Lignjelov 2014/15

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Nov 18, 2014 17:28

peterv6i napisal/-a:
marez napisal/-a:A lahko kdo nariše oz.pokaže sliko sistema veza vabe ali večih vab, kar uporablja za lov in je najučinkovitejše.

jaz ti dam način po katerem vežem jaz.. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=HClJHx3tzYU

Klasika, isto vežem tudi jaz, ponavadi navežem največ tri.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Nov 18, 2014 20:22

pred časom ko sem še lovil na tatakije in pušče sem jih vezal kar direktno na osnovo, drugače se samo navijajo okoli osnove, pa zapleta se ko se ulovijo lignje na vse brankarele.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Nov 18, 2014 20:37

peterv6i, jaz bi pa šel, enkrat probati loviti lignje na kakšen drug teren, decembra bom v SLO, če me kdo vzame za en popoldan. Idealno bi bilo imeti, eno pasaro 4 - 6m, pa po možnosti sonder, pa enega kompanjona, ki približno pozna teren, kje se lovijo lignje na slo obali. Lovili bi lošinjski način, pa na koncu še z panulo po noči kakšno urco, če je vsaj malo lune, pač tako kot jaz prakticiram, nekje bi začeli ob 13h pa nekje do 17.30h. Z večjo barko, tako kot jaz lovim, ni najbolje loviti lignjev, razen da se postaviš in čakaš, vendar ni to to, razen ko naletiš na jato, kar pa je zelo redko, za iskanje, kjer motor deluje ves čas lignjelova, pa ni najbolje če je barka hitra in velika ter neokretna.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Nov 19, 2014 08:21

Ni problem se bomo zmenili decembra (če bo vreme in čas) verjetno bodo tudi januarja..
Čoln imam (5.5 metra, 80hp, sonder tudi) .. Samo kalamare je še treba ujeti ;)
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Po Nov 24, 2014 18:12

Fantje kako kaže z lignjelovom na slovenski obali? a je kdo že poskusil srečo, če bo ta sezona boljša od lanske?
...vesel sem kot tornado med kamp prikolicam... :)
bostjan9
Admiral

lig

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Po Nov 24, 2014 20:27

Gaso, se bojim, da boš razočaran.....
Vsaj sam nisem nikoli znal v SLO uloviti kaj pametnega.

Evo, sedaj pa smo bili štirje kolegi za 4 dni na Kornatih in v okolici Pašmana (včeraj v nedeljo smo se vrnili) in smo dvignili okoli 40 kg.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Nov 24, 2014 21:21

.

Lovi se, nič bat.
Koliko je pa nekaj drugega.
Kakšnega presežka, kakor kaže, letos ne bo. Kdor pa gre in ima količkaj znanja in občutka bo ujel lignje, ni hudič.
Trenutno je tataki tehnika pred panulo. Za vikend sem bil na morju in je bilo prelepo vreme. Bonaca, nosi te tok in tataki gor pa dol, cukanje, trzanje, vlečenje itd vse en in isti šmorn. Ko se obesi se obesi in tudi če je palica položena. Saj se barka dovolj gunca, da imajo tiste male ribice neko akcijo gibanja.

Je pa nekaj zanimivo in sicer dogajanje na odprtem. Gledam kakih petsto galebov kako harajo na vodi. Opa, grem pogledat. Klasičen raub večjih rib. Po moji oceni palamid. Voda je vrela, toda ribe niso skakale iz vode. In to sem gledal cel dan. Pozicije so se menjavale, toda raub se je dogajal. Potegnil sem panulo, gavuna, skušico, .... nič se ni obeslo na plastiko.

Kaj čmo, takle mamo!

Na morje, lovit, samo tako se kaj ujame!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Nov 25, 2014 08:23

Kot pravi pajer1, točno tako je in nedeljski dan je bil krasen, nekaj smo tudi ujeli 6 lignjev in 3 sipe. :D
Slika
Slika
l.p.alesjo
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Nov 25, 2014 08:55

Jaz sem letos probal lovit na srdelo (ki jo namontiram na ježke) in na plovec in na pol morja. Se ujame manj kot na puščo, so pa vsi ki se ujamejo zelo veliki. Je pa fajn, ker se ulovi sam, dokler cukam pušče...Sardelo zgrabi z lovkami in jo začne jesti.....dokler je ne poje, je čas, da ga potegneš ven.
mirno morje
bostjan9
Admiral

lig.

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Sr Nov 26, 2014 07:26

Roman, zanimiva tehnika....lignje na plovec, to bo potrebno probati.
Ti samo naveži in že "pičimo" proti jugu.
LUNA557
Kontraadmiral
Kraj: Soline

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » Sr Nov 26, 2014 14:48

Lahko pa tudi naredis se kak rezervnega ježka, pa bomo probali,če to pali tudi v Dalmaciji.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Nov 26, 2014 20:53

Roman 1 napisal/-a:Jaz sem letos probal lovit na srdelo (ki jo namontiram na ježke) in na plovec in na pol morja. Se ujame manj kot na puščo, so pa vsi ki se ujamejo zelo veliki. Je pa fajn, ker se ulovi sam, dokler cukam pušče...Sardelo zgrabi z lovkami in jo začne jesti.....dokler je ne poje, je čas, da ga potegneš ven.

Jaz poznam možakarja, ki lovi lignje vedno na tak način pod devinskim gradom cele dneve tam čaka na lignje, sicer ulovi vedno velike v decembru in januarju par metrov od obale na globini cca 6m, je pa zelo vztrajen in včasih je tam cel dan za par lignjev in kar vem je lani tam dobil enga skoraj 2 kg težkega.
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Pe Nov 28, 2014 17:34

Je kdo mogoče lovil lignje kdaj na Dugem otoku oz. ve kakšno je kaj tam stanje?
bostjan9
Admiral

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » So Nov 29, 2014 21:46

Kaj te zanima okoli Dugega....

Lignji na sliki v moji objavi so iz Dugega.... moraš biti malo bolj konkreten, kje na Dugem boš lovil???? Okoli otoka Mežanj je odlično, na Lopati je prav tako odlično,,,, okoli Sestrice je dobro, uvala Kobiljak tudi dobro,
mogoče Tjelašnica in Čuška duboka ??' Po notrnji starni (Sali, Zaglav, Luka, Bižava, Brbinj....ne poznam toliko, ker po navadi lovim bolj po zunanjih straneh Dugega.

Bodi bolj konkreten .....če boš od 5.12. na Dugem, pa ti lahko v naravi pokažem kje jaz lovim.....
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Ne Nov 30, 2014 20:40

Zunanja stran žal ne pride v poštev, doli bom verjetno pozno v decembru vendar ni še nič dogovorjeno.

Zanima me glede notranje strani, predvsem Sali in okolica če imaš morda kakšen nasvet. Sem bolj začetnik pri lignjelovu s čolna pa nevem točno kakšen teren treba iskati oz. kje sploh loviti.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta