Nekaj slik iz potapljaškega foruma je objavljenih tudi v ob članku v reviji. Vodja potapljaškega centra pa je "Muki", če se prav spomnem. Zelo v redu dečko. Na dan dogodka smo se še prav fino zabavali v družbi članov iz diving centra in še trije lokalni ribiči, ki so zrihtali sveže ribe. Evo dve slikici...
Napovedi za plimni val ni bilo. Če bi že bila, sem prepričan, da bi to prvi moral vedeti poveljnik katamarana Jadrolinije. Res pa je, da so se že celo jutro dogajala nenadna nihanja gladine morja. Ne kot val ampak preprosto cel vodni stolpec je naglo upadel za cca. 20 cm in nato naglo narasal za cca. 40 cm. To so bili znaki, da se nekaj dogaja...in se je zgodilo. V celem zalivu je v približno eni minuti morje izteklo - kot da bi v banji odstranil čep. Naša kobilica je lepo nežno poljubila peščeno dno in se tam nekaj časa zasidrala. Čista sreča je, da smo bili takrat vsi na plovilu, drugače ne vem kje bi čoln končal. Ko čoln nasede, se nagne in nam nič jasno zakaj kar naenkrat tak nagib. Nihče ni bil namreč pozoren na dogajanje okoli sebe. Je blo ravno v času sieste po dobrem ribjem kosilu. Upad vode niti ni bil tak problem. Huje je postalo, ko je začelo morje zopet naraščat. E, takrat pa si iz sosednjih bark zaslišal vreščanje, paniko in tolčenje plovil ob pomol in med sabo. Ne vem zakaj, ampak dan poprej, sem na premcu za privez dodal še tretji muring. Hvala bogu, lahko rečem. Ko je začelo morje naraščat sta se nam namreč dve vrvi utrgale. Kaj bi bilo, če ne bi bilo še tretje...raje ne pomislim. Voda nam je drla direktno v bok. Še dobro, da imamo majhen čoln

, kajti pri večjem z tokom v bok bi bile sile v vrveh veliko večje. Morje doseže najvišjo točko, startam motor, krmne privezne vrvi sta bile preveč zategnjene, tako da sem lahko samo rezal (lekcija: imej nož/sekiro/škarje vedno na hitro dosegljivem mestu). Edina še ostala premčna vrv se je nekako dala odvezat. Sledilo je hitro izplutje na sredino zaliva in nemo opazovanje živahnega dogajanja na obali in ostalih privezanih barkah. Koliko škode so dejansko utrpele ostale barke ne vem. Katamaran vem, da je lepo podrsal desni bok in izgubil lestve za ukrcaj potnikov.
Po pogovoru s starejšimi domačini, so le-ti rekli, da taka nihanja gladine na Istu niso prav redkost. No, vsakodneven pojav pa tudi ne.
Zanimiva in poučna izkušnja. Mi smo jo odnesli zelo poceni. Iz take izkušnje se da potegnit marsikatero lekcijo.
Kr en, slik preostalega dela marine in plovil žal nimam. Razen te, ki mi je res padla v oči.
LP