Pasara-nepravina lega

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 31, 2015 00:13

:?: In kaj je rezultat te pomoči :?:
Po kmečki logiki bi sklepal, da močan motor na majhnem-lahkem gliserju prinaša hitrost, tej pa je zaradi znatnega dinamičnega tlaka všeč čim manj omočenih površin.

Težka, podhranjena "krava" , ki komaj preseže hitrost izglisiranja zaradi majhnih dinamičnih tlakov potrebuje čim več vzgona, tega pa doseže z večjo drsno površino in, ali kakim drugim hidrodinamičnim prijemom.
Motor natriman v položaj, ki dviga krmo in spušča premec vsekakor poveča drsno površino in plovilo z manjšo hitrostjo-manj dinamičnega upora zleze iz vode. Krilce na potopljeni kavitacijski je dodatno hidrodinamično pomagalo, ki kot pri hidrogliserju potegne krmo iz vode. Zaradi precejšne gostote vode je potrebna majhna površina krilca, da pri majhni hitrosti ustvari dovolj vzgona za dvig krme.
Ob površini 25 dm2 in hitrosti 8 vozlov lahko pričakuješ vzgon tega krilca do 230 kg, kar sploh ni malo.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 31, 2015 09:27

Daki napisal/-a:Krilca podaljšajo čoln in načeloma najbolj pomagajo, če imaš močan motor na manjšem čolnu.

Kot si jaz predstavljam, imajo krilca malo podoben učinek kot flapi. Mislim da z njimi lahko recimo bolj spremeniš nagib čolna s spremembo trima motorja, kot če je peta gola, pa kakšna nihanja bi tudi znalo pomagati umiriti.

Ampak vsaka reč, ki jo vlečeš več skozi vodo, za to zahteva moč, oziroma energijo. Idealno bi bilo, če bi krilce pomagalo izglisirati čolnu, ki sicer ne bi izglisiral, med glisiranjem pa bi bilo ravno nad gladino, ampak 'sanja svinja o koruzi' in tako naprej.

Edit: pomotoma bilo 'flapi' tudi v drugem odstavku, ko gre za 'krilce'.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Jul 31, 2015 11:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Jul 31, 2015 10:18

Sicer tista plavut ni nek hud strošek, pa vendar se človek sprašuje, če ima smisel vztrajat na tem motorju, ker ne daje ustreznega učinka. Rečeš si, ja res mu manjka lahko malo da bi prišel ven, pa vendar spet ne veš koliko je tisto malo. A je to res malo malo ali je to dodatnih 20-30KM.

Propeler, ki mi ga je svetoval @SR290 je pomagal, da motor doseže obrate in boljše delovanje. Sem zelo hvaležen. Propeler pa je Black max 9,75x9,50.

Ko pridem z dopusta bom posnel film, kako pride na obrate, kako zgleda brazda ob različnih obremenitvah.
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a DR76 » Pe Jul 31, 2015 10:23

Problem omenjenega plovila je, da moč motorja ob sedanjih nastavitvah (gledano hidro-dinamično) ni zadostna, da bi se trup dvignil iz vode. Pri tem je potrebno upoštevati, da je pri režimu plutja z glisiranjem potrebne bistveno manj energije, kot pri prehodu iz polizpodrivnega v glisirajočega, posledično pa to predstavlja najbolj režim s stališča obremenitve motorja.

Za zagotovitev dodatne sile, ki bi zadek plovila v tem režimu dodatno dvignila in s tem olajšala prehod, bi znala krilca odigrati pomembno vlogo, kar pa je zapisal že SR 290.

Pomislek, ki ga je navedel Marjan Tomki je sicer v principu na mestu, je pa potrebno upoštevati, da vodni upor narašča s kvadratom hitrosti, posledično pa pomeni, da pri nizkih hitrostih delež vodnega upora predstavlja relativno majhen delež izgube moči motorja, na drugi strani pa lahko ustvari precejšen vzgon, ki je za prehod potreben.

S trditvijo, da lahko z uporabo tovrstnih sistemov največ pridobijo majhna plovila z močnim motorjem, se ne morem strinjati, saj pri višjih hitrostih takšno krilce prične delovati, kot vodna zavora, glede na veliko moč motorja pa prav tako ne vidim kake resne prednosti pri samem izglisiranju.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Avg 04, 2015 13:32

Kaj mislite o tem motorju? Kaksno porabo lahko pricakujem s to kraco? Je dovolj 25l/h?
http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=189120
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Avg 04, 2015 14:43

Računaj da tega ne boš rabil "terat" do konca se pravi povprečje nekje 20l/h in gor, po mojih izkušnjah ga dobiš za okroglo cifro. Motor mi deluje kot nov, osebno imam z njimi (AHV) dobre izkušnje. Motor je verjetno še v ITA. Čeprav tole se mi zdi malo pretežko, za tvoj nosilec motorja.
Nazadnje spremenil kocka, dne To Avg 04, 2015 15:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » To Avg 04, 2015 14:50

Hoj!

Še moje laično razmišljanje.

Motor je, tako kot so že komenatorji pred menoj ugotovili, vsaj pol metra preveč nazaj, tako se težišče čolna pomakne preveč nazaj in tudi v primeru balansiranja plovila se ne bi bilo nič boljše, saj je za to potrebna dodatna masa, ki vsekakor ne bi pomagala, zelo verjetno bi bilo še slabše.

Vertikalna plavut je tam z razlogom, torej je šla skozi njo os od notranjega motorja do propelerja. Če bi želel obdržati težišče barke, bi moral vgraditi notranji motor in narediti prenos ali preko osi kot je nekoč že bila ali pa vgraditi motor primerne moči preko Z pogona, seveda, če je za to dovolj prostora.

Pri povečevanju moči izvenkrmnega motorja se boš srečal z večjo maso motorja in mnogo višjimi silami, ki bodo delovale na obstoječi nosilec motorja ter posledično na zrcalno ploščo (krmo). Nisem ravno prepričan, da je plovilo dimenzionirano za to vrsto pogona.

Pri vsem tem pa je potrebno vzeti v obzir še poplavni val, ki se pojavlja pri gliserjih. Krma pa je videti dokaj nizka.

Vsekakor pa kjer je volja tam je pot.

Pa uspešno naprej.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Avg 04, 2015 15:37

Sem še enkrat pogledal slike, podaljšaj čoln do nosilca tako, da mu povečaš nosilnost in plovnost, spodnjo kobilico pa odreži. Potem pa razmišljaj o drugem motorju. In še vedno imam občutek, da je nekaj narobe z nosilcem motorja, ker je motor prenizko(tudi če boš plul izpodrivno). Verjetno še nisi srečal "dober" krmni val, ker ti bo zalil motor, kateregakoli.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Avg 04, 2015 15:52

@widsom;

Ne ga dajat. :D :D :D

Vse naj ostane kot je, kvečjemu dodatnih 20-30 konjev, pa bo letelo. Možno, da je motor prenizko zaradi krmnega vala, ampak na zmogljivost pa pri teh hitrostih to sploh nima vpliva. Kvečjemu zaradi navora bolj prime trim.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » To Avg 04, 2015 18:18

SR 290,

zelo bom vesel, če bo čoln zglisiral in da bo vse vzdržalo.

Lep pozdrav.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Avg 04, 2015 22:07

Namestitev motorja na krmo zagotovo ne bo kriva morebitnega neuspeha. :wink:
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Ne Avg 23, 2015 10:41

Hoj!

Je kaj novega na tem projektu?

Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Avg 24, 2015 07:01

Novega je toliko kot zadnjič. Zamenjan propeler in to je to. Motor deluje veliko bolje ob tem propu. Za kaj več bo pa treba motor zamenjat z močnejšim. Edina stvar ki me še bega pri tem motorju je to, da mi ob nizkih obratih nekaj cvili. Pri starem propu tega ni delalo. Mogoče pride v resonanco?
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Ne Feb 28, 2016 15:23

Pozdrav vsem. Projekt se nadaljuje. Danes sem prodal motor. Isce se drugi motor, ce je mogoce kdo med nami, ki bi mi katerega svetoval bi mu bil zelo hvalezen. Nekako se ogrevam za une variante 40/60Km (oznaka 40 s 60 konji). Upam da bo dovolj za to barcico potegnit iz vode in normalno plut.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Če Mar 03, 2016 08:56

Pozdravljeni,

Barka je šla včeraj iz vode. Pomagal mi je naš član @searay in mi demontiral tudi motor. Študirala sva kako naprej s to zadevo. Motor gre gor definitivno nekaj nad 70KM. Na krmni steni pa bi naredili iz inox pločevine flape oz. podaljšek po celotni površini, da podaljšamo drsno površino. Trup nima prav močan vgrez, tako da bi zadeva sigurno glisirala kadar bi bilo potrebno. Stopil sem v kontakt z gospodom ki je lasnik enake barke. Možakar ima na nej 90KM in zadeva pelje dobrih 25 vozlov.

Moje vprašanje je kar se tiče hidrodinameke ali razmišljamo v pravi smeri in kaj mislite o tej konjenici?
Nazadnje spremenil goahead, dne So Mar 26, 2016 06:54, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost