilindri, 8 batov.
Za vsem skupaj stoji vojska zato ker NATO zahteva umik bencina s plovil po letu 2016. Morda se res kaj pametnega izcimi.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 07, 2014 16:31

:D Če je vojska zadaj, potem pa bo, ja.

Le v informacijo, ki lepo ponazori kaj si mislim o tovrstnih projektih in zakaj:

Amiji so se lotili pregrešno dragih lovcev F35 in F22. projekta sta goltala denar, vse je bilo v superlativih, dve eskadriliji F-22 sta v bojnih igrah nad Aljasko brez lastnih izgub sestrelili po 100 letal F-16, ali F-18, ali F-15. Skratka, čudežni stroj, vreden svojega denarja!

Polni samozavesti so amiji 2008 povabili Ruse na skupno vajo na tihem oceanu pred Avstralijo. Rusi so se udeležili z Su27 in Su35. In rezultat bojne igrice?
Reci in piši so Rusi v dvajsetih minutah "sestrelili" vseh 100 ameriških F-35 in F22, brez omembe vrednih lastnih izgub. Seveda so amiji zadevo potlačili, Obama je za nekaj let pod izgovorom varčevanja zamrznil projekt, ampak zaradi ogromnih vložkov so ga morali ponovno pognat. Odgovorni so navkljub popolnemu fiasku še vedno trdili, da je F-22 tako dober avion, da boj ni enakovreden, če nima vsaj 4-5 nasprotnikov.
In da bo mera polna, so v simulaciji amiji na polno izgubili tudi proti Kitajski v zračni bitki za Tajvan. Čeprav so upoštevali, da vse rakete izstreljene iz F-22 zadanejo, so jih vseeno vse zbili brez pomembnih lastnih izgub. In kako? Enostavno so Kitajci sklatili z neba leteče radarje in leteče cisterne, ter s eumaknili iz boja. Amiji so lepo popadali v vodo, ko jim je zmanjkalo goriva iz repičnega olja.
Poleg ostalega so odgovorni pozabili ameriškemu senatu povedat, da so F-22 in F-35 radarsko nevidni le za določene radarje, Rusi jih pa lepo vidijo. Tudi tega jim niso povedali, da Rusi z raketami kratkega dometa b.p. prestrezajo ameriške protiletalske rakete dolgega dometa, torej bi morali v pravem boju F-22 in F35 v bližinski dog fight, kjer ga 60. let stari Mig-21 za šalo sklati z neba, saj imajo razmerje masa/potisk in krilne obremenitev podobno kot lovci druge generacije.
F-35 je za povrhu jurišnik, ki ga z neba sklatijo dve do tri krogle iz navadne puške, zaradi slabih maneverskih sposobnostih pa sploh ne more sledit terenu na 30 m višine...

Je off topic, ampak sodi v tale komentar okrog dizla, Nata in navtike, saj nas na tem področju ravno tako vodijo žejne čez vodo z svojimi "ultra modernimi" izdelki, ki nikoli ne bi dobili uporabnega dovoljenja, če ne bi bili izdelani v "utrdbi demokracije".
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 07, 2014 18:14

Ne gre za motorje na mešanico, ki jih je imel najbrž v mislih Marcel s 'smrdljivci'.

Principi mehanike (dva bata na valj...) so videti podobni, kot pri verjetno najbolj gospodarnih motorjih za plovila, velikih dvotaktnih dizlih, ki imajo najbrž najmanjšo porabo (g goriva na kWh) oziroma najmanjši izpust CO2 na razvito kilovatno uro, z drugimi besedami najboljši izkoristek.

Na prvi pogled vidna razlika pa je, da so tisti motorji počasnohodni (od manj kot sto do nekaj sto vrtljajev na minuto), kar je bilo videti del trika za boljšo izrabo toplotne energije, tale pa mislim da ne more biti počasnohoden in je zato najbrž težko tem velikim primerljivo gospodaren.

Lahko pa je ta firma dobro rešila zmanjšanje in to ne bo slabo (ok. 1970 leta je Cosworth zelo prepričljivo prirejal Fordove motorje za dirkalnike F-1 in če je res zadaj kak inženir ali tim od tam, zna biti zanimivo).

Nekaj reči o ladijskih dvotaktnih dizlih s foruma:

Ampak ti ladijski dizli so bili za izrivna plovila; če bi šlo za gliser, bi bila potrebna večja razvijana moč za dvig in glisiranje večje mase težjega, čeprav močnejšega motorja in za to povečana poraba, pa za to porabo večji tank in tako spet večja masa goriva v tanku, ki bi jo bilo treba držati v glisiranju... tako da samo ekonomičnost motorja tudi ne odloča.

Edit: In zamisel sama seveda ni nova ...
google Opposed-piston 2 stroke diesels
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Avg 07, 2014 18:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Avg 07, 2014 18:14

Hehe

+1
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Avg 07, 2014 20:48

Marjan Tomki napisal/-a:Ne gre za motorje na mešanico, ki jih je imel najbrž v mislih Marcel s 'smrdljivci'.

Smrdljivci so za mene dizli in nikakor ne 2T motorji. Naj nam v mislih ostane da je navtika kot takaa luksuz. In če bi ta motor(govorim na pamet) porabil 5l manj na uro od nekega sodobnega 2 ali 4T motorja cena ziher ne bo ista ali nižja. To je ista oslarija kot nekateri kupijo dizel ker pije manj in prišparajo 1l na 100km za auto dajo pa 3000EUR več in plačujejo dražje servise in okvare ki jih sodobni dizli ne morejo prikrit. Tu ni računice če se zadeva ne uporablja v "profesionalne" namene(torej nadpovprečno). Tisti ki pa uporabljajo 300PS čoln nadpovprečno pa dvomim da vozijo outboarde :roll: Jaz osebno prisegam na star 2T agregat ki ima svoj čar in vonj in prav zaradi tega se mi naša mala čebela dopade ker ima staro in zanesljivo tehnologijo...
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Če Avg 07, 2014 20:54

SR 290 napisal/-a::D Če je vojska zadaj, potem pa bo, ja.

Amiji so se lotili pregrešno dragih lovcev F35 in F22. projekta sta goltala denar, vse je bilo v superlativih, dve eskadriliji F-22 sta v bojnih igrah nad Aljasko brez lastnih izgub sestrelili po 100 letal F-16, ali F-18, ali F-15. Skratka, čudežni stroj, vreden svojega denarja!

Polni samozavesti so amiji 2008 povabili Ruse na skupno vajo na tihem oceanu pred Avstralijo. Rusi so se udeležili z Su27 in Su35. In rezultat bojne igrice?
Reci in piši so Rusi v dvajsetih minutah "sestrelili" vseh 100 ameriških F-35 in F22, brez omembe vrednih lastnih izgub. Seveda so amiji zadevo potlačili, Obama je za nekaj let pod izgovorom varčevanja zamrznil projekt, ampak zaradi ogromnih vložkov so ga morali ponovno pognat. Odgovorni so navkljub popolnemu fiasku še vedno trdili, da je F-22 tako dober avion, da boj ni enakovreden, če nima vsaj 4-5 nasprotnikov.
In da bo mera polna, so v simulaciji amiji na polno izgubili tudi proti Kitajski v zračni bitki za Tajvan. Čeprav so upoštevali, da vse rakete izstreljene iz F-22 zadanejo, so jih vseeno vse zbili brez pomembnih lastnih izgub. In kako? Enostavno so Kitajci sklatili z neba leteče radarje in leteče cisterne, ter s eumaknili iz boja. Amiji so lepo popadali v vodo, ko jim je zmanjkalo goriva iz repičnega olja.

SR290, ker te stvari kar nekaj poznam oz. sledim: imas kak link do teh simulacij bitk?

Saj ne recem, da ni res, ampak zasledil tega nisem pa res se nikjer - namrec se mi zdi kar cudno, da bi americani nad pacific poslali 100 svojih F-22 in F-35 na test z Rusi - saj je komaj toliko letal vsega skupaj operatvnih (ok, slabih 300 ce vse F-22 in F-35 skupaj sestejes).

Kaksen link bi bil dobrodosel, da se malo poducim...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 07, 2014 21:21

Išči 2008 Pacific Vision.

Na hitro sem našel na wikipediji, glej pod PRIMERJAVE, tam celo govorijo o "uničenih" več kot 100 letalih.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Lockheed_M ... -22_Raptor

Imaš en kup razglabljanj, tudi youtube razlage amijevih generalov in celo glavnega konstruktorja od F-16, ki si vsi norca delajo iz teh letal in to povsem argumentirano.

Dovolj? :D
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 07, 2014 21:46

Js mam eno vprašanje na to temo... morda glupo pa vseeno...

Velikokrat sem razmišljal o diesel outboardih da bi bili 2T. Pa nisem šel nekaj raziskovat niti pisat tukaj o trem... Ker sem sam pristaš 2T tehnologije, ki vsaj meni zelo dobro špila, me zanima, zakaj se okrog tega toliko komplicira?

Zakaj se rabita 2 bata, ki delata drug proti drugemu -> kao s tem se izogneš težki glavi motorja...

Pa saj dvotakt nima nobene glave, zgolj pokrov. Že 40 let nazaj so pri Tomosu naredili zadevo tako, da glave oz. tega pokrova sploh ni, je kr vse en kos. S tem so prišparali na dihtungi in z njo povezanimi težavami (koliko jih je že prepihalo...), motor se bolje hladi, ok čiščenje je res težje... Ni mi jasno zakaj tudi danes ne delajo tako pri 2T.

Torej diesel ima kompresijsko razmerje od 20:1 dalje... Ma ne mi rečt da je težko narest pokrov cilindra ki bi brez težav to zdržal. Zakaj torej ni zasnova motorja taka, kot npr. etec, samo da se vbrizga nafta namesto bencina? Tudi materiali so novi na razpolago. Ok bo drago, ampak taka zasnova na dva bata v cilindru pa je tudi komplicirana in na koncu tudi precej težka.

Ni mi jasno...
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 07, 2014 22:51

meni osebno je malce za luno da nekdo prisega na 2T motorje (si že kdaj pognal v sodu z vodo štirico za kake pol ure? - svinjarija brez primere) - po drugi strani pa dizle tlači dol. Če ne bi bilo dizelskih motorjev, bi večino sveta še danes peš hodilo po kruh v trgovino.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 07, 2014 22:54

Tukaj ne mislim na T4 oz. na stare dvotaktnike na mešanico bencina in olja pač pa na sodobne zadeve. Sem mislil da je to nekako jasno...
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 07, 2014 22:56

Marcel_Mastnak napisal/-a:Jaz osebno prisegam na star 2T agregat ki ima svoj čar in vonj in prav zaradi tega se mi naša mala čebela dopade ker ima staro in zanesljivo tehnologijo...

khm..
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 07, 2014 23:25

SR 290 napisal/-a:Išči 2008 Pacific Vision.

Leta 2008 v simulaciji vojne z imenom ( Pacific vision ) so Ameriške zračne sile povabile k sodelovanju v igri ruske pilote z ruskimi letali Su-27,Su-30 in Su-35. Američani so hoteli uporabiti vojno igro s pravimi ruskimi piloti in letali tudi kot promocijo za prodajo Avstraliji letala F-18, F-35 in F22. V ta namen so povabili kot opazovalce člane Avstralskega obrambnega ministrstva. Povzetek opazovalcev je bil sledeči. Ameriška letala v zračnih bojih proti letalom ruske izdelave so se izskazala za neuporabne. V prvih 20-tih minutah, so ruske zračne sile uničile več kot 100 letal ameriških zračnih sil.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Lockheed_M ... -22_Raptor

http://youtu.be/0xxoFjGJ5hY
Nazadnje spremenil Grega295, dne Pe Avg 08, 2014 00:16, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti