prosim za mnenje Selva

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

plinko
Viceadmiral

prosim za mnenje Selva

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Mar 19, 2009 08:05

Pozdravljeni forumovci!

Po naključju sem odkril tale forum, čeprav sem že ene 6 let navdušen morjeplovec. Sedaj me pa zanima kaj mislite o sledečem čolnu:

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=64025

Malo me skrbi predvsem motor Selva. Je sicer letnik 2001, 35 Km. Ima kdo kakšne izkušnje s tem motorjem? Sam imam večji čoln, ki mi je prevelik in predvsem pretežak, zato se z lastnikom tega čolna pogovarjava za zamenjavo.

Tudi cena 4000 EUR je za ta čoln visoko nastavljena. Na čolnu mi je všeč, da ima visoko steklo, ker ne maram preveč pihanja. Poleg tega je po obliki podoben kličku, za katerega menim, v nasprotju z nekaterimi na forumu, da je odličen čoln. V primerjavi z Elanom 402...hm, bi rekel, da ni primerjave. Leti kot avion, po valovih pa skače bist eno manj kot 402, ki ima čist ravno dno:(. Sem sprobal oba. Kliček z 40 KM motorjem je letel cca 35 milj. Da se pa malo pohvalim: Z njim sem večkrat obplul Rab, šel z Raba V Baško, Velo Luko, Novaljo, Staro novaljo, Senj...ITD. Kaj menite izkušeni?
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Mar 19, 2009 09:41

S Fletcherji je v Slo. cca. 40 let nazaj začela družba mojega očeta in gor so imeli motorje od 40 do 55 KM.
V tistih časih je bil to angleški tekmovalni čoln za dirke in kolikor vem je imel zelo dobre lastnosti, čeprav ni bil ravno udoben.
Tudi s 40 KM se je dalo smučati, vendar si moral iz vode vedno na dveh smučkah, s 55 pa ni bilo problema tudi na mono.

S takim čolnom sva v par-dnevnih izletov obplula celo Istro pa ni bilo nikoli kakšnega resnega problema.

Kolikor vem so kolegi po njegovem vzoru tudi dizajnirali klička in mu seveda dodali nekaj svojih idej.
Se bom pozanimal, če je to enak čoln ali ne in potem sporočim, če sem kaj pomembnega pozabil.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Mar 19, 2009 14:33

Omenjena kombinacija je po mojem bolj na meji z konji za takšno dolžino in je vprašanje kaj pomeni za lastnika normalno izglisiranje z štirimi odraslimi osebami, glede porabe 6L pa ne bi izgubljal besed.
Guma je guma, zaenkrat.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Če Mar 19, 2009 15:01

Selva je po mojih izkušnjah čisto OK motor pod pogojem da je bil pravilno in redno vzdrževan.

Motor za čoln te dolžine je preslab, glede porabe in glisiranja - ta je pa bosa.

LP Klemen
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Če Mar 19, 2009 17:33

Se popolnoma strinjam z klemzijem in janadinom. Ne bi nič dodajal razen cene mislim, da je vsaj 1.000 € če ne 1.200 € preveč.

6 oseb, še z otroki okol 14 let starimi ne bi glisiral.

LP
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Mar 19, 2009 18:52

Preveril sem svojo zgornjo izjavo in moram dodati popravek; Kliček ni bil delan po tem čolnu.
In čoln tudi ni bil ravno za dirke - bil je le med hitrejšimi svojega časa.

Je pa tale Fletcer eden prvih gliserjev z globokim V trupom in je bil (za tiste čase) zelo miren tudi na bolj valovitem morju.
To jemljite z rezervo glede na današnje trupe, vendar takrat so bili drugi čolni bolj plohi spodaj.

Po besedah mojega očeta je bila optimalna moč motorja za tak čoln okrog 50 - 55 KM. S temi KM je lepo glisiral tudi s 4 odraslimi na krovu in bil splošno uporaben.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Če Mar 19, 2009 20:52

selve se izogibaj
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Mar 19, 2009 21:41

Uh super je tale forum, moram reči, da ste kar aktivni. Hvala za vaša mnenja. Tudi jaz si mislim, da je 35 KM malo premalo. Res je sicer, da sva zaenkrat samo dva koristnika in za nekaj let bi bilo to čisto primerno. Lastnik je rekel, da gre cca 24 milj, kar je tudi mogoče res, če mi je Kliček z tomosom 20 šel cca 18 milj.

Zdaj vam pa dam še link na moj čoln, pa da vidimo kritike:))

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=65728

Zadeva ima okrog 1000 kg. Globok V ugrez, zato je za valove odličen. Nič ne škriplje, nič ne poka... Meni je pretežak, ker imam majhen avto, pa tudi za dve osebi in naše potrebe letanja malo sem in tja je predrag. Kaj menite o vgrajenih mariniziranih avto motorjih. Tale Alfa se odlično obnese, edino kolektor je bil narejen precej "po kavbojsko", beri pretanek, zato sem ga sedaj naročil pri AS-u. Potem pa ni, da ni, kar se tiče motorja. Ima kdo kakšne izkušnje z tako predelavo? Gre pa ta zadeva blizu 38 milj.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Mar 19, 2009 21:56

Plinko, moje mnenje je, da se kar držiš svojega čolna, pa čeprav sta samo dva uporabnika. Je veliko boljši od onega drugega.

Tisti je res malo podhranjen z konji in tudi po sliki sodeč ko vleče tubo, to ni ravno neko glisiranje.
Glede motorja;
Bom moral Paleta osebno v roke vzet ker govori neumnosti :D :D
Sam sem imel tri Selve in sicer dve 100 konjski in eno 9.9 Z nobeno od teh nobenih problemov, prijatelj pa je imel 80 tko. Edini predsodek morjeplovcev je to, da so ga naredili Italijani oz. so ga prekopirali od Yamahe.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 19, 2009 21:59

Izgleda lep tale tvoj čolnič, lepo urejen in verjetno tudi dobro pluje.
Glede Alfa motorja v čolnu pa smo na prejšnjem srečanju Morjeplovcev tudi nekaj govorili. Zasavski fantje imajo kolega, ki je delal tako marinizacijo in na koncu je več "šraufov", kot plul po morju.
Moje mnenje je tako, da doma mariniziran motor ni prav nič slabši od tovarniške predelave v stilu Mercruiser, Volvo, Yanmar..., vendar pa je to zahtevno delo, ki zahteva obilico znanja in opreme. Živ dokaz, kaj se da narediti iz motorja je hrvaški SCAM. Fantje izhajajo iz bivšega Torpeda, potem pa je g. Mavro začel na svoje. Nejgova marinizacija je ena boljših v svetu, bi se upal tditi, da mogoče celo najboljša. Je pa res, da je v zadnjih nekaj letih postal resen proizvajalec motorjev pod svojo blagovno znamko. Za osnovo je japonska Kubota.

LP
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Mar 19, 2009 23:47

Glede plovbe se res ne pritožujem. Čoln je več kot odličen, ni preširok ima globoko kobilico in kar dobro leti. Marinizacijo so delali eni fantje v Zagorju, njihova blagovna znamka naj bi bila ALTOSA. Sem pa ob prebiranju foruma zasledil, da se tudi tukaj gor pojavljajo. Edina in res velika kritika bi letela nanje glede izdelava kolektorja. Izdelan je iz 2 mm inox pločevine. Prvi dan, ko sem bil z njim na morju mi je počil, voda je špricala na alternator in alternator je šel k vragu... hm, še dobro, da sem imel Alfo, saj sem šel na prvi odpad in dal za drugega 40 EUR. Kolektor mi je potem en domači mojster zavaril, pa je spet naslednjič počil. No potem sem ga peljal k AS in je zdržal sezono, čeprav sem po vsaki plovbi in še kdaj vmes gledal kako je..:(. No pa zdaj mi pri AS-u delajo novega. Glede Alfe ni bilo težav, užiga kot ura, razen zajlo za gas ima precej bolj "na kratko" , če me razumete in rabiš nekaj prakse, da se navadiš vožnjo po zalivu.

Ima kdo kakšne izkušnje z njimi? Ker glede na vaše nasvete se res bolj nagibam k zadevi, da bi mogoče pa raje zamnejal avto, kot čoln:). Samo ker smo v recesiji, me bo to dvakrat udarilo po žepu. Poleg tega stara noga od volvota nima trima, pa še tista pumpa za dvig pete, ki je menda nekoč delala sedaj ne dela. Tako je v nizki vodi problem, hodimo pa na Rab, kjer je cel zaliv voda 0,5-1 m globoka. Pozna kdo morda kdo bi lahko zadevo popravil. Baje so Mercijeve pete boljše in imajo trim? Ve kdo kje se bi kakšno rabljeno dobilo, kdo bi to zmontiral in če bi sploh pasalo? Zanimale bi me tudi cene omenjenega posega.

V bistvu sem bolj interesent za prodajo kot menjavo čolna, predvsem zaradi recesije in pomankanje likvidnosti, da ne bo pomote:))
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Pe Mar 20, 2009 22:09

No sedaj je pa malo zaspalo tole. Glede Mercijeve pete kdo kaj ve? Je boljša kot od Volvota? Kdo pa kaj popravlja Volvotove pete?

Ima kdo kakšne izkušnje s tem?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Mar 21, 2009 00:36

Če govorimo o nogah starih več kot 10 ali celo 20 let, je MerCruiser zagotovo svetlobna leta naprej. Danes je zadeva precej izenačena, čeprav je po morskem pristopu še vedno MerCruiser krepko bolši od Volvota. No kar se tiče samega menjalnika je Volvo pri vseh modelih v plusu. Če pa hočeš res dobro Z nogo, potem je to SAMO Yamaha Hydra Drive in pa sedaj tudi povsem nova Yanmar ZT 350. Vse ostalo je 10 let za omenjenim...
Tudi Volvo rešitve hidravličnega krmiljenja na nogah DP-H se je pokazalo kot veliko sranje, kar sem opozarjal od prvega dneva, ko sem to zagledal! Pa mi ni nihče verjel...

LP
perokl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a perokl » To Mar 31, 2009 13:53

Žiu

Malo pozno ampak vseeno se oglašam na tale članek in sicer:

sem lastnik tako čolna kot tudi motorja z znamko Selva in sicer imam fishermana 4.5 in motor Selva Madeira 50 obodvoje letnik 1999 in moram reči da sem zaenkrat več kot zadovoljen.
Čoln ima odlične plovne lastnosti in je tudi stabilen v vodi.
Kar se tiče motorja seveda ob rednem servisu in pri uporabi boljših materijalev pri servisu (olja, filtri) nisem imel problemov in je delal kot "singerica".Poraba je mogoče malo velika (cca 10-11 l/h) pri polni obremenitvi 4 osebe + prtljaga in pri obratih ko je že glisiral med 3200 in 3900.
Tako, da upam bo tudi letošnja sezona minila v tem stilu.

Lp Pero
morje ja zakon
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Sr Apr 01, 2009 00:19

Hvala za tole v zvezi s Selvo. Sem hotel slišati nekoga, ki ima tak motor. Ker verjetno bom kar menjal, čeprav mi je res škoda mojega čolna, še nov kolektor sem dal naredit, ampak kaj hočemo...recesija in če bi ga hotel uporabiti, bi moral zamenjati še avto:)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta