Plimni val na Istu 22.08.2007

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

Plimni val na Istu 22.08.2007

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Sr Mar 11, 2009 20:33

Pozdravljeni,
če se nebi dogodek oz. pojav t.i. plimni val zgodil pred mojimi očmi in z našim plovilom takrat v središču dogajanja, bi težko verjel, da je kaj takšega mogoče tudi v Jadranskem morju. Seveda sem z vzhičenjem pripovedoval to dogodivščino vsem znancem, prijateljem, skratka veliko ljudi je poslušalo mojo pripoved, verjelo pa jih ni prav veliko. Pred kratkim sem čisto po naključju med listanjem po starih navtičnih revijah naletel na članek s fotografijami, ki opisijejo omenjeni plimni val. Ne vem, če lahko povem za naslov revije (da nebi izpadlo kot reklama) ampak je notri par fotografij ki lepo prikazujejo razdejanje po plimnem valu. Priložene fotografije so posnete iz kajaka, s katerim sem po dogodku veslal po zalivu (Uvala Široka) in pobiral dobrine, ki jih je odplaknilo iz bližnjega marketa in gostiln na obali (par litrov mleka, nekaj sokov in en par novih natikačev :wink: ). Naj povem, da smo bili mi in trajekt edini dve plovili, ki sta uspeli pravočasno zapustit priveze oz. zaliv. Za ostala plovila na privezih, se je bolj slabo končalo...
Slika
Slika
Slika
Slika

Če želite lahko napišem kratek kronološki povzetek dogajanja tistega dne.

LP
damjanr
Kapitan
Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a damjanr » Sr Mar 11, 2009 21:11

Prijatelj ima na Istu potapljaški center, tak, da sem slišal iz prvih ust kako se je dogajalo. Spodaj je link na naš potaplajški forum, kjer je tudi par fotografij, kjer se vidijo razsežnosti tega baje da ne tako redkega pojava.
http://forum.pdmb.net/viewtopic.php?f=10&t=249
l.p.Damjan
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Mar 11, 2009 21:15

Ja baje je bilo zanimivo. V kratkem času vsega konec. Pravil mi je kolega iz marine, ki naj bi bil tam s svojo 50-ico. Čeprav je na tvoji sliki ne vidim.
Povej ali je bilo kaj predznakov ? Mogoče kakšna napoved ?

Good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Če Mar 12, 2009 08:56

Nekaj slik iz potapljaškega foruma je objavljenih tudi v ob članku v reviji. Vodja potapljaškega centra pa je "Muki", če se prav spomnem. Zelo v redu dečko. Na dan dogodka smo se še prav fino zabavali v družbi članov iz diving centra in še trije lokalni ribiči, ki so zrihtali sveže ribe. Evo dve slikici...
Slika
Slika

Napovedi za plimni val ni bilo. Če bi že bila, sem prepričan, da bi to prvi moral vedeti poveljnik katamarana Jadrolinije. Res pa je, da so se že celo jutro dogajala nenadna nihanja gladine morja. Ne kot val ampak preprosto cel vodni stolpec je naglo upadel za cca. 20 cm in nato naglo narasal za cca. 40 cm. To so bili znaki, da se nekaj dogaja...in se je zgodilo. V celem zalivu je v približno eni minuti morje izteklo - kot da bi v banji odstranil čep. Naša kobilica je lepo nežno poljubila peščeno dno in se tam nekaj časa zasidrala. Čista sreča je, da smo bili takrat vsi na plovilu, drugače ne vem kje bi čoln končal. Ko čoln nasede, se nagne in nam nič jasno zakaj kar naenkrat tak nagib. Nihče ni bil namreč pozoren na dogajanje okoli sebe. Je blo ravno v času sieste po dobrem ribjem kosilu. Upad vode niti ni bil tak problem. Huje je postalo, ko je začelo morje zopet naraščat. E, takrat pa si iz sosednjih bark zaslišal vreščanje, paniko in tolčenje plovil ob pomol in med sabo. Ne vem zakaj, ampak dan poprej, sem na premcu za privez dodal še tretji muring. Hvala bogu, lahko rečem. Ko je začelo morje naraščat sta se nam namreč dve vrvi utrgale. Kaj bi bilo, če ne bi bilo še tretje...raje ne pomislim. Voda nam je drla direktno v bok. Še dobro, da imamo majhen čoln :wink: , kajti pri večjem z tokom v bok bi bile sile v vrveh veliko večje. Morje doseže najvišjo točko, startam motor, krmne privezne vrvi sta bile preveč zategnjene, tako da sem lahko samo rezal (lekcija: imej nož/sekiro/škarje vedno na hitro dosegljivem mestu). Edina še ostala premčna vrv se je nekako dala odvezat. Sledilo je hitro izplutje na sredino zaliva in nemo opazovanje živahnega dogajanja na obali in ostalih privezanih barkah. Koliko škode so dejansko utrpele ostale barke ne vem. Katamaran vem, da je lepo podrsal desni bok in izgubil lestve za ukrcaj potnikov.
Po pogovoru s starejšimi domačini, so le-ti rekli, da taka nihanja gladine na Istu niso prav redkost. No, vsakodneven pojav pa tudi ne.
Zanimiva in poučna izkušnja. Mi smo jo odnesli zelo poceni. Iz take izkušnje se da potegnit marsikatero lekcijo.

Kr en, slik preostalega dela marine in plovil žal nimam. Razen te, ki mi je res padla v oči.
Slika

LP
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Mar 12, 2009 10:28

Če se prav spomnim sta bila takrat tam tudi moja starša z jadrnico, pa nista omenjala nič grozno posebnega.
Enkrat ob pogovoru sta omenila, da je bil plimni val, da jih je par postavilo na kopno... onadva sta pa v tistih trenutkih mirno jedla svoje kosilo (vsaj mislim, da je bilo kosilo).

Kot vidite se splača sidrati in nasploh biti malo bolj oddaljen od obale. Po pripovedovanju sodeč, sta namreč komaj kaj čutila.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Mar 12, 2009 10:34

Uuupssss - tole moje pisanje zgoraj je napaka. Sem preveril datume in nikakor ne gre skupaj. Tudi nihanje vode, je bilo pri mojih manjše.

Zgleda pa, da takšna nihanja na Istu niso nič posebej nenavadnega.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Mar 12, 2009 13:59

Verjetno se to na Istu dogaja, ker je odprt zaliv na JV in deluje kot kakšen lijak. Ampak tudi zaliv Brgulje nedaleč stran je v isti smeri in podobne oblike in tam ni bilo težav. Ali pač ?

Good girls go to heaven, bad girls go everywhere !

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti