Odstranjevanje plesni z gumice

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

bkonecnik
Poročnik bojne ladje

Odstranjevanje plesni z gumice

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Maj 06, 2015 08:46

Pozdravljeni morjeplovci,

prosim za kakšen nasvet ali namig, kako odstraniti pikice plesni, ki so se mi preko zimovanja čolna nabrale na gumi in plastičnih delih in ki jih je z obstoječimi šamponi skoraj nemogoče odstraniti. Na forumu sem pod drugimi rubrikami že zasledil, da ste nekateri člani svetovali uporabo Varikine (vsebuje 6% NaOCl-natrijevega hipoklorita) oziroma močnejše mešanice s 15 % NaOCl, pri čemer se bojim, da bi uporaba slednje kakorkoli poškodovala hypalon (razpoke, svalkanje, razbarvanje, ipd.). Ali bi do tega lahko prišlo oziroma ali ima kdo od vas kakšno boljšo izkušnjo glede obstoja kakšnega "čudežnega čistila" :D Hvala za nasvete!!
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

Re: Odstranjevanje plesni z gumice

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Maj 06, 2015 09:06

bkonecnik napisal/-a:Pozdravljeni morjeplovci,

prosim za kakšen nasvet ali namig, kako odstraniti pikice plesni, ki so se mi preko zimovanja čolna nabrale na gumi in plastičnih delih in ki jih je z obstoječimi šamponi skoraj nemogoče odstraniti. Na forumu sem pod drugimi rubrikami že zasledil, da ste nekateri člani svetovali uporabo Varikine (vsebuje 6% NaOCl-natrijevega hipoklorita) oziroma močnejše mešanice s 15 % NaOCl, pri čemer se bojim, da bi uporaba slednje kakorkoli poškodovala hypalon (razpoke, svalkanje, razbarvanje, ipd.). Ali bi do tega lahko prišlo oziroma ali ima kdo od vas kakšno boljšo izkušnjo glede obstoja kakšnega "čudežnega čistila" :D Hvala za nasvete!!

sedaj preizkušam čistilo Blue Marine Shmuffex v kombinaciji s preparatom Blue Marine Forza 100
javim konec tedna kaj bo
okol tega je bilo govora že tukaj Natrijevhipoklorit itd

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 06, 2015 09:08

Gume ne razžira zato se uporablja gumaste rokavice. Ostale fleke pa lahko čistiš z acetonom bp.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Maj 06, 2015 09:11

Ojla,

hvala za info. Prosim javi, kako se ti bo obnesla kombinacija Blue Marine-a, saj sem sam trenutno brez neke prave in zadovoljive rešitve in ne morem verjet, kako je lahko neka "golazen" tako trdoživa. Ja, ono debato, ki si mi jo posredoval glede natrijevega hipoklorita pa sem si že predhodno ogledal in ravno na podlagi tiste sem videl, da naj bi v nek poštev prišla varikina, ampak mislim, da ni bil podan 100 % odgovor glede nevarnosti za samo gumo. :evil:
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Maj 06, 2015 09:50

Aha, tu je še aceton, na katerega sem čisto pozabil. Grem v akcijo jutri in javim, kako se bo stvar z varikino in acetonom obnesla.
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Sr Maj 06, 2015 21:19

Narceneje, ne boš nič falil, če probaš, men je vse dol neslo, sicer ne iz gumenjaka temveč iz sedežev, skaja... CLOX, TKI Hrastnik, stane cca 7 eur... Imajo povsod!
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Maj 06, 2015 21:44

Varekina.. za robo.. v eurošpinu jo imaš poceni..
pobere plesen in alge..
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Maj 06, 2015 21:45

boss napisal/-a:CLOX, TKI Hrastnik, stane cca 7 eur... Imajo povsod!

clox je klor.. malo "jača" varekina ;) za 7 eur dobiš 6 litrov klasične varekine, ki bo tudi ok.. (merkur, eurošpin)
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Maj 06, 2015 21:57

peterv6i napisal/-a:
boss napisal/-a:CLOX, TKI Hrastnik, stane cca 7 eur... Imajo povsod!

clox je klor.. malo "jača" varekina ;) za 7 eur dobiš 6 litrov klasične varekine, ki bo tudi ok.. (merkur, eurošpin)

ne bo šlo s temi cloxi in varekino

počakajte par dni upam, da smo našli formulo skupaj z Vrtincem :)
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Maj 07, 2015 06:54

Mene pa zanima zakaj pride sploh do plesni? Saj se da to sigurno preprečiti.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Maj 07, 2015 07:18

janadino napisal/-a:Mene pa zanima zakaj pride sploh do plesni? Saj se da to sigurno preprečiti.

seveda se da, ne diht pokrivat čolna, po možnosti imeti čimbolj zračno cerado
drugače ga je pa čez zimo potrebno hraniti nepokritega v suhem in pokritem prostoru, če je mogoče
npr kot pri Polancu (pa še ogrevan za povrh)
to je rešitev, če ne imaš pa jebo kot mi zdaj
se ubadamo z odstranjevanjem zažrte plesni na hypalonu
Vrtinc
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vrtinc » Če Maj 07, 2015 07:38

janadino napisal/-a:Mene pa zanima zakaj pride sploh do plesni? Saj se da to sigurno preprečiti.

Po naših izkušnjah pride do plesni na tistih gumenjakih, ki niso ustrezno skladiščeni v zimskem času. Velikokrat se zgodi, da jih lastniki operejo in potem jih pokrijejo z nepropustno cerado. Vlaga, ki ostane v čolnu skuša izpareti in se nabere na vrhu nepropustne cerade. Na tem mestu se združi v kapljice vode, ki po ceradi stečejo navzdol do tubusov kjer se potem začne nabirati plesen.

Zelo pomembno je tudi, da je hypalon zaščiten z ustreznim preparatom, ki mu kot prvo podaljša življenjsko dobo, kot drugo mu preprečuje da nase vleče različno umazanijo in omogoča plesnenje in kot tretje mu daje lesk in elastičnost. Pri nas uporabljamo GumeMP100 in getren. Včasih pa smo uporabljali glicerin.

Pravilno vzdrževan hypalon je svetleč in gladek na otip.

Kot je rekel MareC bomo v naslednjem tednu skušali očistiti Kinga 600 in BWA 850 s čistilom, ki ga priporočajo pri Pennel & Flipo. Če nam uspe tako kot zgleda na sliki potem smo zmagali. Sporočimo takoj, ko bodo rezultati.

Slika
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Maj 07, 2015 08:51

ne bo šlo s temi cloxi in varekino

Prvo probajte.. pa če ne gre potem vprašajte naprej...

Plesen pride tudi na čolnu, ki je konstantno v vodi..
Enostavno v porah se nabere plesen.. drugod alge...
Čoln imam od leta 2002 konstantno v morju..
Jaz sem še vedno vse kar je bilo sivega in plesnivega spravil z varekino..
Sedaj če imate kakšne druge zadeve pa ne vem..

Vem da je imel kolega na pag-u težave in mu nobena od teh stvari ni pomagala..

prvič ko dam gumenjak na suho.. bom naredil par fotk preden je tretiran z varekino in potem...
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Če Maj 07, 2015 10:58

Res je tako, saj je moja gumica letos zimovala na prostem, pri čemer sem jo dobro sčistil in nato očitno nepropustno zapakiral s cerado in nato še čez dal cerado, ki sem jo kupil v Bauhausu. Ves ta "punkl" sem orng zašponal, misleč, da sem naredil dobro delo, ja pa ja, saj je zdaj skoraj kap ruknila, ko sem videl, kakšno piz.... sem s tem naredil. Plesen-zažrte črne pike po celem čolnu in me kar glava boli, kako bom to drgnil. Preden sem čoln "zapakiral" sem ga pa premazal z zaščito od Starbrite-a, ki pa očitno ni kaj dosti pomagal pri uspešnem nabiranju golazni!!

O.K. potem, danes grem na morje in bom poskušal na enem delu z Varekino in tem Cloxom (čeprav je določen del članov skeptičen), sicer počakam na vaše rezultate testov, za katere držim pesti, da bodo uspeli.

Zimovanje bo drugo leto sigurno v zaprtem prostoru pri kolegu!!

Javim, ko in če bom kaj zrihtal!!
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Maj 07, 2015 12:17

klox = <55g/l klora
varekina/arekina = 4g/l klora

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov