Test izvenkrmnih motorjev 115 KM ...
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Test izvenkrmnih motorjev 115 KM ...
Na tej povezavi http://essaisnautiques.com/comparo_115ch.html#conclu , si lahko ogledate test izvenkrmnih motorjev pod enakimi - kontroliranimi pogoji. Čeprav je test v Francoščini , se iz priloženih grafov lepo vidijo razlike med njimi , najbolj pa me preseneča končni rezultat : 1. Mercury EFI ......6. Yamaha .......
Rezultat je običajno odvisen od naročnika.
115KM motorjev sicer ne poznam, za 90KM, pa je po mojih izkušnjah Suzuki boljši od Honde. Imava z prijateljem iste barke on Suzuki, jaz Hondo. Njegova barka glisira pri nižjih obratih in pokuri manj goriva na isti ruti, ki sva jo preplula istočasno.
115KM motorjev sicer ne poznam, za 90KM, pa je po mojih izkušnjah Suzuki boljši od Honde. Imava z prijateljem iste barke on Suzuki, jaz Hondo. Njegova barka glisira pri nižjih obratih in pokuri manj goriva na isti ruti, ki sva jo preplula istočasno.
mirno morje
Tehnično je honda zmagovalec z naskokom, Mercury je zmagal z cenenostjo, garancijo in 40 kg višjo maso, kar pa v dobršnem delu pokompenzira z manjšo porabo-manjši rezervoar.
@Roman, test na barki je stvar debate in ni nujno, da tista z Suzukijem bolj leti zaradi motorja. Ima pač bistveno boljši propeler, zna bolje trimat, ima čistejše dno...
Ravno se mi je javil Morjeplovec z dopusta, ki je lani "drvel" z 27 miljami, letos pa z 30 vozli in obakrat z istim čolnom, istim motorjem, vse isto, le propeler je zamenjal.
@Roman, test na barki je stvar debate in ni nujno, da tista z Suzukijem bolj leti zaradi motorja. Ima pač bistveno boljši propeler, zna bolje trimat, ima čistejše dno...
Ravno se mi je javil Morjeplovec z dopusta, ki je lani "drvel" z 27 miljami, letos pa z 30 vozli in obakrat z istim čolnom, istim motorjem, vse isto, le propeler je zamenjal.
Ja SR290 vem. Jaz imam gor antifauling, on pa ne. On ima 19" korak, jaz 17" oba aluminij. Sem probal 13 1/4x 19 inox, pa je težje zlezel iz vode, zato sem se vrnil na 13 1/4x 17. Ko plujeva skupaj se jaz peljem na 4100 do 4200 obratih, on pa na 3800, zato tudi 15 do 20 % nižja poraba pri Suzukiju. Višina motorja ista pri obeh (poravnana z dnom). Jaz motorja višje ne morem dat, ker je na zadnji luknji.
mirno morje
Ne bi se strinjal, da je honda tehnicno zmagovalec z naskkom. Ima vecjo moc in navor izključno zaradimkubature, sicer pa je merc glede na ta test, ki je bil laboratorijski, cisti zmagovalec v porabi, teži, garanciji, edino malo manj eko je. Tudi kubaturo ima majhno, kar pomeni, da je makina navita, vendar ne zejna. Pa še 3 jurje cenejsi kot honda...hondo je povozil na celi črti.
Weta, kako ne bo Honda tehnično najboljša, saj ima vse parametre boljše razen porabe. Pri slednji bi verjetno tudi zmagala, če bi gledali dejansko porabo čez celo uporabno področje. Poglej linijo navora in moči pri Hondi in pri EFIju. Japonc je kot naročen za potovalno hitrost, Mercury pa za divjanje na polno.
Glavni keč pri porabi je v tem, da Honda že pri 4.000 rpm razvije skoraj enako moči kot na polnih vrtljajih. Če na dinamometru nekritično primerjaš tak motor z motorjem enake karakteristike kot jo ima EFI, dobiš na nižjih rpm precej višjo porabo kot v realni situaciji.
Zakaj?
Nek gliser, ki pri polni hitrosti potrebuje polno moč in razvije polne vrtljaje, bo pri 4.000 rpm potoval približno polovico počasneje (večji slip in manjši vrtljaji) in zato potreboval mnogo manj od ponujenih 120 konjev in temu ustrezno bo ob super navoru tudi poraba manjša. Po domače povedano se pri Hondi na 4.000 rpm voziš z štangasom v primerjavi z ostalimi. Tu not je v dejanski uporabi Honda po moje precej boljša od vseh ostalih.
Na ceni je zagotovo EFI boljši, ampak zakaj je tako ti pove tehnični del testa, "kvaliteta" pač stane.
Se motim?
Glavni keč pri porabi je v tem, da Honda že pri 4.000 rpm razvije skoraj enako moči kot na polnih vrtljajih. Če na dinamometru nekritično primerjaš tak motor z motorjem enake karakteristike kot jo ima EFI, dobiš na nižjih rpm precej višjo porabo kot v realni situaciji.
Zakaj?
Nek gliser, ki pri polni hitrosti potrebuje polno moč in razvije polne vrtljaje, bo pri 4.000 rpm potoval približno polovico počasneje (večji slip in manjši vrtljaji) in zato potreboval mnogo manj od ponujenih 120 konjev in temu ustrezno bo ob super navoru tudi poraba manjša. Po domače povedano se pri Hondi na 4.000 rpm voziš z štangasom v primerjavi z ostalimi. Tu not je v dejanski uporabi Honda po moje precej boljša od vseh ostalih.
Na ceni je zagotovo EFI boljši, ampak zakaj je tako ti pove tehnični del testa, "kvaliteta" pač stane.
Se motim?
tomaz_slo napisal/-a:Imam najslabši motor. Ful sem vesel. Le zakaj?
Vesel si ker se zavedaš, da kdor z malim zadovoljen ni, večjega vreden ni...
Zakaj pa je xyz zadovoljen z Tomosom... in to zelo zedovoljen? Pa verjetno vsi vemo da ni najboljši...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Odvisno je tudi od načina izvedbtesta. Tega nisem uspel ugotoviti iz testa, prevsem kako je bila merjena poraba., režim delovanja motorja. Vseeno tudi če honda pri nižjih vrtljajih rabi manj zaradi navora, ampak 40 kil več na krmi se zna tudi poznati, sicer odvisno od čolna...
Bi rekek, da jres najbolj razočarala yamaha z najnovejšim motorjem, najvišjo porabo..
Bi rekek, da jres najbolj razočarala yamaha z najnovejšim motorjem, najvišjo porabo..
weta napisal/-a: Vseeno tudi če honda pri nižjih vrtljajih rabi manj zaradi navora, ampak 40 kil več na krmi se zna tudi poznati, sicer odvisno od čolna...
.
Točno to!
Verjeli ali ne, je Evinrude ultimativen pogon na lahkem dirkalnem gliserju. Na tekem težkem cruiserju je Honda verjetno nepremagljiva.
Micka, verjetno imaš presneto prav tole o konkurenci.
Najbolj žalostno pri vsem je to, da debatiramo okrog oslove sence! Vsi ti motorji imajo strašansko sodobne dizajne, okrog njih se vrti grozna reklama, drobovje je pa predpotopno in v nobenem niti blizu ni najnovejšim avtomobilskim motorjem. Okrog večtočkovnega vbrizga ali mehanskega polnilnika se tako razpišejo, da dobiš občutek, da je govora o letečem krožniku, ne pa o zadevah, ki so nekaj čisto običajnega. Morda so tile na testu malo žlehto dodali Morissa v razmislek.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost