Iz Biograda n.m. na jug in nazaj

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 21, 2015 13:52

Hvar (Križna luka) - uvala Vlaka, Paklinski otoci
Torek, 4.8.201
Že med pivom so me prišli iskat - za to nas pa niso mogli pustiti privezani tam, kjer so nas pustili, da smo - oziroma so nam - 'po tahujšem' poštimali elektriko.

Tank za vodo prazen; ampak tam, kjer naj bi jo lahko natočili, so bile barke in ladje (vsaj od daleč videti večje od 24 m) videti privezane druga drugi na bok, tako da smo vzdihnili in šli iskat, kje bi tisti dan prespali.

Tu smo tokrat 'trenirali' motroriranje in bolj resno motor ter jadra skupaj, saj je bilo treba z motorjem čimbolj napolniti akumulator, če ni bilo priveza s priklopom na elektriko, še posebej zato, ker je bila improvizirana povezava za polnjenje res bolj improvizirana.

Če pomnim prav, smo malo pred mrakom vpluli v uvalo Vlaka na Sv. Klementu na Paklinih otokih. Dve boji in nekaj muringov - ampak to je kazalo, da je domače ali od gostincev (in rezervirano in/ali zasedeno), mi pa tisti večer nismo imeli preveč namena hodit kam jest.

Zasidrali smo se in jaz sem se spet do jutra držal barke, med tem ko sta šla onadva na večerni potep. Med tem je bilo kar nekaj prometa k gostincem, ampak mene ni nič motilo.

Ta noč je bila - kar zadeva vreme - mirna. Zjutraj pa sem pred 'vstajenjem' ostalih dveh malo obletal okolico in obplaval zaliv.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Avg 26, 2015 21:30

Uvala Vlaka, Paklinski otoci, Bol na Braču
in
Bol na Braču - Luka Tiha, Starogradski Zaljev na Hvaru
Sreda, 5.8.201

Zjutraj
    Kazalec na električni razdelilni plošči pri pritisku na gumb kaže prazen delovni akumulator (8V, samo ne vem, če bi mu verjel). Startni kaže 12+ in motor vžge na gumb, kot mora.

Pri pognanem motorju tudi sidro gre lepo kvišku na elektriko.

Rezervar za vodo je tudi še vedno prazen, Andy bi rad videl (ali pa bi mu sapca rad pokazal) Bol na Braču. Info kaže, da bi se tam moralo tudi dati dobiti vodo, torej gremo tja.

Zjutraj še ne piha nič uporabnega, pa tudi servisni akumulator je prazen, torej motoriranje.

Tridata kaže, da se mu je nekaj zgodilo - globina ni več nastavljena v metrih, ampak v feetih (čevljih); poiščem v priročniku in nastavim. Autohelm kaže smer plovbe, ki se ujema z vgrajenim kompasom - v glavnem nič nenavadnega. Ko smo malo od obale, sapca pritisne gumb auto in jadrnica ostro zavije (kje pri ograji bi se dalo od tega tud pasti v vodo). Čudno - če pritisneš ta gumb, bi moral poskusiti zadržati to smer, ne? Še malo eksperimentiramo, pa ni uspeha.

Zdaj, ko to pišem, domnevam je zaradi nizke napetosti tako kot tridata tudi autohelm zgubil nastavitve in bi morali še enkrat narediti dealer setup. Priročnik je bil, ampak tega takrat nisem šel prebrat.

Bol na Braču - predvsem po vodo
    Kup zasidranega povsod naokrog in ko smo pripluli, je tam naokoli tudi že malo pihalo, tako da se je že dalo videti koga, ki se je preganjal naokrog na veter.

Pristali smo ob obali naprej - vzhodno - od pomola. Urejena obala, čisto lahko da na novo, za nas nedvomno dovolj globoko tudi za s krmo. In muringi.

Privežemo se, plačamo vodo, nato se Andy in sapca za kako uro dve spravita v mesto, tudi v trgovino (pošla je zlasti pijača), jaz pa k polnjenju tanka za vodo.

Ko začne pri odprtini v vodni rezervar teči ven, grem zapret in pospravit cev. Potem - za vsak primer - pogledam, kaj bodo kazali kazalčki. Oba akumulatorja 12+V, torej vsaj več ali manj polno ali vsaj ne več prazno. Gorivo do konca desno, torej tudi (skoraj) polno. Voda... do pol.

Kako? Pred izplutjem iz Biograda je kazalo do konca... Ampak tudi motor je takrat vžgal na gumb in tudi avtopilot je prva dva dni delal brez posebnosti.

Gremo pogledat v odprtino za natakanje vode... Res ni videti, da bi bila do vrha. Nazaj cev iz boksa in na obalo, natočiti do konca, dokler tudi kazalec ne pokaže polno. Je tam kaka odduška, ki je zamašena, ali pa sem bil neroden in pri cevi za natakanje nisem pustil prostora za izhod zraka? Ne vem.

Potem pospravim in si ogledujem sosednje jadrnice, med tem pa počasi pojača maestral in sapca in Andy tudi prideta.
Bol na Braču - Starogradski Zaljev
    Piha... in z barko naj bi bilo zdaj - razen avtopilota - vse v redu, tudi delovni aku je kazalo, da ni več prazen. Saj bi lahko tam tudi prespali, a gremo lahko končno jadrat.

Poženemo motor, izplovemo in čim se malo izmotamo iz gneče, razvijemo jadra. Treba je malo paziti na surfe in podobno, pa tu pa tam tudi kaj večjega manevrira za sidranje.

Veter dober in ugasnemo motor, a po kanalu med otokoma veter z maestrala obrne bolj z zahoda proti vzhodu, tako da je prilika tudi malo jadrati v veter in tudi nekajkrat prečiti. Za nami - najbrž ne dosti dlje od Bola - mora biti malo začetka nevihte, čeprav je najbrž sonce zašlo, preden se je do konca razvila. Nakovalasti oblak se je začel počasi nazaj sesedati vase - mi pa smo itak 'šibali' proč od tam.

Ko se začne sonce temeljto spuščati za oblake na jugozahodu, obrnemo v Starigradski Zaljev. Ker prejšnjo noč še ni bilo zaloge elektrike za računalniško ropotijo in ker jaz tudi nisem ulovil Splitske vremenske na VHF, nismo preveč prepričani v vreme, zato gremo pogledat, če bo kaj prostora v zavetju, ne glede na to, od kod bi pihalo.

V delu zaliva, ki se po karti imenuje Luka Tiha, so v vsakem zalivu, kamor smo pogledali, boje. In tu pa tam je kaka tudi prosta. Ulovimo eno pri vzhodnem rtu uvale Srednja Lokva, se malo razplavamo in Andy 'spacka' še eno 'pašto'. Sapca po telefonu izve, da gredo njegovi 'frocki' (frockice) v soboto za teden ali dva z babico na Dugi otok - in izkaže se, da se bo treba iti pozdraviti z njimi, preden on izgine za tista dva tedna nazaj na delo.

To pa pomeni, da bi bilo treba biti najkasneje v petek opoldne v Biogradu. Blizu 70 NM, če štejemo precej naravnost - kar pomeni skozi Tisno. Pa šest do sedem vozlov maksimum. In seveda zadeti, kdaj bo odprt most.

Nič ne bo dolgčas.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 28, 2015 20:33

Luka Tiha, Starogradski Zaljev na Hvaru - uvala Jorja, Šolta
Četrtek, 6.8.201
Zbudim se, ko je že malo svetlo, sonce pa mislim da še ni vzšlo. Andy in sapca še spita. Brez kakega zaznavnega vetra. Malo odplavam okrog barke, nato poženem motor (lepo vžge na gumb in alarm, ko dam kontakt, ne zbudi nikogar od spečih), se odvežem od boje in počasi odplujem izmed boj in privezanih bark.

Lepo se svetli. Ko vidim pridem izza rta (Stupišče, po karti) pa malo zajamem sapo. Vidljivost je - no, recimo temu tako - zanimiva. Megla v - kako bi temu rekel - valovih ali morda zavesah, in ne znam oceniti, koliko je do katere od zaves, oziroma koliko je v katero smer vidljivost.

Plovem proti izhodu iz zaliva in razmišljam, kje je 'trobilo', če bi bilo treba trobiti za meglo in ali bi se ne bi vseeno bilo bolje še dati kam za čas, dokler se tisto vsaj malo ne razkadi. Ampak ko pridem iz zaliva, vidim skozi eno luknjo do Brača in ocenim, da se da vsaj za kako miljo dve videti tudi tja, kamor nameravam pluti. Računam tudi, da bi moralo sonce meglo postopno posušiti, in plovem dalje.

Ker avtopilot ne dela, kakor bi moral (pri ponovnem poskušanju prejšnji večer je barka še vedno po vsakem vklopu ostro zavila), vso pot krmarim na roko.
Res se v smer, kamor nameravam, pod sončnimi žarki postopno čisti; proti jugozahodu pa je v ozadju še kar oblačno-meglena stena, iz katere tu pa tam priplove kaj, kar je namenjeno skozi Splitska vrata.

Nekoliko stisnem vijak na sredi krmilnega kolesa, da se ne zavrti v levo takoj, ko ga spustim - in tako je vseeno mogoče skočiti za nekaj sekund po daljnogled ali karto v salon ali kaj podobnega.

Malo pogrešam kak fotoaparat... ampak moj mobitel je star in polnilec rabi 220V, ki ga nismo 'srečali' že od sobote, tako da je njegov akumulator že nekaj časa kar temeljto prazen, tako da tudi s tem ni nič.

Jutranji trajekt, morda z Visa ali od kod drugod iz tiste strani, plove tako, da se srečava na tristo-štiristo metrov, potem ko spremenim smer tako, da ne bo srečanje bolj bližnje.

Po kakih dveh urah zame čisto zanimive plovbe, med katero se vsaj pred mano megla temeljito razkadi in posuši, se zbudi sapca in pravi, da bi se ustavili kje, kjer bi se dalo tudi malo plavat.

Šolti smo se med tem že približali toliko, da sem lahko pasel radovednost med plovbo po obali. Sapca je rekel, da bi šli nekje do uvale Tatinja. Tam je bilo od daleč videti precej zasedeno in tako smo vtaknili nos - in premec - v uvalo prej, mislim da v uvalo Jorja. Tam je dno precej globoko, kar 'ni ravno idealno' za sidranje, ampak je bila ena prazna boja na globokem in malo na smem, pa smo se privezali nanjo za kopanje.

Slika

Še nekaj zajtrka - ura je morala biti med 8 in 9 in Andy mislim da je še vedno spal - v kabini na premcu in nadaljevanje. Tisno, cilj za ta dan je glede na našo hitrost 6-7 vozlov še vedno kar daleč.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Sep 01, 2015 21:12, skupaj popravljeno 1 krat.

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Avg 29, 2015 08:47

Kr ne morm verjet,da štirje pobi niste mogl tiste šraufe probat če so zategnjeni.Pa v eni štacun kupit pol metra kabla in nardit briko,če že oni vrečkasti štromar ni naredu.No ste mel pa bolj zanimiv dopust.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Avg 30, 2015 09:04

Rekli so mi, da je oh in sploh ponudnik in da nič ne rabim, in tako nisem imel s seboj totalno nič 'štromarskega'. V bodoče bo en majhen multimeter in vsaj par kosov žice in verjetno malo cina. 'Mikrobrener', ki ga uporabljam za zataljevanje koncev sitnetničnih vrvi, bi pa moral biti OK tudi za cinjenje.

Ampak tokrat sem bil tozadevno 'bos'.

Pluli smo pa tako, da ko je nehala delati prva reč, domnevam da nekaj ur plovbe daleč ni bilo nobene primerne trgovine (Kakan, Vis, Paklini). Na Visu ne vem, ali je kakšna primerna trgovina, ampak kot rečeno, dva sta morala s Hvara domov na določen dan in je bilo treba pripluti tja.

V luko Hvar je bilo treba tudi pripluti najkasneje takrat, da sta tista dva udeleženca ujela svoje transfere tako, da sta bila nazaj v službi takrat, ko sta morala bit.

Iskanje trgovine s štromrskimi zadevami na Hvaru? Lahko, če bi našel privez za ta čas - pa ga nisem. Sidro - pri tisti gneči enostavno ne bi pustil barke same na sidru, koga drogega pošiljati najti trgovino in kaj naj kupi, pa ostalih nisem dovolj dobro poznal, čeprav bi po mojem šlo.

Ampak ni imelo smisla iskati, ko je nas našel 'štromar', ki je bodisi popravil, bodisi zadoviljovo začasno pokrpal zadevo prej, preden bi najbrž mi našli pravo trgovino.

V Bolu na Braču naslednji dan bi šlo - tam je privez bil in trgovina bi tudi bila, ampak do takrat je tudi že delalo.

Pa še nekaj... Če bi pri našem 'brikanju' našli - tudi če ne povzročili - kakoli še čudnega, bi nam po telefonski komunikacij dotedaj sodeč zelo zelo verjetno izposojevalec prisodil, da smo tisto mi povrzočili z našim posegom in nam pobral to od kavcije.

Še vedno menim, da je bil tak odziv kar OK.

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Avg 30, 2015 09:51

Pluse na šalterju za banko in start bi pobrikal z prvim kablom ki bi ga od nekod odrezal z kuhinjskim nožem in s kleščami idtegnil tiste 13 al 17 mm matice
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Avg 30, 2015 10:22

Vidš, v primerjavi s tabo sem - kar zadeva elektriko na na barki, zlasti pa okrog motorja - amater. Ampak vem, da sem to, in zato sem toliko bolj oprezen.

Brez instrumenta sem le domneval, kaj bi lahko bilo, in z izkušnjami od drugod (Murphy, tudi na veliko) sem si lahko predstavljal še nekaj reči, ki bi bile možne, čeprav malo verjetne, in nekatere od njih bi lahko imele neugodne posledice ali še kaj več.

Odcvikniti kos kabla z najete barke, kjer že po telefonu dajejo vtis 'opet Slovenci neznaju koristiti barku') - tudi če bi to popravilo problem, bi nam po moje poskušali pocufati kavcijo.

To, da smo malo počakali nanje, pa nam v bistvu ni čisto nič poslabšalo tistega kosa počitnic.

Edit: dve zatipkani, bilo Morphy namesto Murphy in laho namesto lahko...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Avg 31, 2015 21:03, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 31, 2015 20:53

Uvala Jorja, Šolta - Tisno, Murter
Četrtek, 6.8.201

Vmes je tole temo krepko zaneslo proč od moje zgodbe, zato tu povezava nazaj čez razpravo o težavah na
dopoldansko plovbo od Hvara do Šolte

Po zgodnje-jutranji plovbi od Strigradskega zaliva na Hvaru in potem kopanju tu smo izpluli ter nadaljevali vzdolž obale Šolte, mimo otočkov na njenem zahodnem koncu, pa mimo otočkov pred Velim Drvenikom, pa Veli in Mali Drvenik...

Tu sem zadnjič plul mimo - kolikor se spomnim - z ladjo Jugoslavija iz Reke v Split in z ladjo Bratstvo i Jedinstvo nazaj, okrog leta 1960. To seveda pomeni, da je bilo zame vse novo in tako še posebej zanimivo. Če je tako, avtopilot, ki ne dela, popolnoma nič ne moti.

Otočki in zalivi od Arkanđela dalje do okrog Rogoznice so šli mimo - tokrat ni bilo časa še kam vtakniti nos (in premec barke). Tam nekje pa je začel postajati zanimiv veter z morja na kopno, maestral? (tokrat bolj zahodnik kot severozahodnik, kar je bilo ugodno). Razvili smo jadra in ugasnili motor in zdaj sem še nekaj otokov videl prvič 'v živo'.

Po oceni je veter začel iti od 20 k 25 vozlom, ampak valov je bilo malo in veter enakomeren, tako da smo zvili le nekaj genove, tako da je bilo krmilo spet nevtralno, ostalo pa je bila kar uživancija.

Imam vtis, da smo se v Murterskem kanalu ob celini še nekje malo ustavili, najbrž za kratko namakanje in zato, da pospravimo še eno 'pašto', ki jo je spet skuhal Andy, ampak tu sem podrobnosti malo pozabil.

Tam nekje pri zadnjem otoku pred Tisnim smo zvili jadra - najbrž je zunaj pihalo dobrih 25 vozlov - in na motor zapluli ob bregu na Murterski strani.

Na mom ste mistu...
    Malo naprej od enega pomola je bila privezana še malo večja jadrnica od naše in domnevali smo, da mora biti globina dovolj tudi za našo, še posebej, če se bomo vezali s premcem. Našli smo tudi muring ter se privezali takoj ob njej, naprej pa je bilo še dovolj prostora za kup plovil. Privezali smo se, ustavili mašinerijo... Sonce je zašlo in mračilo se je, kazalo je, da nihče ne bo imel nič proti, da smo tam, tako da sta se sapca in Andy odpravila na obiske k znancem, ki jih ima sapca v Tisnem, jaz pa sem se spravil brat, poslušat VHF vreme in podobno. Tudi veter je bodisi pojenjal po sončnem zahodu, bodisi smo bili v zavetrju - komaj kaj sapice še.

Potem zaslišim, da se počasi bliža čoln s kabino - pridem ven - in mož na njem me 'pozdravi': "Na mom ste mistu".
    Zajamem sapo in odgovorim "Izvinite, nisam znao - već je bilo kasno i mislio sam da je slobodno."
    On nadaljuje "I na mom ste muringu".
    Jaz poženem motor (lepo vžge na gumb), dam v vzvratno v prostem teku - da me privezne vrvi ne bodo vlekle k obali, odvežem muring z bitve na krmi in mu ga dam, ter vprašam: Ovde ima još jedan muring - možete li mi reći, jeli taj slobodan?"
    Odgovori - Tamo stiže još jedna jedrilica, to je njegov muring i njegovo misto - eto stiže malo iza mene."
    Jaz vprašam: "Kuda da se maknem - di je dovoljno dubine?"
    Pokaže mi - med tem priplove jadrnica, ki jo je najavil, tudi kakih 6 m.

Povem tistemu na njej, da se bom umaknil - pogleda me, da že teče motor, pogleda okrog in reče: "videću jeli ima iza ove dovoljno mista za mene". Za tisto jadrnico, ki nas je privabila, da smo pristali zraven nje, je po vsem sodeč bilo dovolj prostora, in vrnil se je do boje, ki je nosila njegova dva muringa in mi rekel "Ne morate se micati. Biće mirno i biće dovoljan jedan od mojih za mene; daću vam drugi pa se vežite, a ujutro ga samo bacite dole, kad budete polazili."
    Privezal sem se nazaj na krmo, ugasil motor, slišal še nekaj dobrodošlih nasvetov sicer, se lepo zahvalil - za uslugo oba soseda nista želela nič drugega, razen zahvale, ki sem jo iz srca rad dal.

Če kdo rabi, da izrecno napišem, to je bila še ena od dobrih izkušenj s Hrvati tokrat.

Potem sem se vrnil k VHF-u in ujel napoved, ki mi je povedala, da z vremenom naslednji dan na tem koncu ne bo nič nevarnega. Zjutraj bo pihal 'nočnik' (tudi burin), naprej bomo pa videli. Če bomo hoteli biti pred poldnem za oddajo barke v Biogradu na moru, tako da bomo potem ujeli trejekt na Dugi otok v Zadru, bo verjetno moral spet peti tudi motor.

Mislim, da sem zaspal, preden sta se vrnila sapca in Andy.

tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Avg 31, 2015 22:14

Če kdo rabi, da izrecno napišem, to je bila še ena od dobrih izkušenj s Hrvati tokrat.

Se morda spomniš natančnejše lokacije?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 01, 2015 11:19

Marjan, hvala za tale podroben potopis. Škoda ker ni fotk. :cry:
Lahko pa še vedno dodaš kakšen zemljevid ali skico ipd. Tudi kakšna free fotka s spleta prav pride.

Prispevki na temo "težave s čarter plovili" so prestavljeni v samostojno temo.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 01, 2015 20:51

tomaz_slo napisal/-a:

Se morda spomniš natančnejše lokacije?

To sem že enkrat napisal, pa je prispevek 'potonil', kot je bil odcepljen ven del o stanju izposojene jadrnice in o tem, kaj v zvezi s tem bi kdo naredil.

Če prav razumem vprašanje, kje je bil dogodek 'na mom ste mistu', je povezava na sliko (na maps.google.com) pod naslovom v prispevku zgoraj.

Mislim, da sta vidna tudi jambora obeh jadrnic, o katerih teče zgodba, večja je tista, ob kateri smo se vezali, manjša pa tista, katere skipper oziroma lastnik mi je za čez noč odstopil enega od svojih muringov.

Slika

Ma, našel sem, kako lahko vseeno še dobim te slike prikazane na forumu. Večje so prevelike za forum, tako da je treba klikniti na tele manjše, da se odpre povezava.

Marchi napisal/-a:Marjan, hvala za tale podroben potopis. Škoda ker ni fotk. :cry:
Lahko pa še vedno dodaš kakšen zemljevid ali skico ipd. Tudi kakšna free fotka s spleta prav pride.

Prispevki na temo "težave s čarter plovili" so prestavljeni v samostojno temo.

Tako zemljevidi kot tu pa tam kaka slika - čeprav tokrat ni mojih - so na povezavah pod besedami. Žal jih sedanji SW foruma ni pripravljen pokazati, tudi slik, ki si jih včasih lahko, ko je to še prikazoval Panoramio, ne več.

Zemljevidi so včasih Google Maps, včasih Arkod (ko so zanimiva imena zalivčkov), včasih Navionics (ko je zanimivo podmorje).

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 01, 2015 21:42

Tisno, Murter - jadranje po Murterskem kanalu
Četrtek, 6.8.2015
    sapca in Andy sta bila zvečer na obisku pri znancih, ki jih ima sapca v Tisnom, in se dogovorila, da pridejo zjutraj malo pojadrat, potem pa z nami tudi preplovejo skozi ožino.

Mimogrede, pod besedama Tisno, Murter zgoraj je povezava na google street view s pogledom z druge strani približno na mesto, kjer smo prespali. Pod drugo povezavo v naslovu pa je aerofoto Arkod Murterskega kanala. Še ena slika tja je večja pod manjšo sliko.
    Slika

No, most mislim da se je odpiral ob 9. uri, družina z dvema dečkoma - kakih 4 in 6 let - je prišla. Izpluli smo in če pomnim prav, je mogoče pihalo dovolj, da smo lahko zapluli okrog najbližjih otokov - Ljutac in Borovnik - na jadra, ampak tega se ne spomnim več zanesljivo. Spomnim se, da je - čim je večji deček prijel za krmilo, takoj hotel še manjši. Sliki brez okviraj, kot bi rekla moja mama.

Potem se je bilo treba počasi postaviti v čakalno vrsto - nekaj podobnega, kot na tejle sliki.
    Slika

Nič posebnega vetra, le ena od bark pred nami mislim da je imela živčnega 'kapitana', ampak ga ni prineslo preblizu.

Spustili smo mimo še tiste iz nasprotne smeri, potem pa odpluli skozi ožino in na drugi strani - mislim da na Murterski strani - pristali, da smo odložili goste.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 02, 2015 21:08

Tisno - črpalka za gorivo, Biograd n. m. - Marina. v B. n. m.
Četrtek, 6.8.2015
    Glede na 'načrtovani zmenek s trajektom' v Zadru si nismo mogli dosti zmišljevati - pa kot običajno je zjutraj kazalec napolnjenosti za delovni akumulator kazal bolj praznega ko ne, tako da si zmišljevati, kaj bo šlo na veter in kaj na motor, nismo upali. Pel je motor.

Tudi v Pirovački zaliv in k otočkom okrog Murterja se nameravam še vrniti - upam da naslednje leto pred ali po sezoni. Pasli smo radovednost, malo bolj je bilo treba paziti na druga plovila v okolici kot večino prejšnjih dni, sicer pa to dopoldne ni bilo nič posebnega.

Jadrnico je treba oddati s polnim tankom goriva. V vrsti pred bencinsko črpalko - bc. na topografski karti, zraven trajektne luke - smo 'stali' vsaj kako uro. Po tem smo odpluli 'okrog dveh vogalov' v marino 'Kornati'.
    Na prvi fotki na povezavi sta trajektna luka in bencinska črpalka v levem spodnjem kotu; slika mora biti iz časa sejma in je zato čez plovno pot brv za obiskovalce sejma. Naslov slike se ne končna na .jpg in zato forumov SW ne zna prikazati teh slik.

Bili smo tako zgodnji, da je bil tisti pomol bolj prazen kot ne, pa so nas vendar poslali z mesta, od koder smo pred slabim tednom odpluli, ven in nazaj na drugo stran pomola. Pristali smo prav, ko so se pripravljali prekinit delo za obed, a nam je vseeno uspelo srečno oddati barko - in tudi nabaviti veslo za nadomestitev tistega, ki je 'poniknilo' na Visu.

Zabeležili so tudi vse, kar bi še bilo treba narediti pred naslednjo izdajo barke, od česar je poleg menjave releja za polnjenje delovne banke (ali odprave česa drugega, kar na rele ne da toka) bilo najbolj moteče to, da po tej peripetiji ni dobro delal avtopilot. Najbrž je pred naslednjim izplutjem nekdo moral ponoviti 'Dealer Setup', kot sem jaz moral ponovno nastaviti prikaz globine s čevljev na metre. To, da smo oddali že v petek popoldne, bi jim lahko dalo dovolj časa tudi za to.

Potem pa avto in smer trajektno pristanišče v Zadru - naslednja postaja pa je bila Uvala Soline na Dugem otoku.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Sep 03, 2015 20:42

Na Dugi otok s trajektom
Petek , 6.8.2015 popoldne.
    Mimo Dugega otoka sem že plul, mislim da enkrat po zunanji in večkrat po notranji strani. Ponekod smo tudi pristali, še več pa je mest, ki jih še ne poznam. In do tokrat še nikoli nisem bil na Dugem ne s trajektom, ne potem po cesti.

Zadar in trajektna luka
    V Zadru sem že bil, pred kakimi desetimi leti z jadrnico in lani na Virski biciklijadi (2014), ampak sem podrobnosti vseeno že malo pozabil. Recimo, ne spomnim se več točno, kje smo bili takrat z jadrnico privezani, le domnevam, da v Jazinah. Tisto s kolesom pa je bila tudi udeležba na 'biciklijadi Zadar Vir', tako da se ne uspem več spomniti ne od kod točno je bil start, ne kje točno smo peljali iz mesta, čeprav je na posnetku in čeprav tudi sebe - 'standardno smotanega' v sandalih in z nahrbtnikom - najdem malo pred koncem prve minute na posnetku.
    Slika

V zadnjih petih letih pa so tudi prestavili predvsem trajektni del potniškega prometa iz luke v mestu v novo luko vzhodno od mesta, kar je malo razbremenilo luko v mestu. V mestu so zdaj vez 7, 8 in 9 (zadnji trije pred mostom - klik na besedo zgoraj na načrt razporedov) poleg ribiških, in turističnih plovil vsaj teoretično tudi za jahte.

Izven sezone mogoče, v sezonski gneči pa najbrž težko.
    Slika
    Še ena dobra novica - po več mesecih zdaj spet skoraj v celoti deluje online peljar na CVS HR.. Vsebuje informacije primernosti kakih 2000 lokacij - tudi o tem, za katere reči (vetrove, bibavice...) je kaka lokacija izpostavljena in za katere v zavetju.

V novi trajektni luki v Zadru pa sem bil tokrat prvič.
    (Povezava pod načrtom spodaj je na Lučko upravo Zadar, tista pod naslovom zgoraj je pa na Photosphere, torej sliko 360° okrog opazovalca.).

Slika

Trajekt Zadar-Brbinj
    Seveda sem intenzivno pasel radovednost, kar zadeva vse živo.

Ena od zelo zamimivih reči je bila, kako profesionalci pristanejo in privežejo trajekt in kako izplovejo, druga pa plovba s trajektom med otočkom Idula, otokom Rivanj in Ugljanom v Brbinj na Dugem. Oznake plovne poti se vidijo malo drugače s toliko večjega plovila in plovna pot se mi je zdela 'malo ožja', kot sem največkrat navajen.

Zdaj, ko sem pogledal, sem tudi šele videl, da je ugrez več novejših trajektov - kljub skoraj 5 m visoki garaži pod krovom - pod 2,5 m, med tem ko je pri starejših tudi nekaj 10 cm čez 3 m.

Pa tudi to je bilo manj, kot okrog 5 m, kot sem si prej predstavljal da ima ugreza, tako da je zares v teh prehodih tudi za tako ladjo skoraj dva kabla, oziroma nekaj čez 300 m med rtom Sveti Petar in Idulo, podobno pa tudi skozi Veli Ždrelac, torej skoraj še enkrat več prostora za manevriranje, kot sem prej mislil.
    Slika

Naslov Navionics za ta prehod - forum ne da celega niza za klik na povezavo, treba je skopriati v brskalnik. Pod sliko trajekta zgoraj je pa tudi povezava.

Koda: Izberi vse

http://webapp.navionics.com/#@11&key=ezmlGsg|zA

Ja, še to... doslej sem mislil, da je ime za preliv med Pašmanom in Ugljanom Ždrelac. Zdaj pa sem videl, da je ta med Ugljanom in Rivanjem Veli Ždrelac, oni med Ugljanom in Pašmanom pa Mali Ždrelac.

(Med otokoma Rivanj in Sestrunj sem pa že jadral, in skozi 'Sedmorovraće' tudi že nekajkrat v razne smeri, za tu skozi proti Zadru se pa ne spomnim, da bi).

Zaliv Lučina, Brbinj
    Tudi v tem zalivu, kjer je pristal trajekt, sem bil tokrat prvič. Pod naslovom je povezava na interaktivni peljar za to lokacijo, ki nekaj mesecev ni deloval, zdaj pa v večinoma dela.
    Slika

Za zaliv Brbinj na vzhodni strani ima povedati več.
Zaklonjeno: Od svih vjetrova u krajnjem N dijelu uvale.

Izloženo: Vanjski dio uvale je izložen buri. Jugo stvara valove.

Uplovljavanje:

Boravak: Vez u krajnjem NW kraku uvale Brbinj uz rivu pred kojom se nalaze murinzi, dubine 1-3 m. U krajnjem SE kraku uvale dobro je zaklonište od juga.
    Tam je tudi povezava na kaj zanimivega iz zgodovine in kako sliko za to lokacijo. Prime tudi klik na povezavo na karto od tam, ne dela pa premikanje po karti, tako da je do karte treba po kaki drugi povezavi.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Sep 04, 2015 21:03

Luka Soliščica, Dugi Otok (večji bližnji kraj je Soline)
Petek , 6.8.2015 popoldne.
    Ta dan sem se zjutraj nekaj ur pogovarjal z domačinom, ki je popravljal mreže, za lov pa meni, da je zdaj že prestar. Zgodba o solinah, kot jo je povedal on, je bila, da so Avstrijci - ko so prevzeli te kraje od Benečanov - uvedli monopol na sol - tudi za domačne. Ti pa so površinsko - segreto in poleti s soljo bogato - morsko vodo nosili višje, kjer se je na prisojnih pobočjih sonce uprlo in iz primernih - ne spomnim se, ali posod, ali kaj - izparilo preostanek vode, oni pa so pobrali sol. Tole bi moral zapisati prej, preden mi je zbledelo...

Pozneje sem se pa del dopoldneva in opoldne igral z jadrnico Sapca. To je jadrnica tipa Meteor, dolga malo 5 m, s kabino, v kateri se da prespati, kupom jader in v Italji še živa tekmovalna kategorija.

Prejšnji lastnik je menda v njej vsako leto preživel vse poletje, vendar v zadnjem času najbrž ni več mogel res dobro skrbeti zanjo. Zdaj jo je kupil sapca in precej reči je že v boljšem stanju, marsikaj pa je še za postoriti.

Imel sem kakih 5 ur časa, da sem se igral z njo. Pogledal sem vsako vrv, zatalil vse konce, ki jih je bilo treba zataliti, potegnil - kolikor je šlo - plašč oziroma oplet, ki je zdrsnil po jedru škote (zares je škota triplastna, notranji dve plasti sta bili OK, zunanja pa je zdrsnila) ter povezal konec, poskusil premakniti vsako stvar, ki bi se morala premikati, in tako naprej.

Ni se dobro premikalo več drsnikov, recimo tisti za nastavljanje tanguna na jamboru po višini, tudi ni se je zelo zatikala dvižnica glavnega jadra. Tudi malega izvenkrmenga motorja mi ni uspelo pognati.

Tisti konec ni problematičen v lahnem vetru in taji sen dvignil le eno genovo (jader je bilo z jadrnico toliko, da sploh ni bilo vseh v kabini - tam mislim da so bila shranjena le štiri ali pet) ter izplul na roke in jadra. Pluje zelo lepo, tudi le pri genovi - torej z neuravnovešenim lateralnim planom jader - so bile sile na krmilu pri tistem vetrcu majhne. Ampak brez glavnega jadra in brez motorja vseeno nisem hotel tvegati kakega čaranja, če pojača kak maestral, tako da sem se spravil nazaj v lučico pristat - na eno jadro, seveda.

Zadeva je bila težavnejša, kot sem pričakoval. Na zunanji strani pomola je bila privezana precej velika turistična barka, ki je pirpeljala kopalce iz Zadra sem na kopanje, potem pa jih med plovbo nazaj še nahranila. Ta barka je bila dovolj velika, da mi je vzela veter - in z vrtinčenjem še smer, ko sem hotel lepo vpluti nazaj na mesto. Bilo je treba poskusiti trikrat - ampak to je lahko plovilo in hitrosti so bile majhne, tako da ni bilo nobenih težje obvladljivih težav.

Med tem je posadka turistične barke pripravila obed zase, preden se vrnejo kopalci. Bilo je - kot pravijo - vroče ko pes, da je tudi meni kapljalo od nosa, ko sem potem naprej prčkal reči, ki sem jih pri tej kratki plovbi opazil, se je od tam zaslišal glas 'Očete i vi doći poist nešto?'. Nekaj dunajskih zrezkov je bilo viška. Jaz se zahvalim za enega in kos kruha, pa našli so tudi nekaj vode zame - ter zanimiv pogovor, in na koncu so vztrajali, da nočejo nič za to.

To je še ena od dobrih izkušenj s Hrvati na tem potepu.

Še navionics webapp - za podmorje v tistem zalivu

Koda: Izberi vse

http://webapp.navionics.com/#@11&key=g%60mlGykxyA

Potem se mi je zdelo, da bi moral biti čas, da se odpravimo proti trajektu za nazaj na celino, pospravil barko, pobral svoje reči in se odpravil v smer, kje bivajo sapca in njegovi.

Čez opoldne je ena od njegovih punčk šla spat in zahtevala, da mora z njo spat tudi on - in je zaspal tako, da bi bilo skoraj predolgo. Ko sta se z Andyjem vkrcala v avto in je poklical, kje sem, sem bil ravno popolnoma pripravljen, da me je lahko pobral sproti na poti proti trajektnemu pristanišču v Brbinju. Trajekt smo ujeli ko keks - še na debelo je ostalo časa, tudi za kak sladoled.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov