Frenk in Janez

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 13, 2015 17:33

Če bi ti že deset sezon vsak dan ponavljal isti manever, bi bil tudi CAR :wink:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 13, 2015 17:48

Bowtruster je podaljšek živčkov.
On se pelje naravnost, barko je lepo nacentriral, vse tako kot mora biti, ampak. wroom levo, wroom desno, živčki prenašajo dražljaje na đojstik.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 13, 2015 17:53

Med čakanjem na vrsto pred črpalko v Biogradu n.m. sem imel priliko videti nekaj različnih - in...

Vetra komaj kaj, lahno proti obali. Kako uro 'čakanja'. Nekaj tistih, ki so mi padli v oči:
  • Po mojem 10 m (najeta?) jadrnica, nemški ali avstrijski skiper
      Živčen, menja naprej poln plin, nazaj poln plin, premika krmilo levo, desno - nima kdaj prilike, da bi sploh ugotovil, kdaj in koliko ga obrača bočni zanos ko zavrti propeler, pa še ni hitrosti, da mu prime krmilo.

Vrti v krogu, se skoraj zaletava, kako vpitje iz okolice, ko se kdo čuti ogroženega.

Ko je prostor, nekako priplove, ampak dobim vtis, da družina (ki bi verjetno čisto kompetentno privezala) zaradi enako nasprotujočih si navodil, kot jih čez krmilo, menjalnik in 'gas' dobiva barka, privezuje v čisti kaos.

Na srečo so bili črpalkarji kompetentni.
  • sapca
      Občasno zaplove 5 ali deset metrov nazaj v veter, toliko kolikor ga je veter prinesel bliže obali. Pri tem - in pri 'pumpi' na Hvaru - je imel čas 'naštudirati' zanos v stran zaradi propelerja, če tega ni dobro znal že prej. Jaz sem pri tem občutku - zanos zaradi propelerja, ko še stojiš - še opazno bolj 'bos' kot on zadnji dan pred črpalko (torej teoretik :wink: ).

Na Hvaru pri 'pumpi' se je pa dalo še posebej krasno učiti od 'komunalcev' z enim ali dvema izvenkrmnima motorjema (oskrba otokov, pobiranje smeti...) kako se pristane in izplove - zlasti v tisti gneči. Desetine 'perfektnih' pristankov in izplutij.

Če mu slučajno barko začne še kaj obračati - kak tok ob obali ali curek od propelerja od koga od ostalih, ki telovadijo okoli, pa včasih mogoče še malo naprej toliko, da prime krmilo, in potem spet nazaj toliko, da lahko naprej v miru 'lebdi proti obali', kolikor nese veter.
  • Večja motorna jahta - verjetno z dvema motorjema
      Poleg tega, kar je dobro počel sapca, ima še možnost en motor naprej in drugega nazaj, pa obrne na mestu; vprašanje je le, kje je os vrtenja - po mojem od barke do barke malo različno. Tip je znal, le tisti Nemec ali Avstrijec iz prvega primera mu je delal težave; včasih je kazalo, da se mu lahko umakne samo tako, da malo privzdigne svojo jahto na pomol.

In potem kaže, da so tam nekaj polili in to pomivali ali kaj podobnega, ker smo čakali nanje tudi, ko bi moralo biti že natankano.
  • Ena velika jadrnica - mislim da Oceanis, gotovo čez 40'
      V tisti gneči bi imela problem obrniti, ne da zadene kako nerodo. Najbrž za izkrcanje dela posadke - morda po nakupih, da ne izgubljajo preveč časa - in za del časa čakanja je enostavno pristal (in z bow thrusterjem).

Ko sem videl, kolikšen je imela tista jadrnica 'rajdni krog pod motorjem samo na krmilo...

Domnevam, da ima dva krmilna lista, propeler pa med njima. Pri nas - elan 333 - obrneš krmilo, pa s tem pri položaju 'naprej' odkloniš tudi curek od propelerja. Za nazaj - tudi treba počakati, da se barka premakne.

Pri tisti pa obrneš krmilo, curek pa gre med obema krmiloma in dokler tista/taka jadrnica nima - naprej ali nazaj - dovolj hitrosti, da krmilo sploh prime, je po mojem za manevriranje premčni potisnik ( :lol: ) bil bistven.
Sklep
    Jaz ne upam kar na splošno reči, da so vsi, ki uporabljajo bow thruster v brezvetrju, loleki.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kroko
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Kroko » Pe Avg 14, 2015 00:24

Nekaj dni nazaj se je neka jadrnica kakšnih 15 minut privezovala na sosednjo bojo v Zapuntelu z bow thrusterjem. Italijani in Impression 43. Sem pa med tem časom moji najdražji in najmlajšemu razložil, kaj to sploh je.
Zanimivo je bilo tudi v Brguljah. Ves čas, ko smo bili na sosednjih bojah, kake 16 let stara hčerka na 42 hlaponarju ni iz roke izpustila telefona. Ko so se privezali je morala nekaj prinesti na kljun. Z eno roko je tipkala, z drugo je lovila ravnotežje.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 14, 2015 07:20

Kroko napisal/-a:Zanimivo je bilo tudi v Brguljah. Ves čas, ko smo bili na sosednjih bojah, kake 16 let stara hčerka na 42 hlaponarju ni iz roke izpustila telefona. Ko so se privezali je morala nekaj prinesti na kljun. Z eno roko je tipkala, z drugo je lovila ravnotežje.

Facebook generacija pač :wink:
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Avg 14, 2015 08:19

Ga ponavljam že več kot 10 let. :D :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Pe Avg 14, 2015 08:21

mamaMicka napisal/-a:Na forumu imamo enega, ki ni cisto pravi frenk samo coln ima tak. Mislim da nas 95% tu lahko nauči kako se manevrira z barko. Pa naj bo veter ali pa ne.
Če bo dovolil bom objavil posnetek kako se 14m barko pristane v rikverc nato ven jo obrne na ca 17m širine in pristane naprej. V slabi minuti pri kakih 20 vozlih vetra.

Aja. Pa zavezal jo je sam. Brez bowa ali sterna na drugi vez ob obali pa nasute skale.

2 motorja, akse

Objavi,objavi bomo z veseljem pogledali in se kaj naučili...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 14, 2015 08:21

Zato pa si CAR :wink:
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Avg 14, 2015 08:24

Ga ponavljam že več kot 10 let. :D :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 14, 2015 08:28

klemn napisal/-a:Objavi,objavi bomo z veseljem pogledali in se kaj naučili...

Naučiš se iz izkušenj, ne pa na forumu 8). To je podobno, kot vožnja s kolesom, ali smučanje... enostavno ti pride v kri in sploh ne razmišljaš več, kaj boš naredil, ampak vse počneš instinktivno.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 14, 2015 08:29

CAR napisal/-a:Ga ponavljam že več kot 10 let. :D :D

OK, sej smo razumeli :twisted:
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Pe Avg 14, 2015 10:44

H2O napisal/-a:

Naučiš se iz izkušenj, ne pa na forumu 8). To je podobno, kot vožnja s kolesom, ali smučanje... enostavno ti pride v kri in sploh ne razmišljaš več, kaj boš naredil, ampak vse počneš instinktivno.

jest še kr pravim, da ga naj objavi.....
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 14, 2015 10:49

Jest pa še kr pravim, da se na forumu ne boš naučil pristajat z barko 8)
Uporabniški avatar
Dado
Kapitan fregate
Kraj: ~ Prlekija ~

OdgovorNapisal/-a Dado » Pe Avg 14, 2015 11:15

vaja dela mojstra :wink:
~ Eli ~
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Avg 14, 2015 11:54

klemn napisal/-a:
H2O napisal/-a:

jest še kr pravim, da ga naj objavi.....

Klemn žal nisi ti tisti na posnetku tak da bo vseeno lastnik moral pustiti :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 0 gostov