Zamasene WC cevi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Okt 09, 2014 09:00

Letos nisem dvigal barke iz vode in sem že mislil, da imam tudi jaz zamašene odtočne cevi, ker mi wc ni več požiral, ampak ko sem se potopil pod barko, sem ugotovil, da so odtok čisto zamašile školjke... Preden odmontirate cevi in jih začnete mlatit na pomolu, raje poglejte odtok :wink:
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Okt 09, 2014 10:11

kocka napisal/-a:Pravite, da so glasni mlinčki. Matr a je tak problem imeti en "ajmar na špago" navezan in splaknit Wc z njim.

ni problem, če maš na barki wc na štrbunk (tako zvani čučavac)...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Okt 09, 2014 10:16

al napisal/-a:tako zvani čučavac

Kitzbühel :wink:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Okt 09, 2014 10:54

2 strani "seronj" !
jaz poznam enega mojstra z foruma, k je doktoriral na "sekretu"...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Okt 09, 2014 10:56

Tex napisal/-a:jaz poznam enega mojstra z foruma, k je doktoriral na "sekretu"...

A samo enega?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Okt 09, 2014 10:59

no če gledam tale post, pol vas je več :D
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Okt 09, 2014 11:40

frikmusic napisal/-a:...Tisti ki ste ze probali z raznimi čistili in kislinami ali kaj škoduje mlinčku?
Frik

Močno razredčena solna ali klorovodikova kislina HCL je popolnoma ekološko razgradljiva saj v vodi atomarno razpade na osnovne gradnike. VSAK ČLOVEK IMA V ŽELODCU SOLNO KISLINO!! Toliko o ekologiji.

Odstranjevanje močne obloge na odtočnih ceveh WCja:
Naliješ solno, malce popumpaš, zopet naliješ malo solne in spet malo popumpaš, da pride solna po celotni cevi. Počakaš pol ure ali več in dobro splakneš s slano vodo. Solna ne bo nič škodovala ne ventilom ne okolju, ker se v morju močno razredči in razgradi v trenutku.

Preventiva in priprava pred daljšo odsotnostjo:
Zapri ventil slane vode in s sladko splakni, da sladka voda poplakne celotno cev. Med splakovanjem vsakih nekaj sekund par kapljic sredstva za dezinfekcijo, tako da je tudi v cevi dezinfekcijska tekočina.

Enostavna preventiva:
Lani sem prijatelju svetoval naj vedno po uporabi wcja ne glede na potrebo vedno vlije v splaknjeno školjko za štamprle tekočine za osveževanje in odstranjevanje kamna ala'WC račka in podobno. In po pol leta take uporabe so se cevi prepucale in vedno prijetno diši. V tem času je porabil le eno in pol WC račke. WC tudi veliko bolje deluje.
LP NT
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Okt 09, 2014 12:11

Ali WC račka kaj škoduje cevem in ventilom na barki - če recimo preden grem domov, nalijem malo v WC in spumpam v notranjost?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Okt 09, 2014 12:54

al napisal/-a:
kocka napisal/-a:Pravite, da so glasni mlinčki. Matr a je tak problem imeti en "ajmar na špago" navezan in splaknit Wc z njim.

ni problem, če maš na barki wc na štrbunk (tako zvani čučavac)...

Ne poznam problematike teh wc ker imam premajhen čoln. (ni prostora za wc) :oops:
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Okt 09, 2014 15:33

Grega295 napisal/-a:Ali WC račka kaj škoduje cevem in ventilom na barki - če recimo preden grem domov, nalijem malo v WC in spumpam v notranjost?

glede kemične sestave ne vem.
moji izkušnja je ta, da mi je wc račka pustila madež na školjki, tekočina za kemični wc pa ne (pa še "prijetnejši" vonj ima)
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » So Okt 11, 2014 07:55

Nikola T. napisal/-a:
frikmusic napisal/-a:...Tisti ki ste ze probali z raznimi čistili in kislinami ali kaj škoduje mlinčku?
Frik

Močno razredčena solna ali klorovodikova kislina HCL je popolnoma ekološko razgradljiva saj v vodi atomarno razpade na osnovne gradnike. VSAK ČLOVEK IMA V ŽELODCU SOLNO KISLINO!! Toliko o ekologiji.

Odstranjevanje močne obloge na odtočnih ceveh WCja:
Naliješ solno, malce popumpaš, zopet naliješ malo solne in spet malo popumpaš, da pride solna po celotni cevi. Počakaš pol ure ali več in dobro splakneš s slano vodo. Solna ne bo nič škodovala ne ventilom ne okolju, ker se v morju močno razredči in razgradi v trenutku.

Preventiva in priprava pred daljšo odsotnostjo:
Zapri ventil slane vode in s sladko splakni, da sladka voda poplakne celotno cev. Med splakovanjem vsakih nekaj sekund par kapljic sredstva za dezinfekcijo, tako da je tudi v cevi dezinfekcijska tekočina.

Enostavna preventiva:
Lani sem prijatelju svetoval naj vedno po uporabi wcja ne glede na potrebo vedno vlije v splaknjeno školjko za štamprle tekočine za osveževanje in odstranjevanje kamna ala'WC račka in podobno. In po pol leta take uporabe so se cevi prepucale in vedno prijetno diši. V tem času je porabil le eno in pol WC račke. WC tudi veliko bolje deluje.
LP NT

Take prispevke pogrešam. Odgovori na vsa moja uprašanja.👍

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Okt 11, 2014 09:58

Se mi zdi, vsaj na moji barki, da vsi premalo splaknejo. Trikrat potegne, pa adijo. Dolžina cevi od WCja do ven je cca 1,5m x fi 35mm. To je kar nekaj vode. Prakticiram vsaj 10sek not, tako da se školjka kar dobro napolni z vodo in potem pač vse ven. Torej za začetek svetujem obilno splakovanje. Vsake toliko pa nalijem polno školjko sladke vode, preklopnik dam na out, da ne črpa slane vode in izčrpam, da se vse malo razsoli. To naredim tudi na koncu sezone, če jo že mora biti konec. :(
Če vam sekret smrdi full, potem zamenjajte odtočno cev, ker material cevi izgubi "emulzijo" in začne zaudarjati in nima smisla vlivati kemikalij in dišav.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Okt 11, 2014 10:36

Marchi napisal/-a:Se mi zdi, vsaj na moji barki, da vsi premalo splaknejo.

:lol: :lol: Jaz jim tudi stalno težim, naj dlje časa splakujejo, ker to ni isto kot doma, kjer enkrat pritisneš gumb na kotličku, pa zdravo :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Okt 11, 2014 19:18

Še vedno kljub WC na barki grem na platformo ali v vodo(tudi žena).Ustavim barko opravim in grem naprej.Itak v vsakem primeru gre vse v morje.Treba se je navadit,tudi otroke,saj so zelo učljivi in to ni nič grdega,le resnično.WC uporabljam le v sili.Ni treba bi tako fin,itak gre vse v vodo in to brez kemije,kar je bolj ekološko,kot z raznimi kemičnimi preparati,ki se uporabljajo v kemičnih WC-jih.Itak je pa seč največji sovražnik odtočnih cevi,če radi lulate v WC,potem se je treba sprijaznit tudi s čiščenjem.Ker je pa voda na barki večni problem, obenem pa življenski sopotnik, jo je treba ma šparat,ne pa jo za vsako scanje spuščat v nič.Na vodi nikoli ne veš kaj te čaka,zato je nebi kar spuščal v kanalifekali.Tako je moje razmišljanje,vaše je pač vaše,pa prijetno na WC-ju. :wink: :lol:
mašinfirer
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » So Okt 11, 2014 20:44

Jaz pa mislim da če je wc na barki, je tut za uporabo. Pravilna uporaba pa je tut pogoj za redkejša popravila.
Če je koga od potnikov na potrebo, okrog pa plujejo druge barke, bi bilo meni nerodno, da kdo z moje barke tišči rit ven.
Šparanje z vodo :?: Vsekakor. Ampak ladijski wc deluje z morjem, kterega je kar dost in ni potrebe po šparanju pri splakovanju.

lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov